Zadnjih 10ak dana počeo sam raditi vlastiti alat za upravljanje MS Access bazama podataka. Kao što znate MS Access nije besplatan (za našu regiju košta 135 eura), a nigdje nisam baš uspio pronaći besplatnu alternativu. Čak je i Libre tj. Open office u ovom slučaju nedovoljan jer može samo čitati Access bazu, no ne može ju stvoriti, mijenjati i sl.. Zapravo, viewera ima dosta no niti jedan alat koji bi zapravo omogućio kreiranje same baze i njenu izmjenu.
Stoga, evo;
Aplikacija je trenutno još u alpha fazi. Trenutno je moguće:
- Otvoriti MS Access bazu (mdb, accdb)
- Prikaz liste postojećih tablica u bazi
- Prikaz sadržaja tablica (podaci)
- Čitanje i mijenjanje definicije tablica (popis svih kolona i primarnih ključeva, dodavanje novih kolona i izmjena, redefinicija primarnih ključeva itd.)
- Izvršavanje sql upita
- Compact & Repair baze
i još par sitnica. Zapravo, vjerujem da sam s najgorim dijelom gotov, međutim ima tu dosta dotjeravanja. Jedino se još nagovaram da eventualno omogućim rad s relacijama (čitanje postojećih, izmjena i kreiranje novih), no grafički dio bi mi više oduzeo vremena nego sam API pa to možda za neku drugu verziju napravim.. Isto vrijedi i za detekciju i spremanje queryja u samoj bazi. Konačna aplikacija će, naravno, moći kreirati i potpuno novu access bazu (2003, 2007...) te dopustiti vam da u njoj stvarate tabele po izboru itd.
Ako ima kakvih prijedloga dok je aplikacija još u izradi, pišite.