Ugradio sam novu ploču GA 990FXA UD5 , instalirao win7 64bit i sada imam problem jer od 8GB ( 2 x 4GB) 3,96GB usable , u BIOS stoji 8GB! U čemu je kvaka?
H e l p !!!
Ugradio sam novu ploču GA 990FXA UD5 , instalirao win7 64bit i sada imam problem jer od 8GB ( 2 x 4GB) 3,96GB usable , u BIOS stoji 8GB! U čemu je kvaka?
H e l p !!!
90% do OS-a
Nemam pojma , možda u BIOS nešto podesiti (memory remapin.... ili kako se to zove) ali što? Ploča je izvađena iz kutije prije cc 2 sata,nova.
Pogledaj jesi dobro stavio ram u slot
Nije moguće mješati recimo ako si stavio jedan modul u bijeli a jedan u plavi slot
Click start, type msconfig in the Search programs and files box
Then click msconfig in the Programs list
Click to clear the Maximum memory check box, then click ok
restart your machine
ili
Also there is a setting in the Bios setup for Memory Re-Mapping that should be checked. Enabled
http://www.sevenforums.com/attachments/hardware-devices/141986d1299387000t-64-bit-windows-only-recognising-4gb-ram-memory_remap_bios.png
Click start, type msconfig in the Search programs and files box
Then click msconfig in the Programs list
Click to clear the Maximum memory check box, then click ok
restart your machine
ili
Also there is a setting in the Bios setup for Memory Re-Mapping that should be checked. Enabled
http://www.sevenforums.com/attachments/hardware-devices/141986d1299387000t-64-bit-windows-only-recognising-4gb-ram-memory_remap_bios.png
Već sam provjerio , clear u Maxmemory check box.Memorija radi na 1333Mhz u BIOS. 8 GB (2 x 4GB)
Ova mb ima UEFI BIOS i neznam kako enable Memory Re-Mapping!
....dio sam !
probaj staviti u 2. i 4. utor resetiraj bios (baterijicu izvadit), pogledaj u BIOS memory remap koliko ti pise, update BIOS mozda...
probaj staviti u 2. i 4. utor resetiraj bios (baterijicu izvadit), pogledaj u BIOS memory remap koliko ti pise, update BIOS mozda...
Isprobao sam promijeniti slotove (1,3 - 2,4 - dual chanell) ali uvijek isto 3,96GB usable.
Fakat neznam u BIOS ( UEFI je) gdje je opcija memory remap... googlam ali nema.
uffffffff
Testiraj memtestom (memtest86+) jedan po jedan modul (izvadiš 1 ostaviš samo 1) pa vidi jer ovako mi se čini da ti je jedan modul neispravan.
Testiraj memtestom (memtest86+) jedan po jedan modul (izvadiš 1 ostaviš samo 1) pa vidi jer ovako mi se čini da ti je jedan modul neispravan.
Probam i to ! Evo instalirao sam i Win 8 64 bit i opet 3,96GB usable!
Nešto treba u BIOS u podesiti ali ne kontam...
jojojojjjjj.....
Možda ti hard nije dobro ukopčan amd_sata govori to, možda je problem s diskom ili driverima za ploču.
Možda ti hard nije dobro ukopčan amd_sata govori to, možda je problem s diskom ili driverima za ploču.
Nije to , evo sam na Win 8 64 bit sve radi OK (bez BSOD) ali 8GB (3,96GB usable)..... da se hoće neko javiti sa ovom pločom GA 990FXA UD5 ili neko sa Gigabyte ali sa UEFI BIOS , sve sam probao.... nemam pojma. Mislim da je memorija ispravna ali probam i memtest sutra!
:(
Probaj reseatat procesor, meni uopče nije radio srednji DIMM slot dok to nisam napravio.
Probaj reseatat procesor, meni uopče nije radio srednji DIMM slot dok to nisam napravio.
Prvi put da čujem za ovo !!!
CPU-Z mi vide 8GB (slot 1 - 4GB , 2- 4GB) ali single mode !
Evo probao sam i najnoviji BIOS update (postoje samo tri verzije sveukupno) i isto: u BIOS normalno 8GB , u windowsima 8GB 3,96GB usable ( probao win7 ,win8 64 bit) i s t o .... u Resource Monitor-Memory(1118MB in use,2819MB Available): Hardware Reveresed 4131MB, use1121MB,modifeied124MB,Standby748MB,Free2068MB.....
Pitam se šta znaći Hardware Reveresed!!!!
Da sam znao šta me čeka išao bih na Saberthoot...........
užaš popodene i veče!
Daj šta se mučiš, provrti memtest86+ nekoliko prolaza i znat ćeš jel do memorije (vjerojatno jeste).
Gigabyte kaže da je to za njih normalno (vidi sliku).
To uopće nema nikakve veze s ovim problemom. Čitaj s razumijevanjem!
Ne bi bilo zgoreg dići Live Linux Ubuntu pa ako uredno prijavi memoriju, napravi reinstall Windows-a al tako da izrišeš particiju koja je rezervirana za OS (čini mi se 350MB za 8-cu) pa je ponovo kreiraj i potom pokreni instalaciju.
Mema je sigurno ispravna (prošao Memtest+) , stavio sam u slot 1-3(single mode) i sad je 8GB normala ,evo slika dole
ali je single channel mode!!!
Stavi samo jedan stick u pc, i u taj slot u kojem ti nije prepoznavalo dobro.
Ak se PC ne boota, RMA-aj ploču ili probaj reseatat.
Mema je sigurno ispravna (prošao Memtest+) , stavio sam u slot 1-3(single mode) i sad je 8GB normala ,evo slika dole
ali je single channel mode!!!
Stavi samo jedan stick u pc, i u taj slot u kojem ti nije prepoznavalo dobro.
Ak se PC ne boota, RMA-aj ploču ili probaj reseatat.
Probao sam jedan stick u slot1 , i normalno 4GB OK. Probao sam slot 3-4(2 sticka) neće da boota ! Slot 1-2 (kada bi trebalo biti dual channel) tada 3,96GB usable u windowsima.
Sada su dva sticka 1-3 slot i single channel ali 8GB normalno. Radio sam clear CMOS ali ništa...
Šta je RMA-aj ploču ? reseat je valjda da izvadim cpu i vratim!!
Return Merchandise Agreement.- fazon je što sam je naručio u Srbiji (150€) , potrajalo bi slanje u inostranstvo!
Jesi čačkao po msconfigu (Boot - advanced options)?
da da , to prvo
da da , to prvo
E pa onda vrati sve na default i dobit ćeš svoju memoriju nazad!
da da , to prvo
E pa onda vrati sve na default i dobit ćeš svoju memoriju nazad!
Samo provjerio , nisam ništa mjenjao u opcijama (sve je kako bi i trebalo biti). E sad još nisam reseat cpu , izgleda ploča neradi u dual channel modu a nova!
Ma kolega ako ovo sve nije uspjelo onda pokušaj sve iz početka znači očisti CMOS izvadi batericu, formatiraj HDD, trebalo bi to OK raditi po defaultu, kažeš nova matična u biti to je odlična matična baš gledam, ne bi trebalo da je...
Ma kolega ako ovo sve nije uspjelo onda pokušaj sve iz početka znači očisti CMOS izvadi batericu, formatiraj HDD, trebalo bi to OK raditi po defaultu, kažeš nova matična u biti to je odlična matična baš gledam, ne bi trebalo da je...
Sve sam to probao , clear CMOS ,formatiranje SSD ( dva puta čista instalacija) i uvijek isto u dual channel modu (3,96GB usable) , trenutno mi je 8GB ali single mode! Avo sad probam cpu "reseat"...
ploča je vrhunska ,barem bi trebala biti...