Pozdrav programerima!
Poznajem ponesto web aplikacije radjene pomocu PHP, MySQL, javascripta, nesto AJAXA, ali mi je sad vrlo tesko da se preorjentisem na desktop aplikacije, nikako da krenem nesto konkretno da ucim. Pokusam sa nekim jezikom i zalutam, jer ne znam da li tim jezikom i na koji nacin mogu postici zeljene efekte.
Pre svega, interesuju me poslovne desktop aplikacije, znaci neka baza npr (firebird, koju ne poznajem, ali imam zelju da naucim) i neki programski jezik npr C++, posto mi on izgleda najprihvatljivije, mada moze i C#. Problem je sto nemam VISUAL EXPRES C++ ili C# neku verziju iz koga bih mogao mozda nesto da naucim i uradim.
Spominje se sve i svasta, a ja nikako da skontam cemu sta sluzi.
Trenutno ima instaliran Dev C++, ali tesko da sa njim mogu da odradim neku desktop aplikaciju.
U javi sam nesto pokusavao, ali mi je skroz bezveze, nisam se u opste snasao u NETbeans-u.
Danas sam bas naleteo na jednom forumu na ovo i deluje primamljivo:
"
Za desktop aplikacije koristim wxWidgets. No, uzmi u obzir da je meni potrebno da sve aplikacije rade i pod Windowsom i pod Linuxom. Za wxWidgets imas odlican IDE wxDev-C++ koji dosta lici na Delphi tako da ces se lako snaci. Mada, i najnovija verzija wxFormBuildera je sasvim ok + radi i pod Linuxom. Za rad sa samim Firebirdom mozes koristiti wxODBC tj. ici preko ODBC drajvera, mada ja mnogo vise volim da da koristim IBPP. Nemas vizuelne (data-aware) kontrole kao u Delphiju, pa ti vidi. Isto kao i za PHP - trebace ti malo vremena da napravis neke svoje komponente, a posle ti vise nece biti bitno. Mislim da se ne isplati kupovati Delphi ako mozes sam da za mesec-dva razvijes sve sto ti treba.
P.S. Za dosta stvari mozes uzeti kod iz FlameRobin-a jer je licenca takva da dozvoljava slobodno koriscenje u bilo kakvom, pa i komercijalnom projektu. Znam za dosta ljudi koji rade bas wx+IBPP i koriste npr. FlameRobinov data grid.
"
ali ja nemam pojma odakle da krenem. Skinuo sam ovaj wxWidgets, sad skidam ovaj wxFormBuildera. Ovaj sto je pisao ovo evo sta je uradio sa wxWidgets i Firebirdom:
http://www.guacosoft.com/attic/ .
Jel imate neki predlog sta je najbolje za desktop (prvenstveno poslovne) aplikacije, koji programski jezik, koja platforma (ili kako se vec zove) za njega, da bi moglo da se odradi ovo kao sto je on uradio?