Pa dobro, nisam pitao kakve si ocjene imao, nisi li sam rekao da znanje koje pokupimo na faksu i ne vrijedi bas nesto, a samim time i ocjene su irelevantne.
Ovi su mi najboji zakljućci "Ali mogu iz nekakvih prica zakljuciti kako je kada radis u velikoj firmi. Specijaliziran si za usku granu i to je to." Pa za nekoga tko je zavrsio bilo koji faks bi ocekivao vise.
A kad smo kod omalozavanja drugih djelatnosti, nisi li se ti sad ovdje postavio kao superioran nekome tko je majstor u gradjevini.
Isto tako se ne bi slozio da gradjevina nije napredovala vec godinama, na nesrecu radim neku svoju nekretninu, pa znam koliko su se materijali promijenili i tehnologija izrade zadnjih godina, te isto tako ako taj majstor ne ulaze znanje da prati tehnologiju nece biti konkurentan. Mozda ti ne primjecujes od svog if-then-else-a, no postoji svijet i izvan toga.
No da se vratimo temi, a to su place IT profesionalaca kod nas i u svijetu.
Oduvijek su velike firme u svijetu, njegovale princip obrazovana svojih zaposlenika kroz T princip. Vodoravna crta bi znacila siroko obrazovanje za high-level razumijevanje stvari (ovo se znanje uglavnom dobije kroz skolovanje), dok bi vertikalna crta predstavljala usku specijalizaciju (usavrsavanje na poslu kroz osobne preferencije ili jednostavno tamo gdje fali radnika). Nasi ljudi koji su otisli vani su se uvijek cijenjeni radnici i vrlo kompententni u svom podrucju, vecina njih, sto mi samo govori da nase skolovanje i nije tako lose ukoliko ga komperiramo sa zapadnjackim. Gdje je problem? Zasto mi ovdje ne mozemo imati barem slicne place kao vani? Ne znam, pitajte Jacu i njoj slicne.
Ako si visoko kompententan u nekom podrucju (u ovom slucaju programiranje), uopce ne vidim razlog da negdje ne dobijes velika primanja (5k+, 10k+, ...). Sve se svodi na to koliko firma u kojoj radis zaradjuje na onomu na cemu radis.