Početnik sam u Visual Basicu i zanima me kako napraviti da ukoliko netko upiše neku riječ u textbox, program prema početnom slovu te riječi ispisuje poruku. Dali se to može sa funkcijom select case? Znači npr. ako riječ počinje na slovo A nek ispiše text1, ako počinje na B text2...... a još bolje bi bilo ako se može napraviti da ukoliko riječ počinje na slovo od A-H nek ispiše tex1, od H-O nek ispiše tex2 itd... nadam se da sam bio jasan
Visual Basic 2008 Express - Pomoć oko TextBox-a
- poruka: 5
- |
- čitano: 1.151
- |
- moderatori:
Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
- +/- sve poruke
- ravni prikaz
- starije poruke gore
Početnik sam u Visual Basicu i zanima me kako napraviti da ukoliko netko upiše neku riječ u textbox, program prema početnom slovu te riječi ispisuje poruku.
Izvuces prvo slovo pomocu funkcije Left$:
Dim slovo As String
slovo = UCase$(Left$(TextBox1.Text, 1))
Dali se to može sa funkcijom select case? Znači npr. ako riječ počinje na slovo A nek ispiše text1, ako počinje na B text2......
Moze. Samo pripazi na jednu stvar - A-H i H-O imaju preklapajuca slova! To je slovo H, koje bi bilo ukljuceno u oba slucaja.
Select Case slovo
Case "A" To "H"
bla bla bla
Case "I"
bla bla bla
Case "J" To "X"
eci peci pec
Case Else
ako je jos sto ostalo...
End Select
Tako je bilo za VB, za VB.NET je onda valjda drugacije - mozda ovako:
slovo = TextBox1.Text.Substring(1, 1)
Toplo ti preporucam da za*ebes taj VB i ucis C#. VB je jezik proslosti - uvijek je bio smece od programskog jezika, postao je normalni OOP jezik tek s VB.NET, no tu mu se izgubio smisao kad za istu stvar mozes koristiti C#. A C# ima sintaksu slicnu svim ostalim modernim jezicima, poput C++-a, Jave, JavaScripta (netko bi mogao reci mozda i PHP-a, iako je razlika dosta veca).