Izrada OS-a (pravi bootabilni OS) zaključana tema

poruka: 141
|
čitano: 21.669
|
moderatori: Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
16 godina
odjavljen
RE: Izrada OS-a (pravi bootabilni OS)
rustweaver kaže...

A da pocnes ovako?

use16
org 7C00h

Mmmm... Bootloader?

Jedna mala opaska hacker-goranu - ono što si ti složio nije tvoj OS. Kernel nije tvoj. A to je najvažniji dio OSa, koliko ja znam. A ako ćemo biti iskreni, to nije niti OS. Više liči na neku grešku.

Nema potrebe za lockom teme, baš me zanima napredak.

A rifle is like a human. The stock is the skeleton, the scope is the eyes, the action is the brain, and the barrel is the heart. But you, the man behind the rifle, you are the soul.
Poruka je uređivana zadnji put uto 13.4.2010 21:12 (Sum_of_all_fears).
16 godina
odjavljen
br0wn kaže...

Ako on napravi nešto što se boota iz biosa i služi samo kao kalkulator, to bi opet bio neka vrsta OS-a. Rekoh neka vrsta.. jer,da bi mogao upravljat kalkulatorom moraš tipkat po tipkovnici. Dakle, to je neka ulazno izlazna operacija za koju se brine OS. Također, moraš to prikazivat na monitoru, što je opet neka ulazno izlazna operacija za koju se brine OS.

Opet ne. U tom slučaju bi ulazno-izlazne operacije izvšavao BIOS, a kalkulator bi samo baratao s tim podatcima, što znaći da se radi o aplikaciji. Kao što sam već napisao, glavna uloga OS-a je da poslužuje aplikacije, a ne korisnika. Korisnika poslužuje ljuska koja je dio OS-a, a može biti duboko vezana u OS ili lako odvojiva i zamjenjiva. Također može biti komandna linija ili GUI.

U životu ne postoje pobjednici, samo preživjeli.
15 godina
neaktivan
Sum_of_all_fears kaže...
rustweaver kaže...

A da pocnes ovako?

use16
org 7C00h

Mmmm... Bootloader?

Jedna mala opaska hacker-goranu - ono što si ti složio nije tvoj OS. Kernel nije tvoj. A to je najvažniji dio OSa, koliko ja znam. A ako ćemo biti iskreni, to nije niti OS. Više liči na neku grešku.

Nema potrebe za lockom teme, baš me zanima napredak.

Jep. Kao i autor teme tako sam i ja isao raditi svoj hobi OS, samo uz manje buke i vise rada xD

Daleko nisam dosao, ali mi je iskustvo koje sam stekao i stvari koje sam pri tome naucio dragocjeno. Nisam zapravo ni naletio na nekakvu nepremostivu prepreku samo sam izgubio interes. Eno ga jos uvijek tamo, lapi na hardu u nekakvom prasnjavom folderu ceka da ga dignem iz mrtvih Smijeh

btw. kôd nedam, sram me da to netko cita Sramim se

16 godina
Izrada OS-a (pravi bootabilni OS)

Ne razumjem kako misliš napraviti os u C#?

Zar on nije samo za windows?

Najbolje da probaš u ovome.

Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
protjeran
hacker-goran kaže...
hacker-goran kaže...
h_rca777 kaže...
xnight_hunterx kaže...
Sum_of_all_fears kaže...

Ako osoba čiji nick sadrži riječi hacker, zero, previše X-eva i slično, a u potpisu drži linkove na sajt kojeg bi se i osnovnoškolci posramili i još kaže da je VB programer a ide raditi OS, to ne može dobro završiti.

Evo, ja vam mogu pozvati 4-5 "odličnih" C++ programera (koji nisu regani na Bug forumu), ali neću tratiti njihovo dragocjeno vrijeme koje troše ................UGL NESTA JE REKAO...

previse se radis pametan koda si pobrao svu pamet svjeta

a ubiti si neki loser koji doma u sobi igra cod i naziva se programerom

hardcore troller

Ima ovdje puno više takvih... ima zapravo i još gorih...ima onih koji nađu neke kodove za gotove programe i onda kažu da je njihov program(samo promjene ime autora)... i ima onih koji ne mogu nista naucit bez neta, po meni to nije znanje...nije znanje ako ću ja sve nać na forumu i sličnome...

Onda sam isti kao ti

Ja kada sam dobio komp prije mozda godinu, sve sam sam ucio (bez interneta)!!!  Dobio sam net prije mozda dva tjedna, a ti imas komp 5-6 (koliko vec) i mogu te "ubiti" u programiranju. Sta si ti napravio  dosad : Matrix u Batchu

imas NET 2 tjedna

a tu pise da si 11 mjeseci aktivan na ovom forumu

vidio sam ti teme prije

samo spamas i i pojma nemas

jogurt nema kičmu
17 godina
neaktivan

kažeš da imaš komp VEĆ godin udana i da si naučio programirat. A gle ovo ja ga imam vec 10 godina. Jos od oni starih pentium II pa do dns c2d.  Kzes ad si u godinu dana toliko naucio? pa svaka cast onda jer ja sam 2-3 god ucio na svojim greskama da bih samo znao instalirat winse i rastavit pc. a kad to skuzis, a sumnjm da bi znao koja ti maticna ima socket il tip memorije? ne upuštaj se u izradu os-a jer to su ciste nebuloze.. jos ce te i ludim proglasit.

1 0 hvala 0
15 godina
neaktivan

Chuck Norris ti nije ni do koljena.

AKtivan si već 11 mjeseci a imaš net tek 2 tjedna.

Iznenađen

Nista nije sveto sve je bruto i neto, sve je zabava!
Moj PC  
1 0 hvala 0
17 godina

Evo da ne bude sve crno ja se dobrovoljno javljam radit GUI u photoshopu!

I'm going woo woo

0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
Fiksy kaže...

kažeš da imaš komp VEĆ godin udana i da si naučio programirat. A gle ovo ja ga imam vec 10 godina. Jos od oni starih pentium II pa do dns c2d.  Kzes ad si u godinu dana toliko naucio? pa svaka cast onda jer ja sam 2-3 god ucio na svojim greskama da bih samo znao instalirat winse i rastavit pc. a kad to skuzis, a sumnjm da bi znao koja ti maticna ima socket il tip memorije? ne upuštaj se u izradu os-a jer to su ciste nebuloze.. jos ce te i ludim proglasit.

Pa neman bas komp otkad ti...Al opet se slazen s ovom "teorijom" pogresaka i ucenja na njima.

Ja sam toliko cool da ne trebam potpis
16 godina
protjeran

Imao sam na VIP-u 1GB prometa pa nisam mogao biti koliko sam htjeo!! U C# mozes napraviti OS!! Koristis COSMOS addon za C# i dodajes kodove naprimjer da ti ispise tekst :

Console.Write("Ovo je test")

Console.Write("TEST")

VB 2008 Programer -- http://racunala-hakiranje.site88.net/forum/index.php
Poruka je uređivana zadnji put uto 13.4.2010 23:42 (hacker-goran).
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

Evo, preletio sam temu (nisam detaljno čitao) - ali znam da je nemoguće samo tako napisati svoj OS. Inače i ja sam jednom postavio sličnu temu na ovaj forum, no nisam išao tako daleko da bih pisao OS već me samo zanimalo otprilike kako to sve funkcionira itd.

Evo link na temu: http://www.bug.hr/forum/topic/programiranje/programiranje-operativnog-sustava/47878.aspx

(zadnji post sam postao svima koje zanima - jedna knjiga - tu se vidi što je zapravo izrada OS-a i kakav je to posao)

OS makeru (ne da mi se sad nick pravi pogledat :P), sretno ti bilo... Prvo moraš napraviti kernel i to vrlo kvalitetan, onda neki sustav apstrakcije za hardver (i pripadajuće drivere), nad tim sustavom napisati neki tekstualni shell i osnovne alate, nakon toga postaviti osnove za grafičko sučelje, pa nakon toga grafičke drivere sa podrškom za 3D akceleraciju (valjda želiš da ti OS može vrtit 3D igre), isprogramirati vlastiti set standardnih aplikacija (tekstualni editor, kalkulator, itd.), isprogramirati ili portati neki browser npr., pružiti API za razvoj dodatnih aplikacija drugim programerima, pružiti im neki SDK (ne nužno, ali poželjno)... Naravno, poželjno bi bilo imati i riješen sustav centralne baze podataka za OS i programe (ali odvojeno, jedna za OS, druga za programe, tu je greška u Windowsima što imaju jedan Registry za sve).

E da, zaboravio sam naravno da treba implementirati i neki napredniji datotečni sustav, tj. isprogramirati ga - znači kompletnu manipulaciju datotekama, folderima ili već kakve zamisli imaš... a nije jednostavno kako izgleda...

I onda je to tvoj punokrvni OS koji donekle podsjeća na one Photoshop koncepte što si ih napravio prije tko zna koliko, 5-10 godina.

Inače sam, ali ako stvarno razvaljuješ programiranje i assembler, te C i/ili C++ možeš stići do nekog primitivnog grafičkog sučelja za godinu-dvije rada...

(kao što vidite, puno sam se informirao od prošlog puta :)))

Zaključak: programiranje OS-a NE(!) izgleda ovako...

$os['kernel'] = new Kernel();

$os['drivers'] = new Drivers();

$os['gui'] = new GUI();

$os['gui']->resolution = get_resolution();

$os['gui']->implement('C:\Users\Korisnik\Dokumenti\PSDovi\moj_os.psd');

# Make sure my OS is compatible with Windows, Linux and OS X.

$compatibility = array(

'windows' => array('XP','Vista','7'),

'linux' => 'all',

'macos' => 'leopard'

);

$os['compatibility'] = new Compatibility_Layer($compatibility);

OnBoot($os);

# Baaam, we have OS... :))))

EDIT: Naravno, treba smisliti i neki sustav tipa BSOD - kad se OS sruši da se zna zašto se srušio...

Potpis ;)
Poruka je uređivana zadnji put sri 14.4.2010 0:00 (Danijel).
Moj PC  
3 0 hvala 2
15 godina
neaktivan

To je najobicniji ispis teksta u konzoli.

Evo mogu to i ja, i to u C-u (a-ha!)

printf("%s", "Ovo je test\n");

printf("%s", "TEST\n");

16 godina
protjeran
rustweaver kaže...

To je najobicniji ispis teksta u konzoli.

Evo mogu to i ja, i to u C-u (a-ha!)

printf("%s", "Ovo je test\n");

printf("%s", "TEST\n");

Kada progrmiras u C# s addon COSMOS nema tih kodova. POSEBNI SU!!!!!

17 godina
neaktivan
mindstorm kaže...
hacker-goran kaže...

Moderatori LOCK ove teme

Neki su "pametnjakovici" spanaju po forumu! Tema je bila ako tko zeli pomoci (mogao sam ja sve to sam, ali nemam vremena!!!)

I kakve veze ima moj nick sa ovime!!!!????

PS.Ako nisi znao haker je napravio Linux kod i jezgru (kernel)!!! Nekima bi trebalo malo poduke!!! Onda bi znao da linux kod za boot se stavlja u datoteku syslinux.cfg ili isolinux.cfg!!!

Necu se vise svadati!!!

zašto LOCK ove teme ?

tema ti je odlična

pa ima ih koji bi se temi normalno priključili, koji nešto znaju, ima ih kao ja koji bi je čitali i učili nešto

možda nikad nebi napravili neki GUI os, ali bi znali više nego što znamo o tome i to su odlične teme za forum ovog tipa poput one za rađenje igara.

i stalno isti ljudi:

@logic  kao što je bio u osnovama batcha, tako je i ovdje. Tako je bio i u mojoj temi, al ja mu nisam šutio, zato sam i otišao na hlađenje. Ali evo me s drugim nickom, ko me se sječa drago mu. E, onda je nekome čudno zašto sam mu izlupao 50 TD po postovima, kad nakon što je po meni, sere po drugima u temi osnove patcha koju sam pratio

no svakako če lock teme biti jer su je krivi ljudi odnjeli u krivom smjeru

PS nisu im takve teme drage, takvima mogu samo oni biti autori, a jer su pametniji, imaju 3 zvjezdice dok mene za moju jednu boli k

tu te osuđuju prema nicku, a nick istih nema velike razlike s tvojim, barem ne u smislu na koji oni gledaju tvoj nick

haker hakira, logic to radi logički. možda bolje da si uzeo taj nick pa bi prošla tema. ali je kao u primjeru chucka norisa i boga, logic več bilo zauzeto. Logic je brži od sekunde za dvije minute kao chuck pa te preduhitrio

tako ti je to

Apsolutno nist anisam razumio al koliko se sjecam ti si meni lupao TD na poptuno bezvezne postove u kojima ja napisem recimo OK a ti lupis TD. Ako se dobro sjecam. Ne smeta to meni ali ti ispadas djetinjast.

17 godina
neaktivan
tnakir kaže...

Evo da ne bude sve crno ja se dobrovoljno javljam radit GUI u photoshopu!

Ja cu ga napravit u paintu ;)

Ako bude trebalo. ;)

16 godina
protjeran

Logic koliko znam da si  zaje***o xZera pa si popustio??!!!! Zasto??!!!

Moj PC  
0 1 hvala 0
17 godina
neaktivan

O cemu ti pricas?

15 godina
neaktivan
hacker-goran kaže...

Kada progrmiras u C# s addon COSMOS nema tih kodova. POSEBNI SU!!!!!

"Cosmos is an operating system project implemented completely in CIL compliant languages"

kao sto vidis cosmos nije addon

A i sam taj operativni sustav je valjda oksimoron, da bi se CIL izvrsavao treba ga prevesti u nativni kod, a tko to radi? Tak da je to prakticki OS u OS-u

17 godina
hacker-goran kaže...

Moderatori LOCK ove teme

Neki su "pametnjakovici" spanaju po forumu! Tema je bila ako tko zeli pomoci (mogao sam ja sve to sam, ali nemam vremena!!!)

I kakve veze ima moj nick sa ovime!!!!????

PS.Ako nisi znao haker je napravio Linux kod i jezgru (kernel)!!! Nekima bi trebalo malo poduke!!! Onda bi znao da linux kod za boot se stavlja u datoteku syslinux.cfg ili isolinux.cfg!!!

Necu se vise svadati!!!

Stari, svaka ti čast, lol. Tolko si ih uspio istrollati, iako se svi prave pametni.

Pa dovoljno je samo ovo pročitati pa da se skuži da nitko nije tolko glup da ovo što si ti napisao napiše, a da je pri tom ozbiljan Smijeh

17 godina
neaktivan

A ti si ga do sada shvatao ozbiljno?

;)

16 godina
neaktivan
ihush kaže...

-spomenut je Linus? Da on je JEDAN i još? ... ljudi koji su napravili tako nešto nabroje se na prste (dviju ruku..).

Da, dvije ruke radnika iz pilane..

@hackeru, you da man!!

17 godina
neaktivan
na faksu slusam predmet operacijski sustavi, i nije bas lako radit svoj os... mozda imas neku svoju zamisao i to, al vecinom to i ostane zamisao kad zapravo shvatis kaj sve trebas napraviti... kao sto ti ljudi vec pisu u ovoj temi, trebas imat jezgru, sredit procese, dretve, sinkronizaciju, datoteke, ovisi kakav os radis, za jednojezgrene ili visejezgrene procesore, zapravo trebas srediti osnovu rada svakog os-a, a to su prekidi.. Pisanje os-a bas i nije jednostavno, pogotovo u c jezicima, prvenstveno se to radi u assembleru... Nabavi si negde knjigu operacijski sustavi, pa si procitaj prvo teoriju kako bi razumio praksu, jer ovo kaj sad ti trenutno radis dok citas, mozda mices misem, scrollas, slusas mjuzu, sta sve ne, to sve treba isprogramirat, i to se ne sastoji od jednog programa, vec od tisuce potprograma koji pozivaju jos na tisuce potpotprograma, kako bi se npr. pomaknula strelica misa od a do b
15 godina
neaktivan
Allen kaže...
dretve

Mali offtopic

dretve? To je nas prijevod od...?

17 godina
rustweaver kaže...
Allen kaže...
dretve

Mali offtopic

Imam obćutak da će ovo odvest diskusiju u krivom smjeru :)

Inače mislim da je to prijevod za engleski izraz "thread", ali možda sam i u krivu

Poruka je uređivana zadnji put sri 14.4.2010 0:22 (segregator).
17 godina
neaktivan

jbga, veliki umovi koji su specijalizirani za prevodjenje infromatickih pojmova sa stranog jezika na hrvatski jezik, odredili su da su DRETVE = THREADS... zapravo, dretve su vam niz instrukcija u izvodjenju... u praksi se to moze pogledati u task manageru, konkretnije

Task manager - TAB procesess - View->Select Columns = kvacica na Threads - i vidite koliko instrukcija izvodi odredjeni proces trenutno

16 godina
neaktivan
rustweaver kaže...
Allen kaže...
dretve

Mali offtopic

Thread :D:D

a fak..neko me preteko vec :D

Poruka je uređivana zadnji put sri 14.4.2010 0:24 (br0wn).
15 godina
neaktivan

A kao da ide u pravom? Smijeh

Inace, nasao sam. Dretve su, jelte, threadovi.

Isuse, Marijo i Josipe! Jos sam se jednom podsjetio zasto izbjegavam hrv. terminologiju. Neznam samo zasto se ne koristi izraz "niti" koji je kudikamo logicniji...

Ovo me podsjetilo na jednu anegdotu gdje nam je nastavnik informatike u 7. osnovne objasnjavao kako su ikone po naski zapravo "metafore".

No dosta offtopica.

17 godina
neaktivan
rustweaver kaže...

A kao da ide u pravom? Smijeh

Inace, nasao sam. Dretve su, jelte, threadovi.

Isuse, Marijo i Josipe! Jos sam se jednom podsjetio zasto izbjegavam hrv. terminologiju. Neznam samo zasto se ne koristi izraz "niti" koji je kudikamo logicniji...

Ovo me podsjetilo na jednu anegdotu gdje nam je nastavnik informatike u 7. osnovne objasnjavao kako su ikone po naski zapravo "metafore".

No dosta offtopica.

U Windowsima 7 u Task Manageru threads i jesu prevedeni kao "niti", a ne "dretve"... :)

Potpis ;)
16 godina
protjeran
. kaže...
h_rca777 kaže...
xnight_hunterx kaže...
Sum_of_all_fears kaže...

...nešta je rekao...

Ima ovdje puno više takvih... ima zapravo i još gorih...ima onih koji nađu neke kodove za gotove programe i onda kažu da je njihov program(samo promjene ime autora)... i ima onih koji ne mogu nista naucit bez neta, po meni to nije znanje...nije znanje ako ću ja sve nać na forumu i sličnome...

A kako ti ucis ako ti nauceno sa neta nije znanje? I net i forumi su izvor znanja. Problem je ako nadjes na netu i kazes da je tvoje kao sto si i sam rekao.

evo odgovora za podcrtano: vjerovatno sam se krivo izrazio...ali ipak u tome sto sam rekao ima nesto istine; rekao sam:...i ima onih koji ne mogu NISTA naucit bez neta, po meni to nije znanje...nije znanje ako ću ja SVE nać na forumu i sličnome...

Da ne filozofiram kao obično:

šta mi vrijedi ako ja nađem kako promjeniti sliku na msnu na youtubeu...neke osnovne stvari(ne uključujući programiranje) moras na uciti sam da dobijes "osjecaj" -nisu to moje rječi to su riječi mog kuma :D(neki informatičar)

a sto se podebljanog tiče  vidim da si shvatio :D

kada bi kod naseg "gorana hakera" pogledali history vidjeli bi sigurno: youtube - how to change account picture on windows 7; youtube - how to change account password without cmd on windows 7; i milion drugih stvari koje su zapravo gluposti...

P.S

Sry ako sam napisao puno gluposti(a mislim da jesam), nisam se bas naspavao a jos je i kasno :D

This town (is) like a great big puss.y just waiting to get fucke.d
15 godina
neaktivan

A kako ti ucis ako ti nauceno sa neta nije znanje? I net i forumi su izvor znanja. Problem je ako nadjes na netu i kazes da je tvoje kao sto si i sam rekao.

evo odgovora za podcrtano: vjerovatno sam se krivo izrazio...ali ipak u tome sto sam rekao ima nesto istine; rekao sam:...i ima onih koji ne mogu NISTA naucit bez neta, po meni to nije znanje...nije znanje ako ću ja SVE nać na forumu i sličnome...

Da ne filozofiram kao obično:

šta mi vrijedi ako ja nađem kako promjeniti sliku na msnu na youtubeu...neke osnovne stvari(ne uključujući programiranje) moras na uciti sam da dobijes "osjecaj" -nisu to moje rječi to su riječi mog kuma :D(neki informatičar)

a sto se podebljanog tiče  vidim da si shvatio :D

kada bi kod naseg "gorana hakera" pogledali history vidjeli bi sigurno: youtube - how to change account picture on windows 7; youtube - how to change account password without cmd on windows 7; i milion drugih stvari koje su zapravo gluposti...

P.S

Sry ako sam napisao puno gluposti(a mislim da jesam), nisam se bas naspavao a jos je i kasno :D

Ovde cak nema nijedne gluposti, sve je tocno.Covik osnovne stvari triba naucit sam s "teorijom" pokusaja i pogresaka, a i za komplicirane stvari ta teorija isto vridi al jebiga lakse je pogledat na forumu ili bilo di na netu nego se mucit sam 2 ure "badat" po programskim jezicima.

Ja sam toliko cool da ne trebam potpis
Poruka je uređivana zadnji put sri 14.4.2010 0:45 (Hexler4).
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice