Programiranje - dva zadatka iz C-a

poruka: 7
|
čitano: 3.053
|
moderatori: XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
15 godina
neaktivan
C pomoć

Evo ovako ljudi, dal bi mi tko mogao riješit dva zadatka u C-u, zadaci su zadani riječima i to treba napisati u C-u. Ja se donekle snalazim u C-u, ali nemogu ovo sklepat nikako... Znam da nije baš lijepo ovako žicat nešt, ali stvarno sam u stisci pa vas lijepo molim da mi netko da barem smjernice ako nemožete riješiti. Hvala :D

Evo zadataka:

1. Programski zadatak

S tipkovnice učitati najprije prirodne brojeve m i n koji moraju biti manji od 11. Nakon toga učitati m x m 

realnih brojeva u matricu A u kojoj ima mjesta za 10 redaka i 10 stupaca. Naći i ispisati: 

• Sumu članova na glavnoj dijagonali matrice 

• Produkt članova na sporednoj dijagonali matrice 

• Najmanji broj u n-tom retku matrice 

• Najveći broj u n-tom stupcu matrice

2. Programski zadatak

Sa tipkovnice učitavati parove realnih brojeva sve dok se ne učita par -9 -9. Učitane brojeve iz para 

stavljati u vektor V1, odnosno V2. Predvidjeti najviše 1000 mjesta u svakom vektoru. 

Naći i ispisati: 

• Najmanji od brojeva u vektoru V1 (Vn1) i srednju vrijednost brojeva u vektoru V2 (Vsr2). 

• Brojeve u V1 koji su veći od Vsr2. 

• Koliko ima brojeva u V2 manjih od Vn1. 

Observing.
Poruka je uređivana zadnji put uto 25.1.2011 13:45 (GrickoTahNaab).

0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
RE: C pomoć

Oba zadatka su igre sa for petljama.

U prvom ćeš imati double A[11][11] matricu u koju ćeš sa duplom for petljom upisati vrijednosti.

Suma elemenata na glavnoj dijagonali je A[0][0]+A[1][1]+..+A[m-1][m-1]  (jedna for petlja)

Produkt elemenata na sporednoj dijagonali je A[m-1][0]*A[m-2][1]+..+A[0][m-1]  (jedna for petlja)

n-ti redak je A[n-1][0], ... , A[n-1][m-1] i od tih probjeva treba naći najmanji što je opet jedna for petlja

n-ti stupac je A[0][n-1], ... , A[m-1][n-1] i u njemu treba naći najveći element. Opet jedna for petlja

U drugom sa do...while petljom učitavaš brojeve i trpaš ih u polje double V1[1000], odnosso V2[1000]. Uz to brojiš koliko si puta učitao (da znaš veličinu polja)

Ovo dalje je opet slično ko ono sa matricom.

Najmanji broj se lako nađe jednom for petljom, a u istoj možeš naći i srednju vrijednost brojeva u V2 (suma_svih/koliko_ih_ima) budući da su vektori jednako veliki.

Onda for petlja po prvom vektoru i tražiš koliko ih je veće od srednje vrijednosti koju siizračunao (jedan if)

Zadnji dio opet sličan, sa jednom for petljom (iako se i to može ubacit u gornju petlju)

http://manutd-croatia.com/forum/index.php ... forum i udruga navijača Manchester Uniteda...
Poruka je uređivana zadnji put uto 25.1.2011 13:56 (Luuka).
15 godina
neaktivan

Hvala ti na pomoći, 2. zadatak sam uspio napravit, samo me muči ovo šta si reko u prvom na početku za unos da koristim duplu for petlju... Mi možeš to malo pojasnit... :)

Observing.

0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
RE: Programiranje - dva zadatka iz C-a
GrickoTahNaab kaže...

Hvala ti na pomoći, 2. zadatak sam uspio napravit, samo me muči ovo šta si reko u prvom na početku za unos da koristim duplu for petlju... Mi možeš to malo pojasnit... :)

Nema problema :D

Znači matrica je kao polje polja :D

U tvom slučaju imati će m redaka i m stupaca i m2 elemenata. Ti elementi su posloženi ovako:

A[0][0] A[0][1] A[0][2] ... A[0][m-1]

A[1][0] A[1][1] A[1][2] ... A[1][m-1]

....         ...         ...           ...

A[m-1][0] A[m-1][1] ...  A[m-1][m-1]

prvi index označava redak, a drugi stupac i ti indexi idu od 0 do m-1 u tvom slučaju.

Matricu se unosi duplom for petljom, npr ovako ćeš unositi po recima (prvo nulti redak, pa prvi itd)

for (i=0;i<m;i++)

for (j=0;j<m;j++)

scanf("%lf",&A[i][j]);

ako pak želiš unositi po stupcima onda samo okreneš petlje:

for (j=0;j<m;j++)

for (i=0;i<m;i++)

scanf("%lf",&A[i][j]);

Možeš se svakako igrati sa unosom, ali ovo su 2 najstandardnija načina. Možeš primjetiti sličnost sa unosom polja, što to zapravo i jest, samo unosimo polje m puta.

http://manutd-croatia.com/forum/index.php ... forum i udruga navijača Manchester Uniteda...
Poruka je uređivana zadnji put uto 25.1.2011 23:43 (Luuka).
15 godina
neaktivan

Kako u C-u sortirati polje tako da počme od najvećeg k najmanjemu?

Nista nije sveto sve je bruto i neto, sve je zabava!
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
moderator

Isto kao i inace, samo sto okrenes znak usporedbe (ako si imao >, umesto toga stavis <)

15 godina
neaktivan
Luuka kaže...
GrickoTahNaab kaže...

Nema problema :D

Znači matrica je kao polje polja :D

U tvom slučaju imati će m redaka i m stupaca i m2 elemenata. Ti elementi su posloženi ovako:

A[0][0] A[0][1] A[0][2] ... A[0][m-1]

A[1][0] A[1][1] A[1][2] ... A[1][m-1]

....         ...         ...           ...

A[m-1][0] A[m-1][1] ...  A[m-1][m-1]

prvi index označava redak, a drugi stupac i ti indexi idu od 0 do m-1 u tvom slučaju.

Matricu se unosi duplom for petljom, npr ovako ćeš unositi po recima (prvo nulti redak, pa prvi itd)

for (i=0;i<m;i++)

for (j=0;j<m;j++)

scanf("%lf",&A[i][j]);

ako pak želiš unositi po stupcima onda samo okreneš petlje:

for (j=0;j<m;j++)

for (i=0;i<m;i++)

scanf("%lf",&A[i][j]);

Možeš se svakako igrati sa unosom, ali ovo su 2 najstandardnija načina. Možeš primjetiti sličnost sa unosom polja, što to zapravo i jest, samo unosimo polje m puta.

Ma genijalno :D Hvala još jednom na pomoći...

Observing.
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice