"Run as Administrator" problem

poruka: 23
|
čitano: 8.115
|
moderatori: XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
13 godina
neaktivan

Pozdrav,

pitao sam na drugim forumima ali mi niko nije znao (ili htio) odgovoriti.

napravio sam aplikaciju (VS2008), ali me zivcira jedna stvar, posto ima bazu, ako ne pokrenem program sa Run As Administrator, baca error jer nema ovlasti pisati nego samo citati. Ostaju mi opcije da stavim kvacicu i da se program uvijek pokrece kao Administrator, ili da ga instaliram u neki Public folder gdje ne trebaju dopustenja.

Oba dvije opcije su mi bez veze, prvo mi ide na zivce sto kod svakog pokretanja iskoci MsgBox da potvrdis da pokrene kao Administrator, a druga opcija mi je isto bez veze jer bi htio da program bude instaliran gdje i svi ostali, u Program files.

E sad trecu opciju ne znam. pa bi vas molio da mi pokazete sta da napravim, da se program instalira u Program files i da se poslje bez problema pokrece.

.exe file radim sa Inno setup, i on mi stavi sve fileove od aplikacije u C:/Program files/NazivPrograma. Pa samim time i bazu.

Sta da napravim? Kako to inace ide? S nekim drugim programom? Stavim bazu negdje drugdje?

Jer svi programi (ili barem vecina) ne trebaju da svaki put klikas "Ok" kad pokrenes program. Ili sam u krivu?

Probao sam u manifestu promijeniti "requestedExecutionLevel" i postigo sam to da vise ja ne moram osobno ici u Properties od programa i kliknuti kvacicu "Run As Administrator", nego je sad to automatski, ali to je sve. I dalje moram kad pokrenem kliknuti Ok.

Mislim, i to je bolje nego prije, ali me zivcira to da kod svakog pokretanja klikcem Ok.

Ajde pomozite....

Koristim:

Win7 x32

VS2008PRO

0 0 hvala 0
17 godina

O kojoj bazi je riječ, SqLite, firebird ?

Malo mi je čudno da treba pokrenuti aplikaciju na taj način da bi pristupio bazi. Koji driver(lib) se koristi za pristup bazi ?

'Genius might be the ability to say a profound thing in a simple way' Charles Bukowski

0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan

Isti problem imam i ja s Access bazom. Nažalost, ovlasti su ovlasti i tu se puno ne može. Ja sam napravio da pri pokretanju aplikacija detektira da li trenutni korisnik ima admin ovlasti ili ne, te ukoliko nema da mu onda izbaci poruku da se logira kao admin ili da sam doda read/write ovlaštenja nad cijelim folderom u kojemu se nalazi aplikacija i baza.

Poruka je uređivana zadnji put pet 7.10.2011 10:03 (TracerCPP).
Moj PC  
0 0 hvala 0
13 godina
neaktivan
Re: "Run as Administrator" problem
dado2202 kaže...

Malo mi je čudno da treba pokrenuti aplikaciju na taj način da bi pristupio bazi. Koji driver(lib) se koristi za pristup bazi ?

access baza 2003,

14 godina
neaktivan
Moj PC  
0 0 hvala 0
13 godina
neaktivan
TracerCPP kaže...

Isti problem imam i ja s Access bazom. Nažalost, ovlasti su ovlasti i tu se puno ne može. Ja sam napravio da pri pokretanju aplikacija detektira da li trenutni korisnik ima admin ovlasti ili ne, te ukoliko nema da mu onda izbaci poruku da se logira kao admin ili da sam doda read/write ovlaštenja nad cijelim folderom u kojemu se nalazi aplikacija i baza.

Ne tvrdim 100% ali mora biti nacin da se to napravi i da i obican user moze koristiti program normalno, bez da je admin, i bez puno komplikacija.

BTW ja sam jedini user, i administrator sam, a opet moram kliknuti Ok.

Poruka je uređivana zadnji put pet 7.10.2011 10:11 (nadimak_1).
14 godina
neaktivan
nadimak_1 kaže...
TracerCPP kaže...

Ne tvrdim 100% ali mora biti nacin da se to napravi i da i obican user moze koristiti program normalno, bez da je admin, i bez puno komplikacija.

I ja se nadam da ima :) No problem je što je ta baza mrežni resurs pa koristi i onu dodatnu .ldb datoteku. Zapravo, baš ta datoteka predstavlja problem a ne MDB jer za pisanje u .ldb trebaju ovlasti..

17 godina

Auu kud baš access. Ako baza ne raste jako (znači izvan par giga), sqlite je bolji izbor, a za veće baze je firebird bolji. 

Meni je rad sa accessom kao "primarnom" bazom bio uvijek mazohizam. Dobra je kao lagana mobilna baza (iako mi je sqlite puno puno draži u zadnje vrijeme), ali sve ostalo, bolje ne.

U zadnje vrijeme (od doba kada je došla Vista) nisam koristio access kao bazu (koristio sam je na XP-u), pa nisam upoznat s tim problemom.

Ako Tracer kaže da moraš postaviti R/W full prava nad direktorijem i da onda radi, probaj to napraviti sa INNO installerom (rekao si da njega koristiš). Pa nakon instalacije neka ti on postavi prava, doda korisnika (everyone) i njemu dodijeli sva prava.Možda više neće zahebavati nakon toga.

http://social.msdn.microsoft.com/Forums/en/isvvba/thread/798d1d81-2e2b-4974-9382-f632a4be7c6d

'Genius might be the ability to say a profound thing in a simple way' Charles Bukowski

0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
dado2202 kaže...

Probajte koristiti drugu bazu tipa ovdje navedenih ako bas treba biti samostojeća.

All religions are the same: religion is basically guilt, with different holidays.
14 godina
neaktivan

Koji provider koristi sqllite? Treba ga posebno instalirati ili? To je server baza ili datoteka? I pretpostavljam da ta baza podržava blob polja?

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
TracerCPP kaže...

Koji provider koristi sqllite? Treba ga posebno instalirati ili? To je server baza ili datoteka? I pretpostavljam da ta baza podržava blob polja?

sqlite je zamišljen u prvom redu da se koristi sa C++-om, za ostale jezike postoji masa wreppera okolo po netu za API, a može se i napisati samostalan wrapper.

Ne treba ga instalirati, ubaciš lib sa API-om u projekt, napraviš bazu (baza je jedan filek) preko nekih od db tool-ova(imaš čak i plugin za firefox u kojem možeš to raditi, ja koristim sqliteadmin) ili direktno iz aplikacije i standardnim SQL upitima drmaš po bazi

Koliko znam (ja sam ga koristio samo s Javom i C#-om), ubaciš lib (wrapper) u projekt i to je to.Pozivaš dalje njegov api (znači ne ide preko OLEDB ili nešto sl).

Evo za tebe (znam da ti radiš u C++-u ) da ti odgovori na pitanja

http://www.sqlite.org/cintro.html

http://www.sqlite.org/datatype3.html

EDIT evo još malo podataka. Max veličina jednog filek-a je 14 TB (Terabyte-a)

A evo nešto o performansama. Izgleda da ako ne zapisuješ sve podatke u jednu tablicu (npr. log na bazi) nego raspodijeliš po više tablica, performanse ne padaju. Jedino je problem sa Vacumom kada je tablica veća

Poruka je uređivana zadnji put pet 7.10.2011 12:47 (dado2202).
14 godina
neaktivan

Edit: Sad sam malo bolje sve pogledao. Nažalost, sve mi je to trenutno previše kompromisa..

Poruka je uređivana zadnji put pet 7.10.2011 13:10 (TracerCPP).
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan

Po defaultu nemaš dozvolu za write u program files osim ako aplikacija nije pokrenuta pod administratorom, a ako je želiš prijaviti pod administratorom onda iskače navedena poruka jer ako dozvoliš administratorski pristup možeš napravit štetu sustavu ili nekakav napad.

naravno nije cilj napad ali sustav je na takav način zaštićen i jedino pravo i ispravno rješenje ti je bazu podataka koju god da jest staviti u direktorij gdje ti kao obični korisnik imaš potpune privilegije...recimo C:\Users\Korisnik\AppData\Local\ za windows 7

13 godina
neaktivan
vedran984 kaže...

Po defaultu nemaš dozvolu za write u program files osim ako aplikacija nije pokrenuta pod administratorom, a ako je želiš prijaviti pod administratorom onda iskače navedena poruka jer ako dozvoliš administratorski pristup možeš napravit štetu sustavu ili nekakav napad.

naravno nije cilj napad ali sustav je na takav način zaštićen i jedino pravo i ispravno rješenje ti je bazu podataka koju god da jest staviti u direktorij gdje ti kao obični korisnik imaš potpune privilegije...recimo C:\Users\Korisnik\AppData\Local\ za windows 7

To sam i mislio. Naj bolje rijesenje. Jer ovako se vide svi fileovi u program files. Ali ne znam kako da bazu stavim tamo? U inno setup-u nemam opcije da odredim putanju gdje da sprema. Barem ne onako kako ja to radim. Ima neki drugi program koji to omogucava? Ili neki nacin? A da bude opet jednostavno za usera, (ono next,next,next)

16 godina
neaktivan
nadimak_1 kaže...
vedran984 kaže...

To sam i mislio. Naj bolje rijesenje. Jer ovako se vide svi fileovi u program files. Ali ne znam kako da bazu stavim tamo? U inno setup-u nemam opcije da odredim putanju gdje da sprema. Barem ne onako kako ja to radim. Ima neki drugi program koji to omogucava? Ili neki nacin? A da bude opet jednostavno za usera, (ono next,next,next)

U inno setupu sam radija prije par god pa se ne mogu sjetiti kako je išlo da se namjesti putanja za određene datoteke, imao sam nekoliko napisanih instalacijskih skripti, ali naravno sve je otišlo u dim skupa s externim diskom još prije 4 god.

Mislim da naj naj lakši način, kojeg čak i ja za čudo koristim za komercijalne svrhe (jer je 2 klika i instaliralo se) jest clickonce od strane samog visual studija.

Za doći do clickonce ideš gore na alatnu traku pa ->Project->Project properties->Publish (koji će se nalaziti na traci s lijeve strane).

Tu ćeš se morat potrudit malo da skužiš kako sve funkcionira, koje su opcije, kako dodat fajlove, namjestit potrebe prerequstise, kako se updejta aplikacija , klikneš na publish now i krene upload na ftp server kojeg navedeš u samim postavkama.

Prije nego kreneš u savladavanje clickonce, trebam ti napomenuti da korisnik ne može birati gdje će se instalirati program, doslovno 2 klika i aplikacija je instalirana ali u folder kojeg sama odredi instalacijska procedura negdje na ovoj lokaciji "C:\Users\Korisnik\AppData\Local\" pa ako ti to ne odgovara treba tražiti drugo riješenje.

13 godina
neaktivan

Uspio sam sve rijesiti, Sa Inno setup-om, Ali sam skriptu radio u nekom dodatku za Inno setup sa kojim mozes sve tocno nastimati, i onda iskombiniras jedno i drugo i nastimas sve sta hoces. Akko neko ima isti problem, nek pita na pm pa cu mu poslati program i ostalo sto treba. Hvala na pomoci!!!

0 0 hvala 0
17 godina

Pogledaj primjenu InstallShield 2010.

Dakle preko Project assistant-a kod InstallShilda 2010 u odjeljku Application files možeš birati tri destinacije u koje možeš instalirati datoteke i mape.

Na ovom mom primjeru sa slike možeš vidjeti da sam mapu Animacije instalirao u Program files-e, a mapu New Folder u direktoriij AppDataFolder.

slika1 slika1
Poruka je uređivana zadnji put ned 9.10.2011 13:09 (Floki).

0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan

Ne znam što se dogodilo, ali svaki program koji želim pokrenuti moram pokrenuti desnim klikom i stisnuti run "as administrator" jer inače nemogu pokrenuti dvoklikom. Kako da to maknem ? Win 7

0 0 hvala 0
13 godina
neaktivan

Pa da li si administrator, imaš li privilegiju administratora?

Programming is understanding. – Kristen Nygaard
16 godina
neaktivan

Ja sam administrator, imam jedan korisnički račun!

0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan
titan kaže...

Ja sam administrator, imam jedan korisnički račun!

Pogledaj UAC u Control panelu - možda tamo ima koja opcija s kojom bi riješio problem.

http://valid.canardpc.com/show_oc.php?id=1878407
14 godina
neaktivan

Ako te zivcira taj RunAsAdministrator, i ako zelis samo na svome računalu, na ACL dozvoli guest i to bi trebalo biti to.

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
protjeran

Ne bi li takove stvari trebale ići u C:\Users\*\AppData\Local\Ime_app. ??

Programko http://programko.bloger.hr

2 0 hvala 0
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice