A kako da ti pomognemo? Citaj kao i svi ostali, imas gore navedene linkove na tutorijale... :)
Mozes pocet od onog iznad tvojeg posta... ;)
Zasto uopce zelis naucit programirati?
A kako da ti pomognemo? Citaj kao i svi ostali, imas gore navedene linkove na tutorijale... :)
Mozes pocet od onog iznad tvojeg posta... ;)
Zasto uopce zelis naucit programirati?
da izradim vlastiti hack
Recimo, ja sam počeo na malo teži način. Tad uopće nisam imao ni internet i jedina pomoć mi je bila tipka F1. Nagomilao sam se s primjerima i vidio uopće što se sve može napraviti i što me od svega toga zanima. Onda sam gotove primjere polako modificirao, nadograđivao, dok bi na kraju sam znao napisati cijeli takav program. Ukratko, zadao sam si cilj - napraviti neki program, i dok ga nisam napravio prekopavao sam primjere i tražio po help-u.
Vama je danas puno lakše jer imate pristup internetu, možete pregledavati tutorijale, pitati ako nešto ne znate itd.. Jedino što još trebate je motivacija i to je najveći problem. Jer, teško je postati dobar programer bez puno samostalnog rada. Treba upamtiti mnoštvo detalja, pristupa i treba steći iskustvo... To vam nažalost ne mogu dati nikakvi tutorijali i knjige. Jedino sami vi samostalnim radom.
Ovako uce na americkim "cijenjenim" fakultetima, i to traze najbolje SW kompanije:
1. krenuti sa pseudo kodom ili nekim jednostavnim jezikom kao sto je Python (izvrstan za ucenje)
2. nauciti osnovne strukture podataka i algoritme (linked lists, hash tables, sortiranja i sl)
3. nauciti C (ne treba se biti guru, ali te low level stvari dosta pomazu kasnije)
4. nauciti nesto od: .NET/Java/C++/Ruby/PHP/... Od toga ze zivi $$$.
Ali ako su se kvalitetno prosle tocke 1-3, onda se lako prebaciti na koji god programski jezik treba
da izradim vlastiti hack
molimte definiraj "hack"
Samo trud i vježba i multi pristupe učenju daje rezultate ,ako želiš nešto na brzinu to baš u budućnosti neće dati nikakve rezultate.
Pogršno je pitanje ako tražiš nešto na brzinu jer "naučiti" programirati nije samo kod napisati nego razmišljati kako ga napisati a tad ga je lakše staviti
tj. napisati(čak je bolje naučiti razmišljati u pseudo-kodu).....danas je trend objektno razmišljati s čime se slažem ali poželjno je naučiti i proceduralne
zadatke jer oni su osnova razumijevanja kako kod funkcionira!Tako da brzina i naučiti programirati nema veze jedno s drugim.
Molim vas da mi posaljete neku knjigu za pocetnike i u kojem program da to radim.
Hvala unaprijed
Moje skromno mišljenje je da je najbolje početi s nekim proceduralnim jezikom, da se skuže stvari, pa tek onda na objektni jezik.
Ako si mlađahan ili samo početnik, nema veze, kreni od Pascala ili C. Pascal je vrlo konzistentan i uredan, stvoren za učenje programiranja, a i temelj je mnogim dijalektima. C je "ozbiljniji" i "prljaviji", ali snažan programski jezik, također temelj bezbrojnih izvedenica.
Knjigu ne mogu preporučiti, dovoljno je samo potražiti neke od početnica za proceduralne jezike.
Šta ja sve trebam naučiti da napravim 2D igricu tipa neutral zone 1?
I s čime bi to napravio, šta je sve potrebno za izradu takvog nečeg?
Daj čovječe neka netko otvori sticky za ovakve stvari jer će svaki tjedan iskrsnuti jedna ovakva tema.
jel bolja java ili c++
hack je program pomoću kojeg upadamo u tuđa računala,baze podataka i slično
Normalno,za programiranje moraš znati razmišljati izvan okvira(tzv."thinking outside the box") i znati logično razmišljati jel nećeš daleko dogurati.Programiranje igara ili nekog složenog softvera je vrlo teško i ne može se odraditi po šabloni.To su stvari puno drugačije od zadatka tipa napiši program koji će izračunati aritmetičku sredinu upisanih brojeva.Al' mora se i negdje počet,zar ne?
Znamo? :D
Što se tiće preporuka, već su dane, samo potraži u ovoj temi.
Ti to ozbiljno? Ili samo malo pališ vatru?
ja to ozbiljno
Evo još jednom ćeš dobit isto pitanje, ali molim te da ovaj puta ne pišeš gluposti.
Dakle, jel ti to ozbiljno???
Još ni hodati nisi naučio, a već bi trčao.. ccc
Nestrpljivost i programiranje ne idu zajedno. Ako si nestrpljiv, okani se ćorava posla.
ja to ozbiljno
pročitaj barem jednu knjigu o paskalu (početnički program) i onda ćeš znati da ništa ne znaš
Evo još jednom ćeš dobit isto pitanje, ali molim te da ovaj puta ne pišeš gluposti.
Dakle, jel ti to ozbiljno???
Još ni hodati nisi naučio, a već bi trčao.. ccc
Nestrpljivost i programiranje ne idu zajedno. Ako si nestrpljiv, okani se ćorava posla.
Moras prvo puzati,da bi znao hodati...
kad vec ima tema,ja bi poceo sa web development-om
i razmisljam da narucim par knjiga sa amazona
za sad evo na w3 ucim ono "redom" od html,css pa nadalje...
prijedlozi uvijek dobrodosli
Kako bi rekao naš kolega naxeem - kako ne početi programirati :-))
Vrijeme je onda da se Linux pre(na)piše u C++, također s njime i GTK+ (GNOME) toolkit da bude u rangu sa Qt-om (KDE).
Yap, što čekamo? :D
jel bolja java ili c++
Oboje:)
Neke se stvari u Javi mogu napraviti upola manje kôda u odnosu na C++, ali je poželjno znati C/C++ ili slično prije učenja Jave ;)
Moras prvo puzati,da bi znao hodati...
kad vec ima tema,ja bi poceo sa web development-om
i razmisljam da narucim par knjiga sa amazona
za sad evo na w3 ucim ono "redom" od html,css pa nadalje...
prijedlozi uvijek dobrodosli
Imaš u forumu ispod, "Razvoj web-stranica" pa tamo potraži. ima masa tema u kojima smo pisali o tome kako najbolje početi sa web developmentom.
Svima koji bi željeli početi s C-om preporučio bih knjigu tj. udžbenik C jezik. Pisan je veoma razumljivo i lako se u njemu snalaziti. Uz knjigu dolazi CD s mnogo riješenih primjera i zadataka.
Više o udžbeniku pogledajte ovdje.
Inače, ja sam počeo (po meni) na dosta težak način. U školi smo počeli učiti QBasic i LOGO koji doduše nisu teški jezici, no ja sam bio peti-šesti razred i nisam sve shvaćao. Profesor nam je bio, najblaže rečeno, čudan i kad sam dobio crno-bijelu skriptu s fontom 10 izgubio sam volju. Kasnije (7.razred) smo radili još LOGO i Pascal i dobio sam neke osnove....
Prije tri mjeseca sam počeo s C-om po navedenom udžbeniku (sad ću u 3. gimnazije) i još mi je ostalo zadnje poglavlje.
Složio bih se sa svima koji tvrde da programiranje nije samo čitanje tutorijala, nego treba pokušati modificirati zadane primjere vlastitima, naučiti razmišljati, uložiti mnogo truda i volje u sve te tako stjecati iskustvo.
Uz C, trenutno se igram i sa SmallBasicom iz čiste zabave, a i mislim da je također odličan za totalne početnike i mlađe uzraste.
Svim početnicima i onim naprednijim - samo hrabro naprijed!
SmallBasicom iz čiste zabave, a i mislim da je također odličan za totalne početnike i mlađe uzraste.
Ne slažem se s ovime. Koliko god brze rezultate davao, forsira OOP među ljudima kojima ni varijable nisu jasne. Pa se sve svede na kopipejstanje primjera, i modificiranje. Zabavno, možda, ali dobar za učenje - nikako.
Da, to možda je problem.....kako sam rekao bilo mi je zabavno pa sam malo probao....općenito, još učim pa ne mogu sve točno procjenjivati.
ja to ozbiljno
pročitaj barem jednu knjigu o paskalu (početnički program) i onda ćeš znati da ništa ne znaš
koju mi ti knjigu preporučuješ
Nasao sam tutorial za Pythona tu na forumu. Napisao ga je xxxxxx (mozda nedostaje koji iks). U Pythonu se snalazim skroz ok. Cekam jos tutoriala.
Ne fali ikseva u redu je.
Evo ti tu veoma jednostavan tutorial za python, možeš ga nadovezat za moj, nadam se da znaš engleski.
ako je neko zainteresiran za zajedničko učenje c-a (mislim preko msn-a i mail-a, ofc :>), nek napiše, ja bi vrlo rado...