Kreni od početka sa crtanjem u C#-u, evo neka how-to početna stranica.
http://msdn.microsoft.com/en-us/library/bb383872(v=vs.90).aspx
Kreni od početka sa crtanjem u C#-u, evo neka how-to početna stranica.
http://msdn.microsoft.com/en-us/library/bb383872(v=vs.90).aspx
Pozdrav,
Jeli moguće da dobijem neku vrijednost koja mi treba tačno za ovo:
var query = from p in proba.Nesto where p.jedan == jedan && p.dva == dva select p;
msm jeli moguće pošto se u ovoj tabeli nalazi 6 kolona, jeli moguće dobiti vrijenost u prvoj koloni, tj int vrijednost.
Hvala
Pozdrav,
Jeli moguće da dobijem neku vrijednost koja mi treba tačno za ovo:
var query = from p in proba.Nesto where p.jedan == jedan && p.dva == dva select p;
msm jeli moguće pošto se u ovoj tabeli nalazi 6 kolona, jeli moguće dobiti vrijenost u prvoj koloni, tj int vrijednost.
Hvala
var rezultat= proba.Nesto.FirstOrDefault(p=> p.jedan == jedan && p.dva == dva).MojaIntKolona;
Hvala druže, funkcioniše ;)
Ako zelis da ti Button izgasi cijeli app :
Application.Current.Shutdown();
Ako zelis izgasit samo taj Window:
this.Close();
Hvala druže, funkcioniše ;)
Imaj na umu da ćeš dobiti exception ako ne postoji item koji zadovoljava uvjet u zagradi. Puno bolje bi bilo ovako
int rezultat = 0;var item= proba.Nesto.SingleOrDefault(p=> p.jedan == jedan && p.dva == dva);
If (item != null)
{
rezultat=item.MojaIntKolona;
}
Evo opet imam jedan problem,napravio sam GUI aplikaciju i kad stisnem veliki button EXIT aplikacija se ne ugasi.
using System;
using System.Collections.Generic;
using System.ComponentModel;
using System.Data;
using System.Drawing;
using System.Linq;
using System.Text;
using System.Windows.Forms;
namespace BasicApp
{
public partial class Form1 : Form
{
public Form1()
{
InitializeComponent();
}
private void closeAction1_Click(object sender, EventArgs e)
{
Close();
}
}
}
this.Close();
Evo opet imam jedan problem,napravio sam GUI aplikaciju i kad stisnem veliki button EXIT aplikacija se ne ugasi.
using System;
using System.Collections.Generic;
using System.ComponentModel;
using System.Data;
using System.Drawing;
using System.Linq;
using System.Text;
using System.Windows.Forms;
namespace BasicApp
{
public partial class Form1 : Form
{
public Form1()
{
InitializeComponent();
}
private void closeAction1_Click(object sender, EventArgs e)
{
Close();
}
}
}
this.Close();
Ako zelis izgasit cijeli APP napisi -> Application.Current.Shutdown();
Ako zelis izgasit samo Window -> this.Close();
Bolje Environment.Exit(0) jer se izbjegne ona slavna "This program might not have installed correctly".
Nedavno sam se počeo baviti sa C# pa sad malo kemijam oko nekog programa.
Uspješno sam postavio MySql bazu podataka, te sad pišem program koji će u tu bazu upisivati podatke.
Problem mi se javlja kod upisa u bazu, polja koja sam u tablici stavio not null se upišu kada imam prazan textbox,
te mi je i sam upis u bazu prazan string.
Mogu to riješiti na jednostavan način da zabranim unos praznih polja, no zanima me može li se napraviti na način da mi SQL
baci grešku, baš kao što mi baca kod dva ista oiba (primary key).
conn = new MySqlConnection(cs); conn.Open();
MySqlCommand unosObveznika = new MySqlCommand(); unosObveznika.Connection = conn; unosObveznika.CommandText = "INSERT INTO obveznik (ime, adresa, mjesto, oib, kontakt) VALUES (@nazivObveznika, @adresa, @mjesto, @oib, @kontakt)"; unosObveznika.Prepare();
unosObveznika.Parameters.AddWithValue("@nazivObveznika", nazivTextBox.Text); unosObveznika.Parameters.AddWithValue("@adresa", adresaTextBox.Text); unosObveznika.Parameters.AddWithValue("@mjesto", mjestoTextBox.Text); unosObveznika.Parameters.AddWithValue("@oib", oibTextBox.Text); unosObveznika.Parameters.AddWithValue("@kontakt", kontaktTextBox.Text);
unosObveznika.ExecuteNonQuery();
nazivTextBox.Text = ""; oibTextBox.Text = ""; adresaTextBox.Text = ""; mjestoTextBox.Text = ""; kontaktTextBox.Text = "";
conn.Close();
Moraš vršiti validaciju korisničkog inputa, dakle provjeravaš da li je to polje prazno, da li prekoračuje dužinu...
Možeš napraviti stored proceduru na serveru pa joj preko parametara predati podatke. Sama procedura interno može baciti bilo kakvu grešku preko raise error-a, a kao rezultat vratiti i recordset ako treba.
Pozdrav, zna li netko način na koji mogu prikazati mjesec koji je označen na kalendaru.?
Ovo ↓↓ je moj kod(za sada), i zanima me što bi trebalo pisati umjesto "..."
public string mjesec;
private void monthCalendar1_DateChanged(object sender, DateRangeEventArgs e)
{
//mjesec = ...
label1.Text = mjesec;
}
Cilj: ako na "monthCalendar1" kliknem na datum 18.11.2013. umjesto "label1" trebalo bi pisati "11".
Pozdrav, zna li netko način na koji mogu prikazati mjesec koji je označen na kalendaru.?
Ovo ↓↓ je moj kod(za sada), i zanima me što bi trebalo pisati umjesto "..."
public string mjesec;
private void monthCalendar1_DateChanged(object sender, DateRangeEventArgs e)
{
//mjesec = ...
label1.Text = mjesec;
}
Cilj: ako na "monthCalendar1" kliknem na datum 18.11.2013. umjesto "label1" trebalo bi pisati "11".
Mjesec dobavi preko
monthCalendar1.SelectionRange.Start.MonthVratit će ti int, tj. mjesec selektriranog datuma. Konvertuj ga u string i ispiši.
Uspješno sam postavio MySql bazu podataka, te sad pišem program koji će u tu bazu upisivati podatke.
Problem mi se javlja kod upisa u bazu, polja koja sam u tablici stavio not null se upišu kada imam prazan textbox,
te mi je i sam upis u bazu prazan string.
Mogu to riješiti na jednostavan način da zabranim unos praznih polja, no zanima me može li se napraviti na način da mi SQL
baci grešku, baš kao što mi baca kod dva ista oiba (primary key).
Ako koristiš MySQL 5.5 ili noviji ovakve stvari možeš riješiti triggerima (jedan za insert i jedan za update.), npr. zabrana inserta praznog OIB-a:
CREATE TRIGGER trg_obveznik_ins BEFORE INSERT ON obveznik
FOR EACH ROW
BEGIN
IF TRIM(new.oib) = '' THEN
SIGNAL SQLSTATE '45000' SET MESSAGE_TEXT = 'OIB ne može biti prazan';
END IF;
END
Dobivaš li nekakav exception i koja je vrijednost message varijable?
Kako u tabeli Bookmarks ide redoslijed polja?
Dobivaš li nekakav exception i koja je vrijednost message varijable?
Kako u tabeli Bookmarks ide redoslijed polja?
Ne dobivam exeption,a vrijednost message varijable je Error.
Redoslijed polja:
Name, Url, Date
Vjerovatno i ne dođe do linije gdje se izvršava komanda, ali ne izbaciva exception jer "hvataš" samo SqlException, možda je neki drugi u pitanju. Prvo smanji try blok, u try stavi samo ono najkritičnije - izvršavanje komande, onda možeš loviti SqlException.
Nakon neuspjelog pokusaj sa sql clientom, pokusao sam rijesiti problem sa linq to sql klasama (.dbml), ali problem jos nisam rijesio.
Naime nakon pozivanja metode:
Vrijedost varijable message = "Bookmark inserted",ali u bazi ne pise nista.
Pitam se može li biti problem do Visual Studia ili SQL Servera ili Baze ?
Ako netko ima rješenje, neka posta.
Zanimljivo. Kôd za dodavanje je ok, koliko vidim.
Probaj nešto ručno unijeti u bazu, pa pročitaj iz programa. Recimo unesi jedan bookmark ručno i onda napiši nešto tipa
var db = new DataClassesDataContext();
var bookmark = (from b in db.BookmarksTable where b.Id == 1 select b).SingleOrDefault();
if(bookmark != null)
{
MessageBox.Show(bookmark.Name);
}
else
{
MessageBox.Show("Bookmark is null");
}
I da, da li si postavio auto increment na primary key?
Zanimljivo. Kôd za dodavanje je ok, koliko vidim.
Probaj nešto ručno unijeti u bazu, pa pročitaj iz programa. Recimo unesi jedan bookmark ručno i onda napiši nešto tipa
var db = new DataClassesDataContext();
var bookmark = (from b in db.BookmarksTable where b.Id == 1 select b).SingleOrDefault();
if(bookmark != null)
{
MessageBox.Show(bookmark.Name);
}
else
{
MessageBox.Show("Bookmark is null");
}
Misliš na IDENTITY
Da, kad kreiraš u bazi:
Id int identity(1, 1) primary key
Da, kad kreiraš u bazi:
Id int identity(1, 1) primary key
Evo sad imam :
P.SPopravio sam gore navedeni bug, ali i dalje ne mogu pisat u bazu iz programa. Ručno sam upisao jedan i čitanje iz baze radi.
Pa jel' ti baca exception ili jednostavno ništa ne upiše? Provjeri permisije nad tim folderom i mdf file-om.
Inače, nije mi jasno zašto bazu ne čuvaš u DATA folderu na SQL Serveru i onda umjesto putanje do baze, kažeš koji je inicijalno katalog, postaviš sigurnost...
Pa jel' ti baca exception ili jednostavno ništa ne upiše? Provjeri permisije nad tim folderom i mdf file-om.
Inače, nije mi jasno zašto bazu ne čuvaš u DATA folderu na SQL Serveru i onda umjesto putanje do baze, kažeš koji je inicijalno katalog, postaviš sigurnost...
Ništa ne upiše, kako misliš permisije nad folderom (što bi trebalo podesit).
Sad ne znam da li pri upisu u bazu treba write permisija, probaj je dodati (desni klik -> Properities -> Security -> Edit -> odabereš korisnika -> daš permisije).
Da li imaš razlog zašto bazu stavljaš u App_Data folder, a ne u defaultni SQL Server Data folder?
Zato jer izgleda da koristi SQL fajl kao bazu, ne server.
U tom slučaju SQLite je daleko bolji izbor.
Pa to ga pitam, zašto koristi to, da li ima neki razlog.
Pa to ga pitam, zašto koristi to, da li ima neki razlog.
Nemam razlog i rijesio sam problem sa MySQL bazom.