Bok ekipa!
Molio bih da razmislimo o budućnosti i karijernom putu jednog buduceg backend developera.
Naime, specificno, radi se o 30+ covjeku koji je odlucilo promjeniti karijeru i otici putem developera.
Znam da se na takve "sulude" ideje kaze nesto u stilu "da je programer biti lako, bio bi svatko" i to pogotovo u slucaju karijernog shifta.
Sad, reci cemo da ima dobre preduvjete da bi mogao izroniti iz budućeg juniora u dobrog developera s ozbirom na njegovu povijest - izrazito logicko razmisljanje, lako savladavanje gradiva i sa lakoćom završen studij. Da zaokružimo, izrazito motivirana na svoj cilj i ovo nije još jedna priča "želim velike novce i naučiti to programiranje". Dao je otkaz na trenutnom dugogodišnjem poslu da bi se maksimalno mogao posvetiti početku karijere.
Upravo je zavrsio Algebrin tecaj za Python developera, i kao finalni projekt napravio desktop aplikaciju sa bazom podataka, business logikom u Pythonu i GUI u Tk/Tcl. I to je to, sad bi trebali razmisliti kojim putem krenuti. Ima još cca. 7 mjeseci fore sa trenutnom ustedevinom da moze full time raditi na usavrsavanju i portfoliju.
Ne ocekujem da poslodavci jedva cekaju zaposliti stariju osobu (citaj: ne osobu sa netom zavrsenim studijem) bez dana radnog iskustva u IT-u, ali nekako mislim da ako osoba pokaze interes na intervjuu, pokaze projekte koje je samostalno napravio, te da pristaje raditi i za minimalnu placu (5k - 6k neto) prvih 6 mjeseci, mislim da bi se našao sigurno jedan poslodavac od njih nekoliko stotina u Hrvatskoj.
Ajmo sad popricati o konkretnim detaljima. Python nije toliko koristen jezik u hrvatskim firmama. Najvise (ili skoro najvise) se koristi C#/.NET. Jel mislite da bi ga imalo smisla shiftat u Microsoftov stack na C#/.NET? Nekak vidim da mu je Pyhton bio dobar ulazak u osovne dev paradigme i da bi sad mogao lako preći na C#/.NET.
Eto, ako imate neki savjet, molim vas da ga napisete. :)