Evo opet ja imam problema, zapravo ne baš problema jer program radi... da pređem odmah na stvar, evo kod:
#include <iostream>
using namespace std;
int main() {
float bodovi, odgovor1, odgovor2;
bodovi = 0;
cout << "Ispit znanja" << endl;
cout << "------------" << endl << endl;
//Prvo pitanje
cout << "Prvo pitanje: " << endl;
cout << "Koliko je 2 + 2?" << endl;
cin >> odgovor1;
cout << endl;
if(odgovor1 == 4)
{
cout << "------------Tocan odgovor, dobili ste 1 bod!------------" << endl;
cout << "------------------------------------------------------" << endl << endl;
bodovi = bodovi + 1;
}
else
{
cout << "------------Netocan odgovor, gubite 2 boda------------" << endl;
cout << "------------------------------------------------------" << endl << endl;
bodovi = bodovi - 2;
}
//Drugo pitanje
cout << "Drugo pitanje: " << endl;
cout << "Koliko je 4 * 8?" << endl;
cin >> odgovor2;
cout << endl;
if(odgovor2 == 32)
{
cout << "------------Tocan odgovor, dobili ste 1 bod!------------" << endl;
bodovi = bodovi + 1;
}
else
{
cout << "------------Netocan odgovor, gubite 2 boda------------" << endl;
bodovi = bodovi - 2;
}
cout << "Osvarili ste " << bodovi << " boda/bodova!" << endl;
system("pause");
return 0;
}
Eh, pošto su u mojem programčiću samo 2 pitanja pa ovo što želim pitati nebi imalo baš nekakvog smisla. No, zamislite da imam po 100 pitanja i kao što vidite gore na početku ispita imam 0 bodova, ako odgovorim točno dobiti ću 1 bod, ako pogriješim gubim 2 boda. Problem je u tome što uvijek gubim po 2 boda ako pogrešno odgovorim na pitanje bez obzira imao ja 1 bod ili 47. Meni NIJE CILJ da idem u minus, želim da mi bude najmanje 0 bodova.
Ovako:
1. Imam 1 bod, odgovorim netočno na pitanje i gubim 2 boda = Ostvareno bodova: -1 ---- OVO NE ŽELIM
2. Imam 5 bodova, odgovorim netočno na pitanje i gubim 2 boda = Ostvareno bodova: 3 --- OVO ŽELIM
Kako to izvesti?