Programiranje u C++-u - pitanja i odgovori izdvojena tema

poruka: 7.285
|
čitano: 1.712.243
|
moderatori: Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
17 godina
Re: Programiranje u C++-u - pitanja i odgovori
TracerCPP kaže...

Zašto pobogu uopće rješavate zadatke ovakvim gotovanima koji neće sami niti da pokušaju išta rješavati?? Umjesto toga tu još i kritizira tuđi rad i trud umjesto da ovo rješenje prilagodi svom zadatku.

Očito ne kuži što je dobio, ali ni to nije kraj svjeta, ali ni hvala da kaže, ili ne daj Bože stisne, očito smo sami krivi što su nas počeli uzimati zdravo za gotovo - ne stisne hvala - ignore i gotovo.{#}

Poruka je uređivana zadnji put pet 7.12.2012 17:40 (Floki).
16 godina
neaktivan
Programiranje u C++-u - pitanja i odgovori

Zna netko di bi mogao naći na netu algoritme o metodama   MTF(move to front), count metoda, transponse metoda, vezano uz self-organizing list .

Trazim algoritme za ove metode no nesupješno, ako ko ima ili zna gdje da tražim bio bi mu zahvalan  {#}

Sex is like Nokia (connecting people), like Nike (just do it), like Pepsi (ask for more) and like Samsung ( everyone is invited)
Poruka je uređivana zadnji put pet 7.12.2012 19:23 (kc-kb).

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
kc-kb kaže...

Zna netko di bi mogao naći na netu algoritme o metodama   MTF(move to front), count metoda, transponse metoda, vezano uz self-organizing list .

Trazim algoritme za ove metode no nesupješno, ako ko ima ili zna gdje da tražim bio bi mu zahvalan {#}

Nisam googlao za ostale, samo za MTF, imas na Wikipediji, bar se cini ovako na prvi pogled, sasvim solidan primjer transformacije iz kojeg bi se mogla napisati implementacija.

The programmer is fighting against the two most destructive forces in the universe: entropy and human stupidity. --Damian Conway
12 godina
neaktivan
TracerCPP kaže...

Zašto pobogu uopće rješavate zadatke ovakvim gotovanima koji neće sami niti da pokušaju išta rješavati?? Umjesto toga tu još i kritizira tuđi rad i trud umjesto da ovo rješenje prilagodi svom zadatku.

Ja sam zahvalna jer ja ovo neznam, pokušala sam al neide mi jednostavno koliko pokusavala, meni nije potreban gotov kod nego samo malo pojašnjene kako da počnem i to je to

14 godina
neaktivan
Intelovac123 kaže...
rustweaver kaže...

Obavijest onima koji koriste Code::Blocks, nakon gotovo 2 i pol godine nova verzija je vani sa hrpom izmjena i popravaka. Skraćeni changelog sa samo bitnijim promjenama možete pronaći ovdje.

http://www.codeblocks.org/downloads/26

Oni malo neiskusniji, pazite da skinete installer s kompajlerom: "codeblocks-12.11mingw-setup.exe", jer ona druga verzija installera ne dolazi s kompajlerom. Pa da se ne bi čudili zašto vam se ništa ne kompajlira :D

Zašto u novom Code::Blocksu ne mogu otvoriti ove zagrade poslije for petlje {} nego mi napiše komentar.

Zna neko možda zašto kad stisnem Alt Gr + B mi ne otvori zagradu nego piše komentar?I kako da to izmijenim?

http://www.bug.hr/forum/topic/softver-literatura-usluge/prodaja-knjige-hardware/103166.aspx
12 godina
neaktivan
Floki kaže...
TracerCPP kaže...

Očito ne kuži što je dobio, ali ni to nije kraj svjeta, ali ni hvala da kaže, ili ne daj Bože stisne, očito smo sami krivi što su nas počeli uzimati zdravo za gotovo - ne stisne hvala - ignore i gotovo.{#}

opet ću ponoviti isto, meni lično netreba gotov kod nego pojašnjenje jer nmg skontati kako nešto ide nisu svi genijalci, a to hvala ja sam prezahvalna

17 godina
maxy_maxy kaže...
Floki kaže...
TracerCPP kaže...

opet ću ponoviti isto, meni lično netreba gotov kod nego pojašnjenje jer nmg skontati kako nešto ide nisu svi genijalci, a to hvala ja sam prezahvalna

U redu, kad je tako, dat ću ti pojašnjenje kroz kod, tako mi je najlakše, ne ide mi profesura.

Da bi bila sigurna da si sve skužila na kraju kad sve komentare pročitaš i isprobaš kod pokušaj dokučiti kako je riješeno da ne bude nula na početku.

Dakle npr imaš situaciju 205 50

U drugoj iteraciji donje petlje:

rezultat je trenutno 5

rezulrat += 0 * 10 - dakle ostaje isto 5

Jest da se potencija poveća na 100 u sljedećoj liniji, who cares, više ne idemo u taj blok jer znamenku dva nemamo u drugom broju.

Glavni princip rješavanja zadatka se sastoji u izlučivanju znamenaka:

npr. imamo broj 95

1. izlučujemo desnu znamenku operatorom modulo

95 % 10 = 5

2. uništavamo tu izlučernu znamenku cjelobrojnim djeljenjem sa 10

95 / 10 = 9

3. ostala nam je znamenka 9 koju izlučujemo kao pod točkom 1

9 % 10 = 9

4. uništavamo tu znamenku kao pod točkom 2

9 / 10 = 0

Kad smo došli do 0, završili smo izlučivanje.

#include <iostream>
using namespace std;

int IsteZnamenke(int prviBroj, int drugiBroj)
{
    int znamenkaPrvi, znamenkaDrugi, rezultat = 0, potencija = 1;
    for (prviBroj; prviBroj > 0; prviBroj /= 10) // provjeravas sve znamenke prvog broja jednu po jednu, u inkrementu petlje unistvas najdesniju znamenku
    {
       znamenkaPrvi = prviBroj % 10; // uzimas najdesniju znamenku prvog broja

for (int temp = drugiBroj; temp > 0; temp /= 10) // provjeravas znamenku po znamenku drugog  broja, kao i kod prvog broja
       {                                                // drugi broj ne unistavas kao prvi jer moras provjeriti sve znamenke drugog za svaku prvog
          znamenkaDrugi = temp % 10; // kao i kod prvog uzimas najdesniju
          if(znamenkaPrvi == znamenkaDrugi) // provjera da li je znamenka prvog jednaka znamenki drugog
          {
             rezultat += znamenkaPrvi * potencija; // ovdje formiras rezultat
             potencija *= 10; // u svakoj iteraciji petlje potenciju mnozis sa 10 da bi broj formirala ulijevo 5 += 9 * 10 - dobijes 95
             break; // kad su znamenke iste prekines petlju
          }
       }
    }
    return rezultat;
}

int main()
{

int prviBroj, drugiBroj;
    cin>> prviBroj >> drugiBroj;
    cout<< IsteZnamenke(prviBroj, drugiBroj) << endl;
    return 0;
}

Poruka je uređivana zadnji put pet 7.12.2012 23:17 (Floki).
15 godina
neaktivan
Intelovac123 kaže...

Zna neko možda zašto kad stisnem Alt Gr + B mi ne otvori zagradu nego piše komentar?I kako da to izmijenim?

Zbog plugina DoxyBlocks koji na tu kombinaciju tipki binda "block comment". Možeš ili onemogućiti plugin ili izbrisati hotkey binding.

Onemogućavanje plugina:

Plugins->Manage plugins-> u listi pronaći "DoxyBlocks" kliknuti na njega te desno gore kliknuti na "Disable"

Brisanje key bindinga:

Settings->Editor-> lijevo u listi pronaći "Keyboard shortcuts" te kliknuti na to -> desno se otvori jedan tree view, klikni na plus pored "DoxyBlocks" i zatim na "Block comment" koji će se naći u listi. Gore desno ćeš vidjeti da je Block comment bindan na CTRL + ALT + B (što je u biti isto što i ALTgr + B), označi taj binding i klikni na "Remove".

0xBADC0DE
14 godina
neaktivan
rustweaver kaže...
Intelovac123 kaže...

Zbog plugina DoxyBlocks koji na tu kombinaciju tipki binda "block comment". Možeš ili onemogućiti plugin ili izbrisati hotkey binding.

Onemogućavanje plugina:

Plugins->Manage plugins-> u listi pronaći "DoxyBlocks" kliknuti na njega te desno gore kliknuti na "Disable"

Brisanje key bindinga:

Settings->Editor-> lijevo u listi pronaći "Keyboard shortcuts" te kliknuti na to -> desno se otvori jedan tree view, klikni na plus pored "DoxyBlocks" i zatim na "Block comment" koji će se naći u listi. Gore desno ćeš vidjeti da je Block comment bindan na CTRL + ALT + B (što je u biti isto što i ALTgr + B), označi taj binding i klikni na "Remove".

Hvala ,uspio sam.

http://www.bug.hr/forum/topic/softver-literatura-usluge/prodaja-knjige-hardware/103166.aspx
12 godina
neaktivan
Floki kaže...
maxy_maxy kaže...
Floki kaže...
TracerCPP kaže...

U redu, kad je tako, dat ću ti pojašnjenje kroz kod, tako mi je najlakše, ne ide mi profesura.

Da bi bila sigurna da si sve skužila na kraju kad sve komentare pročitaš i isprobaš kod pokušaj dokučiti kako je riješeno da ne bude nula na početku.

Dakle npr imaš situaciju 205 50

U drugoj iteraciji donje petlje:

rezultat je trenutno 5

rezulrat += 0 * 10 - dakle ostaje isto 5

Jest da se potencija poveća na 100 u sljedećoj liniji, who cares, više ne idemo u taj blok jer znamenku dva nemamo u drugom broju.

Glavni princip rješavanja zadatka se sastoji u izlučivanju znamenaka:

npr. imamo broj 95

1. izlučujemo desnu znamenku operatorom modulo

95 % 10 = 5

2. uništavamo tu izlučernu znamenku cjelobrojnim djeljenjem sa 10

95 / 10 = 9

3. ostala nam je znamenka 9 koju izlučujemo kao pod točkom 1

9 % 10 = 9

4. uništavamo tu znamenku kao pod točkom 2

9 / 10 = 0

Kad smo došli do 0, završili smo izlučivanje.

#include <iostream>
using namespace std;

int IsteZnamenke(int prviBroj, int drugiBroj)
{
    int znamenkaPrvi, znamenkaDrugi, rezultat = 0, potencija = 1;
    for (prviBroj; prviBroj > 0; prviBroj /= 10) // provjeravas sve znamenke prvog broja jednu po jednu, u inkrementu petlje unistvas najdesniju znamenku
    {
       znamenkaPrvi = prviBroj % 10; // uzimas najdesniju znamenku prvog broja

for (int temp = drugiBroj; temp > 0; temp /= 10) // provjeravas znamenku po znamenku drugog  broja, kao i kod prvog broja
       {                                                // drugi broj ne unistavas kao prvi jer moras provjeriti sve znamenke drugog za svaku prvog
          znamenkaDrugi = temp % 10; // kao i kod prvog uzimas najdesniju
          if(znamenkaPrvi == znamenkaDrugi) // provjera da li je znamenka prvog jednaka znamenki drugog
          {
             rezultat += znamenkaPrvi * potencija; // ovdje formiras rezultat
             potencija *= 10; // u svakoj iteraciji petlje potenciju mnozis sa 10 da bi broj formirala ulijevo 5 += 9 * 10 - dobijes 95
             break; // kad su znamenke iste prekines petlju
          }
       }
    }
    return rezultat;
}

int main()
{

int prviBroj, drugiBroj;
    cin>> prviBroj >> drugiBroj;
    cout<< IsteZnamenke(prviBroj, drugiBroj) << endl;
    return 0;
}

Hvala ti, uspjela sam razumjeti i odranila sam zadatak {#}

14 godina
neaktivan

Moze pomoc oko ovog zadatka

Razraditi logiku programa koji će učitavati jedan za drugim niz brojeva. Kraj

niza brojeva označen je brojem -99999. Naći i ispisati aritmetičku sredinu učitanih

brojeva (broj -99999 ne uzeti u obzir).

Ja sam uradio nesto ali nisam siguran da li je tacno,pa ako nije problem da vidite i ako ima greska da mi kazete

#include<iostream>

#include<conio.h>

using namespace std;

int main (){

int S,i,A;

S=0;

for(i=0;i>-99999;i--){

S=S+i;

A=S/99998;

}

cout<<"Aritmeticka sredina je: "<<A<<endl;

getch ();

}

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
eagle05 kaže...

Moze pomoc oko ovog zadatka

Razraditi logiku programa koji će učitavati jedan za drugim niz brojeva. Kraj

niza brojeva označen je brojem -99999. Naći i ispisati aritmetičku sredinu učitanih

brojeva (broj -99999 ne uzeti u obzir).

Ja sam uradio nesto ali nisam siguran da li je tacno,pa ako nije problem da vidite i ako ima greska da mi kazete

#include<iostream>

#include<conio.h>

using namespace std;

int main (){

int S,i,A;

S=0;

for(i=0;i>-99999;i--){

S=S+i;

A=S/99998;

}

getch ();

}

Ako sam dobro shvatio zadatak trebas unositi brojeve u niz dok ne uneses -99999.

To mozes rijesiti preko jedne while petlje, dakle provjeravas unos da nije -99999 i dok je taj uvijet ispunjen dodajes brojeve u sumu i pomices brojac clanova.

Kada ispadnes iz petlje podjelis sumu sa brojem clanova i ispises.

14 godina
neaktivan

a ja sam shvatio da se sabiraju svi brojevi od 0 do -99999 pa sam na to mislio ali nema veze pokusat cu jos neke nacine ,ali veci problem imam sa ovim zadatkom  

Razraditi logiku programa koji će koristiti matricu od 20 redaka i 20

stupaca. Učitati brojeve u svaki redak i stupac te matrice. Naći i ispisati sumu

članova matrice na njenoj glavnoj dijagonali (glavna dijagonala ide od gornjeg lijevog

u donji desni ugao matrice).

Ja sam ovo uradio ali mi uvijek izbacuje neku gresku

#include<iostream>

#include<conio.h>

using namespace std;

int main (){

int i,j,A,a[20][20];

A=0;

cout<<"Unesi brojeve: "<<endl;

for(i=0;i<20;i++){

cin>>a[i];

for(j=0;j<20;j++){

cin>>a[j];

if( i==j)

A=A+a[i][j];

}

}

getch ();

}

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
eagle05 kaže...

cin>>a[i];

nemam vremena provjeriti logiku, ali moraš pri unosu dati obje dimenzije polja

cin>>a[i][j];

14 godina
neaktivan
eagle05 kaže...

a ja sam shvatio da se sabiraju svi brojevi od 0 do -99999 pa sam na to mislio ali nema veze pokusat cu jos neke nacine ,ali veci problem imam sa ovim zadatkom  

Razraditi logiku programa koji će koristiti matricu od 20 redaka i 20

stupaca. Učitati brojeve u svaki redak i stupac te matrice. Naći i ispisati sumu

članova matrice na njenoj glavnoj dijagonali (glavna dijagonala ide od gornjeg lijevog

u donji desni ugao matrice).

Ja sam ovo uradio ali mi uvijek izbacuje neku gresku

#include<iostream>

#include<conio.h>

using namespace std;

int main (){

int i,j,A,a[20][20];

A=0;

cout<<"Unesi brojeve: "<<endl;

for(i=0;i<20;i++){

cin>>a[i];

for(j=0;j<20;j++){

cin>>a[j];

if( i==j)

A=A+a[i][j];

}

}

getch ();

}

#include <iostream>

using namespace std;

int main()
{
    int matrica[20][20],s=0;
    for (int i = 0; i < 20;i++)
        for (int j = 0; j < 20;j++)
            cin>>matrica[i][j];
    for (int i = 0; i < 20;i++)
        for (int j = 0; j < 20;j++)
            if (i==j)
        {
            s+=matrica[i][j];
        }
    cout<<s<<endl;
    return 0;
}
Eto ti kod.

Poruka je uređivana zadnji put sub 8.12.2012 20:21 (Intelovac123).
14 godina
neaktivan

Pozz imam rjesena zadatak u skripti koji glasi: Napišite implementaciju operatora << ?

Zanima me za što mi služi ovaj dio koda tj što if provjerava?

istream& operator >>(istream& s, Circle& c1) {

int temp; 

if (s >> temp) {

c1.SetRadius(temp);

}

return s;

}

P.S. Oprostite zbog ovakvih pitanja jer sam na faksu te se većina stvari očekuje od nas da znamo, ali na satu preletimo dosta toga pa i ne uspijem sve pohvatati, pa ako moze objasnjenje, hvala :)

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
Broken kaže...

Pozz imam rjesena zadatak u skripti koji glasi: Napišite implementaciju operatora << ?

Zanima me za što mi služi ovaj dio koda tj što if provjerava?

istream& operator >>(istream& s, Circle& c1) {

int temp; 

if (s >> temp) {

c1.SetRadius(temp);

}

return s;

}

P.S. Oprostite zbog ovakvih pitanja jer sam na faksu te se većina stvari očekuje od nas da znamo, ali na satu preletimo dosta toga pa i ne uspijem sve pohvatati, pa ako moze objasnjenje, hvala :)

Provjerava da li je s uspjesno ucitan.

The programmer is fighting against the two most destructive forces in the universe: entropy and human stupidity. --Damian Conway
14 godina
neaktivan

Provjerava da li je različit od 0, a ako jest onda ga definiraj kao novi radijus.

Kada lajavci laju onda završe ovako: http://i471.photobucket.com/albums/rr77/toropreto/2012-07-0813_30_07.gif
Poruka je uređivana zadnji put sri 12.12.2012 9:03 (TracerCPP).
17 godina
neaktivan
TracerCPP kaže...

Provjerava da li je različit od 0, a ako jest onda ga definiraj kao novi radijus.

Da, ovo je malo ljepse receno, nego moje.

@Broken

Postoje tri bita koja extraction operator moze postaviti: eofbit, failbit te badbit. Ovdje imas lijepu tablicu. Doduse, u primjeru je input file stream, ali stvar je analogna obicnom input streamu.

Poruka je uređivana zadnji put sri 12.12.2012 10:41 (1domagoj1).
14 godina
neaktivan

Ah, sad sam ispao cjepidlaka {#}. Mislio sam na nešto drugo nevezano za ovo, ali ok. I prvi tvoj opis je sasvim dovoljan.

Kada lajavci laju onda završe ovako: http://i471.photobucket.com/albums/rr77/toropreto/2012-07-0813_30_07.gif
17 godina
neaktivan
TracerCPP kaže...

Ah, sad sam ispao cjepidlaka {#}. Mislio sam na nešto drugo nevezano za ovo, ali ok. I prvi tvoj opis je sasvim dovoljan.

Haha, ma kakvi {#}. Bitno da covjek nauci. ;)

12 godina
neaktivan

Imam .txt file iz kojeg trebam za jedan program, međutim htio bih da txt file ne dolazi uz .exe nego upakiran u .exe

Pa sam ja kao laik u C-u napravio fopen i onda imam funkciju koja piše sve što treba biti u tom fajlu. No problem mi je što taj .txt file ima i do 1000 linija.

moram pisati za svaku liniju posebno...

fprintf(fp,"\n line1",

"\n line2",

... );

postoji li lakši način da  to strpam u .exe, a da nemoram pisati? ili napraviti program koji će bi ispisati te linije koda?

0 0 hvala 0
13 godina
neaktivan

http://www.bug.hr/forum/topic/programiranje/spremanje-exe-file/171605.aspx

Nije mi jasno zašto ti smeta da to ide u .txt, još staviš neku enkripciju i eto.

12 godina
neaktivan

kako se u programskom jeziku C pise recimo npr: J-1 (j na -1 ,,eksponent)

0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan

pow(j, -1);  // math.h

12 godina
neaktivan
TracerCPP kaže...

pow(j, -1);  // math.h

hvala

12 godina
neaktivan

Još jedno pitanje.

Hoću napravit FPS benchmark. kako čitati trenutni FPS, broj renderiranih frameova, ...?

0 0 hvala 0
12 godina
neaktivan

trebam pomoc oko zadatka:

u C jeziku napisite funkciju koja bi izracunala i vratila zbirprvih m clanova vrste: 1/(1*3)-1/(3*5)+1/(5*7)- ..... +-1/((2*m-1)*(2*m+1))

argument funkcije je vrednost m...

0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
fanatikos kaže...

trebam pomoc oko zadatka:

u C jeziku napisite funkciju koja bi izracunala i vratila zbirprvih m clanova vrste: 1/(1*3)-1/(3*5)+1/(5*7)- ..... +-1/((2*m-1)*(2*m+1))

argument funkcije je vrednost m...

dakle funkcija ti treba izgledati kao

int imeFunkcije (int m)

Funkcija koja vraca int, i prima int.

U njoj jedna for petlja koja se izvrsava m puta, u kojoj u sumu dodajes rezultat niza.

vrijednost iz funkcije pozivatelju vracas preko return-a;

return nekaVarijabla;

i funkciju pozivas

imeFunkcije (m);

Probaj sada nesto naskrabati s ovim informacijama i sigurno ce ti netko dalje pomoci (ili ja ako vidim prvi :) )

13 godina
neaktivan

Jel zna netko možda neki dobar tutorial za dinamičko programiranje u c++ ? Nije bitno jel Hrv. ili Eng.

0 0 hvala 0
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice