Kako (na)učiti neki programski jezik?

poruka: 6
|
čitano: 11.849
|
moderatori: Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
15 godina

Mene zanima na koji ću način kao početnik najbolje učiti neki programski jezik? I to ne mislim na nekakvo formalno poznavanje programiranja već na punokrvno i potpuno poznavanje i vladanje u tome jezike. U mome slučaju to je konkrento c++. Radim ga po raznoj literaturi i rješavam što je više primjera moguće. No bojim se da to naučim trenutno, neću znati primjeniti poslije. Ja jednostavno želim poznavati i primjenjivati sve što naučim. Ne želim samo to pročitati i zaboraviti. Molim vas malo iskusnije za pomoć!

Unatoč glupome nadimku kojeg ne mogu promijeniti,ne igram CoD i sl.

1 0 hvala 0
14 godina
neaktivan
Re: Kako (na)učiti neki programski jezik?

Trebaš malo proširiti vidike jer ako želiš biti odličan programer trebaš znati dosta toga, a što baš i nije u izravnoj vezi s programiranjem (bar ne tako očitoj) Prvo što mi pada na pamet je arhitektura digitalnog računala, asemblersko programiranje, operacijske sustave, matematiku (algoritmi), kasnije i metodologije razvoja softwarea, itd, itd... Sve to ako želiš biti baš stručan i reći da poznaješ programiranje.. Jezik nije toliko važan, koliko je baš naučiti programirati. Sintaksa nekog programskog jezika je uvijek najmanji problem. Također, ako hoćeš pisati optimalni kôd, moraš znati zašto pišeš nešto na točno taj način, a ne neki drugi. Ako se budeš osjećao dovoljno odvažnim kasnije probaj npr. napisati vlastiti c/c++ compiler (ja se još ne usuđujem, a i nemam vremena). :)

Ja sam daleko od "odličnog" programera, ali ako ništa, bar nemam zabluda. U programerskoj struci, kao i svakoj drugoj, ako želiš biti baš maher moraš se jaaaaako puno potruditi. 

Poruka je uređivana zadnji put sub 30.4.2011 17:16 (BassMan).
17 godina
captain_soap_McTawish kaže...

Mene zanima na koji ću način kao početnik najbolje učiti neki programski jezik? I to ne mislim na nekakvo formalno poznavanje programiranja već na punokrvno i potpuno poznavanje i vladanje u tome jezike. U mome slučaju to je konkrento c++. Radim ga po raznoj literaturi i rješavam što je više primjera moguće. No bojim se da to naučim trenutno, neću znati primjeniti poslije. Ja jednostavno želim poznavati i primjenjivati sve što naučim. Ne želim samo to pročitati i zaboraviti. Molim vas malo iskusnije za pomoć!

Za početak je odličan Visual Basic (2010). Ja sam na njemu počeo i vrlo brzo sam ga savladao. Možda je C++ pretežak za početak, mislim da bi trebao instalirati VB i pogledati nekoliko primjera na YouTubeu ili kupiti neku literaturu i polako početi. Kada savladaš VB druge (teže) jezike će ti biti lakše savladati i primjenjivati.

Ovaj kanal je meni puno pomogao - https://www.youtube.com/user/TeachMeComputer?feature=chclk#p/u/60/-TSigZD4D2E

Btw, svaka čast na odvažnosti{#}

I'm just sayin'
Poruka je uređivana zadnji put sub 30.4.2011 17:20 (Dodinho).
14 godina
neaktivan

Po mome iskustvu najbolje se nauči kroz konkretne programe. Ako te programiranje zanima sigurno u glavi već imaš i ideja o tome što bi radio?

Još se sjećam zadataka koje sam sebi zadavao u 1. srednje. Npr., napraviti program koji predstavlja imenik ocjena za moj razred. I onda kreneš u razradu tog programa tj. analiziraš koje sve stvari bi trebao znati da bi takvo što napravio, a zatim program počneš raditi i kada negdje zapneš (npr. rad s datotekama da bi zapisao/pročitao ocjene učenika) počneš istraživati dok ne naučiš to što ti treba. Znači, tom prilikom si zapravo stekao nekakvu praksu i iskustvo u radu s datotekama, petljama itd. Na sljedećem programu već ćeš imati nekakve druge probleme na kojima ćeš još nešto naučiti i iz drugih prodručja, i s vremenom tvoje znanje i iskustvo će se povećavati i povećavati. Npr. ja imam svoju privatnu bazu od nekih cca 450 programa koje sam radio od srednje škole, i kada radim neki novi program uvijek znam gdje se nalazi neki dio koda koji mi eventualno treba jer znam da sam takav problem već negdje rješavao.

Programiranje se teško može naučiti štreberski (ako je uopće moguće na takav način). Jako puno je detalja koje treba zapamtiti i da bi zaista vladao područjem moraš jednostavno... programirati i raditi aplikacije.

Moj PC  
4 0 hvala 2
16 godina
neaktivan
Dodinho kaže...

Za početak je odličan Visual Basic (2010). Ja sam na njemu počeo i vrlo brzo sam ga savladao. Možda je C++ pretežak za početak, mislim da bi trebao instalirati VB i pogledati nekoliko primjera na YouTubeu ili kupiti neku literaturu i polako početi. Kada savladaš VB druge (teže) jezike će ti biti lakše savladati i primjenjivati.

Ovaj kanal je meni puno pomogao - https://www.youtube.com/user/TeachMeComputer?feature=chclk#p/u/60/-TSigZD4D2E

Btw, svaka čast na odvažnosti{#}

VB/VB.Net nikako ne preporučam jer sam i sam prog. u njemu par mjeseci ali taj jezik jednostavno ima "lošu" sintaksu koja je svojstvena samo za njega, i pored C#-a ga nema smisla koristiti.

Ako je počeo s C++ i ako mu ide i ako mu se sviđa njegov nešto niži princip samo nek nastavi.

Možda da pogledaš C#, sličan je C++ ali nešto jednostavniji i sve se radi na nešto višoj razini, znači ima svoj GarbageCollector pa se ti ne trebaš brinuti o upravljanju memorijom iako putem unsafe keyworda možeš i petljat s pointerima za interop s nekim c/c++ libovima ili ukoliko radiš neke stvari koje zahtijevaju visoke performanse.

Poruka je uređivana zadnji put sub 30.4.2011 17:32 (Joco55).
14 godina
neaktivan

Slažem se u vezi VB. ;) 

Ali što se tiče preporuke za C#, ne. Na faksu mi je smetalo što se sve radilo u C-u, i što sam ručno čistio memoriju, programirao strukture podataka popout listi, AVL stabla, HASH tablica i stalno gledao u konzolni prozor i onu blinkajuću liniju.. A da ne govorim koji je poseban osjećaj bio kada se radilo u assembleru i kada sam trebao pisati 100-ak linija (nečitkog)kôda za učitavanje niza od 10 brojeva te njihovo sortiranje. 

Danas mi je ipak drago što posjedujem ta neka, ipak, temeljna znanja. C# u .NET okruženju je premoćna stvar i podiže produktivnost programera i programerskih timova za 10000000%, ali po mom osobnom mišljenju, treba preko trnja doći do njega, ako se, kao što autor ove teme, želi doći do "potpunog" poznavanja programiranja. :)

Poruka je uređivana zadnji put sub 30.4.2011 17:50 (BassMan).
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice