Da li se isplati biti programer za 10,20 godina

poruka: 16
|
čitano: 6.512
|
moderatori: XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
13 godina
neaktivan

Naslov bez upitnika sve govori................

0 0 hvala 0
17 godina

U kristalnu kuglu gledamo prekosutra :)

Stari moj, tko zna što će biti za mjesec ili godinu. Puno je to vremena za nekakve prognoze ili nagađanja oko nečeg što evoluira ogromnom brzinom.

Realan primjer: Ljudi koji su završili za npr. automehaničara prije 10-tak godina ne mogu biti sigurni da će imati posao za 20-tak godina jer se sve promjeni zbog dolaska npr. električnih automobila. Samo malobrojni će možda imati posao za popravak kakve kosilice i sl. jer je nafte sve manje i sve je skuplja.

Prije 30 godina samo su malobrojni željeli biti programeri. A vidi danas, jedan od najisplativijih poslova.

Da li će za 20 godina biti programera, da li će taj posao zastarjeti ili će se sve prebaciti na genetiku, robotiku, moždane implantante i tko zna što još. Ali sada time ulazimo u zonu SF-a.

Mali korak za čovjeka, velik za stonogu
Moj PC  
4 0 hvala 0
17 godina
protjeran

Ako bude struje bit će i programera{#}

Programko http://programko.bloger.hr

11 0 hvala 0
14 godina
neaktivan

Čuj uzmi primjer starih autoekeltričara i novih autoelektričara stari više neznaju s novom elektorinkom jer je potpuno drugačija.

Dont Believe The Type
Moj PC  
2 0 hvala 0
15 godina
neaktivan

Ja mislim da i ne baš... Jer narednih godina bilo je manje informatičara, i oni koji su to bili ugrabili su priliku i to je to. A pošto su tableti/kompovi svima dostupni, valjda će bit i više informatičara.

A medicina/doktori uvijek se traže.... To je najbolje zanimanje, uvijek će bit bolesnih :D

Moj PC  
0 4 hvala 0
14 godina
neaktivan

Posla za IT stručnjake će vazda biti.

3 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
Re: Da li se isplati biti programer za 10,20 god
WrongType kaže...

Čuj uzmi primjer starih autoekeltričara i novih autoelektričara stari više neznaju s novom elektorinkom jer je potpuno drugačija.

Zato postoji nesto sto se zove "strucno usavrsavanje" sto je povezano s necim drugim sto se zove "cjelozivotno ucenje".

Rijetke su struke u kojima cijeli zivot mozes stagnirati bez ikakvog usavrsavanja i usvajanja novih koncepata.

No to je nevezano sa autorovim pitanjem buduci da bi programeri i danas brzo postali gotovo beskorisni kada ne bi pratili korak s tehnologijom. Buducnost nam vjerojatno donosi prezasicenost trzista programerima, sto ce dovesti do toga da ce i njihova vrijednost opasti.

My computer once beat me at chess, but we got even after a round of boxing.
14 godina
neaktivan

Da, ali kakvih programera. Dolazeće generacije nisu mnogo zainteresovane za informatiku. U mom razredu nikoga ne interesuje programiranje osim mene.
Bolje za mene. {#}

14 godina
royalhero kaže...

Da, ali kakvih programera. Dolazeće generacije nisu mnogo zainteresovane za informatiku. U mom razredu nikoga ne interesuje programiranje osim mene.
Bolje za mene. {#}

Tako i kod mene samo igrice ih zanimaju XD

Ono što možeš sutra,ne ostavljaj za danas.
15 godina
neaktivan
royalhero kaže...

Da, ali kakvih programera.

To ce ti biti situacija kao danas sa ekonomistima. Bit ce ih na tone, ali samo sacica koji su stvarno dobri i zainteresirani za to.

Naravno "veoma dobri" ce uvijek biti na cijeni, ali onih koji su "dovoljno dobri" ce biti previse, a koliko programerskih poslova doista trazi talentirane genijalce, a koliko ih traze samo nekoga da kuca kôd?

Btw. nisam u toj struci pa me iskreno zanima stav nekoga tko jest.

My computer once beat me at chess, but we got even after a round of boxing.
14 godina
protjeran

Da se razumijemo, programerstvo se isplati u svakom pogledu i u svako vrijeme! To je vještina i talenat, a programski ili programerski jezici su samo alat programera, ako mislimo na domenu IT industrije. Široka je grana programiranja i ne mora uvijek uvjetno biti vezana za računarstvo.

Uostalom, svatko je programer u životu. Od škole do prvih poslovnih uspjeha; preko programiranja porodice, potomaka,itd,itd. ;)

Avira+FPF+TF+SAS+Sendori
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina

Kako je sve krenulo naravno da bu bilo kruva od toga. Cijeli svijet se sada vrti oko računala...ćak i strojevi danas rade skoro svi na zapovijed računala. Tako da bu uvijek trebao netko tko če se brinuti o tim strojevima, tko če ih programirati i sl. Tako da će barem tu biti posla ako ne u dizajniranju programa za neke firme, brinuti se o njima i sl. Ili ako netko toliko daleko dogura da programira igre :D

Riba pliva, ptica leti, konj trči...ja igram.
Moj PC  
1 0 hvala 0
17 godina

Jedino pomalo strahujem (vjerojatno zbog mase filmova te tematike) od nekakvih apokaliptičkih i postapokaliptičkih scenarija (npr. komet, globalni nuklearni holokaust i sl.) gdje će jedina prekvalifikacija biti kako preživjeti.

Inače se potpuno slažem s izrečenim tvrdnjama da prekvalifikacija nekog zanimanja i cjeloživotno učenje su najbolja garancija isplativosti.

Mali korak za čovjeka, velik za stonogu
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan

LOL. Vjerovatno svi mi nećemo ni doživit starost, previše stanovništva, a premalo prostora i hrane. Samo čekam da virus "pobjegne" iz labosa{#}

Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan
Bera kaže...

A pošto su tableti/kompovi svima dostupni, valjda će bit i više informatičara.

Bit će informatičara, ali programera, druga priča.
Informatičarem se računa i sistemac i hardveraš, mada ja ne volim dijelit. Ja najviše volim razvoj(MS tehnologije), pa hardver, to mi je onako, odmor. Igre ne igram- true story.
Dok je sa mojim prijateljima druga stvar, samo igraju igrice, hardver "znaju" koliko im treba RAMa za koju igricu...
To ti sve varira. U IT svjetu vrlo je teško predviti za godinu, a ne za 20 godina.

@autor
Samo ti kuckaj, polako i ne brini se za posao, imat ćeš se vremena brinuti za njega...

15 godina
neaktivan

Smatram da će za programere definitivno uvijek imat posla.Suočeni smo s brzorastućim razvojem tehnologije i vjerujem da će u budućnosti programer biti nešto kao što je doktor danas-zanimanje bez kojeg se jednostaveno nemože.

Sharing Is NOT Stealing!

1 0 hvala 0
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice