Posao programera

poruka: 25
|
čitano: 16.010
|
moderatori: vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
15 godina
Embedded sustavi

Ovako mene zanima programiranje embedded sustava (znaci C++ jezik), dali uopće postoji kod nas barem neka firma koja se bavi time, recimo zanimalo bi me programiranje auto-pilot sustava ili tako nečeg naprednijeg, koliko je plaća za takvo nešto i dali se isplati, uostalom gdje i kako da naučim C jezik do savršenstva (dali bi pomogli kakvi tečajevi ili se i na faksu dosta nauci?)

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
RE: Embedded sustavi
NiGHT_RiDER92 kaže...

Ovako mene zanima programiranje embedded sustava (znaci C++ jezik), dali uopće postoji kod nas barem neka firma koja se bavi time, recimo zanimalo bi me programiranje auto-pilot sustava ili tako nečeg naprednijeg, koliko je plaća za takvo nešto i dali se isplati, uostalom gdje i kako da naučim C jezik do savršenstva (dali bi pomogli kakvi tečajevi ili se i na faksu dosta nauci?)

C možeš jako dobro naučiti samo iskustvom, znači programiranjem, nikakvim tečajevima i knjigama.

Što se tiče učenja, mislim da na faksu nećeš baš ništa konkretnoga naučiti (barem ja nisam i to na FOI-u), tako da bi preporučao da progooglaš za C++ tutoriale i kreneš učiti programsku logiku. Nakon toga naučiš lako sintaksu i počinješ raditi po tutorial primjerima :)

15 godina
zahvaljujem na odgovoru :)
17 godina
Posao programera

Pa mislim da Siemens/Ericsson rade na tom podrucju...

I'm going woo woo

0 0 hvala 0
17 godina
gkelekov kaže...
NiGHT_RiDER92 kaže...

C možeš jako dobro naučiti samo iskustvom, znači programiranjem, nikakvim tečajevima i knjigama.

Što se tiče učenja, mislim da na faksu nećeš baš ništa konkretnoga naučiti (barem ja nisam i to na FOI-u), tako da bi preporučao da progooglaš za C++ tutoriale i kreneš učiti programsku logiku. Nakon toga naučiš lako sintaksu i počinješ raditi po tutorial primjerima :)

nikakvim tečajevima i knjigama -> ćemu knjige onda služe???

mislim da mu je bolje uzeti 5 knjiga o C ili C++ i jako, jako dobro ih proučiti, odraiti primjere (baš tipkati, a ne skinuti gotove sa weba), odraditi zadatke...

i onda čovjek nešto zna...

pa tek sada može na netu malo istraživati.. ali sigurno će ovako više naučiti... tutoriali baš i nisu najbolje mjesto za nešto detaljno naučiti....

15 godina

a kaj velite na demistificirani c++ da proučim dobro, pa onda da krenem sa tutorialima lagano?

Usput, u kojem IDE-u da radim? imam Dev C++ ali to mi ne izgleda bas "profesionalno" ako me kuzite....

17 godina
Posao programera

Nema veze kako izgleda vec koliko je kvalitetan, odnosno koliko ti je ugodno raditi u njemu...

I'm going woo woo

0 0 hvala 0
15 godina
RE: Posao programera

ma znam ali Dev C++ mi nije nesto, amaterski mi se čini nekako, mislim, znam da nisam profesionalac, ali mi je ugodnije raditi u necem kao recimo Turbo C++ ali neznam di ga skinut

Poruka je uređivana zadnji put čet 11.2.2010 15:01 (NiGHT_RiDER92).
16 godina
neaktivan

Uzmi s Net-a tj. s MS-ovih stranica bespplatnu Express verziju Visual C++ IDE-a ili VS Express .

Private
Poruka je uređivana zadnji put čet 11.2.2010 15:07 (Private).
15 godina

imam ja profesionalni Visual Studio, ali mi nije na pamet palo da i u tome mogu radit, nisam se sjetil za to....

17 godina
Posao programera

Znaci bolji ti je glomazni Visual Studio (pretpostavljam da imas neku jos glomazniju verziju, tipa Team edit.) jer je ime?

I'm going woo woo

0 1 hvala 0
15 godina

ma recimo Dev C++ mi i nije nesto jer recimo za windows (ne console) aplikacije moram pisat  50 linija koda samo da prozor dobim a u VS to samo dizajniram formu i odma kod lupam unutra

17 godina
Posao programera

A dobro, onda ipak uzmi Express verziju jer ti je cijeli VS overkill!

I'm going woo woo

0 0 hvala 0
15 godina

a jos tako me zanima, kako se uopce programira neki mikrokontroler, jel se to moze uopce pomocu C++ ili assembler ide? Uostalom, ako znaš jel mi možeš opisati postupak programiranja mikrokontrolera?

15 godina

evo sad probao skinuti neke primjere s neta za Visual C++ i tocno primjer kopiram i ne radi (u Visual Studiu), kopiram u Dev C++ isto tako, kao nemoze nac graphics.h, probam druge primjere opet isto, pa to mi se ko tesko sranje onda cini, mislim tesko je za naucit ali ono kak da naucim opce kad nis ne radi kaj god isprobavam, to je za poludit...

15 godina
neaktivan

za mikrokontrolere se koristi basic koliko ja znam, ja koristim bascom za to, ali naravno treba ti i programator....

pbandov -IT "zarada" preko neta: http://www.neobux.com/?rh=506574617242616E646F76
15 godina
neaktivan
Posao programera

U RH dosta firma koje se bave programiranjem, od igara i aplikacija za mobitele pa sve do nekih drugih programa.

Za učenuje programiranja Dev C++ je izvrstan, brz, funkcionalan (ako se znaš koristiti sa njim). Možda ne izgleda spektakularno ali na kraju je bitan samo rezultat tvog znanja.

Kasnije kada budeš znao programirati i budeš morao raditi neke projekte koristit ćeš napredne alate.

Na početnu svaki program koji radiš bude ti ispao isto u bilo kojem kompajleru, samo će ti na Dev-u biti sve brže.

0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
pbandov kaže...

za mikrokontrolere se koristi basic koliko ja znam, ja koristim bascom za to, ali naravno treba ti i programator....

Kako za sto, mikrokontroleri zapravo traze asm, ali proizvodzac ponekad nudi compilere za druge jezike.

Koliko ja znam, PIC-ovi imaju BASCOM.

Ali AVR-ovi (RISCovi koje sam ja poceo koristiti) imaju normalni C compiler :-)

Crtu zivota sama je urezala na njeznom dlanu... ispisala sa bojama UPOMOC po cijelome stanu...
17 godina
protjeran
NiGHT_RiDER92 kaže...

imam ja profesionalni Visual Studio, ali mi nije na pamet palo da i u tome mogu radit, nisam se sjetil za to....

Visual C++ tj. MFC je toliko stara tehnologija da to nema smisla više učiti.

Pitao si za Turbo C++, a njega možeš pronaći na torrentima (ionako je besplatan). No, ako možeš svakako si nabavi najnoviji C++ Builder tj. 2010 jer sadrži mnoštvo nadogradnji, što u komponentama, IDE-u, featureima jezika, podršci standardu itd itd.. Po meni, najbolji alat za rad u C++u.

Poruka je uređivana zadnji put sub 13.3.2010 8:32 (Tracer).
15 godina
neaktivan
NiGHT_RiDER92 kaže...

Sve što ćeš naučiti na faksu služi ti samo kao nekakav osnovni temelj, ali moraš biti svjestan činjenice kad dođeš u jednu takvu tvrtku da ćeš morati učiti sve ispočetka. Faks (a pogotovo faksovi kod nas) te ne priprema(ju) za real-life posao. Ako misliš da će ti se poslodavci bacati ničice pod noge jer si završio FER ili nešto slično, to možeš zaboraviti. Počinješ na dnu i na tebi je da se dokažeš. // Većina nas u firmi je umrlo od smijeha kad smo pročitali ovo. Lijepo je to sročeno, i možda bi neupućeni i mogli povjerovati da je tako, ali daleko je to od stvarnosti... Jednostavno, kad počneš raditi u realnom sektoru, u embedded systems diviziji ;], pripremi se na puuunoooo (1-2 god) učenja kako bi mogao reći da 'konačno znaš nešto' = da poslodavcu koji te je zaposlio konačno vrijediš uloženih $ u tvoju edukaciju.

Što se tiče prvog dijela tvojeg pitanja, ako te zanima dizajn FPGA (H/W + S/W) u kombinaciji s izradom drivera za razne embedded sustave, baci oko na http://www.logicbricks.com. To je tvrtka sa sjedištem u Zagrebu i podružnicama u Njemačkoj i Japanu, u svijetu ponajviše poznata po svojim grafičkim kontrolerima široke namjene / primjene. Od ostalih koji se bave nečim sličnim kod nas u Hrvatskoj možda Siemens, Telegra, Končar...

Plaća? O tome se ne priča po forumima. ;]

Poruka je uređivana zadnji put sri 28.4.2010 8:24 (vlad0).
16 godina
vlad0 kaže...
Sve što ćeš naučiti na faksu služi ti samo kao nekakav osnovni temelj, ali moraš biti svjestan činjenice kad dođeš u jednu takvu tvrtku da ćeš morati učiti sve ispočetka. Faks (a pogotovo faksovi kod nas) te ne priprema(ju) za real-life posao. Ako misliš da će ti se poslodavci bacati ničice pod noge jer si završio FER ili nešto slično, to možeš zaboraviti. Počinješ na dnu i na tebi je da se dokažeš. // Većina nas u firmi je umrlo od smijeha kad smo pročitali ovo. Lijepo je to sročeno, i možda bi neupućeni i mogli povjerovati da je tako, ali daleko je to od stvarnosti... Jednostavno, kad počneš raditi u realnom sektoru, u embedded systems diviziji ;], pripremi se na puuunoooo (1-2 god) učenja kako bi mogao reći da 'konačno znaš nešto' = da poslodavcu koji te je zaposlio konačno vrijediš uloženih $ u tvoju edukaciju.

Ovo je vise - manje istina , ali ovisi podosta o pojedincu. Neki se veca na faksu nauce dosta toga jer rade okolo dosta toga, a neki ni nakon fakse nisu za nista.

Naravno da se trebas dokazati ali cinjenica je da se na bilo kojem boljem i ozbiljnijem poslu pod uvijet stavlja zavrsen FER !

Koliko netko brzo napreduje ovisi prvenstveno o njemu samom. Ako nisi zadovokljan poslodavcem i smatras se da vise vrijedis trazi dalje, posla za ferovce uvijek ima.

I ja sam ferovac, radio sam par godina u jednoj drzavnoj firmi jer mi je posao bio blizu stanovanja (to mi je bilo tada dosta bitno) ali bez obzira sto sam bio medju najboljima u svom poslu,  napredovanje je bilo minimalno i na kapaljku jer je bila takva organizacija u firmi. Kad mi je prekipjelo dao otkaz i nakon toga sam doslovno birao kamo zelim, isao sam samo na odabrane razgovore za posao, uvjetovao sam minimalnu placu i sl.  Novi posao nasao bez problema po uvjetima koji su mi odgovarali. U startu imao duplo vecu placu, za manje od dvije godine dva puta promaknut i to samostalno od strane poslodavca bez ikakvih zahtjeva, placa odlicna ( stara se sad cini kao djeparac). Posla puno, radi se , ali se sve sto radis cijeni.

Imam i kolege sa slicnim pricama i napredak ovisi iskljucivo o vlastitom angazmanu.

I nije mi jasno sto je smjesno na ovom linku o fer-u ,  malo je napisano  medijski ali u biti se slazam s napisanim jer moja iskustva to potvrduju.

Da opet iznova idem studirati, ne bi niti malo razmisljao - opet bit to bio FER ! Nikakav FOI ili neka veleucilista, ja volim konkretne stvari ( ne volim pretakanje iz supljeg u prazno (ekonomija) :) , volim tehnicke znanosti, radim u struci i s time odlicno zaradjujem, sto covjek moze vise pozeljeti od posla i fakulteta :)

15 godina
neaktivan
Pixel kaže...

I nije mi jasno sto je smjesno na ovom linku o fer-u ,  malo je napisano  medijski ali u biti se slazam s napisanim jer moja iskustva to potvrduju.

Da opet iznova idem studirati, ne bi niti malo razmisljao - opet bit to bio FER ! Nikakav FOI ili neka veleucilista, ja volim konkretne stvari ( ne volim pretakanje iz supljeg u prazno (ekonomija) :) , volim tehnicke znanosti, radim u struci i s time odlicno zaradjujem, sto covjek moze vise pozeljeti od posla i fakulteta :)

Smiješno je to što smo u mojoj firmi svi poprilično dobro upoznati sa situacijom na FER-u i ne mogu/žemo se ne nasmijati na pokušaj uspoređivanja FER-a s MIT-om koji se provlači kroz cijeli članak. Ako si i sam FER-ovac i ne kužiš razliku onda živiš u dubokoj zabludi (rang-lista). A što se tiče ove "što čovjek može više poželjeti od posla i fakulteta" rečenice... Mislim da bi bilo dovoljno da si samo stavio tu rečenicu i odmah bi skontao da si studirao na FER-u. Odgovorit ću ti onom poznatom: "Life is not FER!" ;]

16 godina
vlad0 kaže...
Pixel kaže...

Smiješno je to što smo u mojoj firmi svi poprilično dobro upoznati sa situacijom na FER-u i ne mogu/žemo se ne nasmijati na pokušaj uspoređivanja FER-a s MIT-om koji se provlači kroz cijeli članak. Ako si i sam FER-ovac i ne kužiš razliku onda živiš u dubokoj zabludi (rang-lista). A što se tiče ove "što čovjek može više poželjeti od posla i fakulteta" rečenice... Mislim da bi bilo dovoljno da si samo stavio tu rečenicu i odmah bi skontao da si studirao na FER-u. Odgovorit ću ti onom poznatom: "Life is not FER!" ;]

A da ti ne vadiš dijelove rečenice iz konteksta onda se možda ne bi smijao i donosio krive zaključke.

Kao što sam rekao malo su neke stvari medijski napuhane ali zašto se ne bi mogli uspoređivati s MIT-om, naravno da je svima jasno da nismo MIT, ali barem imamo dobe uzore i s obzirom na hrvatske okolnosti mislim da se FER itekeko hrvatski MIT (sto se i u clanku govori).

Ovo "Life is not FER" ne vidim čemu si to spomenuo, tko tvrdi da je to cijeli smisao ?!

Pa lijepo sam rekao što čovjek više može očekivati od posla i fakulteta ( ne od života).  Meni je FER bio sredstvo da se obrazujem u podrucju koje volim i da radim posao koji volim i pri tome dobro zarađujem i to je i ostvario.  Koliko ljudi moze reci da radi posao koji voli ? 1% ? 2%?  Koliko ljudi moze reci da dobro zaradjuje,  10% ?  Koliko ljudi moze reci da dobro zaradjuje radeci ono sto voli  0.1 % ?

Kuzis poantu ?

I malo vise postovanja prema FER-u , da njega nije bilo sigurno ne bi radio to sto radis :)

15 godina
neaktivan
Pixel kaže...
vlad0 kaže...
Pixel kaže...

A da ti ne vadiš dijelove rečenice iz konteksta onda se možda ne bi smijao i donosio krive zaključke.

Kao što sam rekao malo su neke stvari medijski napuhane ali zašto se ne bi mogli uspoređivati s MIT-om, naravno da je svima jasno da nismo MIT, ali barem imamo dobe uzore i s obzirom na hrvatske okolnosti mislim da se FER itekeko hrvatski MIT (sto se i u clanku govori).

Ovo "Life is not FER" ne vidim čemu si to spomenuo, tko tvrdi da je to cijeli smisao ?!

Pa lijepo sam rekao što čovjek više može očekivati od posla i fakulteta ( ne od života).  Meni je FER bio sredstvo da se obrazujem u podrucju koje volim i da radim posao koji volim i pri tome dobro zarađujem i to je i ostvario.  Koliko ljudi moze reci da radi posao koji voli ? 1% ? 2%?  Koliko ljudi moze reci da dobro zaradjuje,  10% ?  Koliko ljudi moze reci da dobro zaradjuje radeci ono sto voli  0.1 % ?

Kuzis poantu ?

I malo vise postovanja prema FER-u , da njega nije bilo sigurno ne bi radio to sto radis :)

Haha... Vidim da smo se krivo razumijeli! :] Ja sam tvoju rečenicu shvatio kao "što može čovjek više poželjet od {posla i fakulteta}" dok si ti mislio "što može čovjek više poželjet od {posla} i {fakulteta}"?

// Ontopic:

Poštovanje prema FER-u, LOL što...? :] FER kao takav je samo ustanova, a prema ustanovama ne gajim ama baš nikakvo poštovanje, sorry. Ako si mislio na ljude koji rade i studiraju tamo, onda OK - postoje pojedinci koje duboko poštujem, ali ne pada mi na pamet generalizirati jer dakako postoje i oni koje duboko NE poštujem. Ali sve to ionako nema nikakve veze sa FER-om kao faksom. A ovo s MIT-om... ja tvrdim da FER nije niti blizu MIT, što potvrđuju sve svjetske liste najboljih fakseva kao i frendovi koji su studirali na MIT-u i prenijeli mi svoja iskustva 'iz prve ruke'. Tako da me ovo 'hrvatski MIT' neodoljivo podsjeća na onu slavnu uzrečicu 'bolje baja u selu, nego seljak u gradu'. Drugim riječima, lakše se uspoređivati sa lošijima (a većina fakseva u Hrv. to je u odnosu na FER) nego s boljima (svjetski fakulteti).

I žao mi je što te moram razočarati, ali nije mi FER omogućio da radim posao koji volim i da za to još budem dobro plaćen (jesmo već popunili onih 0.1%, LOL?). To su mi omogućile vlastite ambicije i profesionalnost u poslu koji obavljam. FER mi je čak na neki način i odmogao jer sam puno i previše vlastitog vremena na njemu izgubio na stvari koje mi nikad u profesionalnoj karijeri neće zatrebati (npr. temeljni dio studija - zbog čega bi računarac gubio vrijeme na Elektroniku??). Također, ne možeš mi reći da si u životu napredovao samo zato što imaš završen FER jer bi to značilo da su svi koji završe FER automatski predodređeni da imaju posao snova za plaću snova i još da svako malo napreduju (po tom istom automatizmu). Što dakako nikako ne može biti istina. Ne samo za FER, nego za bilo koji fakultet u svijetu. FER je za hrvatske prilike možda dobar kick-off prema tome, ali varaš se ako misliš da se svi uspiju snaći ili da svi imaju dovoljno sreće u životu da završe tamo gdje bi htjeli. Puno i previše je tu sporednih i direktnih faktora koje nitko na ovom svijetu ne može uračunati u finalnu jednadžbu i reći 'to je baš tako i nikako drugačije'.

16 godina

Istina je da u hrvatskom školstvu situacija je takva da gradivo naštrebaš, položiš ispit i zaboraviš... Po mogućnosti čim prije, jer te drilaju nečime što nema apsolutno veze sa stvarnim svijetom... I tako u 90% slučaja...

Na FOIu sam doduše, ali FOI "renta" određene profesore sa FERa... Apsolutno ista priča...

Every hole is a goal!
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice