Potrebna pomoc oko desktop apl i izbora pr. jezika

poruka: 9
|
čitano: 3.619
|
moderatori: Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
16 godina
neaktivan
pitanje

Pozdrav programerima!

Poznajem ponesto web aplikacije radjene pomocu PHP, MySQL, javascripta, nesto AJAXA, ali mi je sad vrlo tesko da se preorjentisem na desktop aplikacije, nikako da krenem nesto konkretno da ucim. Pokusam sa nekim jezikom i zalutam, jer ne znam da li tim jezikom i na koji nacin mogu postici zeljene efekte.

Pre svega, interesuju me poslovne desktop aplikacije, znaci neka baza npr (firebird, koju ne poznajem, ali imam zelju da naucim) i neki programski jezik npr C++, posto mi on izgleda najprihvatljivije, mada moze i C#. Problem je sto nemam VISUAL EXPRES C++ ili C# neku verziju iz koga bih mogao mozda nesto da naucim i uradim.

Spominje se sve i svasta, a ja nikako da skontam cemu sta sluzi.

Trenutno ima instaliran Dev C++, ali tesko da sa njim mogu da odradim neku desktop aplikaciju.

U javi sam nesto pokusavao, ali mi je skroz bezveze, nisam se u opste snasao  u NETbeans-u.

Danas sam bas naleteo na jednom forumu na ovo i deluje primamljivo:

"

Za desktop aplikacije koristim wxWidgets. No, uzmi u obzir da je meni potrebno da sve aplikacije rade i pod Windowsom i pod Linuxom. Za wxWidgets imas odlican IDE wxDev-C++ koji dosta lici na Delphi tako da ces se lako snaci. Mada, i najnovija verzija wxFormBuildera je sasvim ok + radi i pod Linuxom. Za rad sa samim Firebirdom mozes koristiti wxODBC tj. ici preko ODBC drajvera, mada ja mnogo vise volim da da koristim IBPP. Nemas vizuelne (data-aware) kontrole kao u Delphiju, pa ti vidi. Isto kao i za PHP - trebace ti malo vremena da napravis neke svoje komponente, a posle ti vise nece biti bitno. Mislim da se ne isplati kupovati Delphi ako mozes sam da za mesec-dva razvijes sve sto ti treba.

P.S. Za dosta stvari mozes uzeti kod iz FlameRobin-a jer je licenca takva da dozvoljava slobodno koriscenje u bilo kakvom, pa i komercijalnom projektu. Znam za dosta ljudi koji rade bas wx+IBPP i koriste npr. FlameRobinov data grid.

"

ali ja nemam pojma odakle da krenem. Skinuo sam ovaj wxWidgets, sad skidam ovaj wxFormBuildera. Ovaj sto je pisao ovo evo sta je uradio sa wxWidgets i Firebirdom:

http://www.guacosoft.com/attic/   .

Jel imate neki predlog sta je najbolje za desktop (prvenstveno poslovne) aplikacije, koji programski jezik, koja platforma (ili kako se vec zove) za njega, da bi moglo da se odradi ovo kao sto je on uradio?

0 0 hvala 0
17 godina

C# 2008 Express. Lako se nauči, pogotovo ako već imaš nešto iskustva.

Platforma je .NET.

0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
autorov komentar

Hvala itf4n!

Sad verovatno slede bezvezna pitanja, ali moram da rascistim nesto?

Koliko je meni poznato da bi to funkcionisalo potrebno je da na kompu postoji instaliran .NET framework 2.0 pa i vise.
Kad dobijem nesto uradjeno pomocu C# 2008 Express-a, da li je potrebno vrsiti instalaciju toga sto si dobio da bi radilo na nekom racunaru ili kako, odnosno kako se pokrece kao EXE fajl ili.?
Da li mu C# i .NET dodje kao PHP i APACHE ili gresim?
I koja baza je najbolja za ovaj tvoj primer?

0 0 hvala 0
17 godina
RE: Potrebna pomoc oko desktop apl i izbora pr. je
acke_volce kaže...

Hvala itf4n!

Sad verovatno slede bezvezna pitanja, ali moram da rascistim nesto?

Koliko je meni poznato da bi to funkcionisalo potrebno je da na kompu postoji instaliran .NET framework 2.0 pa i vise.
Kad dobijem nesto uradjeno pomocu C# 2008 Express-a, da li je potrebno vrsiti instalaciju toga sto si dobio da bi radilo na nekom racunaru ili kako, odnosno kako se pokrece kao EXE fajl ili.?
Da li mu C# i .NET dodje kao PHP i APACHE ili gresim?
I koja baza je najbolja za ovaj tvoj primer?

Za svaku aplikaciju ćeš moći birati koji framework želiš koristiti. Ja obično odaberem 2.0 jer ga najviše ljudi ima.

Ono što si napravio je jedan exe, s tim da na odredišnom računalu mora biti instraliran .NET redist. Njega se dobije sa SP-ovima, novim verzijama Windowsa itd., a ako ga netko nema može ga se skinuti sa MS-ovih stranica. Nije potrebna posebna instalacija da bi program funkcionirao.

Što se tiće baza, ne mogu ti odgovoriti jer se nikad nisam bavio njima :D

17 godina
protjeran
acke_volce kaže...

Pozdrav programerima!

Poznajem ponesto web aplikacije radjene pomocu PHP, MySQL, javascripta, nesto AJAXA, ali mi je sad vrlo tesko da se preorjentisem na desktop aplikacije, nikako da krenem nesto konkretno da ucim. Pokusam sa nekim jezikom i zalutam, jer ne znam da li tim jezikom i na koji nacin mogu postici zeljene efekte.

Pre svega, interesuju me poslovne desktop aplikacije, znaci neka baza npr (firebird, koju ne poznajem, ali imam zelju da naucim) i neki programski jezik npr C++, posto mi on izgleda najprihvatljivije, mada moze i C#. Problem je sto nemam VISUAL EXPRES C++ ili C# neku verziju iz koga bih mogao mozda nesto da naucim i uradim.

Spominje se sve i svasta, a ja nikako da skontam cemu sta sluzi.

Trenutno ima instaliran Dev C++, ali tesko da sa njim mogu da odradim neku desktop aplikaciju.

U javi sam nesto pokusavao, ali mi je skroz bezveze, nisam se u opste snasao  u NETbeans-u.

Danas sam bas naleteo na jednom forumu na ovo i deluje primamljivo:

"

Za desktop aplikacije koristim wxWidgets. No, uzmi u obzir da je meni potrebno da sve aplikacije rade i pod Windowsom i pod Linuxom. Za wxWidgets imas odlican IDE wxDev-C++ koji dosta lici na Delphi tako da ces se lako snaci. Mada, i najnovija verzija wxFormBuildera je sasvim ok + radi i pod Linuxom. Za rad sa samim Firebirdom mozes koristiti wxODBC tj. ici preko ODBC drajvera, mada ja mnogo vise volim da da koristim IBPP. Nemas vizuelne (data-aware) kontrole kao u Delphiju, pa ti vidi. Isto kao i za PHP - trebace ti malo vremena da napravis neke svoje komponente, a posle ti vise nece biti bitno. Mislim da se ne isplati kupovati Delphi ako mozes sam da za mesec-dva razvijes sve sto ti treba.

P.S. Za dosta stvari mozes uzeti kod iz FlameRobin-a jer je licenca takva da dozvoljava slobodno koriscenje u bilo kakvom, pa i komercijalnom projektu. Znam za dosta ljudi koji rade bas wx+IBPP i koriste npr. FlameRobinov data grid.

"

ali ja nemam pojma odakle da krenem. Skinuo sam ovaj wxWidgets, sad skidam ovaj wxFormBuildera. Ovaj sto je pisao ovo evo sta je uradio sa wxWidgets i Firebirdom:

http://www.guacosoft.com/attic/   .

Jel imate neki predlog sta je najbolje za desktop (prvenstveno poslovne) aplikacije, koji programski jezik, koja platforma (ili kako se vec zove) za njega, da bi moglo da se odradi ovo kao sto je on uradio?

Ako si već radio u PHP-u i Delphiju onda ti C++ ili C# neće biti stran. Primjerice, ja koristim Turbo C++ 2006. Postoji i Explorer verzija koju možeš besplatno skinuti sa neta i njome možeš pisati windows GUI aplikacije koje koriste baze podataka itd.. Koristi isti set komponenti kao i Delphi i to stvarno nije problem za naučit. Idealan je za rad s bazama podataka jer podržava mnoštvo modela za spajanje i rada s zapisima. Aplikacije s bazama podataka možeš napraviti bez iti jedne naredbe, a da omogućiš potpuni IO pa čak i izvještaje.
Poruka je uređivana zadnji put čet 25.12.2008 20:31 (Tracer).
16 godina

Ja san programer u firmi koja se bavi iskljucivo desk poslovnim aplikacijama...Koriste RAD(rapid application development) kao pristup a jezik je delphi, radim kao student i poceja san prije nekoliko mjeseci. Nase aplikacije su uvik povezane na db server koji sadrzi bazu i aplikacijski server na kojem se vrti program. osobno delphi mi se jako dopada, pogotovo njihov IDE - 2009(Code Gear, ne Borland) i ima masu komponenti za sve vrste programiranja(od RAD-a preko web app do DSP-programiranja). Bez obzira na sve to najoptimalnije razvojno okruzenje je Visual Studio kojeg mozes nabaviti i u besplatnoj verziji te C# kao deafultni jezik .NET arhitekture koja je trenutno kao Zeus nad  ostalim platformama.

Java je do prije nekoliko godina imala veliku prednost zbog mogućnosti izvrsavanja na razlicitim platformama dok nije dosao .Net. Dakle moja preporuka ide C# i visual studiju iako programiram u delphiju.

Trenutacno sam u procesu osnivanja vlastite firme sa nekoliko kolega, znam da cemo koristit microsoftove tehnologije jer fakat su nakompletnije(ipak su potrosili masu inžinjerskih sati i jos vecu masu novaca na njihov razvoj)!!!

0 0 hvala 0
17 godina
protjeran
JohnW kaže...

Ja san programer u firmi koja se bavi iskljucivo desk poslovnim aplikacijama...Koriste RAD(rapid application development) kao pristup a jezik je delphi, radim kao student i poceja san prije nekoliko mjeseci. Nase aplikacije su uvik povezane na db server koji sadrzi bazu i aplikacijski server na kojem se vrti program. osobno delphi mi se jako dopada, pogotovo njihov IDE - 2009(Code Gear, ne Borland) i ima masu komponenti za sve vrste programiranja(od RAD-a preko web app do DSP-programiranja). Bez obzira na sve to najoptimalnije razvojno okruzenje je Visual Studio kojeg mozes nabaviti i u besplatnoj verziji te C# kao deafultni jezik .NET arhitekture koja je trenutno kao Zeus nad  ostalim platformama.

Java je do prije nekoliko godina imala veliku prednost zbog mogućnosti izvrsavanja na razlicitim platformama dok nije dosao .Net. Dakle moja preporuka ide C# i visual studiju iako programiram u delphiju.

Trenutacno sam u procesu osnivanja vlastite firme sa nekoliko kolega, znam da cemo koristit microsoftove tehnologije jer fakat su nakompletnije(ipak su potrosili masu inžinjerskih sati i jos vecu masu novaca na njihov razvoj)!!!

U Visual Studiju sam programirao oko 4 godine i sa zadovoljstvom sam ga se riješio nakon što sam počeo sa tada Borlandovim C++ Builderom i od tada ga ne napuštam te u njemu radim profesionalno već niz godina. Svaka čast .NETu no ja ipak više volim neovisnost svojih aplikacija od bilo čega pa i od frameworka, a da ne govorim o jednostavnosti programiranja kroz mnoštvo vizualnih i nevizualnih komponenti. .NET je svakako budućnost i ako se već nešto ide učiti od nule onda je i moja preporuka C#, no meni osobno .NET ne nudi apsolutno ništa revolucionarno niti toliko bolje te se uopće ne vidim nikada da bi zbog njega ostavio C++ i C++ Builder. Jednostavno nemam nikakvu potrebu za .NET-om, a i sam C++ se i dalje razvija te se očekuje novi C++0x standard koji će C++ učiniti još i jačim, iako već i sada ne postoji jači jezik od njega, ali postoje jednostavniji.

Ako baš govorimo o bazama podataka ne vidim da uopće može biti jednostavnije nego u C++ Builder/Delphi razvojnom okruženju jer bez iti jedne naredbe je moguće napraviti kompletnu DB klijent aplikaciju sa kompletnim Input/Output operacijama, i tu VCL i dalje nudi krajnju jednostavnost pri upotrebi i programiranju. Stoga, sve je to stvar izbora. Za novajlije je ipak bolje da se prihvate novijih tehnologija, a iskusnijima se ne isplati izmišljati toplu vodu u nekim drugim programskim jezicima ukoliko to već znaju u nekom drugome i za prelazak na nešto novije ipak treba biti puno više tehnoloških prednosti.
16 godina
neaktivan
autorov komentar

Tracer, pozdrav!
Da budem iskren i ja sam nekako pristalica C++ jezika, jer sam tu nesto pekljao (ali samo konzolne programe) i nekako mi najbolje odgovara kod. Tako da cu se najverovatnije odluciti C++ i evo ovaj Builder kojeg ti predlazes.
Ovu bazu klasa VCL koju si pomenuo, da li je lakse raditi u njoj ili bi mozda bilo bolje koristiti wxWidgets. A cini mi se da je wxWidgets besplatna baza klasa, odnosno tako bih mogao da napravljene programe prodajem. Da li je to slucaj i sa VCL ili ne?

0 0 hvala 0
17 godina
protjeran
acke_volce kaže...

Tracer, pozdrav!
Da budem iskren i ja sam nekako pristalica C++ jezika, jer sam tu nesto pekljao (ali samo konzolne programe) i nekako mi najbolje odgovara kod. Tako da cu se najverovatnije odluciti C++ i evo ovaj Builder kojeg ti predlazes.
Ovu bazu klasa VCL koju si pomenuo, da li je lakse raditi u njoj ili bi mozda bilo bolje koristiti wxWidgets. A cini mi se da je wxWidgets besplatna baza klasa, odnosno tako bih mogao da napravljene programe prodajem. Da li je to slucaj i sa VCL ili ne?

www.turboexplorer.com

Tu možeš skinuti besplatni Turbo C++ Explorer 2006. S njim imaš sav VCL i sve je besplatno i slobodno za upotrebu. Znači, možeš i prodavati svoje aplikacije koje u njemu napraviš. WxWidgets ne moraš koristiti ako baš ne trebaš portabilnost i na Linux, no i u tom slučaju možeš koristiti VCL jer postoji Kylix  - Borlandovo/Codegear razvojno okruženje za linux koje koristi CLX tj. VCL za linux i jedan te isti program napravljen za Windowse gotovo doslovice prekompajliraš u Kylixu i dobiješ Linux aplikaciju.
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice