Može li biti gore (ponuda IT poslova) izdvojena tema

poruka: 1.208
|
čitano: 618.690
|
moderatori: vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
17 godina
Re: Može li biti gore (ponuda IT poslova)
gkv kaže...

Studenti danas samostalno uče više nego ikad, pogotovo u IT svitu, jer su svjesni da ih fakultet tome neće naučit.

Čemu onda fakultet? On nije tu samo radi znanja, već radi puno šire slike.

Darky kaže...

ali znaš u čemu je problem?

prvu selekciju rade osobe koje se uopće ne bave tim poslom, aka sekretarice, ili još gore neke agencije za psiho testiranje

kod takvih, ako nemaš 3 do 5 godina iskustva, odmah otpadaš na samom početku i do intervjua sa pravom osobom nečeš ni doći

Gle, meni je nevažno koliko imaš iskutva, ako kažeš da želiš raditi, dati ću ti priliku, i onda je sve na tebi, ali nisu svi kao ja.

nekim ljudima je forma bitnija od svega

jer kako inače protumačiti natječaj di se traži.

FER, 5 godina iskustva, plus kilometarska lista certifikata?

time odmah na startu odbacuješ 99% kandidata

i onda na kraju dobiješ najboljeg koji u stvari nije dobar za firmu, ali ima papire...

Naravno da prvu selekciju rade drugi, jer mi se ne sluša 200 - 300 ljudi na svakom natječaju.

A nakon prvog kruga se krene s pravom raspravom, malo firmi stvarno realno traži čuda i dobije takvog.

17 godina
neaktivan
Old Iggy kaže...

Naravno da prvu selekciju rade drugi, jer mi se ne sluša 200 - 300 ljudi na svakom natječaju.

A nakon prvog kruga se krene s pravom raspravom, malo firmi stvarno realno traži čuda i dobije takvog.

ali najveći problem je prvi krug

ako firzira i laže na prvom krugu, to se otkrije kasnije i onda je tek ispao papak i još može dobiti loše preporuke

ja sam uvijek govorio, meni ne treba najbolji igrač, meni treba pravi igrač

samo vrlo često na natječajima svi uvijek traže najboljeg igrača.

Poruka je uređivana zadnji put čet 7.7.2011 16:46 (Darky).
17 godina
Darky kaže...
Old Iggy kaže...

ali najveći problem je prvi krug

ako firzira i laže na prvom krugu, to se otkrije kasnije i onda je tek ispao papak i još može dobiti loše preporuke

ja sam uvijek govorio, meni ne treba najbolji igrač, meni treba pravi igrač

samo vrlo često na natječajima svi uvijek traže najboljeg igrača.

Teško se u prvom krugu može diskvalificirati netko dobar, jer ako je tu diskvalificiran neke osnovne stvari ne štimaju.

Isto tako, ako se i zaposli krivi, postoji probni rok za eliminaciju, a i svaka prava firma prati tko se do sada prijavio.

Realno, "pravi igrač je najbolji igrač". Natječaji najčešće zvuče tako, a u konačnici završe drugačije.

17 godina
Može li biti gore (ponuda IT poslova)

Imao sam na praksi studenta kojem sam dao neki stari Fujitsu server sa SCSI diskovima, pristup internetu i Windowse XP nek ih instalira gore. Rezultat je bio porazan.

Fakultet ne uči ljude da rade specifičan posao, nego da steknu neko osnovno znanje i način razmišljanja.

No na žalost, ako se nakon faksa ide na more i stavlja "glava u balun" do jeseni, onda takav neće naći posao nakon završetka faksa.

Pisao sam u nekom drugom threadu - ako ne možeš naći posao u neko firmi, onda se samozaposli, nađi nešto u čemu si dobar i radi to.

Država nije dužna zaposliti svakog. O zaposlenju se brineš sam. Ako se ne možeš zaposliti, onda ili pucaš na krive poslove/struku, ili si apsolutno nesposoban baviti se time, te je možda vrijeme za prekvalifikaciju.

To što si završio neki faks ne znači da nužno moraš raditi posao u struci. Osobno ne radim posao u struci, da ga radim, postavljao bih trafostanice i dalekovode :)

I thought my Uncle Tommy was wearing black socks, but when I looked at them closely, they were just very, very, very, very, very, very, very, very, very dark blue.
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

I papire je nekako zaradio, nije faks niš koristi. Ima tu dosta znanja koje je korisno i bitno. Isprika o učenju "stvari koje nekog ne zanimaju" je najstarija glupost poslije toga da ti je krava pojela knjige. Ne, vjerojatno nikoga ne zanimaju algoritmi, strukture i sl. ali kad dođeš na posao i ne znaš razliku između heapa i stacka, onda je to LOL za programera.

17 godina
naxeem kaže...

I papire je nekako zaradio, nije faks niš koristi. Ima tu dosta znanja koje je korisno i bitno. Isprika o učenju "stvari koje nekog ne zanimaju" je najstarija glupost poslije toga da ti je krava pojela knjige. Ne, vjerojatno nikoga ne zanimaju algoritmi, strukture i sl. ali kad dođeš na posao i ne znaš razliku između heapa i stacka, onda je to LOL za programera.

Samo je pitanje što točno postaneš završivši fakultet i da li je to dovoljno za reći "ja sam programer".

17 godina
neaktivan
Father_Dougal kaže...

Imao sam na praksi studenta kojem sam dao neki stari Fujitsu server sa SCSI diskovima, pristup internetu i Windowse XP nek ih instalira gore. Rezultat je bio porazan.

Fakultet ne uči ljude da rade specifičan posao, nego da steknu neko osnovno znanje i način razmišljanja.

No na žalost, ako se nakon faksa ide na more i stavlja "glava u balun" do jeseni, onda takav neće naći posao nakon završetka faksa.

Pisao sam u nekom drugom threadu - ako ne možeš naći posao u neko firmi, onda se samozaposli, nađi nešto u čemu si dobar i radi to.

Država nije dužna zaposliti svakog. O zaposlenju se brineš sam. Ako se ne možeš zaposliti, onda ili pucaš na krive poslove/struku, ili si apsolutno nesposoban baviti se time, te je možda vrijeme za prekvalifikaciju.

To što si završio neki faks ne znači da nužno moraš raditi posao u struci. Osobno ne radim posao u struci, da ga radim, postavljao bih trafostanice i dalekovode :)

To nije točno. Mnogi posao ne rade jer posla jednostavno NEMA. Mnogi su odlični u onome što rade pa čak i bolji od onih koji rade taj posao, ali priliku neće ni dobiti jer nisu rod s poslodavcem ili za državni posao s nekim moćnikom.

Ma koliko mi šutjeli o tome, državni poslovi (posebno u dobrim sektorima) koji nisu deficitarna zanimanja, dobivaju se isključivo preko veze, dok u deficitarnim ima iznimaka iznimkama.

U privatnim firmama se zapošljava (ako se može) rod, ali lakše je dobiti posao. Međutim, posla je toliko malo da jednostavno nema mjesta za većinu. Samo u Splitu i užoj okolici je ugašeno nekoliko desetaka tisuća obrta i firmi u kratko vrijeme.

Nezaposlenost u Hrvatskoj nema baš puno veze sa sposobnostima. Čak i sposobni koji znaju lako gube posao zbog cijene. Mnogim je poslodavcima jeftinije platiti lošijeg radnika, nego boljeg pa oni koji znaju sve teže prodaju znanje jer je tržište prepuno prosječnih koji su spremni raditi i za minimalac.

16 godina
Ad4pt3r kaže...

.. Ako nama mladima nitko ne želi pružiti priliku, gdje da mi onda steknemo potrebno iskustvo i praksu. Mislim, mogu ja doma vježbati i učiti u školi i imati širok spektar znanja, ali kaj mi to vrijedi kad nisam upoznat sa radnim okruženjem i kako to sve funkcionira vani.

Znam da je teže sa mladima, ali ne shvaćam kako da onda mi postanemo iskusniji kad nas nitko ne želi primiti. Ja bi bio zadovoljan da mi je prvi posao negdje kao nekakvi pomočnik , makar i mala plaća ispočetka samo da steknem iskustvo, ali koliko ovdje čitam vidim da poslodavci neće pružiti ni takvu priliku mladim ljudima.

gkv kaže...

..

Studenti danas samostalno uče više nego ikad, pogotovo u IT svitu, jer su svjesni da ih fakultet tome neće naučit. Glavni problem tih 90% beživotnih i je to šta se na predavanjima uči ono šta ih ne zanima, a ne ono šta vole i žele radit.

..

-uh, previše 'kostiju' je bačeno.. ovo je samo mali izvadak, pa probat ću tebi (i ostalima u sličnoj poziciji) objasniti.

Napomena to je samo moj stav, subjektivan.

Prvo ne gledaj samo svoju strnu priče, svoj interes. Pokušaj biti neutralan kao sudac ili čak na suprotnoj strani (đavolji odvjetnik..).

Pa si postavi pitanje ''što želi poslodavac?'' (?!) ...

- ukratko, nevezano za profesiju, želi radnika (mada ponekad želi slugu, sekretaricu s dobrim sisama itd.. ovdje govorimo o poslu i ITu).

Koji je problem kod mladog radnika? - Radne navike, redovitost, ustrajnost, iskustvo i znanje, .... Primjer, mladi radnik želi ići na more, nije vezan uzdržavanjem obitelji, kreditom itd. u slučaju da nemože dobiti godišni u željenom periodu, vrlo lako da otkaz... takav poslodavcu nije potreban, nasuptrot, potreban mu je netko tko će prekinuti godišni ako je to potrebno.

Mladi vole izlaske, ali se nevole dizati ujutro, poslovni svijet radi ujutro, održavanje sistema, sastanci, avio-linije.... možeš spavati do podne, ali i raditi par dana bez prekida.

Možda si upravo ti idealan, možda sve znaš, vrijedan, točan, pošten.. -idealan. Ali, kako to poslodavac koji tebe osobno ne pozna, može znati? Kako?

Misliš da je tvom poslodavcu netko dao šansu ili ju je morao sam stvoriti, dali drugima netko vjeruje na 'lijepe oči' ili traži potvrdu? Jedna od potvrda bi trebala biti diploma, međutim... svi su odlikaši i opet ništa neznaju. Od 20tak kandidata samo jedan nije ''zalutao na posao'' i to unutar IT struke, (ostali su samo 'crne ovce', iz aktualne reklame).

Školstvo (8+4+4) =16+ godina, te trebalo naučiti nekim znanjima. Istovremeno si većinu stvari koje te zanimaju, trebao sam raditi (učiti, vježbati, raditi..). Zašto bi sad poslodavac trošio vrijeme na 'mlade' i davao im šansu? Može ovako: ponuđen je ugovor i podpisuješ ga, odgovoran si za posao (uvjek je odgovorna firma, pa mi primjer nije dobar, ali pokušavam prikazati..) time ti preuzimaš odgovornost, redimo da si doktor kirurgije, kažeš da znaš operirati i tvoja diploma to potvđuje (hipotetski), ja ti dajem posao i očekujem da pacijentu presadiš bubreg s tim da si ti potpuno odgovoran. Pa ista stvar za auto mehaničara da recimo popravi kočnice, strojovođa, vozač BUSa.. ili developer koji radi software za te institucije (jer igre i sl su jako mali dio posla, realno 90% programiranja je za potrebe firme). Dakle, ti radiš modul recimo za FINU ili HZZO.. i preuziomaš potpunu odgovornost za posao (opet, firma je uvjek odgovorna, ali zamislimo da je sad to samo tvoja odgovornost). Pa recimo podsjetnik, doktori i advokati imaju osiguranje-licencu iz koje se naplačuju odštete, ostale profesije nemaju ništa, pojedini certifikati-atesti, koštaju jako puno (rang 100.000kn), gubitak takvih atesta eliminira fimu iz tog posla. ... pa sad dali bi ti dao svoju firmu 'u ruke početnika', usporedivo kao pilot aviona, .... jednostavno, firme si to nemogu dopustiti.

Primjer, prije 4-5g. knjigovođa nije obavio svoj dio posla (jer je prijatelj, pa OK..) .. po završnom računu je firma ispljunula 500.000kn, kazne dežavi. Razlog, običan knjigovodstveni šlamperaj. Sad nam knjige vodi ne-prijatelj, nego firma koja se time bavi, uz to (nepotrebno) i jedna tajnica zaposlena 'just in case..' kao kontrolni račun, jer je to daleko manje nego plaćati kaznu.

Konkretniji primjer, kad tražimo Dev-a, uzmemo 3-4... pripravnička plača cca 4.500kn, ako preživi 3mj, plaća počinje rasti, nakon 6-12 ostaje jedan koji se dokazao, ... za plaču koju su do sad imali svi zajedno. Nevažna je škola, moraš se dokazati. Školski papir služi samo kao primarni filter koji pokazuje da si barem to obavio ali nije nikad uvjet, uvjet je prvi razgovor koji prolaziš ili padaš....

Tražiš šansu? To se ne traži, traži se tvoje dokazivanje. Jednog dana kad se dokažeš, tad te poslodavac traži i nudi ti uvijete koje želiš.... kad dokažeš koristnost, tad uz novac, parking, auto.. pečem i palačinke ako je to uvjet da ostaneš u firmi jer je dobrog (i mladog) radnika jako teško pronači i poslodavcu je u interesu zadržati ga.

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
17 godina
neaktivan
Old Iggy kaže...
naxeem kaže...

Samo je pitanje što točno postaneš završivši fakultet i da li je to dovoljno za reći "ja sam programer".

Nije, naravno, ali iz onoga što sam vidio, programer (IMHO vrlo uzak dio onoga što nakon fakulteta možeš raditi) s fakultetom će biti kvalitetniji senior, arhitekt, koordinator, mentor i pouzdaniji kao programer na ozbiljnijim zadacima. Nije nužno i mnogo je suprotnog tome (to sam također vidio), ali ako spojiš praktično znanje, inteligenciju i teoretsko obrazovanje, dobiješ jako kvalitetne ljude. Čisti praktičar će biti dobar alat, šljaker, ali ne puno dalje od toga. Potrebno je oboje, jer će čisti teoretičar sa znanjem s faksa biti beskoristan.

Imaš i one koji na faksu štrebaju pa dobiješ dipl. koji zapravo ništa ne znaju iako su imali dobre ocjene. Imaš i teoretičare koji nemaju pravo znanje jer je ono što znaju prastaro.

17 godina
naxeem kaže...

IMHO vrlo uzak dio onoga što nakon fakulteta možeš raditi

Tu i je problem, što se traži. Davanje "širine" ili davanje specijalističkog znanja. I jedno i drugo je poželjno iz perspektive onog tko daje posao, ali rijetko kad istovremeno.

17 godina
neaktivan
Old Iggy kaže...

Teško se u prvom krugu može diskvalificirati netko dobar, jer ako je tu diskvalificiran neke osnovne stvari ne štimaju.

Isto tako, ako se i zaposli krivi, postoji probni rok za eliminaciju, a i svaka prava firma prati tko se do sada prijavio.

Realno, "pravi igrač je najbolji igrač". Natječaji najčešće zvuče tako, a u konačnici završe drugačije.

ja sam ti primjer

na jako puno potencijalnih poslova sam odbijen jer nemam gimnaziju kao papir...

nikad nisam prošao prvi krug eliminacija čim sam napisao ime srednje škole u CV

i da bih došao do ovoga što imam sada krvavo sam to morao zaraditi

ali poslove sam gubio samo iz razloga "krive ne informatičke srednje škole", niko mi nije htio dati priliku

i onda par godina kasnije dođe meni jedna direktorica kao klijentica i nakon obavljena posla mi kaže:

"da bar ja imam tako pametnog i odgovornog zaposlenika"  - što je bila strašna pohvala,

a ja sam joj samo rekao:

"gospođo, vaši ljudi na natječaju za posao su mi rekli da nisam dobar ni da vam budem čistač WC-a jer nemam pravu školu"

ne moram reči kako joj je bilo neugodno, i kako se crvenila

toliko o službama koje rade zapošljavanje

u velikoj večini hrvatskih firmi najslabija točka su HR odjeli u kojima se nakotilo beskonačno mnogo nesposobnih ljudi

i dok se to ne riješi naša cijela ekonomija nema šanse

17 godina
Darky kaže...
Old Iggy kaže...

ja sam ti primjer

ali poslove sam gubio samo iz razloga "krive ne informatičke srednje škole", niko mi nije htio dati priliku

i onda par godina kasnije dođe meni jedna direktorica kao klijentica i nakon obavljena posla mi kaže:

"da bar ja imam tako pametnog i odgovornog zaposlenika"  - što je bila strašna pohvala,

a ja sam joj samo rekao:

"gospođo, vaši ljudi na natječaju za posao su mi rekli da nisam dobar ni da vam budem čistač WC-a jer nemam pravu školu"

u velikoj večini hrvatskih firmi najslabija točka su HR odjeli u kojima se nakotilo beskonačno mnogo nesposobnih ljudi

Bez ljutnje, ali na takvim "sitnicama" padaš svuda, da mi kao zaposlenik dođeš s dokumentacijom u kojoj postoji brdo takvih grešaka vratio bi se na pripravnika.

Samo dobro izvođenje posla ne znači da si uvijek poželjan zaposlenik.

Isto tako, u mojoj okolini (koja je jedna od većih IT firmi u RH) ima puno ljudi koji su krenuli od nule, sa školama koje nemaju veze s IT-om.

17 godina
neaktivan
Old Iggy kaže...
naxeem kaže...

IMHO vrlo uzak dio onoga što nakon fakulteta možeš raditi

Tu i je problem, što se traži. Davanje "širine" ili davanje specijalističkog znanja. I jedno i drugo je poželjno iz perspektive onog tko daje posao, ali rijetko kad istovremeno.

Širinu ne možeš imati super detaljno, ali je za neke poslove nužna. Od "programera" koji cilja na vodeću poziciju očekuje se i širina i specijalnost u nekoj stvari, ali najvažnija je mogućnost brzog usvajanja novih znanja. Netko tko je "lud s C-om" nije baš koristan za puno toga.

Darky kaže...
Old Iggy kaže...

ja sam ti primjer

a ja sam joj samo rekao:

Nemoj po sebi suditi. Inače, gimnazija je također ne-informatička škola, već opća škola (eventualno blago usmjerena) koja služi tome da ti da širinu znanja i da stvori budućeg intelektualca, osobu koja će zbog širine moći specijalizirati puno toga, ali istovremeno ne biti i fah-idiot.

Naravno, ako imaš samo srednju ugostiteljsku, a natječeš se za programera, teško da će te itko uzeti u razmatranje jer je i nerealno očekivati da imaš dovoljno znanja. Da si i samouk, znanje ti je ograničeno jer će ti negdje tijekom rada zatrebati teorija matematike, logike, ekonomije, neke druge vještine i znanja koja u takvoj srednjoj školi nećeš dobiti.

Ako si vrlo marljiv i (nazovimo to tako velikodušno) genijalac koji je stekao hrpu potrebnog teoretskog i praktičnog znanja samostalno, onda imaš mnogo načina da se samostalno dokažeš i tako sebi otvoriš mnoga vrata. IT je struka koja je (ako gledamo jedan dobar dio) teška, ali svakako globalna, dostupna i samostalno izvediva za one dovoljno sposobne, a u toj sposobnosti vrlo je važna velika količina rada, jer za razliku od mnogih drugih stvari, programiranje je (uzimam za primjer) nemoguće naučiti na pamet.

Poruka je uređivana zadnji put čet 7.7.2011 17:58 (naxeem).
17 godina
naxeem kaže...

Širinu ne možeš imati super detaljno, ali je za neke poslove nužna. Od "programera" koji cilja na vodeću poziciju očekuje se i širina i specijalnost u nekoj stvari, ali najvažnija je mogućnost brzog usvajanja novih znanja. Netko tko je "lud s C-om" nije baš koristan za puno toga.

Slažem se, samo u tom segmentu ne očekujem diplomu kao osnovni uvjet i kvalifikaciju za zapošljavanje. Tu druge stvari igraju ulogu i pravilno testiranje je najbitnije.

16 godina
neaktivan

Da si hebeni genijalac - ako si neodgovoran - ZABORAVI na posao!

Vrijedi za svaki posao, a posebno za onaj u ITu.

Imamo televune, radivone, televizije, lektrika, lektrika, sva čuda, raj na zemlji brajo... Samo nemamo pisme, ni ognjišta ni smija... E!

2 0 hvala 0
15 godina
neaktivan

Trenutni rezultati ankete iz prvog posta (uzorak od 104 ispitanika):

Retry. Reboot. Reinstall. Reformat.
Moj PC  
2 0 hvala 0
16 godina
odjavljen

Heh sansa mladima.

Najgore je sto su i danasnji 30godisnjaci nekada bili mladi, pa im ni'ko nije dao 'sansu' od strane drzave prije 10ak godina, pa jos 'kubure'.

Stovise imamo i 40godisnjake u tome 'umaku'.

Posla nema to je cinjenica. IT vise nije ono sto je bio 90tih. Danas ne'ko zaposli tamo Pakistanca da mu nesto napravi, ako treba. Briga njega za nase, ako mu je to jeftinije.

Oni koji su se 'uhljebili' na neodredjenu, kupe vrhnje, jer ih bolje drzati nego otpremnine placati. Danas ,manje- vise svi gledaju kako da zaposle na odredjeno, ugovor...

Pa nismo mi najpametniji na svijetu. Kod nas IT strucnjaka (onih kvalitetnih) ima manje nego sto ih ima jedna omanja kineska pokrajina. Ali smo zato prvaci u prepotentnosti.

Diploma nije pokazatelj necije inteligencije, vec upornosti. Sva'ko tko je uporan moze diplomirati bilo sto. To sto je ne'ko u roku zavrsio, a neko studirao i 10 godina to takodjer ne znaci nista.

Samo, eto ovo je bug.hr forum (dakle, forum koji je vecinom namjenjen 'IT populaciji') i za ocekivati je u kojem ce smjeru rasprava ici.

Moj PC  
1 0 hvala 0
15 godina
neaktivan

Previše se ulazi u filozofiranje tako jednostavne situacije.

Poslodavac ne može zaposlit i odgajat mladog radnika jer mu je skup prvih godinu dana. Znači plaća od 5 000 + davanje državi 5 iljada * 12 = 120 000kn prvu godinu otprilike, poslodavac mora istrpit da "odgoji" mladog čovika. + vrime nekog ko će te nadgledat, eventualne greške ... dođe lipa svota. Koja firma danas ima 120-150 iljada izdvojit za školovanje početnika?

Sa druge strane, ima brdo zainteresiranih, stručnih, motiviranih mladih ljudi koji bi nakon te godine dana bili ne samo dobri, nego inženjeri koji bi mogli radit bilo di u svitu.

Ne znam koliko pratite novine, al u ovom momentu, bilo koji naš mladi informatičar može predat CV i otić u Kanadu radit.Nije to samo reklama, znam iz prve ruke da je to istina.

(P.S. Koga zanima može potražit, informatičarima agencije unaprid nađu posal, tvoje je da skupiš muda, prnje i zaputiš se u Kanadu sa nešto novaca za početak. Podrazumijeva se da nešto znaš)

Zašto kanadskim (nije samo kanadskim, ovo je primjer) poslodavcima NAŠI mladi ljudi valjaju, a lokalnim ne? Nalaze im se mane ka nestručnost, nezainteresiranost ... sumlja se u njihovu diplomu, ne-radne navike, i šta ti ga ja znam šta još ne ...

U svitu poslodavci imaju štiha, i prostora (mislin u financijama) za "žrtvovanje" te vražje prve godine. Već uhodanu praksu.

Kod nas nema strategije razvoja. U vrime kad se triba mislit kako preživit sljedeći misec nema prostora za kombinirat sljedeću godinu,dvi,tri...

Sudbina poslodavaca i nas mladih je (IMHO) povezana. Ako ne budu ulagali u mladi kadar, debelo će ispušit ulaskom u EU (konkurancija će ih izist).

Ako ne budu ulagali u mladi kadar, debelo će mladi ispušit.

Ipak, mi se uvik možemo skupit u Kanadu {#}.

5 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
gkv kaže...

Previše se ulazi u filozofiranje tako jednostavne situacije.

Poslodavac ne može zaposlit i odgajat mladog radnika jer mu je skup prvih godinu dana. Znači plaća od 5 000 + davanje državi 5 iljada * 12 = 120 000kn prvu godinu otprilike, poslodavac mora istrpit da "odgoji" mladog čovika. + vrime nekog ko će te nadgledat, eventualne greške ... dođe lipa svota. Koja firma danas ima 120-150 iljada izdvojit za školovanje početnika?

Sa druge strane, ima brdo zainteresiranih, stručnih, motiviranih mladih ljudi koji bi nakon te godine dana bili ne samo dobri, nego inženjeri koji bi mogli radit bilo di u svitu.

Ne znam koliko pratite novine, al u ovom momentu, bilo koji naš mladi informatičar može predat CV i otić u Kanadu radit.Nije to samo reklama, znam iz prve ruke da je to istina.

(P.S. Koga zanima može potražit, informatičarima agencije unaprid nađu posal, tvoje je da skupiš muda, prnje i zaputiš se u Kanadu sa nešto novaca za početak. Podrazumijeva se da nešto znaš)

Zašto kanadskim (nije samo kanadskim, ovo je primjer) poslodavcima NAŠI mladi ljudi valjaju, a lokalnim ne? Nalaze im se mane ka nestručnost, nezainteresiranost ... sumlja se u njihovu diplomu, ne-radne navike, i šta ti ga ja znam šta još ne ...

U svitu poslodavci imaju štiha, i prostora (mislin u financijama) za "žrtvovanje" te vražje prve godine. Već uhodanu praksu.

Kod nas nema strategije razvoja. U vrime kad se triba mislit kako preživit sljedeći misec nema prostora za kombinirat sljedeću godinu,dvi,tri...

Sudbina poslodavaca i nas mladih je (IMHO) povezana. Ako ne budu ulagali u mladi kadar, debelo će ispušit ulaskom u EU (konkurancija će ih izist).

Može neki tutorial ? 

"I've seen things you people wouldnt believe. Attack ships on fire off the shoulder of Orion. I watched C-beams glitter in the dark near the Tannhauser Gate"
17 godina
neaktivan
Mrgud Veliki kaže...

Heh sansa mladima.

Najgore je sto su i danasnji 30godisnjaci nekada bili mladi, pa im ni'ko nije dao 'sansu' od strane drzave prije 10ak godina, pa jos 'kubure'.

Stovise imamo i 40godisnjake u tome 'umaku'.

Posla nema to je cinjenica. IT vise nije ono sto je bio 90tih. Danas ne'ko zaposli tamo Pakistanca da mu nesto napravi, ako treba. Briga njega za nase, ako mu je to jeftinije.

Oni koji su se 'uhljebili' na neodredjenu, kupe vrhnje, jer ih bolje drzati nego otpremnine placati. Danas ,manje- vise svi gledaju kako da zaposle na odredjeno, ugovor...

Pa nismo mi najpametniji na svijetu. Kod nas IT strucnjaka (onih kvalitetnih) ima manje nego sto ih ima jedna omanja kineska pokrajina. Ali smo zato prvaci u prepotentnosti.

Diploma nije pokazatelj necije inteligencije, vec upornosti. Sva'ko tko je uporan moze diplomirati bilo sto. To sto je ne'ko u roku zavrsio, a neko studirao i 10 godina to takodjer ne znaci nista.

Samo, eto ovo je bug.hr forum (dakle, forum koji je vecinom namjenjen 'IT populaciji') i za ocekivati je u kojem ce smjeru rasprava ici.

Malo si naporan s tim Pakistancima, Kinezima i sl. Jel' tebi jasno da nitko više ne outsourca IT usluge (govorim prvenstveno o softveru). Nitko. Sve se razvija lokalno - u Europi, SAD-u i gdje već, jer je veći broj kvalitetnih stručnjaka. Cijena je prihvaćena kakva jest jer se pokazalo da su jednostavno bolji. Ovdje ne govorimo o kineskim, indijskim i sl. iseljenicima, koji se praktički asimiliraju i postaju Englezi, Amerikanci, Njemci i sl. i koštaju jednako kao i ostali sugrađani, već o tim tvojim famoznim Kinezima za dva dolara, što je čista glupost.

gkv kaže...

Točno i istina. Valjaju im jer u većini slučajeva jesu stručnjaci, iako sam malo skeptičan što se tiče novaka s faksa koji nemaju znanje. Mislim da se ponude tog tipa odnose na one koji nešto znaju. Iako, da, vani ljudi razmišljaju drugačije, dugoročnije i znaju da se ulaganje u kvalitetu IT-a isplati.

Istina je, što Mrgud kaže, da većina naših poslodavaca škrtari ili nema novca i zato je naš IT kakav jest. Cucla se lova od države i to je to za one koji ne izvoze.

Mladi koji su voljni raditi i učiti ne mogu ispušit' jer će uvijek imat priliku vani. U nas mnogi znalci, dobri i sposobni inženjeri ne mogu pronaći posao, ali vani stručnjaka nedostaje, a prostor se ne može popuniti dokazano lošim outsourceom.

16 godina
neaktivan
naxeem kaže..
U nas mnogi znalci, dobri i sposobni inženjeri ne mogu pronaći posao, ali ....

To je možda istina ali ja osobno ne znam za takav slučaj - što je čudno pogotovo što ti kažeš da ih ima mnogo.

Ali zato osobno znam više firmi koje se žale da ne mogu naći dobre i sposobne inženjere - govorim samo o IT-u dakako.

17 godina

Najranije ujutro me bacate u depresiju.

Do kada vi to meni mislite tolerirat?

4 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
naxeem kaže...
Točno i istina. Valjaju im jer u većini slučajeva jesu stručnjaci, iako sam malo skeptičan što se tiče novaka s faksa koji nemaju znanje. Mislim da se ponude tog tipa odnose na one koji nešto znaju. Iako, da, vani ljudi razmišljaju drugačije, dugoročnije i znaju da se ulaganje u kvalitetu IT-a isplati.

Istina je, što Mrgud kaže, da većina naših poslodavaca škrtari ili nema novca i zato je naš IT kakav jest. Cucla se lova od države i to je to za one koji ne izvoze.

Mladi koji su voljni raditi i učiti ne mogu ispušit' jer će uvijek imat priliku vani. U nas mnogi znalci, dobri i sposobni inženjeri ne mogu pronaći posao, ali vani stručnjaka nedostaje, a prostor se ne može popuniti dokazano lošim outsourceom.

Moj mlađi bratić je imao veliku želju otići raditi u neku EU zemlju nakon fakulteta (kojeg je završio prije nekih godinu i pol). I pogodite što? Vani također traže ljude s iskustvom. I... Nitko ga nije htio. Tako da je morao odustati od te ideje. Sada radi za nižu plaću dok ne bude u stanju u CV staviti koju godinu tog famoznog "praktičnog iskustva" pa će probati ponovo nakon toga.

Da, postoje zemlje koje gospodarskom politikom pokušavaju pokrenuti grane u kojima "štekaju" ili im nedostaje radne snage. Ali moramo biti precizni i reći da to nisu sve zemlje osim Hrvatske i da je Hrvatska još uvijek u prilično podređenom položaju u tom smislu. Uzmimo recimo EU... Ako se na natječaj za neki posao prijavi građanin EU i netko iz Hrvatske, posao će automatski dobiti građanin EU.

Retry. Reboot. Reinstall. Reformat.
17 godina
neaktivan
mrkač kaže...

Ali zato osobno znam više firmi koje se žale da ne mogu naći dobre i sposobne inženjere - govorim samo o IT-u dakako.

naravno kad žele da im radiš 60 sati tjedno 7 dana u tjednu za 2500 kuna (uračunati prijevoz) bez godišnjeg, nedaj bože bolovanja i ugovor na određeno na 1 mjesec (ili 3 mjeseca ako su velikodušni)

a onda kad i nađu nekoga koji je mazohista pa to prihvati, onda još i mobingom udare na njega.

i poslije se čudom čude zašto ih svi izbjegavaju

17 godina
neaktivan
mrkač kaže...
naxeem kaže..
U nas mnogi znalci, dobri i sposobni inženjeri ne mogu pronaći posao, ali ....

To je možda istina ali ja osobno ne znam za takav slučaj - što je čudno pogotovo što ti kažeš da ih ima mnogo.

To je zanimljiv paradoks. Ja ti garantiram da ti odlični inženjeri rade sada vani u firmama koje su bogatije od bilo koje u nas, na projektima koji su perspektivniji i zanimljiviji od bilo kojeg u nas. Poznajem 2 takva. Zamisli? - E to je paradoks. - A naši poslodavci ne mogu naći dobre i sposobne inženjere? - Znaš zašto? - Zato što im nude smiješne plaće. Realno, za 5k kuna možeš dobiti mladog diplomanta i tu priča više-manje završava. Naši bi poslodavci vrhunske stručnjake za komične plaće i zato njima nije moguće nekoga pronaći, a stručnjaci se ne zaposle.

Sva sreća pa je IT globalna, univerzalna struka pa se onaj tko zna lako zapošljava vani, kao što može (malo teže, ali može) i izvoziti odavde. Naravno, znam ja i inženjere koji će silom prilika raditi i za 3k i 4k kn, ali to je ista sila prilika kao i žene koje prodaju seks zbog sile prilika, a pogrdno ih zovemo kurvama, dok one nemaju drugog izbora.

Zamisli koji je to užas kad žene imaju 23% manju plaću od muškaraca, kad 53,2% nikad ne dobiva povišicu. Zamisli užasa kad inženjerka računarstva radi u DM-u jer ima 7k kao blagajnica, umjesto 5k kao ing., a zamisli užasa u kojem žive Slavonci kad su sretni s 3-4k ko male bebe i kad se tih 7k gleda kao velika plaća. LOL.

16 godina
neaktivan
Darky kaže...
mrkač kaže...

naravno kad žele da im radiš 60 sati tjedno 7 dana u tjednu za 2500 kuna (uračunati prijevoz) bez godišnjeg, nedaj bože bolovanja i ugovor na određeno na 1 mjesec (ili 3 mjeseca ako su velikodušni)

a onda kad i nađu nekoga koji je mazohista pa to prihvati, onda još i mobingom udare na njega.

i poslije se čudom čude zašto ih svi izbjegavaju

U krivu si, nude im bez problema 10k ali zato traže i nekakvo znanje (ovo je iskustvo iz prve ruke u firmi kojoj radim). Problem je što kvalitetnih ljudi u Hr realno ima malo, svi su zaposleni i u pravilu ne traže novi posao.

Tako da nam se na kraju ostaje da neke poslove outsorcamo vanjskim firmama, šta ima i svojih prednosti ali i nedostataka..

17 godina
neaktivan

Neki nude, ali većina ne. A i 10k je tek "ok" za stručnjaka. Država mora smanjiti davanja pa nećeš trebati 15 za dati 10, nego ćeš dati 18 za dati 15.

Poruka je uređivana zadnji put pet 8.7.2011 9:13 (naxeem).
16 godina
neaktivan

Tu se slažem, trenutno za neto plaću od 15k  bruto iznosi 30k što je apsolutno suludo. Time su najviše pogođeni upravo stručnjaci u raznim područjima koji u HR ne mogu dobiti tu plaću pa im ostaje samo da odu vani.

17 godina
neaktivan
mrkač kaže...

U krivu si, nude im bez problema 10k ali zato traže i nekakvo znanje (ovo je iskustvo iz prve ruke u firmi kojoj radim). Problem je što kvalitetnih ljudi u Hr realno ima malo, svi su zaposleni i u pravilu ne traže novi posao.

Tako da nam se na kraju ostaje da neke poslove outsorcamo vanjskim firmama, šta ima i svojih prednosti ali i nedostataka..

gle nije tu stvar samo u novcima.

iz nekih firmi ljudi ne odlaze jer imaju dobru poslovnu klimu, ekipu koja je složna i može skupa i živjeti i raditi

kaj ti znači dobra plača, ako ti na slamčicu svaki dan popiju litru krvi?

ako u 3 mjeseca nisu našli odgovarajučeg stručnjaka, onda im je najbolje da se okrenu i pkupe nekog maturanta pa umjesto da tip ide na fax oni njemu neka plate školovanje i specijalizaciju (zauzvrat će on za njih raditi 5 godina)

i generalno i dugoročno im to može biti velika dobit.

ja možda nisam specijalista na papiru za ono kaj oni traže, ali tko kaže da to ne bi mogao svladati?

možda čak i bolje od inžinjera koji je to diplomirao (jer nemam predrasuda koje se nauče u dotičnoj školi)

nikad ne možeš znati.

17 godina
mrkač kaže...

Tu se slažem, trenutno za neto plaću od 15k  bruto iznosi 30k što je apsolutno suludo. Time su najviše pogođeni upravo stručnjaci u raznim područjima koji u HR ne mogu dobiti tu plaću pa im ostaje samo da odu vani.

Mislim da su porezi i doprinosi za placu vecu od 5 - 6 000 kn veci od 40 i nesto posto. To je skroz drugi razred. Tako da na 15k neto ide preko 30k bruto sa svime.

Do kada vi to meni mislite tolerirat?
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice