Plaće programera u inozemstvu?

poruka: 238
|
čitano: 116.639
|
moderatori: Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
14 godina
neaktivan
RE: Plaće programera u inozemstvu?

Pa dobro, nisam pitao kakve si ocjene imao, nisi li sam rekao da znanje koje pokupimo na faksu i ne vrijedi bas nesto, a samim time i ocjene su irelevantne.

Ovi su mi najboji zakljućci "Ali mogu iz nekakvih prica zakljuciti kako je kada radis u velikoj firmi. Specijaliziran si za usku granu i to je to." Pa za nekoga tko je zavrsio bilo koji faks bi ocekivao vise.

A kad smo kod omalozavanja drugih djelatnosti, nisi li se ti sad ovdje postavio kao superioran nekome tko je majstor u gradjevini.

Isto tako se ne bi slozio da gradjevina nije napredovala vec godinama, na nesrecu radim neku svoju nekretninu, pa znam koliko su se materijali promijenili i tehnologija izrade zadnjih godina, te isto tako ako taj majstor ne ulaze znanje da prati tehnologiju nece biti konkurentan. Mozda ti ne primjecujes od svog if-then-else-a, no postoji svijet i izvan toga.

No da se vratimo temi, a to su place IT profesionalaca kod nas i u svijetu.

Oduvijek su velike firme u svijetu, njegovale princip obrazovana svojih zaposlenika kroz T princip. Vodoravna crta bi znacila siroko obrazovanje za high-level razumijevanje stvari (ovo se znanje uglavnom dobije kroz skolovanje), dok bi vertikalna crta predstavljala usku specijalizaciju (usavrsavanje na poslu kroz osobne preferencije ili jednostavno tamo gdje fali radnika). Nasi ljudi koji su otisli vani su se uvijek cijenjeni radnici i vrlo kompententni u svom podrucju, vecina njih, sto mi samo govori da nase skolovanje i nije tako lose ukoliko ga komperiramo sa zapadnjackim. Gdje je problem? Zasto mi ovdje ne mozemo imati barem slicne place kao vani? Ne znam, pitajte Jacu i njoj slicne.

Ako si visoko kompententan u nekom podrucju (u ovom slucaju programiranje), uopce ne vidim razlog da negdje ne dobijes velika primanja (5k+, 10k+, ...). Sve se svodi na to koliko firma u kojoj radis zaradjuje na onomu na cemu radis.

17 godina
pares kaže...

1. Pa dobro, nisam pitao kakve si ocjene imao, nisi li sam rekao da znanje koje pokupimo na faksu i ne vrijedi bas nesto, a samim time i ocjene su irelevantne.

2. A kad smo kod omalozavanja drugih djelatnosti, nisi li se ti sad ovdje postavio kao superioran nekome tko je majstor u gradjevini.

Isto tako se ne bi slozio da gradjevina nije napredovala vec godinama, na nesrecu radim neku svoju nekretninu, pa znam koliko su se materijali promijenili i tehnologija izrade zadnjih godina, te isto tako ako taj majstor ne ulaze znanje da prati tehnologiju nece biti konkurentan. Mozda ti ne primjecujes od svog if-then-else-a, no postoji svijet i izvan toga.

3. Ako si visoko kompententan u nekom podrucju (u ovom slucaju programiranje), uopce ne vidim razlog da negdje ne dobijes velika primanja (5k+, 10k+, ...). Sve se svodi na to koliko firma u kojoj radis zaradjuje na onomu na cemu radis.

1. Upravo tako, sa znanjem sa faksa nebi radio ovo sto danas radim.

2. Ne omalovazavam nikog. Dapace, postujem sve struke, od smetlara do wall streat vjeverica. I ne okreci mi rijeci samo zato sto se ne slazem sa tobom. Beton je beton. Majstor ne proizvodi beton. Beton se mijesa kao i svaki drugi i nanosi kao i svaki drugi. 

3. tebi je 5 - 10 kKn velika placa :)

Mi smo na putu da budemo na putu prema izlazu iz krize [GOOGLE TRANSLATOR]: Na putu prema dolje
17 godina
tnakir kaže...

{#}

Pa kod nas je pocetna placa programera pocetnika oko 8000 kn. Nakon probnog roka oko 11k-12k. Prosjek je negdje 15k. Tako da tek iznad jedno 20k-25k mozemo pricati o nekoj velikoj placi...

Brutto iznos naravno... LOL

Think locally, act globally...
14 godina
neaktivan

1. Pa mozda si odabrao krivi faks ili mozda nisi trebao uopce upisati faks i sad imati vise radnog staza.

2. Pa kako da objasnim onda da tvoj iskaz da jedan majstor za mjesec dana ne moze nauciti ono cime se ti bavis, a ti bi mogao ono sa cim se on bavi? Da mozda razlog  ne lezi u skolovanju? 

3. Ako pricamo u kontekstu placa u inozemstvu, mislim da podrazumijevamo i valutu koja se u inozemstvu ispacuje za place (zapadna Europa i USA). Iako i u kontekstu HRV 10k+ KN (i 50k KN je pokriveno sa tom definicijom :P, malo si mi markirao sate matematike u srednjoj) je velika placa, 

16 godina
neaktivan
Floki kaže...

Da, stvarno si me impresonirao sa tom plaćom od 5000 eura u Njemačkoj

To stavljeno na papir zvuči ovako:

Ako ne želiš tamo živjeti u baraci i jesti pseće konzerve godišnje ne možeš uštedjeti više od 10 tisuća eura, drugim riječima treba ti 10 godina da kupiš pristojnu kuću ovdje

Sve u svemu boje jest, ali da se možeš razbacivati lovm, očito ne možeš

dakle sveukupan vremenski rok koji tamo moraš provesti radeći kao programer da bi mogao kupiti pristojnu kuću ovdje je 15 godina, s tim da moraš raditi u firmi kao Mercedes i naravno, ako želiš živjeti kao čovjek za to vrijeme

Dakle, sve i da kuna devalvira, kako govore da hoće, ovaj odnos će ostati, jer se kod nas cijene nekretnina računaju u eurima

Osim plaće, postoji i jedna vrlo bitna stvar, a to je mentalno zdravlje i normalan život.

Živjeti u uređenoj državi, čak i sa istim standardom kao kod nas (nemoguće), daleko bi bilo zdravije nego živjeti u ovoj lijepoj našoj.

Ja se već dugo borim sa odlaskom...imam priliku već dugo, imam uvjete, a razlog ostanka u RH je jednostavan...znam da se u slučaju odlaska van nikada ne bih vratio u ovo smetlište, a tu mi je sve.

17 godina

Ja sam imao priliku ici u Australiju. Mozda je i jos imam. Samo mi je tesko napustiti sve sto imam ovdje i otici negdje sam, krenuti skroz iz pocetka :(

Mi smo na putu da budemo na putu prema izlazu iz krize [GOOGLE TRANSLATOR]: Na putu prema dolje

0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan

jednog ljepog suncanog dana kada budem imao znanja i iskustva pokusat cu se privajiviti za ovak nesto da radim u blizz ;D http://us.blizzard.com/en-us/company/careers/posting.html?id=100003O

ali to je samo moj san xD

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
SupremeCommander kaže...
tnakir kaže...

{#}

Pa kod nas je pocetna placa programera pocetnika oko 8000 kn. Nakon probnog roka oko 11k-12k. Prosjek je negdje 15k. Tako da tek iznad jedno 20k-25k mozemo pricati o nekoj velikoj placi...

Brutto iznos naravno... LOL

Vec sam te mislio pitati gdje to, dok nisam vidio spojler :)

dobar si :) ali da... to je vise manje realna situacija (kod mene eto 12 950 je brutto, a neto oko 7800)

In Control... MNOGE države imaju mafiju. Ali u Hrvatskoj mafija ima državu...
15 godina

Necu uopce ulazit u ova napucavanja. Cinjenica je da se uci dosta toga "nepotrebnog" na fakultetima. Ja konkretno zavrsavam FESB, po starom programu. O bolonji iman jako lose misljenje al o tom na drugoj nekoj temi. Prije svega tnakire ne znam kakva je tvoja situacija vezana za fakultet, ali ja cu rec 2 rici o FESBu. Znanje koje tu steknes je dosta opcenito. Tek pri kraju studija ces dobit nekakva usmjerenja. ali je takodjer znanje koje ces tu stec i dosta obimno. Nisi strogo usmjeren u nesto vec dobijes prilicno sirok pregled podrucja kojim ces se ubuduce bavit. Druga mozda jos vaznija stvar koju ces stec fakultetskim obrazovanjem je ta da se znas sluzit literaturom, znas di ces pronac koju informaciju te brojna poznanstva s ljudima koji su u struci (od kolega do profesora). I naravno sam papir pokazuje nekoj firmi u kojoj ces radit (ili suradjivat) da si spreman ucit i radit na sebi do besvijesti. Ne zelim ulazit u raspravu o fakultetima tipa komparativne knjizevnosti ili teta u vrticu. Ali da pokusavas osporit diplomu fakulteta kao sto je FESB je smisno. I tuzno valjda istodobno.

0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
Antonic kaže...

Ja konkretno zavrsavam FESB....Ali da pokusavas osporit diplomu fakulteta kao sto je FESB je smisno. I tuzno valjda istodobno.

FESB sa ovom temom ima veze kao i veterina.

kada govorimo o informatičkim studijima, riječ je o prosipanju vremena i novca...naravno, ako unaprijed znaš svoje životne želje, odnosno ciljeve.

Ako želiš biti programer, studiranje je čisti gubitak vremena. Vremena u kojem, ako si samostalno daš truda, možeš postati poprilično dobar programer.

Informatika je jedna specifična grana za koju, ja osobno, nikada ne bih od zaposlenika tražio bilo kakav papir, osim u slučajevima kada ti zakon nalaže određeni nivo školovanja za istoga.

Kod mene je stvar uvijek bila jasna - znanje prije papira...pa makar znalac došao i sa grunta, direktno iz traktora.

17 godina
neaktivan
Jednu stvar ne volim u ovoj temi...

A to je prepotentne FER-ovce koji ovdje pišu, a nemaju nikakvog pokriča...

Ali daleko od toga da su takvi svi... Imam kolega dosta koji studiraju na FER-u, ali mahom nisu računalci... Hm, Hm...
15 godina
eevek kaže...
Antonic kaže...

Ja konkretno zavrsavam FESB....Ali da pokusavas osporit diplomu fakulteta kao sto je FESB je smisno. I tuzno valjda istodobno.

FESB sa ovom temom ima veze kao i veterina.

kada govorimo o informatičkim studijima, riječ je o prosipanju vremena i novca...naravno, ako unaprijed znaš svoje životne želje, odnosno ciljeve.

Ako želiš biti programer, studiranje je čisti gubitak vremena. Vremena u kojem, ako si samostalno daš truda, možeš postati poprilično dobar programer.

Informatika je jedna specifična grana za koju, ja osobno, nikada ne bih od zaposlenika tražio bilo kakav papir, osim u slučajevima kada ti zakon nalaže određeni nivo školovanja za istoga.

Kod mene je stvar uvijek bila jasna - znanje prije papira...pa makar znalac došao i sa grunta, direktno iz traktora.

Koliko ja znam na FESBu ni nema smjer programiranje. Slazem se da neces, dakle, tamo naucit programirat. I naravno da je jako bitno o kakvom programiranju je rijec ;). Otisli smo daleko  OT

17 godina
Antonic kaže...

Prije svega tnakire ne znam kakva je tvoja situacija vezana za fakultet, ali ja cu rec 2 rici o FESBu. Znanje koje tu steknes je dosta opcenito. Tek pri kraju studija ces dobit nekakva usmjerenja. ali je takodjer znanje koje ces tu stec i dosta obimno. Nisi strogo usmjeren u nesto vec dobijes prilicno sirok pregled podrucja kojim ces se ubuduce bavit. Druga mozda jos vaznija stvar koju ces stec fakultetskim obrazovanjem je ta da se znas sluzit literaturom, znas di ces pronac koju informaciju te brojna poznanstva s ljudima koji su u struci (od kolega do profesora). I naravno sam papir pokazuje nekoj firmi u kojoj ces radit (ili suradjivat) da si spreman ucit i radit na sebi do besvijesti. Ne zelim ulazit u raspravu o fakultetima tipa komparativne knjizevnosti ili teta u vrticu. Ali da pokusavas osporit diplomu fakulteta kao sto je FESB je smisno. I tuzno valjda istodobno.

Ja sam fesbas starog kova, elektronika > informatika (stari program).

I mogu rec da nisam nista posebno korisno naucio. Ni kod OOP-a, ni kod VPJ, ni kod Berosa na mikrokontrolerima, ni na algoritmima, ni na bazama, a pogotovo na mrezama kod onoga ... kako se ono zove.. Oooo... . Onaj iskompleksirani cvikati profesor - pacijent. Ne mogu se sitit, nebitno. Vezano za pronalazenje literature... sto ti vise treba nego znati koristiti google. I da, osporavam kvalitetu FESBa jer je gradivo staro koliko i stara zgrada FESB-a. Kad jedan dan zavrsis i zaposlis se, tek ces onda skuzit da nista neznas.

Antonic kaže...
Koliko ja znam na FESBu ni nema smjer programiranje. Slazem se da neces, dakle, tamo naucit programirat. I naravno da je jako bitno o kakvom programiranju je rijec ;). Otisli smo daleko  OT

Ima... imas racunarstvo di ucis algoritme, baze, objektno orijentirano i neznam sta jos ne. I imas elekronika pa na 3 ili 4 biras oces na telekomunikacije, robotiku ili racunarstvo.

14 godina
neaktivan
EnlightenedPhoenix kaže...
Jednu stvar ne volim u ovoj temi...

A to je prepotentne FER-ovce koji ovdje pišu, a nemaju nikakvog pokriča...

Ali daleko od toga da su takvi svi... Imam kolega dosta koji studiraju na FER-u, ali mahom nisu računalci... Hm, Hm...

Osvjetljaj nas molim te koje je tvoje pokrice i iz kojeg razloga prozivas ljude koji su zavrsili FER? I koje su to prepotentne izjave? 

Ljudi dajte malo cinjenica uz postove koje saljete, a ne izjave tipa "Svasta pricaju, a nemaju nikakvog pokrica" .. to ima vrijednosti koliko i lanjski snijeg.

17 godina
neaktivan
Moje pokriće s pune 23 godine je koliko toliko uspjesna IT tvrtka koja zaposljava 13 ljudi + mene...

To je moje pokriće...

A tvoje je?

Inace stvarno ne vidim smisao pisati s nekim tko je ovdje cak 1 dan...
17 godina

Predrasude su ruzna stvar. Mnogo novih autora su i kvalitetni autori.

Ali dobro, on je svoje zasro u startu.

17 godina
neaktivan
tnakir kaže...

Predrasude su ruzna stvar. Mnogo novih autora su i kvalitetni autori.

Ali dobro, on je svoje zasro u startu.

Istina da jesu, ali ja ne vidim nigdje njegove konstruktivne poslove, te stoga imam predrasude...

A i drugo... nitko nije rekao da smo mi savršeni... svi imamo svoje mušice i prihvaćamo tuđe u većini slučajeva...

Ali ovo je jednostavno previše...

Ali znaš  što... uz takve ljude, nije ni čudo što nam je država u ovakvom položaju...

14 godina
neaktivan

Svaka cast na firmi koju vodis, postujem to, no ako ti je bio cilj impresionirati me sa tim pogresio si adresu.

No ni to tvoje pokrice ti ne daje prava pljuvati po necemu sa cim nisi upoznat iz prve ruke.

Sad bi kao ja trebao reci koje je moje pokrice, zbilja ne volim ulaziti u konverzacije o tome tko ima veceg, jer ne prilici ni vremenu ni mjestu, a ni temi.

Koga god zanima moze dobiti moje pokrice na private poruku.

Molim te reci mi kakve veze ima to sto sam ja tek ovdje 1 dan?

Vidim da ste se ti i kolega tnakir nasli, cak sam pokusao naci koji konstruktivni post od vas dvojice, no ni uz najbolju volju mi to nije poslo od ruke.

Dva hrvatska menadjera se nasla prigovarati o stanju u drzavi .. no recite vi meni sto ste vi napravili da bi drzava bila u boljem polozaju.

Placate li radnike onoliko koliko zasluzuju, isplacujete li im svu placu na racun, placate li sve porezne obveze .... 

Kompleks je zeznuta stvar, ako imate problema sa tim sto niste zavrsili fakultet, onda barem nemojte pljuvati po nama koji smo godine potrosili na niskorisnim obrazovanju, jer vi to sve naucite u mjesec dana, za sto je nama trebalo 4-5 godina studiranja plus u nekoliko godina rada .... da vas nema trebalo bi vas izmisliti.

Posebno mi licemjerno zvuci da menader koji zaposljava ljude dolazi ovdje i komentira sto je velika a sto mala placa u HRV.

15 godina

Kad smo već offtopic, zanima me dali se isplati učiti XNA i C# (zanima me razvoj 3D igara, tipa Crysis i takve stvari, uglavnom ne zanimaju me poslovne aplikacije toliko) ili da se bacim rađe na C++ (DirectX i Win32)?

15 godina
tnakir kaže...
Antonic kaže...

Prije svega tnakire ne znam kakva je tvoja situacija vezana za fakultet, ali ja cu rec 2 rici o FESBu. Znanje koje tu steknes je dosta opcenito. Tek pri kraju studija ces dobit nekakva usmjerenja. ali je takodjer znanje koje ces tu stec i dosta obimno. Nisi strogo usmjeren u nesto vec dobijes prilicno sirok pregled podrucja kojim ces se ubuduce bavit. Druga mozda jos vaznija stvar koju ces stec fakultetskim obrazovanjem je ta da se znas sluzit literaturom, znas di ces pronac koju informaciju te brojna poznanstva s ljudima koji su u struci (od kolega do profesora). I naravno sam papir pokazuje nekoj firmi u kojoj ces radit (ili suradjivat) da si spreman ucit i radit na sebi do besvijesti. Ne zelim ulazit u raspravu o fakultetima tipa komparativne knjizevnosti ili teta u vrticu. Ali da pokusavas osporit diplomu fakulteta kao sto je FESB je smisno. I tuzno valjda istodobno.

Ja sam fesbas starog kova, elektronika > informatika (stari program).

I mogu rec da nisam nista posebno korisno naucio. Ni kod OOP-a, ni kod VPJ, ni kod Berosa na mikrokontrolerima, ni na algoritmima, ni na bazama, a pogotovo na mrezama kod onoga ... kako se ono zove.. Oooo... . Onaj iskompleksirani cvikati profesor - pacijent. Ne mogu se sitit, nebitno. Vezano za pronalazenje literature... sto ti vise treba nego znati koristiti google. I da, osporavam kvalitetu FESBa jer je gradivo staro koliko i stara zgrada FESB-a. Kad jedan dan zavrsis i zaposlis se, tek ces onda skuzit da nista neznas.

Antonic kaže...

Ima... imas racunarstvo di ucis algoritme, baze, objektno orijentirano i neznam sta jos ne. I imas elekronika pa na 3 ili 4 biras oces na telekomunikacije, robotiku ili racunarstvo.

Tako je. Znaci nista nije strogo usmjereno na programiranje. Naravno da puno toga ne znas. Za sve ti treba doskolovanje. I naravno da puno stvari mozes sam naucit. Samo sam tija rec da na FESBu (po starom programu) nije bilo smjera strogo usmjerenog na programiranje. Iako je bilo nesto programiranja, ali svakako ne dovoljno. Za takve stvari bi mozda bolje isa FOI iako sam s tim faksom totalno neupoznat.

17 godina
neaktivan
pares kaže...

Posebno mi licemjerno zvuci da menader koji zaposljava ljude dolazi ovdje i komentira sto je velika a sto mala placa u HRV.

Niti sam ikakav menadjer niti ja stojim skrstenih ruku...

Samouki sam programer, česti sudionik državnih natjecanja u srednjoj školi iz infromatike...

Tako da da... ja imam nesto za reci...

Ali necu vise... :) tako da se ne moraš bojati da ću ti razbiti iluzije koje imas...

17 godina

Ovisi na sto ciljas. Za Crysis definitivno DirectX i C++. XNA/C# ti je dobar ako mislis radit aplikacije za WP7 (ili jednostavnije igre za XBox), neznam da bas ima ozbiljnijih igra za PC pisanih u XNA-u. Za naucit osnove, XNA/C# ti nije losa opcija jer ces za vrlo kratko vrijeme imati neke rezultate sto kod DirectXa 10/11 bas i nije slucaj...

Think locally, act globally...
15 godina

Aha, ok, mislim znam i sam koliko je komplicirano raditi igru, vidio sam najjednostavnije igre koliko koda imaju (ne mislim radite igre tipa Crysis, da nebi nekome palo na pamet, znam da je takvih tema bilo prije) nego me samo zanima da ne gubim vrijeme bezveze na učenje nečega što mi netreba.

17 godina
neaktivan
DirectX + C++

to ti i ja preporucujem kao i Thor...

Inače možeš i OpenGL rabiti za te manje igrice pa ih onda puno lakše preportati na linux i mac...
15 godina

Ok, daleko sam ja još do igrica, treba svladati jezik (osnove sam svladao), ali malo po malo dođe se do rezultata ;)

14 godina
neaktivan
pares kaže...

Niti sam ikakav menadjer niti ja stojim skrstenih ruku...

Samouki sam programer, česti sudionik državnih natjecanja u srednjoj školi iz infromatike...

Tako da da... ja imam nesto za reci...

Ali necu vise... :) tako da se ne moraš bojati da ću ti razbiti iluzije koje imas...

Nemam ja nikakvih iluzija, iskusan sam ja covjek sa vec dosta godina na ledjima.

Pa bio sam i ja republicki prvak u matematicu u prvom razredu srednje, a u cetvrtom osvojio trece mjesto na informatickoj olimpijadi, je li se tom logikom i meni daje za pravo da imam nesto za reci? Iako mi je glupo mi je to nabacivati ovdje na forumu ... niti je ova tema prikladna za to ... kao sto sam vec rekao, to mi je u rangu onoga ... tko ima veceg....

Ne znam zasto se uvijek neki ljudi nadju uvrijedjeni ako se slucajno negdje spomene da se u IT bransi formalno obrazovanje itekako vrednuje, te da su i primanja usko vezana uz to, ne nuzno, sto jest tema ovdje. 

Nego radije ti nama reci kako placas svoje zaposlene, sto je i tema ovog thread-a.

17 godina

@pares: nisam ja mladi poduzetnik. Ja sam radnik vulgaris.

0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
tnkair, ako jos imas priliku ic u australiju idi, tamo mi se odselila bivsa kaze sto puta bolje nego ovdje, zivotni standard je nemjerljiv....
Aint no man above the crew
17 godina
1337Code_breaker kaže...
tnkair, ako jos imas priliku ic u australiju idi, tamo mi se odselila bivsa kaze sto puta bolje nego ovdje, zivotni standard je nemjerljiv....

U Hrvatskoj mi je cura, obitelj, prijatelji. Nekako sam previse vezan da bi samo tako odprdio. Iako su mi uvjeti za odlazak vrhunski.

15 godina
neaktivan
a sta cura kaze, jel bi pristala ici?
s prijeteljima nije tesko ostati u kontaktu, ako imas volje, isto za obitelj...
Aint no man above the crew
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice