C# - Problemi i rješenja izdvojena tema

poruka: 2.151
|
čitano: 702.819
|
moderatori: Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
17 godina
C# - Problemi i rješenja

da ne otvaram bezveze temu za ovakvu glupost. Uglavnom, radim neki seminar iz ASP.NETa i životni ciklus web forms aplikacije objašnjavam. I sad trebam prevesti ovo:

"Page request

The page request occurs before the page life cycle begins. When the page is requested by a user, ASP.NET determines whether the page needs to be parsed and compiled (therefore beginning the life of a page), or whether a cached version of the page can be sent in response without running the page."

Ja sam to preveo ovako:

"Page request dešava se prije nego životni ciklus stranice počne. Kad korisnik zatraži stranicu, ASP.NET utvrđuje treba li stranicu parsirati i prevesti (započinjući tako životni ciklus stranice), ili keširana verzija stranice može biti poslana u odgovoru."

U svakom slučaju ne smijem koristiti riječ "keširana" jer profesor kaže da to nije riječ za to... Tako da mi ne pada ništa na pamet umjesto toga. Jel može pomoć???

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
Re: C# - Problemi i rješenja

Pa neka ti profa kaže koja je onda riječ prikladnija ako već zna da se ta ne koristi... Možda prethodno spremljena verzija ili tako nešto.

I da, ne kaže se dešava već događa ako si iz Hrv {#}

'Dvije su stvari beskonačne - svemir i ljudska glupost. Za svemir nisam siguran' - Einstein ----- www.cigoff.eu -----
13 godina
neaktivan

Odličan ti je seminarski, samo bukvalno prevodi. Kontaš li o čemu se tu radi?

Zahtjev za stranicom se događa prije početka životnog ciklusa stranice. Na korisnikov zahtjev ASP.NET stranicu šalje na dva moguća načina, ili ponovnim parsiranjem i pokretanjem novog životnog ciklusa ili za slanje iskoristi verziju stranice koja je spremljena u ASP.NET-ov keš.

http://msdn.microsoft.com/en-us/library/xsbfdd8c%28v=vs.90%29.aspx

16 godina
neaktivan
C# - Problemi i rješenja

Pitanje, recimo imam 2 forme i sad dok ja iz 1. forme kliknem na gumb otvori mi se 2.forma, a 1. forma mi se minimizira, dal mogu kak iz 2.forme, klikom na gumb ponovno otvoriti tj. maksimizirati istu onu 1.formu bez da instanciram novu 1.formu?

0 0 hvala 0
15 godina

stavi u konstruktor forme br.2 instancu forme br.1, kada imas njenu referencu mozes raditi sto oces s njom, otvarati, zatvarati, minimizirati, ....

13 godina
neaktivan

Ili preko delegata.

17 godina
C# - Problemi i rješenja

Radi se o ASP.NET Web Forms projektu za faks.

Trebam validaciju (required field validator) za TextBox unutar GridViewa, ali treba ga validirati samo ako je checkbox u tom redu označen... Može pomoć kak to složiti???

Znam napraviti naravno da mi validira sve, no trebam validirati samo označene redove...

Poruka je uređivana zadnji put pet 27.6.2014 16:57 (lllnuclearlll).
Moj PC  
0 0 hvala 0
13 godina
lllnuclearlll kaže...

Radi se o ASP.NET Web Forms projektu za faks.

Trebam validaciju (required field validator) za TextBox unutar GridViewa, ali treba ga validirati samo ako je checkbox u tom redu označen... Može pomoć kak to složiti???

Znam napraviti naravno da mi validira sve, no trebam validirati samo označene redove...

Ti ćeš vjerojatno trebati iterirati po svim redovima i provjeriti je li checkbox označen ili nije.
To bi trebao nekakav event obavljati:

foreach (GridViewRow row in gridview.Rows)
{
    CheckBox chk = (CheckBox)row.FindControl("checkbox");
    if (chk.Checked)
    {
       string tbText = row.Cells[index].Text; // index je pozicija tvog TextBoxa u GridView-u
       // validiraj tbText
    }
}

U markupu bi trebao definirati ovakvo polje GridView-a:

<asp:TemplateField>
    <ItemTemplate>
       <asp:CheckBox ID="checkbox" runat="server" />
    </ItemTemplate>
</asp:TemplateField>

0100011001000001010100000010000000110100001000000100110001001001010001100100010100100001
Poruka je uređivana zadnji put pet 27.6.2014 18:03 (pr0n_addict).
17 godina
C# - Problemi i rješenja

Aha, OK, kužim na koji način trebam raditi...

Ovaj kod koji si mi postavio već i imam, jer u biti na gumb "Naruči" mi aplikacija šalje narudžbu označenih proizvoda u bazu... Sad jedino još ne znam kak napravit code behind required field validator jer sam do sada uvijek koristio validatore u markupu koji validiraju na klijentu odmah, a to ne pali u ovom slučaju...

Poruka je uređivana zadnji put pet 27.6.2014 20:35 (lllnuclearlll).
Moj PC  
0 0 hvala 0
13 godina
lllnuclearlll kaže...

Aha, OK, kužim na koji način trebam raditi...

Ovaj kod koji si mi postavio već i imam, jer u biti na gumb "Naruči" mi aplikacija šalje narudžbu označenih proizvoda u bazu... Sad jedino još ne znam kak napravit code behind required field validator jer sam do sada uvijek koristio validatore u markupu koji validiraju na klijentu odmah, a to ne pali u ovom slučaju...

foreach (GridViewRow row in gridview.Rows)
{
    CheckBox chk = (CheckBox)row.FindControl("checkbox");
    if (chk.Checked)
    {
       string tbText = row.Cells[index].Text; // index je pozicija tvog TextBoxa u GridView-u
       /* pretpostavljam da već imaš gotovi algoritam za validaciju (regex ili nešto slično), neka vraca fino bool */
       if (validate(tbText))
       {
             // ako je string valjan -> DB Insert
             row.Cells[index].Text = String.Empty;
             chk.Checked = false;
       }
       else
       {
             row.Cells[index].Text = "Nepravilan unos";
             row.Cells[index].ForeColor = Color.RED;
       }
    }
}

Moraju li se odmah baš svi podaci ukrcati u bazu ili se može ono što valja ubaciti pa da korisnik naknadno prepravi tekst i proba ponovno?

Iako, ovo bi trebalo raditi bez obzira na valjanost teksta. Ako baš niti jedan unos ne valja ništa neće ići u bazu.

Ako si znao validirati u JS-u trebao bi onda znati napraviti isto u C#-u.

Iskreno, bez da vidim kôd bolje od ovoga ti ne mogu ponuditi. Možda će ti netko drugi više pomoći.

0100011001000001010100000010000000110100001000000100110001001001010001100100010100100001
Poruka je uređivana zadnji put pet 27.6.2014 21:41 (pr0n_addict).
17 godina

Nisam validirao s JS i nemam nikakav algoritam za validaciju, nego sam radio s markup validatorima. Dakle s ovim direkt u markupu, dakle ne u code behindu:

<asp:TemplateField HeaderText="Količina">
                <ItemTemplate>
                    <asp:TextBox ID="TextBoxAmount" runat="server"></asp:TextBox> 

<asp:RequiredFieldValidator ID="RequiredFieldValidatorIme" runat="server"
                    ControlToValidate="TextBoxAmount"
                    ErrorMessage="Količina je obvezno polje!"
                    ForeColor="Red">
             </asp:RequiredFieldValidator>
                </ItemTemplate>

Imam jedan gridview u kojem su podaci iz baze ubačeni prek entity frameworka, dakle šifra robe, naziv, vrsta bla bla bla... tu sam dodao checkbox za svaki red i textbox gdje se upisuje količina pojedinog predmeta koji se kupuje. I ispod svega imam formu za unos podataka kupca (također s markup validatorima i to sve funkcionira) i na kraju gumb "Naruči".

Dakle radi se o nekakvom jednostavnom webshopu. I taj textboxAmount u gridview gdje je označen checkbox mora imati required field validator, dok oni koji nisu označeni ga ne smiju imati. Dakle u red onog što označim checkboxom da želim kupiti mora tražiti da popunim polje za količinu ako nije popunjeno kad kliknem na "Naruči" gumb, a onog što nije označeno ne smije tražiti validaciju... Dakle generalno gledano one redove gdje checkbox nije kliknut treba preskočit isto kao za narudžbu gdje mi sve radi lijepo.

Nadam se da je sad jasnije što želim postići... U biti ono što ne znam napraviti je baš taj algoritam za validaciju jer nisam to nikad radio tak ručno u kodu...

Poruka je uređivana zadnji put pet 27.6.2014 23:49 (lllnuclearlll).
10 godina
neaktivan
C# - Problemi i rješenja

0 0 hvala 1
13 godina
neaktivan

Mani se ASP.NET-ovih kontrola što više možeš.

Možeš koristiti neki plugin za validaciju kao taj što ga je kolega iznad predložio, ili npr jQuery.

http://jqueryvalidation.org/

PS pogledat ću kasnije tačno koji je problem sa tom validacijom pa ćemo vidit.

16 godina

Bježi od JS validacija, a ne od ASP-ovih.

You can patch technical vulnerabilities as they evolve, but there is no patch for stupidity, or rather gullibility. - Kevin Mitnick
13 godina
neaktivan
Bukva kaže...

Bježi od JS validacija, a ne od ASP-ovih.

Pa i ova ASP.NET validacija je JS validacija u biti. :D

Opet je na klijentu, serversku treba posebno izvršiti. Samo što, kao i većina .NET web kontrola, je loša što se tiče optimizovanja koda, a kontrola nad samom kontrolom je 0.

16 godina
royalhero kaže...

Pa i ova ASP.NET validacija je JS validacija u biti. :D

Opet je na klijentu, serversku treba posebno izvršiti.

Zapravo ne nužno. ASP validacije "under-the-hood" imaju i serversku i klijentsku komponentu. Na serverskoj strani jednostavno pozoveš validaciju nad stranicom

this.Page.Validate("IDValidatora");

if (this.Page.IsValid == true)

{

//do something

}

You can patch technical vulnerabilities as they evolve, but there is no patch for stupidity, or rather gullibility. - Kevin Mitnick
Poruka je uređivana zadnji put ned 29.6.2014 20:43 (Bukva).
13 godina
neaktivan
Bukva kaže...

Zapravo ne nužno. ASP validacije "under-the-hood" imaju i serversku i klijentsku komponentu. Na serverskoj strani jednostavno pozoveš validaciju nad stranicom

Znam, ali opet izbjegavam sve što web forme daju, tj. koristim već godinu ipo MVC. :) JS + custom server validacija mi je opet najsretnije riješenje.

16 godina
C# - Problemi i rješenja

Kako napraviti da mi se pokrene ProgressBar pri pozivu funkcije i ugasi pri povratku iz funkcije?Funkcija može potrajati i oko 2 minute.Korstim Windows Forms.

AC Milan - IL CLUB PIU&#39; TITOLATO AL MONDO
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
odjavljen

Ovako nekako

ProgressBar pbar;

BackgroundWorker worker = new BackgroundWorker();
worker.WorkerReportsProgress = true;
worker.DoWork += worker_DoWork;
worker.ProgressChanged += worker_ProgressChanged;

pbar.Maximum = 100;

worker.RunWorkerAsync();

void worker_DoWork(object sender, DoWorkEventArgs e)
{
    FunkcijaKojaSeDugoIzvrsava();
}

void FunkcijaKojaSeDugoIzvrsava()
{
    for (int i = 0; i<=100; i++)
    {
        Thread.Sleep(100);
        (sender as BackgroundWorker).ReportProgress(i);
    }
}

void worker_ProgressChanged(object sender, ProgressChangedEventArgs e)
{
   pbar.Value = e.ProgressPercentage;
}

To ti je to. Kreira BackgroundWorkera koji u DoWork odrađuje dugu funkciju a iz nje pozivaš update stanja progress bara.

My name is Legion... For we are many!
15 godina
C# - Problemi i rješenja

Problem je sljedeći. Potrebno je da u standardnom windows prozoru koji će sadržavati kontrole, odvojim jedan dio (okvir) u kome će se izvoditi simulacija (igra). Dugmad, check boxovi i ostale kontrole će se koristiti za podešavanje parametara simulacije. Radi se o 2D scrolleru. Mogu li na jednom dijelu prozora pozivati funkcije za direktno iscrtavanje slike. Radio sam sličnu simulaciju u C-u WinApi, ali nemam ideju kako to izvesti u VisualStudiu.

Your dad always said that one day Del Boy would reach the top. Then again, he always said Millwall would win the cup.

0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
C# - Problemi i rješenja

pozdrav

Nakon nekog vremena sam se ponovno prihvatio učenja C#. To ide sve po planu i sa time trenutno nemam problema. Međutim da nebi kao prvi put išao navrat-nanos mislim neke stvari prelaziti smisleno.
Ono što mi je cilj jest učenje ASP.NET MVC. Smislio sam da to učim slijedećim redom:

HTML+CSS(odavno savladano)

C#(objektno programiranje,generici,lamda...)

LINQ

Entity Framework

ASP.NET MVC

Imam znanje i SQL-a te sam napravio bazu kao podlogu za buduću aplikaciju koju bi učeći pravio. 

Ono što mi se pojavljuje par pitanja su:

Da li je potrebno/poželjno poznavanje Javascripta i Jquery?
Isplati li mi se prelaziti neke starije verzije MVC(2,3)?

Postoji li velika razlika između MVC 4 i 5?

Isplati li se prelaziti WebForms ili se samo bazirati na MVC?

Nadam se da nisam previše udavio al bi mi koristio savjet iskusnijih da ovo savladam kako treba {#}

0 0 hvala 0
13 godina
neaktivan
barisha5 kaže...
Ono što mi se pojavljuje par pitanja su:
1. Da li je potrebno/poželjno poznavanje Javascripta i Jquery?

2. Isplati li mi se prelaziti neke starije verzije MVC(2,3)?

3. Postoji li velika razlika između MVC 4 i 5?

4. Isplati li se prelaziti WebForms ili se samo bazirati na MVC?

1. Trebao bi poznavati bar osnove JS-a.

2. Verzija 2 nema Razor view engine, tako da nije preporučljivo nju koristiti. Verzija 3 je sasvim ok, u četvroci dolazi WebAPI i stvari koje prate njega.

3. U petici je skroz promijenuta filozofija organizacije projekta, zvana One ASP.NET, te novi membership sistem, tj. ASP.NET Identity.

4. Drži se MVC-a, Web Forme su prošlost.

Ukratko, zbavi (kako znaš i umiješ :D) neku knjigu o ASP.NET MVC 5, Wrox ili Apress, ako ne znaš o MVC patternu ništa a ni o .NET-u takve knjige dobro dođu, obično sve rade neki projekat, na kojem vidiš kako to funkcioniše.

Sretno!

Poruka je uređivana zadnji put čet 10.7.2014 0:10 (royalhero).
16 godina
neaktivan
C# - Problemi i rješenja

royalhero, velika ti hvala na odgovoru {#}

znači držati se MVC, mogu krenuti učenje od verzije 3, javascript osnove također znam(mislio sam da ga moram znati na nekom naprednijem nivou)....

imam također pluralsight-ove tutorijale koje mislim preći al knjiga je knjiga {#}

0 0 hvala 0
13 godina
neaktivan
barisha5 kaže...

royalhero, velika ti hvala na odgovoru {#}

znači držati se MVC, mogu krenuti učenje od verzije 3, javascript osnove također znam(mislio sam da ga moram znati na nekom naprednijem nivou)....

imam također pluralsight-ove tutorijale koje mislim preći al knjiga je knjiga {#}

Pluralsight je dobar, ako imaš tu mogućnost svakako pogledaj i te video tutorijale.

16 godina
C# - Problemi i rješenja

Dobio sam ovu grešku i nemam pojma u čemu je problem.Može pomoć?

Server did not recognize the value of HTTP Header SOAPAction

Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan

Pa proguglaj to i naći ćeš na desetke stranica o toj grešci.

13 godina
neaktivan

Na kojoj je strani problem? Client ili server? Postavi kod ovdje.

Pretpostavljam da se radi o ASP.NET Web Services ili WCF?

16 godina
ASP.NET Web Services,rijesio sam problem.
16 godina
odjavljen
C# - Problemi i rješenja

Jel tko radio što sa SignalR?

Imam mali problem sa njim i Hybrid Multi-Device appsima... Desktop client radi (localhost i u lokalnoj mreži) ali aplikacija (Android) ne... Neki glupi problem sa Cross-Domain. Anyone?

[edit] - nvm, problem riješen postavljanjem bindinga na IP i FQDN. Dodani i neki allow- * koje moram kopirati, nisam na poslu pa nemam to kod sebe. Ugl, radi, ako nekog bude zanimalo...

Poruka je uređivana zadnji put uto 19.8.2014 16:55 (Sum_of_all_fears).
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
odjavljen
C# - Problemi i rješenja

Opet ja ali sa nečim sasvim desetim.

Recimo da imamo ovako nešto:

public class Zgrada

{

public int id_zgrade {get; set;}

public string adresa {get; set;}

public string grad {get; set;}

public string pbr {get; set;}

public List<Prostor> {get; set;}

}

public class Prostor

{

public int id_zgrade {get; set;}

public int id_prostora {get; set;}

public string kat {get; set;}

public double povrsina {get; set;}

public List<Oprema> {get; set;}

}

public class Oprema

{

public int id_prostora {get; set;}

public int id_opreme {get; set;}

public string naziv {get; set;}

}

I sad uredno to popunimo sa par foreach petlji sa podacima iz baze... Dakle, svaka zgrada ima listu prostora u sebi a svaki prostor listu oprema, svatko sa svojim propertijima.

Kako sad tu prokletinju (npr. List<Zgrada> listaZgrada) ubaciti u treeview u WPFu?? Već 3 dana radim i brljam po tome, nikako to složiti. Nekom bi palo na pamet u foreach petljama ručno izgenerirati TreeViewIteme i popuniti im headere ali ne, to ne može jer tu ide doubleclick (otvara detalje o opremi u posebnom prozoru) i drag'n'drop (odvlačenje opreme u drugu zgradu/prostor unutar treeviewa).

Mora biti neki binding. Ja više nemam ideje. Anyone?

P.S. Bugovci, j*bem vas i vaš editor. Kao da ga je Nečastivi osobno napisao {#}

Moj PC  
0 0 hvala 0
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice