Dell laptop altitude 5410 problem botanja sa usb

poruka: 7
|
čitano: 732
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
3 godine

Pozdrav,

imam problem na laptopu ćita usb kad laptop radi ali ge ne bota u biosu.Dok na kompjuteru i drugim laptopima bota.Jednostavno mi ne prikazuje usb u biosu.POKUŠAO SAM SVE UKLJUČIVANJEM ISKLJUČIVANJEM NEKIH OPCIJA ALI NIŠTA.Molim pomoć ako netko zna u čemu bi bio problem.

mipa

0 0 hvala 0
18 mjeseci
Re: Dell laptop altitude 5410 problem botanja sa u
Pretpostavljamo da si naredio najvažniju stavku u bios, da ti boota prvo USB?
Budi promjena koju želiš vidjeti u svijetu ASICS
12 godina
Sirotanovic kaže...

mora prvo ugasiti secure boot (uefi) i kad to ugasi - prebaciti na legacy boot, tek tad može odabrati usb kao bootabilni uređaj... (slično me zezalo neki dan na Dell Latitude 5490, ali youtube ima odgovore :) )

znam da će sad ihush napraviti diplomski na ovu temu ovdje, ali ovo gore je skroz pojednostavljeno rješenje :)

long story short - ako i dalje nije jasno, potražiti na youtube-u nešto pod "how to boot a Dell laptop from usb"

18 mjeseci
Recimo Acer i Lenovo s540 ne zahtijevaju te korake , nikakvo isključivanje sekjure boota, niti zahtijeva legacy boot... 🤔

Također fast boot ako je uključen u windows ne može niti ući u bios, jel 🤔
Budi promjena koju želiš vidjeti u svijetu ASICS
12 godina

uvijek možeš ući u bios pritiskom na određenu F tipku u određeno vrijeme kod pokretanja računala (kod Dell-a je to F2)

ovdje je riječ o Dell-u, ne znam kak je na drugima (iako je bilo sličnih situacija sa Lenovom i HP-om iz mog iskustva)

velim, neki dan sam imao posla s Dell laptopom i sličnom situacijom jer sam htio flashati Zima OS s usb-a pa nije išlo dok nisam sve prebacio na legacy u biosu (bez secure boot opcija također)

Moj PC  
1 0 hvala 1
17 godina
60nine kaže...
Sirotanovic kaže...

mora prvo ugasiti secure boot (uefi) i kad to ugasi - prebaciti na legacy boot, tek tad može odabrati usb kao bootabilni uređaj... (slično me zezalo neki dan na Dell Latitude 5490, ali youtube ima odgovore :) )

znam da će sad ihush napraviti diplomski na ovu temu ovdje, ali ovo gore je skroz pojednostavljeno rješenje :)

long story short - ako i dalje nije jasno, potražiti na youtube-u nešto pod "how to boot a Dell laptop from usb"

... :)

- boot order nema veze s bootmenijem za izbor bootmedija u paljenju, dvije različite stvari, kao i tipka koja se za te stvari koristi, npr najčešće ulaz u bios = DEL a za quickboot F-7-11.. ili ESC, svaki bios-mbo ima neke svoje defaulte..

- da bi quickbootmeni ili CMS ili kako god ga nazvali, izbor boot medija u bootu, bio moguć, mora biti omogućen u biosu, što će reć, prvo u bios i odgovrarajuće podesiti..

... ali tad počinje problem, najgori, laptop-bios često nema uopće drugih opcija, izbačeno, stavke u meniju imaju jedan unos-stavku-izbor, npr uefi-gpt, bez legacy-mbr.. nema opcije koju bi izabrali, mada je mogućnost tu i desktop modeli u pravilu imaju tj ovisi o godištu-starosti, od uvođenja cca 2014te uefi opcija, kao granica je win11-2018. i od tog vremena postupno u biosu nestaju opcije, prvo u laptopima, kao što su i defaultne postavke u pravilu sukladne win11-kriteriju što znači uključen uefi-fičer, tpm, secboot.. itd. pa kod novijih računala za ovakav problem u pravilu ne pomaže reset biosa..

-dodatni problem juzerima koji se ne snalaze.. to su lančano-uvjetno povezani uvjeti-fičeri.. pa za aktivaciju-promjenu moda rada treba prvo promijeniti mod, save-reboot i tek u idućem ulazu u bios vidimo te opcije za izbor, koje su u prvom modu diseblirane pa i nedostupne-nevidljive.. tj mod rada ograničava izbor i to se primarno odnosi na sam cms-boot meni kojeg recimo nema ili je onemogućen (zasivljen).. pa ovisno o biosu ponekad to mora biti u dva puta, a jednostavne upute koje bi radile ne postoje jer ovise o različitim proizvođačima mbo-biosa tj samih menija-izbora kao i tipki za ulaz u bios.. tj sve je to 'isto' kao što su svi auti isti, svi mobiteli, svi tvi.. no upute gdje se što nalazi ili kako se koristi nisu identične, ručica mjenjača, kontrola žmigavaca-svjetla ili meniji mobitela-tva.. sve je isto, nije teško, ali nije identično i nema generičkih uputa nego se mora juzer snaći, razumjeti menije-značenje tj osnove, od tog da zna gdje tražiti opcije i onaj najveći problem, opcija ne mora biti vidljiva ili dostupna dok je u 'pogrešnom' modu kao prošla crtica-opis.. i naravno da je tad običan juzer izgubljen jer ne nalazi ništa što bi ga asociralo s izborom boota... a to nije slučajno, biz kao ms-wintel jednostavno siluju-guraju u tom smjeru..

-kako juzeru pomoći? 99% za sve postoji yt-klipić.. i 100% postoje upute, google zna.. tj dovoljno je za bilo koje računalo, desktop-laptop.. utipkati par ključnih riječi za traženje, marka-model-serija i traženo kao boot meni.. i u par linkova će biti upute gdje se što nalazi i kako se uključuje-isključuje, podešava.. ta metoda radi, generičko pisanje uputa zbog razlika ne pomaže, mada je sve to 'isto'.. tj iskusniji korisnik bi i takve upute razumio, no on ih ni ne treba, zna.. upravo zato jer je iskusniji.. tj onaj juzer koji je barem 2-3 računala već podešavao to zna, ako nikad nije, tad ne zna i sve mu je to nerazumljivo.. i zato će mu više pomoći konkretne upute kao yt-klipić za konkretno njegovo računalo, dok ga za druga-slična ali ne identična računala upute samo zbune jer jednostavno meniji nisu identični mada je sve to 'isto'.. .. ok? :)

-cms ili quickboot ... kako god nazvali taj boot meni, npr ulaz s tipkom F-7 ili F8 ili F11.. problemi:

-prvo, da bi bilo moguće, logično, mora biti omogućeno u biosu.. :)

-ako je računalo-bios podešen s današnjim-novim defaultima, to znači uefi-secboot-tpm.. itd. i tad je cms izbor-meni, isključen, nema ga u bootu-paljenju.. prvo ga se mora omogućiti, promjenom moda u biosu i to ako se promjena-izbor nudi, na laptopima ponekad ne.. sve češće..

-ulaz u bios je najčešće DEL, F-2..

-ali.. nisu to jedini problemi za boot, tipke.. npr koje su tipke u paljenju-bootu aktivne, obične-F-tipke ili multimedijalne-play-stop-glasnoća.. tj ovisno o tome pritisak na tipku nije ista funkcija a tipkovnice imaju tipku fn koja kao shift-alt-ctrl dodatno mijenja ulogu tj ono što ta tipka tad radi.. pa pritisak na pravu tipku ne znači da će ući u bios jer može ovisiti o dodatnoj tipki-funkciji kao što shift mjenja mala-velika slova.. i to juzer mora znati-razlikovati, tj kao da za pass mora tipkati mala-velika slova koja moraju biti točno natipkana i tad ovisi o tome kad je stisnuo dodatnu tipku shift, odnosno za F-tipke je to posebna fn tipka koja se nalazi obično lijevo uz alt-win-shift tipke ili u gornjem redu..

-zatim, ako stiščemo pravu tipku, ako je omogućena.. opet nije baš lako.. tj boot je vrlo brz, dio paljenja-inicijalizacije, + dodatne opcije koje ubrzavaju ili preskaču dio boot rutine u POSTu.. naprosto od trenutka paljenja (uključivanja u rad) računala do pritiska tipke može biti kratko-prekratko vrijeme, mora se biti brz tj u pravom trenutku pritisnuti .. i ne držati stisnuto jer i tad ne mora reagirati, nego tipkati.. tad ako nije onemogućeno će ući ili neće :)

-drugi problem je što bios može preskakati inače rutinske procedure, ono što radi opcija fastboot, koja se može uključiti-isključiti iz win ili u biosu (jer uefi-firmware je moguće kontrolirati iz osa, ne samo iz biosa) pa tad ovisno o toj opciji koja ubrzava paljenje jer preskače jedan dio inicijalizacije-rutine, ovisi može li se ući u cms f tipkom.. ili prvo moramo isključiti fastboot opciju koja nema drugi utjecaj na mod rada, osim same te brzine, tj prozora-vremenskog unutar kojeg su tipke za te opcije dostupne, dok neki biosi mogu nuditi koliko dugo kao pauza ta opcija stoji.. npr 1sec-5sec..

-ali nije to sve :) .. tj za restart-reboot, računalo mora stvarno rebootati, npr biti stvarno ugašeno (isključeno).. a juzer početnik ne razlikuje računalo u sleepu-stndbyu-hibernaciji.. i stvarno klasično ugašeno.. tj kad je računalo u stdby-hyber modovima, tad se ne pali po boot-post protokolu, presklače-zaobilazi i učitava snimljeno stanje osa-rada.. uopće ne učitava postvke niti nudi opcije za bios-ulaz.. mora biti stvarno klasično isključeno ili pravi reboot.. pa je prvi korak za prvi pokušaj upravo reboot računala ili razlikovati pravo-klasično gašenje od sleepa..

-ali ni to nije sve.. :)) .. naravno, jer npr reboot postoji problem, brzina prikaza grafike na ekranu, brzina od paljenja-reseta do pojave prvih slova ili grafike na ekranu (ovisno o modu rada kod novijih se u uefi defaultno prikazuje grafički dio kao bios-brand ili win-os-logo.. tj juzer čeka neki znak, npr beep-zvuk i sliku na ekranu i misli da je tad počelo paljenje za ono tipkanje f-tipke.. no možda je već prošla ta sekunda, prije nego je nešto na ekranu vidio, tj u rebootu posotji problem da juzer realno ne zna kad započinje procedura jer ne mora imati neku obavijest.. i tad naravno zakasni za pritisnuti u pravom trenutku f-tipku.. sekundu kasnije je beskorisno..

-postoji opcija za ulaz u uefi-firmware iz win menija.. držati tipku SHIFT pritisnutu čitavo vrijeme i iz menija mišem izabrati restart-ponovno pokretanje... i držati, držati.. čitavo vrijeme, ne puštati tipku shift.. tad će se pojaviti dodatni win meni, .. u dodatnim-naprednim opcijama menija pronaći boot u bios-firmware.. tad će win boot pokrenuti ulaz u bios .. no to nije ulaz u cms-bootmeni, to se tad tek može podesiti itd..

-ali .. naravno, ni to nije sve, čak kao što je u ovom primjeru navedeno, usb stikić boota na drugim računalima.. no to ne znači da je 'kompatibilan' za ovo računalo, tj upravo razlika u uefi-sec-boot modu i opcijama koje postoje u biosu i kako su podešene ovisi o tome hoće li dozvoliti boot s nekog medija .. ne da ne može, ne da je medij neispravan ili nekompatibilan, nego sec-dio namjerno onemogućava.. npr poslovno računalo u firmi, admin podesi sve sec.fičere.. i tad juzer ne može bootati s drugog medija, onemogućeno, namjerno.. a ne može ni u bios i izmjeniti jer admin ima svoj pass, itd..

-stikić za usb boot, univerzalno se može napraviti ms-alatom, msct.. on radi univerzalni tzv superfloppy bootmedij, koji je tad fat32 za boot dio.. a taj filesys nema boot mod kao gpt-mbr, on se bira u bootu, pa takav medij u quickboot meniju ili cms, vidimo duplo, tj ovisno što bios podržava, vidimo oba moda uefi-gpt i legacy-mbr ali ne piše tako.. opet nema generičke upute jer ovisi o tom biosu kako će nešto na ekranu prikazati, nazivi-oznake.. npr naziv usb-flash stikića.. no pošto su dva vidljiva tad iskusan juzer to razumije i pročita kao razliku koji je uefi-gpt ili mbr.. računalo u jednom modu može bootati samo u tom modu, dok za boot sve troje, bios-bootmedij-disk.. moraju biti u istom-sukladnom modu, npr gpt.. i zato je tad važno imati quickbootmeni-tipku, ne pomaže bios bootorder jer u njemu ne vidimo ta dva moda na taj način nego vidimo disk kao jedan.. i naravno vidimo samo medije-diskove koji su kreirani kao bootabilni, ne sve diskove-stikiće tj ne vidimo one koji su formatirani bez boot dijela samo kao storage..

-kad juzer radi bootmedij, stikić, rufusom.. tad ima konkretan izbor moda rada diska, uefi-gpt ili cms.. tj često je bolje napraviti takav stikić čak kad ne znamo u kojem je modu neko računalo jer tad barem taj dio izbora dva boota nije problem kao za superfloppy s msctom.. tj tad juzer koji želi boot na raznim računalima napravi dva stikića, dizel-benzin :) gpt-mbr.. dok za univerzalni mora izabrati u bootu ili ovisi o defaultu-sreći kako će bios nešto bootati.. pa ono što radi na jednom računalu ne mora na drugom, jer postavke biosa nisu iste .. ok? :)

-dovoljno jednostavno? za neiskusne? .. naravno ovakve upute neće pomoći juzeru koji nikad nije podešavao bios ili pokušavao boot na računalima, radio boot stikiće itd.. jer je previše faktora, mada su sad možda navedeni svi potrebni detalji.. no početnik tj juzer bez takvog iskustva jednostavno neće pogoditi par povezanih potrebnih kombinacija kao što je teško pogoditi više brojeva jackpota a jedan ne znači ništa.. tj juzer koji pokušava na ćoravo, prvu pa drugu opciju.. praktički nikad neće pogoditi jer ne zna gdje i što sve mora uskladiti, provjeriti.. a sve je namjerno napravljeno upravo tako da mu to zamuti-oteža.. ne da mu to olakša... nije teško, kad se zna i kad se ima sve podatke pa i par stikića.. tako da ću ja bilo koje računalo vrlo brzo bootati, osim ako je odgovarajuće zaštićen-zaključan od admina koji to zna kao što je to npr ajfon-pin zaključavanje u slučaju krađe i sl. ..

-problem u svemu tome što sec-fičeri ne služe sigurnosit juzera i nisu napravljeni na način da ih averagejoe razumije, upravo suprotno.. služe da bi otežali boot-promjene, a juzer treba biti juzer, plaćati usluge majstoru, to je biz-stanje.. tj juzer koji želi nešto sam napraviti, mora uložiti malo truda i to naučiti, kao naučiti slova-brojeve.. nije teško, ali razumjeti da računala nisu ista-identična, time ni ponuđene opcije-postavke ne moraju biti iste, tad ne mora ni raditi isti soft, disk.. sve ovisi o postavkama pa čak ista-identična računala mogu biti razlčito podešena i tad na jednom radi, na drugom ne.. to je normalno, tj posljedica tih postavki.. tj zato juzer koji nema iskustva ne može ni logički zaključiti gdje griješi ili gdje je problem jer isto to na drugom računalu radi.. no što da usipa dizel u benzinca, to bi mu bilo jasnije.. ok? :)

+kraj

.. svaka opcija koju se u biosu želi promijeniti.. mora se snimiti, ne samo ugasiti-restartati računalo.. mora biti posljednji meni nešto kao save&exit .. obično tipka F10.. tek nakon snimanja i reboota će neka izmjena opcije u biosu biti izmjenjena i tad možda omogućena neka lančano-uvjetno povezana opcija kao CMS-quickboot meni izbor.

-meniji biosa imaju neku logičnu strukturu, gdje se koja grupa opcija nalazi, npr stanje hw-temperature-overclock ili postavke datum-vrijeme-jezik.. kao i moguće opcije jednostavan-običan meni ili napredni-advanced s više opcija za podešavanje.. desktop u pravilu ima više opcija od laptopa, kao što i skuplje mbo imaju više opcija.. no sve te dodatne su 'višak' za ovaj dio priče o bootu, tj problem u većim menijima može biti nešto pronaći, preskočiti.. tj juzer koji nema iskustvo ne zna ni gdje tražiti pa lako previdi, ne vidi.. i nisu nazivi identični za iste stvari na računalima pa ništa što znamo s jednog ne možemo direktno primjeniti na durgom.. osim kao generičko pravilo pa ako je juzer uspio podesiti par računala-biosa, ima bolje šanse snaći se u nekom novom, kao što bi bilo za vožnju auta ili korištenje mobitela.. teško je prvi put sve sam... iskustvo pomaže + zapamtiti da ne moraju stvari-nazivi biti identični i prilagoditi se tome s razumijevanjem, žurba ili nervoza ne pomažu.. :)

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
12 godina

kolega, položili ste :D

nego, bilo bi lijepo kad bi OP javio jel' uspio ili nije...

Moj PC  
0 0 hvala 0
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice