PHP proceduralno programiranje

poruka: 10
|
čitano: 4.289
|
moderatori: XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
14 godina
neaktivan

Kratko, počeo sam sa PHP-om i MySQL-om 2003. godine ali sve laganini. Što god sam trebao, napravio sam si. Najviše sam napredovao unazad godinu dana, gdje dosta vremena provodim programirajući do kasnu u večer.

U zadnje vrijeme dosta razmišljam da li se isplati ići na objektno programiranje. Zašto ići ako sam tu doma?

Onda sam gledao razne framework-e, i mislim pa da li da provedem učeći raditi u njima ili jednostavno da još više usvršim i spicajzliram PP.

Onda sam na nekoliko stranica vidio da je bolje sve ručno napraviti nego koristiti  razne framework-e. 

Gledam vani (Irska i sl.) svi traže OOP, a nitko PP,  a također i rad na open sourcu. (Meni se Joomla i sl. zgadila, nema lijepše od vlastitog koda). Točno znaš gdje se i što nalazi i nema pucanja, a stranica brzo radi.

Moje pitanje je da li treba OOP ili ne, a ako da, zašto? Naravno kao jedan od razloga je preglednost, ali tako svugdje pišem // komentare i dosta ih rascjepkam, pa ih inkludam kao zasebne module.

Eto, hvala Vam na budućim odgovorima i savjetima.

Poruka je uređivana zadnji put čet 2.4.2015 11:01 (kristjan75).

0 0 hvala 0
17 godina

OOP je izmisljen kako bi se olaksao development. Tesko da ce ti PP kod biti cisci, citkiji i jednostavniji od OOP koda.

Sto se tice frameworka, zasto ih ne koristiti? Mislim da se u njima nalazi optimalniji i sigurniji kod nego ono sto ti vjerovatno pises...

Rvat katolik!

1 0 hvala 0
17 godina

Bez dvojbe, počni koristiti neki php framework.

All software has bugs.Any developer who claims that his or her software is always bug-free is living in a fantasy world.
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina

Ako želiš naučiti nešto kako treba onda nemoj koristiti frameworke, ako želiš nešto napraviti brzo i sigurno (best practice) onda koristi frameworke. 

Dobar programer se postaje samo iskustvom, i mislim da se puno više nauči kada sam riješavaš probleme i polako, kroz nekoliko projekata, dolaziš do best practice (vjerojatno nikad kao best practice nekog frameworka). 

A uvijek možeš početi koristiti framework, kada si zadovoljan s onime što si naučio samostalno ili ti sigurnost postane prioritet. 

0 0 hvala 1
17 godina

Da , dok naučiš neke stvari, one su već zastarile. Nove generacije php frameworka također zahtijevaju učenje i dobro poznavanje php.

All software has bugs.Any developer who claims that his or her software is always bug-free is living in a fantasy world.
Moj PC  
0 0 hvala 0
12 godina
Re: PHP proceduralno programiranje
Nix kaže...

Da , dok naučiš neke stvari, one su već zastarile. Nove generacije php frameworka također zahtijevaju učenje i dobro poznavanje php.

Ne kompletno, i zatvoren si u njihovu paradigmu. Frameworki nisu najbolje mjesto za učenje php-a. Prvo treba naučiti php i ono što želiš naučiti u php-u , te onda to koristiti u frameworkima ako želiš u njima raditi.

Definitivno ne obrnuto.

Samomrzeći hrvat
16 godina
Nix kaže...

To ovisi koliko brzo učiš. Po meni ako radiš 2-3 veća projekta godišnje (ili 10+ web stranica), onda ćeš na svakom novom projektu koristiti najnovije stvari. Tako da tu ne vidim nikakav problem. 

17 godina

Ne znam kako je kod vas, no meni su fw proširli znanje i omogućili naučiti / shvatiti stvari koje nikada ili bi teško naučio sam. Imam  gotovo podjednako godina iskustva programirajući na jedan i na drugi način. Od  2000 (učio) do 2008 radio sam bez frameworka, tada prelazim i do danas koristim fw. Prednost dajem učenju PHP uz neki fw, osnove php se savladaju za mjesec/dva, no ti fw u svom kodu sadrže iskustvo vrsnih programera i od njih treba učiti. Zahvaljujući fw moj kod je postao uredan i smislen, stvorila se radna disciplina.

Točno je da uz FW brzo možeš izgraditi web aplikacije, no onaj tko želi učiti php, može slobodno sebi uzeti za zadaću napisati plugin za odabrani fw ili univerzalni 'package' koji se može dodati u bilo koji fw.

Pred nama je vrijeme kada ćemo svjedočiti smanjenju php fw, sve će se svesti na kreiranje paketa koji će se preko composera instairati i upotrebljavati gdje i kako želiš. Već sada je moguće napraviti svoj framework kombinujući razne pakete sa https://packagist.org/

Poruka je uređivana zadnji put sri 8.4.2015 14:02 (Nix).
Moj PC  
2 0 hvala 1
14 godina
neaktivan

Hvala svima na odgovorima.

0 0 hvala 0
17 godina
kristjan75 kaže...

Moje pitanje je da li treba OOP ili ne, a ako da, zašto? Naravno kao jedan od razloga je preglednost, ali tako svugdje pišem // komentare i dosta ih rascjepkam, pa ih inkludam kao zasebne module. 

Komentari u kodu su veoma jak simptom loše napisanog koda.

I jedna i druga filozofija imaju svoje ups & downs i ne moraju biti međusobno isključivi (u istom projektu) -> Google.

You can patch technical vulnerabilities as they evolve, but there is no patch for stupidity, or rather gullibility. - Kevin Mitnick
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice