Programiranje u C++-u - pitanja i odgovori izdvojena tema

poruka: 7.285
|
čitano: 1.703.984
|
moderatori: Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
12 godina
neaktivan
Re: Programiranje u C++-u - pitanja i odgovori
Dex.pwn kaže...

Čuo sam da je softwareski inžinjer ko arhitekt na gradilištu dok su "programeri" obična radna snaga.. Hvala Vam 

Softwareski inžinjer je samo ime radnog mjesta. U svakom poduzeću softwareski inžinjer će raditi nekakv drugačiji posao(paukova mreža). Programer je termin za osobu koja programira. Tako da programeri su sve samo ne obična radna snaga :P

Poruka je uređivana zadnji put sri 21.10.2015 12:29 (PoloMarko).
14 godina
odjavljen
PoloMarko kaže...
Dex.pwn kaže...

Čuo sam da je softwareski inžinjer ko arhitekt na gradilištu dok su "programeri" obična radna snaga.. Hvala Vam 

Softwareski inžinjer je samo ime radnog mjesta. U svakom poduzeću softwareski inžinjer će raditi nekakv drugačiji posao(paukova mreža). Programer je termin za osobu koja programira. Tako da programeri su sve samo ne obična radna snaga :P

A ne mislim ono da rade na mješalicama ili nešto fizički... Mislim da soft. inžinjer radi plan a programeri taj plan ispunjavaju

12 godina
neaktivan
Programiranje u C++-u - pitanja i odgovori

Ajd možemo tako to reći. Moraš razumjeti da i soft. inžinjer zna programirati te da i programeri znaju raditi plan. Sve ovisi kako su se dogovorili zaposlenici u tom trenutku( tko će imati kakvu rolu).

Poruka je uređivana zadnji put sri 21.10.2015 12:43 (PoloMarko).
Moj PC  
2 2 hvala 1
11 godina
neaktivan
Ma planiram napraviti neki jednostavan program a budući da sam jos u fazi ucenja programiranja gui app zanima me koliko je to programiranje povezano s obicnim console app programiranjem
PeMaCN
11 godina
neaktivan

Evo imam jos jedno pitanje

gledam qt creator i c++ builder pa me zanima ako mi netko može reći razliku između to dvoje,neke vrline i mane

hvala

PeMaCN
Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan

Qt creator je besplatan te kao takav dosta pristupačiniji od C++ Buildera. No ipak, C++ Builder je po mom mišljenju puno bolji jer je s njime jednostavnije raditi, bilo da je riječ o Windows, Mac, Android ili iOS aplikacijama. Piše se puno manje koda i za većinu stvari postoje gotove komponente.

https://www.youtube.com/user/vclexamples/videos

Ovdje možeš pogledati razne tutorijale vezane za C++ Builder ako se na njega odlučiš.

12 godina
neaktivan

C++ Builder, Hell no.

Qt creater je IDE, Qt je framework.

Moj PC  
0 1 hvala 0
14 godina
neaktivan
PoloMarko kaže...

C++ Builder, Hell no.

Koji je tvoj problem? Barem obrazloži ako već pljuješ po nečemu.

12 godina
neaktivan

Sumnjam da je "Hell no" spada pod pljuvanje no sumnjam da ima bilo kakvu budućnost ako će koristiti C++ Builder.

Trenutačno većina aplikacija sad prelazi iz wxWidgets u Qt jer po svim mogućnostima nudi bolje rješenja nego bilo koja konkurencija.

No što to moje mišljenje znači kad ti to može cijeli internet potvrditi.

Moj PC  
0 1 hvala 0
11 godina
neaktivan
Ima jedna stvar koja me buni u vezi qt-a. Otisao sam na njihovu stranicu, registrirao se i downloadao qt online installer ali poslije instalacije mogu otvoriti program ali na pc-u mi nema ni jednog instaliranog foldera niti ikone. Jesam li dobar folder instalirao. Mozete li mi malo objasniti opcije oko installa, koje su sve verzije qta.

Ps. Qt nije bas besplatan. Ima samo trial verziju
PeMaCN
Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan
PoloMarko kaže...

Sumnjam da je "Hell no" spada pod pljuvanje no sumnjam da ima bilo kakvu budućnost ako će koristiti C++ Builder.

Trenutačno većina aplikacija sad prelazi iz wxWidgets u Qt jer po svim mogućnostima nudi bolje rješenja nego bilo koja konkurencija.

No što to moje mišljenje znači kad ti to može cijeli internet potvrditi.

I više je nego očito da nemaš pojma što je C++ Builder pa bih ti preporučio da bar nešto o njemu pročitaš ili probaš prije nego počneš izvaljivati gluposti.

A autoru pitanja preporučujem da proba i jedno i drugo. Probaj napraviti neki program u oba pa ćeš i sam vidjeti što ti je bolje.

Poruka je uređivana zadnji put čet 22.10.2015 23:22 (TracerCPP).
12 godina
neaktivan

C++ builder je IDE koji koristeći vcl framwork omogućuje kreiranje UI. S obzirom na to da je tema razgovora framwork za izradu UI-a i da jednostavno nema smisla koristiti Qt ili wxwidgets unutar C++ buildera onda se podrazumijeva da koristeći termin C++ builder mislim upravo na njegovu vcl komponentu. Toliko o tome koliko se ja ne razumijem u pojmove koje koristim.

Molim te napiši mi izvore koje preporučuju korištenje vcl-a umjesto Qt-a ili wxWidgets-a jer koliko god sam guglao ili gledao tema na stackoverflow-u ama baš nitko nije preporučio vcl framework niti taj C++ builder naspram ostalim framwork-ima ili IDE-ima.

Ako baš želiš da prijeđemo na temu IDE, molim te objasni mi zašto bi preporučio početniku da se okuša o C++ builder-u koji košta novce ako postoji alternative koje su jednako dobre (ili bolje) a besplatni su (Code::Blocks, CodeLite, Qt creator, Orwell Dev C++, Eclipse).

Poruka je jasna, treba biti pametan i koristiti besplatan i dobar IDE te moderan i vrlo popularan framework poput Qt-a.

ps. Dobro je uvijek i pogledati koje se znanje traži prilikom zaposlenja i mislim da ne trebam reći tko je tu pobjednik.

Moj PC  
0 2 hvala 0
14 godina
neaktivan
PoloMarko kaže...

C++ builder je IDE koji koristeći vcl framwork omogućuje kreiranje UI. S obzirom na to da je tema razgovora framwork za izradu UI-a i da jednostavno nema smisla koristiti Qt ili wxwidgets unutar C++ buildera onda se podrazumijeva da koristeći termin C++ builder mislim upravo na njegovu vcl komponentu. Toliko o tome koliko se ja ne razumijem u pojmove koje koristim.

Očito nikad nisi čuo za FireMonkey. Odi malo pa sad guglaj o tome.

PoloMarko kaže...
Molim te napiši mi izvore koje preporučuju korištenje vcl-a umjesto Qt-a ili wxWidgets-a jer koliko god sam guglao ili gledao tema na stackoverflow-u ama baš nitko nije preporučio vcl framework niti taj C++ builder naspram ostalim framwork-ima ili IDE-ima.

Ako baš želiš da prijeđemo na temu IDE, molim te objasni mi zašto bi preporučio početniku da se okuša o C++ builder-u koji košta novce ako postoji alternative koje su jednako dobre (ili bolje) a besplatni su (Code::Blocks, CodeLite, Qt creator, Orwell Dev C++, Eclipse).

Mislim da ti nisi nikada profesionalno tj. za novac programirao. Štoviše, čitajući tvoje tekstove u to sam 100% siguran.

Stackoverflow nije nikakva referenca niti pokazatelj ičega. Umjesto toga bolje vidi što tvrtke zaista koriste za prave projekte, a ne ravnati se po subjektivnim mišljenjima pojedinaca (poput tebe) koji su nešto načuli od drugih takvih pojedinaca pa onda lud savjetuje zbunjenog.

Dakle, kad je riječ o ozbiljnom poslu tada se koriste profesionalni alati koji nisu rađeni samo za pojedinca već su prilagođeni i razvojnim timovima, imaju pomoćne alate za dijeljenje projekata i coda, za generiranje dokumentacije, planiranje, modeliranje, podršku za 3rd party rješenja, raspodjelu aktivnosti i modula itd itd. Takav alat (poput C++ Buildera) ne košta džabe, a onaj tko zarađuje na njemu (poput mene) vrlo brzo ga samim njime otplati. I zato nemoj uopće u istoj rečenici spominjati C++ Builder, Code:Blocks, Dev C++ i sl. jer je to lakrdija, a pogotovo pričati da su takvi po nečemu bolji.

PoloMarko kaže...
Poruka je jasna, treba biti pametan i koristiti besplatan i dobar IDE te moderan i vrlo popularan framework poput Qt-a.

Poruka je da prvo moraš znati za što ti alat treba. Da li je riječ tek o učenju i pisanju konzolnih aplikacija gdje IDE nije uopće bitan pa možeš koristiti i online kompajlere, ili radiš tek hobi projekte gdje nemaš vremenski faktor rokova i sl, ili pak radiš profesionalno gdje je faktor i vrijeme i kvaliteta, a i podrška za mnoštvo drugih stvari koje sam gore nabrojao. Sve to utječe na odabir IDE-a, a oni koji su besplatni su obično oni koji većinu toga nemaju i fokusiraju se samo na dio stvari koje većinu pojedinaca zadovoljava (najčešće samo lijep editor i dizajner).

Tako da, mišljenja sam da za profesionalan rad treba profesionalan alat, a on nije besplatan. Ako ne radiš profesionalno onda ti je izbor i puno širi. Inače bi postojao samo jedan IDE i framework i svi bi morali koristiti njega.

PoloMarko kaže...

ps. Dobro je uvijek i pogledati koje se znanje traži prilikom zaposlenja i mislim da ne trebam reći tko je tu pobjednik.

Ja sam mislio da pri zapošljavanju moraš znati jezik, a ne IDE ili framework.

Poruka je uređivana zadnji put pet 23.10.2015 14:18 (TracerCPP).
12 godina
neaktivan

"Umjesto toga bolje vidi što tvrtke zaista koriste za prave projekte, a ne ravnati se po subjektivnim mišljenjima pojedinaca (poput tebe)"

Zanimljivo kako je moje mišljenje samo subjektivno, kako je mišljenje ljudi koji inače odgovaraju na stackoverflow-u (ne možeš vjerovati ali tamo također i profesionalci odogovaraju) također samo subjektivno, dok recimo tvoje je sve samo ne sbjetkivno? 

Mislim da imaš malo iskrivljeno mišljenje o besplatnim alatima i da je to vjerovatno razlog zašto uopće imamo ovakav razgovor. (Zanimljiva činjenica da C++ Builder ne radi na Linuxu) (Fuck my life, čak je i Visual Studio Community 2015 besplatan, vjerovatno je i on loš?)

Ako smatraš da osoba koja se prvi puta susreće s izradom UI-a krene od programa (koji košta) i da koristi framework (koji je isključivo vezan za IDE) onda je to sasvim u redu. Koliko sad to je pametno to je već tema za raspravu.

Iskreno, ja te razumijem u potpunosti kada gledam s tvojeg stajališta. Ti već duže vrijeme koristiš taj C++ Builder/FireMonkey pa si do neke granice i pristran pa su tvoji odgovori sve samo ne objektivni. 

Koliko god ja guglao, svi hvale besplate alate, a taj C++ Builder i te framework-e jednostavno nigdje ne nailazim. Teško mi je vjerovati da je tako dobar ako ga nitko baš i ne spominje. Neka čovjek isproba više stvari pa neka si sam izabere što želi. 

Kod moje zadnje rečenice u moje prijašnjem postu sam mislio na to da se često uz poznavanje C++ očekuje i poznavanje rada u Linux OS-u, poznavanje nekoga frameworka pa čak i poznavanje rada u određenom IDE-u spada pod plus. Ne trebaš osjećati potrebu za odgovor na moj post jer sumnjam da se više išta kvalitetno može pridonijeti u ovaj razgovor.

Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan
PoloMarko kaže...

"Umjesto toga bolje vidi što tvrtke zaista koriste za prave projekte, a ne ravnati se po subjektivnim mišljenjima pojedinaca (poput tebe)"

Zanimljivo kako je moje mišljenje samo subjektivno, kako je mišljenje ljudi koji inače odgovaraju na stackoverflow-u (ne možeš vjerovati ali tamo također i profesionalci odogovaraju) također samo subjektivno, dok recimo tvoje je sve samo ne sbjetkivno?

Koliko si zapeo za taj stack-overflow a nije ti primjerice palo na pamet da tamo potražiš C++ Builder. I gle iznenađenja. Pune stranice upita.

http://stackoverflow.com/questions/tagged/c%2b%2bbuilder

I naravno, moje mišljenje je također subjektivno, ali kao profesionalni korisnik tog alata vjerujem da ipak znam puno više o toj temi nego li neki drugi.

PoloMarko kaže...
Mislim da imaš malo iskrivljeno mišljenje o besplatnim alatima i da je to vjerovatno razlog zašto uopće imamo ovakav razgovor. (Zanimljiva činjenica da C++ Builder ne radi na Linuxu)

Dakle, opet neznanje na djelu. C++ Builder za linux je postojao još prije 15ak godina, i to pod imenom Kylix (3).

http://www.blong.com/Articles/Kylix%20Tutorial/Part1/Tutorial1.htm

Danas, upotrebom FireMonkey frameworka uopće nema potrebe da postoji posebna verzija C++ Buildera za svaku platformu već iz Windowsa se direktno spajaš na svaku podržanu platformu bilo preko mreže ili kablom direktno. Primjerice,

Izrada+i+pokretanje+MAC+aplikacije+u+C+++Builderu Izrada+i+pokretanje+MAC+aplikacije+u+C+++Builderu

Kada se pokrene aplikacija IDE ju kopira na mac, ios ili android uređaj i tamo ju izvršava kao native aplikaciju, istovremeno nudeći debug i to iz windowsa!

PoloMarko kaže...
(Fuck my life, čak je i Visual Studio Community 2015 besplatan, vjerovatno je i on loš?)

MFC u VC++u je već odavno mrtav tako da on nikako nije nešto što razmatra niti jedan ozbiljan C++ programer. S druge strane, za učenje tj. konzolne aplikacije VS je idealan.

PoloMarko kaže...
Iskreno, ja te razumijem u potpunosti kada gledam s tvojeg stajališta. Ti već duže vrijeme koristiš taj C++ Builder/FireMonkey pa si do neke granice i pristran pa su tvoji odgovori sve samo ne objektivni. 

Zanimljivo kada to ti kažeš koji na sva usta samo hvali Qt a sve mu je ostalo "Hell no" . S druge strane ja se ne sjećam da sam išta loše rekao o Qt-u, zar ne?

PoloMarko kaže...
Kod moje zadnje rečenice u moje prijašnjem postu sam mislio na to da se često uz poznavanje C++ očekuje i poznavanje rada u Linux OS-u, poznavanje nekoga frameworka pa čak i poznavanje rada u određenom IDE-u spada pod plus. Ne trebaš osjećati potrebu za odgovor na moj post jer sumnjam da se više išta kvalitetno može pridonijeti u ovaj razgovor.

Poznavanje C++a je isključivo vezano za poznavanje objekte orijentirane paradigme jer koji god da framework koristiš opet se sve svodi na isto - klase. Onaj tko zna klase nema nikakvih problema da se brzo prešalta iz jednog frameworka u drugi. Sve ostalo su tek detalji i sitnice koje se usvoje s vremenom.

Poruka je uređivana zadnji put pet 23.10.2015 18:32 (TracerCPP).
14 godina

moze li mi netko reci (posto imam velikih problema s pokazivacima) kako napraviti dinamicko polje? konkretno, zadatak je dolje.

sada, uz pomoc funkcije malloc bih trebao rezervirati memoriju za tipa dva broja (ukoliko unesem 2 kao velicinu polja), a ja sam to izveo mislim da na jako los nacin, ovo je moj kod pa ce vecina shvatiti i objasniti mi vjerojatno fatalnu gresku koju sam napravio te me ispraviti. Hvala! Ta osnova oko dodjeljivanja memorije me dosta muci jer ne shvacam najbolje sto tocno radim i samo mi je to bitno, oko algoritma nemam problema.

EDIT: rijeseno, zanemarite :D

Napisati program koji će kreirati polje decimalnih brojeva točno zadane veličine. Program rezervira memoriju i zahtjeva od korisnika unos brojeva, te ih nakon unosa ispisuje.

#include <stdio.h>
#include <stdlib.h>
#ifndef DEBUG
#define DEBUG(...) printf(__VA_ARGS__)
#endif
int main() {
float n;
int broj,i;

scanf ("%d",&broj);
double *data = malloc(broj * sizeof *data);

for (i=0; i<broj; i++){
scanf ("%f",&n);
data[i]=n;
}

for (i=0; i<broj; i++){
printf ("%f ",data[i]);
}

return 0;
}

Respect the Raise...!
Poruka je uređivana zadnji put pet 23.10.2015 20:04 (definho).

0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan

Ti koristiš C ili C++? Jer u C++u je ispravnije koristiti operator new. Ali pošto mi ovo liči na C jezik onda bi to ovako išlo:

double *data = (double*)malloc(broj * sizeof(double)); // zauzmi memoriju za 'broj' elemenata
for(i = 0; i < broj; i++)
    scanf("%f", &data[i]);
for(i = 0; i < broj; i++)
    printf("%f ", data[i]);
free(data);  // oslobodi memoriju kada više nije potrebna

17 godina

Ili, u teoriji funkcija malloc vraca void* poklazivac, pa ga moras castati u zeljrni tip.

Taman sam mislio poslati kod, ali kad Tracer radi, nema se što dodati.

Poruka je uređivana zadnji put pet 23.10.2015 20:29 (Floki).

2 0 hvala 1
17 godina

Btw, čuo sam da C++ Builder i nije tako skup u osnovnoj verziji, a VCL i C++ Builder je vrh za C++ GUI, nema dalje.

Ako hoće GUI u MS VS Community 2015, neka uči C#.

Kud baš sa Tracerom da uđe u polemiku o C++ Builderu, a desi se, što ćeš.

Poruka je uređivana zadnji put pet 23.10.2015 20:51 (Floki).

1 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
Floki kaže...

Btw, čuo sam da C++ Builder i nije tako skup u osnovnoj verziji, a VCL i C++ Builder je vrh za C++ GUI, nema dalje.

Ako hoće GUI u MS VS Community 2015, neka uči C#.

Kud baš sa Tracerom da uđe u polemiku o C++ Builderu, a desi se, što ćeš.

Ne bih se bas slozio. Qt ne kaska puno, ako i uopce. Ok, moc zna ponekad biti trn u guzici, ali nista sto bi ozbiljno ugrozilo nekakav workflow. Takoder, Qt nije samo GUI framework, vec application framework sto ukljucuje SQL modul, QML modul (Qt-ov UI markup jezik za (ne iskljucivo) mobilne platforme, baziran na JavaScriptu) Qt Quick modul (u principu zaseban framework za mobilne platforme koji ukljucuje QML), Qt Network (nije potrebno posebno objasnjavati), Qt Multimedia, Qt WebKit, Qt Test (unit testing), pa su tu dodatni add-onovi; Qt OpenGL, Qt NFC, Qt XML, itd.

U principu, jedan ogroman framework koji nudi puno vise od samog GUI-ja i to na nevjerojatno velikom rasponu platformi. U paketu dolazi i odlican IDE Qt Creator koji se niti na sekundu ne moze usporedivati s Code::Blocksom i slicnima. Od defaultno ugradenih neizostavnih alata kao QML profiler, Valgrind (memory analyzer i function profiler), autotoolsa, preko Gita, Bazaara, pa do code pastinga (pastebin.com i sl.) tu su i dodatni pluginovi za sve i svasta. Dodatna podrska za jezike (nativno podrzava C/C++, Python i Javu), npr. za Ruby, pa za dokumentaciju (Doxygen), pa sam vidio da ima i nekakvih database viewera, podrska za Google Test, UML alat i svasta nesta. Jedan strahovito mocan alat, a vrlo jednostavan i ugodnog nenametljivog sucelja. Cak ima nativno i FakeVim! Ok, nije kao pravi vim, no svejedno. Nije lose. Te naravno, napisan je u C++-u i kao takav je izrazito brz, pogotovo kad se sjetim Eclipsea (ugh.). S obzirom da nije iskljucivo za programiranje Qt aplikacija, mozda je ime Qt Creator malo nezgodno za jedan ovakav poprilicno mocan alat.

Najveca prednost mu je LGPL (nedostatak je sto u tom slucaju nema statickog linkanja, a jbg, te to sto se mora dati do znanja da je aplikacija pisana u Qt-u) te ogromna multiplatformnost. Doslovno ogromna. Qt za Android, Qt za OSX, Qt za Linux, Qt za iOS, Qt za Windows RT (sto ukljucuje WinRT bazirane Win 8 aplikacije, Windows Phone 8(.1)), Qt za Windowse (ofc), Qt za embedded sustave, Qt za RT sustave (QNX, VxWorks), Qt za Blackberry 10, Qt za Sailfish OS (Qt Creator je i sluzbeni IDE zapakiran u SDK) i vise se ne mogu sjetiti ako podrzava jos koju platformu. Prakticki jedno te isti kod svugdje.

Sto se tice recimo Qt Corea, ne znam kako je s VCL-om, ali Core modul nudi strahovito puno toga na sam C++. QString koji je zamjena std::stringu, defaultno podrzava UTF i nema nikakvih problema s lokalizacijom, QVector koji mijenja std::vector, QList, QLinkedList, Q(Multi)Map, Q(Multi)Hash, itd. Puno lakse i jednostavnije je raditi s tim containerima nego onima koje nudi STL. Tim vise sto nude Java-style iteratore s kojima je gust raditi (no, nazalost mrvicu naustrb efikasnosti). Takoder, Qt nudi i puno jednostavniji i ljepsi foreach (tek C++11 nativno nudi foreach kakav bi trebao biti i kakav mi se svida):

foreach (variable, container)

U principu, Qt je i nadogradnja C++-u (zato onaj moc s pocetka price).

Ne znam, nisam radio s C++ Builderom i VCL-om (svakako moze nekakva usporedba s ovim navedenim), ali zbog svega sto mi Qt nudi, radije biram njega.

Perhaps today IS a good day to die. PREPARE FOR RAMMING SPEED!
Poruka je uređivana zadnji put sub 24.10.2015 0:28 (1domagoj1).
14 godina
odjavljen

Jel vi meni možete objasniti(sad sam malo bacio oko da vidim kako taj CPP izgleda) kako ljudi naprave neki kompleksan program(PS, Chrome, Word, toga tipa nešt) ili igru u CPPu? 

Uz to, jel može nekakav free program za CPP i ostale jezike. Trenutno koristim Sublime ali želio bi povezati recimo Visual Studio s pawncc.exeom(kompiler za PAWN). 

Poruka je uređivana zadnji put sub 24.10.2015 0:30 (Dex.pwn).

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
Dex.pwn kaže...

Jel vi meni možete objasniti(sad sam malo bacio oko da vidim kako taj CPP izgleda) kako ljudi naprave neki kompleksan program(PS, Chrome, Word, toga tipa nešt) ili igru u CPPu? 

S puno truda, znanja i vremena.

14 godina
neaktivan
1domagoj1 kaže...

...

Nema razloga da biraš C++ Builder kada već imaš toliko isukustva u Qt-u i ako on zadovoljava tvoje potrebe. No sve ovo što si nabrojao je već odavno u C++ Builderu:

1. Test project i test case

2. Poseban framework (FireMonkey) samo za multiplatform native aplikacije.

3. Firemonkey je ujedno korišten za izradu game engine-a jer vrlo dobro procesira 2D, 3D i vektorsku grafiku (OpenGL, DirectX)

4. Indy (Internet Direct) s direktnom podrškom za desetke različitih mrežnih protokola (klijent i server)

5. ADO, ADOX, DAO, FireDAC, ODBC itd.. (poveži se na bazu podataka na bar 5 različitih načina)

6. Podrška za XML, SOAP, REST, JSON itd itd..

7. Ugrađeni UML dizajner koji se automatski sinkronizira s codom

8. Posebna Parallel programing biblioteka za drastično ubrzanje performansi aplikacija (ParallelFor i slično)

9. Alati za razvojne timove i zajednički repozitoriji coda

10. Analiza rada na projektu (koliko vremena pišem code, koliko dizajniram, koliko testiram?)

11. Internet of Things (fantastična stvar)

12. Automatska instalacija i integriranje 3rd party rješenja direktno iz samog IDE-a

13. CodeGuard

14. 3 različita compilera u jednom IDE-u!

15. Podrška za C++11, C++14 (for each i sl.)

16. Podržava std:string ali jako dugo i AnsiString, UnicodeString, WideString itd itd.

17. Neda mi se više pisati...

I sad kad je svatko nahvalio svog konja možemo zaključiti da niti jedan od alata nije toliko dobar/loš da bi se moglo definirati najboljeg. Svi su oni tu negdje i u ovisnosti o vlastitim potrebama/iskustvima ćeš izabrati jedan ili drugi. Za mene nema razloga da idem na Qt jer ne vidim tamo ništa što bi mi bilo od tako ključne važnosti da se prebacim, kao što je vjerojatno i u tvom slučaju da razmatraš prelazak na C++ Builder.

14 godina
odjavljen
1domagoj1 kaže...
Dex.pwn kaže...

S puno truda, znanja i vremena.

Hvala al to inače nisam znao ;) :D

17 godina
neaktivan
TracerCPP kaže...
...

I sad kad je svatko nahvalio svog konja možemo zaključiti da niti jedan od alata nije toliko dobar/loš da bi se moglo definirati najboljeg. Svi su oni tu negdje i u ovisnosti o vlastitim potrebama/iskustvima ćeš izabrati jedan ili drugi. Za mene nema razloga da idem na Qt jer ne vidim tamo ništa što bi mi bilo od tako ključne važnosti da se prebacim, kao što je vjerojatno i u tvom slučaju da razmatraš prelazak na C++ Builder.

Upravo tako.

Dex.pwn kaže...

Hvala al to inače nisam znao ;) :D

To ti je jedini odgovor koji ti mogu dati. Kako ces se razvijati kao programer, stvari ce ti biti sve jasnije i jasnije. Da li ces sam napraviti Word? Naravno da neces jer je tako nesto prekompleksno. No da li ces (ako odlucis to raditi) raditi na tako kompleksnim projektima u timu s drugim ljudima? Vjerojatno hoces.

17 godina
neaktivan

Imam pitanje.

Dakle, napravio sam sucelje s dvije ciste virtualne metode. Izveo sam konkretnu implementaciju iz tog sucelja u kojoj sam nadjacao sve ciste virtualne metode i dodao jos jednu metodu.

Sad u mainu zelim napraviti sljedece:

int main ()
{
    Interface* i = new ConcreteImplementation().set().set();
    return 0;
}

No, ovo ne mogu napraviti, dobijem poruku od kompajlera da 'class Interface' has no member named 'set'. Inace, set() vraca *this tako da mogu ulancavati metodu.

Ovo mogu u Javi napraviti, kako da napravim u C++-u tako da preko apstraktnijeg razreda zovem funkcionalnost izvedenog? Jel je tako nesto uopce moguce u C++-u?

Poruka je uređivana zadnji put ned 25.10.2015 19:08 (1domagoj1).

0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan
1domagoj1 kaže...

Ovo mogu u Javi napraviti, kako da napravim u C++-u tako da preko apstraktnijeg razreda zovem funkcionalnost izvedenog? Jel je tako nesto uopce moguce u C++-u?

Iskreno, nije mi baš jasno pitanje jer ako si već instancirao objekt izvedene klase i pridružio ga pokazivaču bazne klase onda preko

i->metoda();

zapravo pozivaš metodu izvedene klase tj. njenu funkcionalnost. Objekt 'i' jest pokazivač bazne klase ali on pokazuje na objekt izvedene i zato se koristi funkcionalnost izvedene klase.

17 godina
neaktivan
TracerCPP kaže...

Iskreno, nije mi baš jasno pitanje jer ako si već instancirao objekt izvedene klase i pridružio ga pokazivaču bazne klase onda preko

i->metoda();

zapravo pozivaš metodu izvedene klase tj. njenu funkcionalnost. Objekt 'i' jest pokazivač bazne klase ali on pokazuje na objekt izvedene i zato se koristi funkcionalnost izvedene klase.

Da, ali to ne radi. Znaci imam tu klasu koja mi glumi interface. Ona ima dvije ciste virtualne metode i virtualni destruktor.

Izvedena klasa iz tog interfacea nadjacava ove dvije metode (to i mora), no uz to ima i jednu metodu dodatno definiranu.

class Interface
{
public:
    virtual ~Interface() {}
    virtual type method1() =0;
    virtual type method2() =0;
}

class Derived : public Interface
{
public:
    Derived();
    ~Derived();

type method1();
    type method2();
    type method3();
}

int main()
{
    Interface* i = new Derived();
    i->method3(); // ne radi, kompajler se zali da method3 nije clan Interfacea
}

I sad kad zelim preko interfacea pozvati tu metodu koja postoji samo u izvedenoj klasi, to mi C++ ne dopusta. Ocekivao sam da ce raditi, ali ne radi. Trenutno sam to rijesio tako da sam u interface dodao tu metodu kao virtualnu (ne cistu virtualnu) i sad mi ju zove.

class Interface
{
public:
    virtual ~Interface() {}
    virtual type method1() =0;
    virtual type method2() =0;
    virtual method3(); // ovo radi
}

Jos moram izvesti drugu klasu iz tog interfacea, a ona nema te metode3, to mi je problem.

14 godina
neaktivan

Jesi probao ovo:

dynamic_cast<Derived*>(i)->method3();

17 godina
neaktivan
TracerCPP kaže...

Jesi probao ovo:

dynamic_cast<Derived*>(i)->method3();

Nisam, no sad je "i" tipa Derived, zar ne?

E-mail:
Lozinka:

vrh stranice