sarkazam :)
Učenje programiranja
- poruka: 73
- |
- čitano: 21.723
- |
- moderatori:
Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
Ljudi molim vas za konkretnu pomoć:
interesira me gdje mogu početi učiti programske jezike online, odnosno da li je netko voljan početi sa mnom raditi?
Imam iskustvau PASCAL-u, QBasicu, nešto malo VBasic.NET-a i C++-a.
Jezici koji me interesiraju:
Pascal
QBasic
VBasic.NET
DarkBasic
ActionScript
Java
C++
C#
Perl
MySQL
PL/SQL
i za kraj me interesira korištenje i valjda programiranje RDBMS-a, odnosno što god se radi s tim.
Imas na www.code-it.net raznih tutoriala, knjiga, vodica...
potpuno se slažem...nemoj učiti te neke jezike koji su stari ko biblija...uči vb,vc++...jezike o kojima će tek sura pisati u novinama da su izumljeni...
basic je zanimljivo učiti jer je jednostavan...mada mi se čini da su i isplatljivi oni za igrice jezici jer možeš sastaviti super igricu i zaraditi...i savjetovo bi ti da naučiš HTML jer je lagan (ja ga naučio u kratkom vremenu, dok sam imo 11 god...).
potpuno se slažem...nemoj učiti te neke jezike koji su stari ko biblija...uči vb,vc++...jezike o kojima će tek sura pisati u novinama da su izumljeni...
basic je zanimljivo učiti jer je jednostavan...mada mi se čini da su i isplatljivi oni za igrice jezici jer možeš sastaviti super igricu i zaraditi...i savjetovo bi ti da naučiš HTML jer je lagan (ja ga naučio u kratkom vremenu, dok sam imo 11 god...).
VC++? Ne postoji VC++, postoji samo C++. VC++ je program - razvojno okruženje. Ako si mislio na MS-ov dijalekt C++a (a nisi), onda si to trebao napisati.
Nije problem "izumiti" jezik, problem je izumiti kvalitetan jezik kojem će se ustvari pronaći primjena. Nema potrebe učiti (ako je cilj novčana zarada) neki nepoznat/egzotičan jezik pa čak ako je i možda u nečemu bolji od nekog manje egzotičnog i starijeg jezika. Razlog je što već postoje projekti u starim jezicima, i bitnije, postoje programeri u starijim jezicima.
basic je zanimljivo učiti jer je jednostavan...mada mi se čini da su i isplatljivi oni za igrice jezici jer možeš sastaviti super igricu i zaraditi...
Nadam se da ne govoriš o game makerima... na tim glupostima se ne zarađuje :)
i savjetovo bi ti da naučiš HTML jer je lagan (ja ga naučio u kratkom vremenu, dok sam imo 11 god...).
HTML nije programski jezik, nije lagan, i nisi ga naučio. HTML je ipak nešto kompleksniji od shvaćanja osnovnih tagova - a ti vjerojatno nisi išao dalje od slika i linkova. Btw, HTML je opisni jezik, pa ni ne spada u ovu temu.
VC++? Ne postoji VC++, postoji samo C++. VC++ je program - razvojno okruženje. Ako si mislio na MS-ov dijalekt C++a (a nisi), onda si to trebao napisati.
Nije problem "izumiti" jezik, problem je izumiti kvalitetan jezik kojem će se ustvari pronaći primjena. Nema potrebe učiti (ako je cilj novčana zarada) neki nepoznat/egzotičan jezik pa čak ako je i možda u nečemu bolji od nekog manje egzotičnog i starijeg jezika. Razlog je što već postoje projekti u starim jezicima, i bitnije, postoje programeri u starijim jezicima.
basic je zanimljivo učiti jer je jednostavan...mada mi se čini da su i isplatljivi oni za igrice jezici jer možeš sastaviti super igricu i zaraditi...
Nadam se da ne govoriš o game makerima... na tim glupostima se ne zarađuje :)
i savjetovo bi ti da naučiš HTML jer je lagan (ja ga naučio u kratkom vremenu, dok sam imo 11 god...).
HTML nije programski jezik, nije lagan, i nisi ga naučio. HTML je ipak nešto kompleksniji od shvaćanja osnovnih tagova - a ti vjerojatno nisi išao dalje od slika i linkova. Btw, HTML je opisni jezik, pa ni ne spada u ovu temu.
Probaj ovu stranicu : ebookee
Imas hrpu ebookova na engleskom za razne jezike i tehnologije, ali ako zelis preporuku najprije dobro nauci neki proceduralni jezik kao C kojeg sad ucis.
Tijekom programiranja u C-u mozes nauciti puno o pravilnom programiranju ( probaj koristiti C++ kompajler za C kod pa ces se iznenaditi sto sve moze izazvati warning )
a da ne kazem da vecina jezika kojih ces susretati ima sintaksu i kljucne rijeci koja su vise manje bazirana na C-u,
onda mozes polako krenuti na objektno orijentirane jezike kao C#, VB.net ili neki drugi koji preferiras...
Kako god nebi ti bas mogao prepuruciti C++ za OOP jer je dosta zahtjevan, citaj "nema garbage collector" ( tj. ima ali samo s Visual Studiom i moras nauciti CLI sintaksu )
tako da ces se dosta zafrkavati s pravilnim oslobadanjem memorije ( destruktori ) i usljed toga memory leakovima, noviji jezici su puno vise oprastaju :)
@ autor teme: dijete milo :) ajde kad vec ne zelis slusati njih, onda barem pokusaj posluti jednog profesora matematike i informatike (a samim time i programiranja). nemoj raditi 100 stvari jer ces ih na kraju napraviti polovicno. radije se uhvati 1 ili 2 stvari, pa napravi to kako treba. "ucenje programiranja" je valjda najtezi posao u skoli. jer ne mozes ti od 30 klinaca u razredu (ili 120 u generaciji) ocekivati da ce svi imati onaj potrebni mentalni sklop za programiranje. zapravo, puno manje ih kuzi samo programiranje nego npr. matematiku ili fiziku. recimo, 5% u generaciji (ne govorim sada o miocu ili o v. gimnaziji iako bi se i o tome dalo diskutirati!) ih je stvarno sposobno nauciti ZASTO (odabirem bas taj algoritam), KAKO (program radi), NA KOJI NACIN (optimizirati kod). a jos teze je naviknuti ih da razmisljao kao racunala (premda to posve nesvjesno rade u matematici i fizici). e, pa bas zbog toga u skolama nemamo 176 programskih jezika, nego 4: logo, basic, pascal i c. a na kraju - i da vrhunske programere koji su skolovali za to pitas koliko programskih jezika znaju - reci ce ti maximalno 5. ;)
@kenny,
profesore, nije točno da će pravi programer reći da zna 5 jezika; reći će da zna onaj koji ti treba. Školovani inžinjer, programer, sposoban je i mora biti sposoban naučiti jezik koji mu za posao treba. Programski jezik je tek alat za postizanje određenog cilja i dolaženje do rezultata. Sami jezici kao tema neke rasprave mogu biti unutar stručnih i akademskih krugova, ali u službi programiranja samo su alat... francuski ključ #x.
Postotak onih koji razumiju matematiku i fiziku nije veći od onih koji razumiju programiranje, što bi kao profesor trebao primijetiti. Naime, velika većina onih koji prolaze dobro matematiku i fiziku zapravo te predmete uče na posve pogrešan način koji se forsiran u našem obrazovnom sustavu i forsiran premalom satnicom za gradivo. Naš obrazovni sustav za te predmete čak i na fakultetima prisiljava na šablonsko učenje ili česti puko memoriranje postupaka i rješenja. To jest učinkovito za rješavanje zadataka kakvi se postavljaju pred učenike (opet loše i pogrešno), ali ne daje nikakvo korisno znanje.
Razumjeti matematiku ili fiziku nešto je sasvim drugo. Ako učiš te predmete tako da ih razumiješ, vježbanje zadataka ti uglavnom ne treba (treba da stekneš osjećaj kod integralnog računa/analize) i ako zaista kužiš te stvari, programiranje ti dolazi kao logična primjena matematičkih i fizičkih metoda koje su logične.
Problem je što se programiranje ne može naučiti šablonski; nema "tipova zadataka", nema gotovih rješenja za sve probleme i putevi rješenja su proizvoljni i fleksibilni. Takva situacija s programiranjem zakoči one "inače dobre matematičare" koji zapravo matematiku ne znaju.
Da zaključim, da, neka se uhvati neke konkretne stvari, jer učenjem 301 neće daleko dogurati pa niti polovično.
Slazem se sa naxeemom. Ako naucis programirati (ne mislim sintaksu nego razmisljati kao racunalo, olitiga smisliti blok shemu algoritma, da pojednostavnim) onda ti nece bit problem programirati u nicem. Sintaksu i netrebas znat ako znas sta trebas napravit. Mozes kompletan kod iz helpa copy - paste. Bitno je nauciti razmisljati. Ja veliku vecinu sintakse (bar onaj dio koji svakodnevno ne koristim) i ne pamtim (previse stimulansa mi je smanjilo kapacitet mozga) ali znam sta mi treba, googlam. Ne uci se basic jer su naredbe lake, vec zato da se nauci osnova programiranja bez potrebe importanja biblioteka i slicno. Basic se u skolama uci da se nauci raditi algoritam, shematski. Poslije se shematski lako prebaci u kod. I dan danas kad imam nekakav blesavi algoritam najprije ga nacrtam na papiru pa ga prenosim u kod.
STa se tice matematike, naxeem dao bi ti ja integrale, Djevada Lugica i Marka Matica bez prirucnika pa ti rijesavaj :)
Vjerovao ili ne, tnakiru, gospodina Lugića i gospodina Matića predobro i osobno poznajem, uz Červara, Slapničara i Jadrijević također, tako da znam vrlo dobro koliko su zabavni (nisam potpuno ciničan). Vis a vis integrala, napomenuo sam fino da je potrebno vježbe u analizi za steći osjećaj što i kako radiš.
Možete mi dat link nekog dobrog c++ tutorijala?
Možete mi dat link nekog dobrog c++ tutorijala?
Najbolje ti je kupi knjigu jednog od programskih jezika koje si nabrojao i pocni uciti jer dok ti razmisljas koji bi vrijeme ide.
Ja treuntno ucim C++ ali vise iz hobija, kupio sam kjigu defragmentirani c++ (ako sam dobro napisao :D) i lagano citam i radim po koju vjezbu. Tek nakon sot naucis dosta stvari mozes poceti razvoj nekog softvera ili se cak pridruziti nekoj open source zajednici. A nakon sto naucis jedan prog. jezik lakse se uce i drugi (barem su meni tako govorili).
To je taj neki moj pogled na "svijet programiranja" :D.

Demistificirani C++ jest dobra knjiga ,također možda još jedna ili dvije koje ima naše tržište na hrvatskom jeziku ali to je u biti sve.
C++ Analiza i primjene je također dobra knjiga ,čak i bolja nego demistificirani c++ ,ali neka čitatelj ili onaj koji uči obrati samo pažnju na
upotrbu printf i scanf koji spadaju u c jezik za razliku od C++ cout i cin pri učenju.Zato preporučam engleske knjige How to naslove
Deitel izdavačke kuće ,izdanja 2008 godine kao i od Wrox izdavačke kuće .Tamo nema mješanja s "starom" sintaksom iz c-a.
Također ,učenje s net-a iz tutorijala nije "pogrešan" pristup nego jedan od pristupa koji je isto dobar koliko i knjige ali s njima u kombinaciji.
Nije pogrešno i iz njih učiti.Ako se i što pogriješi ,tu su knjige...znači potreban je veeeeeliki trud i grijanje stolice .Preporučam
uglavnom engleske verzije knjiga o C++-u jer su" modernije" i "lakše" ako dobro baratate s engleskim iako mislim da se
engleski jednostavno mora znati ako se uopće hoće programirati!Jednostavno tako kvalitetne knjige napisane na hrvatskom nema.
Zato u algoritam i tamo u potragu po mom mišljenju.
Objekti cin i cout (jos uvijek) nisu dovoljno dobri da zamijene funkcije scanf i printf. Prespori su, a ne nude puno vise (iako je jednostavnost pri overloadanju jako korisna). Tocka.
Potrebno je primjetiti jos nesto: postoji razlika izmedju biblioteka stdio.h i cstdio te njima slicnih (govorim za compiler gcc, u kojem sam doma), tako da mozemo reci da su u C++-u gore navedene funkcije redefinirane, iako i dalje vuku korijene iz C-a.
Na temu:
Po onome sto ja vidim, imas dvije opcije:
1. Odluciti sto hoces napraviti te onda nauciti jezik kojim je to najlakse napraviti.
ili
2. Nauciti C++ ili JAVU te proucavati algoritme - ovo je vise teoretski put, ali neizmjerno korisniji sto se tice tvojeg znanja. Tu se moze puno vise nauciti. Za to vec ima dovoljno resursa na netu.
ne moj ucit vise stvari od jednom. znam po sebi jer onda ništa ne naučim do kraja. najbolje se uhvati jednog jezika recimo visual basica jer je dosta jednostavan. i evo ti stranica gdje mozes ucit visual basic http://www.vbtutor.net/vbtutor.html
Objekti cin i cout (jos uvijek) nisu dovoljno dobri da zamijene funkcije scanf i printf. Prespori su, a ne nude puno vise (iako je jednostavnost pri overloadanju jako korisna). Tocka.
@ naxeem: ne moras mi persirati, nemam (jos) preko 28 ;) uglavnom, malo se izgubila bit. to sa brojem programskih jezika je bilo samo karikiranje. ono sto je najbitnije jest znati napraviti dijagram toka/pseudokod (u glavi, na papiru....svejedno je)....imati IDEJU sto i kako napraviti. a to je cak i ono sto u matematici/fizici radis. to se inace u (profesorskoj) struci naziva proceduralno znanje (nije daleko od pojma proceduralni programski jezik). kad se jednom nauci to, onda ti je cak donekle svejedno u kojem si programskom jeziku. naravno da neke osnove moras znati, ali sintaksu ces vec naci u helpu ili negdje drugdje. pa ucenicima koju su radili u pascalu, pa presli na c se cesto dogadja da stave :=. i ok, ispravit ce, bitno je da znaju sto i kako. ;)
p.s. lugic, matic, demidovic, uscumlic & co. su i dalje dio moje pozamasne zbirke. ali to nista ne znaci ako ih ne znam koristiti. ;)
O pa ima nas vise koji su prosli sto ura torture na fesbu...
Ljudi molim vas za konkretnu pomoć:
interesira me gdje mogu početi učiti programske jezike online, odnosno da li je netko voljan početi sa mnom raditi?
Imam iskustvau PASCAL-u, QBasicu, nešto malo VBasic.NET-a i C++-a.
Jezici koji me interesiraju:
Pascal
QBasic
VBasic.NET
DarkBasic
ActionScript
Java
C++
C#
Perl
MySQL
PL/SQL
i za kraj me interesira korištenje i valjda programiranje RDBMS-a, odnosno što god se radi s tim.
Razumjeti matematiku ili fiziku nešto je sasvim drugo. Ako učiš te predmete tako da ih razumiješ, vježbanje zadataka ti uglavnom ne treba (treba da stekneš osjećaj kod integralnog računa/analize) i ako zaista kužiš te stvari, programiranje ti dolazi kao logična primjena matematičkih i fizičkih metoda koje su logične.
Problem je što se programiranje ne može naučiti šablonski; nema "tipova zadataka", nema gotovih rješenja za sve probleme i putevi rješenja su proizvoljni i fleksibilni. Takva situacija s programiranjem zakoči one "inače dobre matematičare" koji zapravo matematiku ne znaju.