CPU Fan na 6V?

poruka: 12
|
čitano: 2.497
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
14 godina
neaktivan
CPU Fan na 6V?

Nedavno sam slozio komp koji mi sluzi kao NAS i media player.

Dakle najkompliciranije operacije koje se odvijaju na njemu su gledanje filmova.

Napajanje 450W nepoznat proizvodjac.

CPU 2.6 GHz Athlon 64 X2

Kako je komp namjenjen da bude ukljucen cijelo vrijeme, po noci je bucan, ne da mi se objasnjavat zasto ga ne gasimo.

Ali kako ga nista ne opterecuje previse, zanimalo me, da li bi bilo mozda izvedivo da fanu smanjim voltazu na 6V.

Trenutno je, naravno, na 12V.

Mozda da stavim na 8V? Sto preporucate?

Razmisljao sam regulirat napon pomocu ovog (vec imam): http://www.radiomuseum.org/r/conrad_voltcraft_netzgeraet_digi.html

Ili nac stari ispravljac od necega, sto je jednostavnije rjesenje.

PC ima stock cooling. Na napajanju sam vec mjenjao fan, kako je stari bio pre glasan.

Moj PC  
0 0 hvala 0
13 godina
neaktivan
CPU Fan na 6V?

a da jednostavno u biosu ko i ja namjestis da dok ne prede 60-70 stupnjeva radi na 30-40-50 posto ? 

Moj PC  
3 0 hvala 0
14 godina
neaktivan
Re: CPU Fan na 6V?
Damir1908 kaže...

a da jednostavno u biosu ko i ja namjestis da dok ne prede 60-70 stupnjeva radi na 30-40-50 posto ? 

Ventilator ima 3 pina.

16 godina
neaktivan
CPU Fan na 6V?

Isprobavaj i prati temperature. Prvo stavi na 6V, pa pogledaj s nekim programom (HWmonitor npr.) kolika je temp. procesora. Ako je previsoka, stavi na 8V itd. Tako ćeš naći optimalan odnos između tišine i temperature.

1 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

ako imas 3 zice onda bi trebao moc spustit okretaje. ili drito spoji izmedju 12 i 5 volti na napajanju, dobit ces 7. Vjerujem da bi sa 7 volti dovoljno to hladili, posebice ako imas jos jedan koji ispuhuje topli zrak.

14 godina
neaktivan

Ne.

I I I

| | |

| | \______________________________Zuta/Plava - Fan MONITORING!!!

| \________________________>Crna, ground

\__________________>Crvena, +12V

Inace, cetvrta zica bi bila jos controlling fana.

Kako mislis izmedju 12V i 5V na napajanju?

Molex IDE konektor? Ni jedna zica ne radi na 7V.

Puno hvala. Probat cu spojit preko ispravljaca na 7V.

17 godina
neaktivan

razlika potencijala izmedju zica sa 12 volti i 5 volti je 7 volti. znaci ground zicu sa ventilatora spojis na 5 volti, a 12 na 12. Slobodno izmjeri voltazu, da se uvjeris. 

14 godina
neaktivan

Spojim + na + i izazovem kratki spoj.

16 godina
odjavljen
CPU Fan na 6V?

Ventilator se može kontrolirati sa dvije, sa tri, i sa 4 žice... Sa 4 je samo jednostavnije za matičnu, ali naravno da se može i sa dvije i tri.

Svi smo mi Mentalist.

2 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

nemoguce da si napravio kratki spoj preko potrosaca. Vent crna zica na 5v napajanje, vent crvena zica na 12v napajanje. nemoj nista brikat/kratko spajat!! Nadam se da me razumijes.

16 godina
odjavljen
struja kaže...

nemoguce da si napravio kratki spoj preko potrosaca. Vent crna zica na 5v napajanje, vent crvena zica na 12v napajanje. nemoj nista brikat/kratko spajat!! Nadam se da me razumijes.

Možda je spojio obrnuto, crvenu na 5v a crnu na 12v. Iako ni to ne bi trebao biti kratki spoj, tko zna što je napravio.

Svi smo mi Mentalist.
13 godina
neaktivan
Trubilo4 kaže...
Damir1908 kaže...

Ventilator ima 3 pina.

Pa sta ako ima? i sa tri mozes kontrolirat... nemoj da se ljutis al ovo je izmisljanje tople vode imo sam cooler sa 3 pina tj 3 zice i u biosu postavis sve... mislim zamaras se time ako ides ga kontrolirat rucno sa potenciometrom i glupostima jer npr ti dodes stavis da bude tih i proc ti radi dok se ne istopi naravno sigurno ce se on automatski ugasit se ali onda ce ti se komp gasit po ljetnim temperaturama

1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice