Opća rasprava o procesorima (CPU) izdvojena tema

poruka: 1.118
|
čitano: 195.557
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, Lazarus Long, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
4 godine
Opća rasprava o procesorima (CPU)

nisam na novoj ploči ni radio test, nema mi to smisla,a žao mi je mučenja procesora.

Zašto da se kuha kad ne mora ?!

Da bih dokazao, što ?

ne natječem se s nikim.

ali kad stavim rtx 5080 Super s ovim procesorom,mila mama, pucat će iz monitora 

合気道 五段
Poruka je uređivana zadnji put sri 9.7.2025 20:25 (Zaporožac).
Moj PC  
1 1 hvala 0
16 godina
Re: Opća rasprava o procesorima (CPU)
Boris grozni kaže...
Mauro kaže...
Zaporožac kaže...

bilo je vruće u sobi kad sam radio test, 28 C bez klime, klimu imam, ali ne podnosim. 

Ubaci sliku u quotani post, pa se shebao originalni post.

Evo stock na zraku, isto sada po ljetu odradjen.

Oko 195W na R23, nekih 82-85'C ovisi kakve su vanjske temperature 

Samo sto nije degradirao...

Pa super, ja sam uspio izvuci 280w iz 14600kf s 6.1ghz na zraku skoro da sam i mogao srusiti wr u cinebenchu, no nekao sam izgubio interes za dalje iako sad imam vodu, mozda i probam ako me nagovore

Ja nisam htio overclockat i sopat ga naponima, meni je nekako draze fino undervoltat, pa neka radi tiho i relativno hladno.

Po defaultu opali on 253W PL, ali nakon undervolta niti prismrditi tome.

OC- > Advanced CPU configuration -> CPU Lite Load -> Mode 3

- defaultni je Mode 16, na Modu 3 CPU se automatski poprilicno undervolta, ali PL se ne mijenja, ostaje 253w

OC - > Advanced CPU configuration -> IE CEP Support -> Disabled

OC - > Advanced CPU configuration -> IE CEP Support for 14th Gen -> Disabled

- ova 2 skidaju overvolt protekciju koja zna okinuti na na undervoltanom CPU. Kako je proc undervoltan onda mu ne treba ta zastita

OC -> Memory Try It! -> 6400 G2 CL32

OC -> Memory Extension Mode -> Performance mode

- memorija spustena na 6400 CL32 zbog stabilnosti na undervoltu CPU-a. Default je 7200 (Corsair Vengeance 7200 CL34), ali za stabilan rad na 7200 treba fino napona na CPU sto ne zelim . Zato radje memorija na 6400 CL32, a onda undervolt procesora za tisi, hladniji i stedljiviji rad.

Budem probao 6400 CL30 kada mi se bude dalo testirati i zafrkavati.

Ovako npr. cijeli R23 izvrti konstantno na Turbo modu bez throttlanja/downclockanja jer su temperature i potrosnja ispod granice kada bi se to moglo opaliti. Koliko sam upratio sve P-jezgre konstantno budu 5.2-5.3, E-jezgre 4.1-4.2 mislim 

Bolje šutjeti i biti smatran glupim, nego progovoriti i otkloniti svaku sumnju.
Poruka je uređivana zadnji put sri 9.7.2025 20:38 (Mauro).
4 godine
suspendiran

Moj 14600kf je takoder undervoltan za -70v@5.3ghz all core trenutno(dakle stock sve), temp su stravicno dobre za 160w pod ovakvim loadom

, igre su pak totalno drugi svemir  po cca 20°c manje temperature

Poruka je uređivana zadnji put sri 9.7.2025 21:13 (Boris grozni).
Moj PC  
1 0 hvala 1
4 godine
Boris grozni kaže...

Moj 14600kf je takoder undervoltan za -70v@5.3ghz all core trenutno(dakle stock sve), temp su stravicno dobre za 160w pod ovakvim loadom , igre su pak totalno drugi svemir  po cca 20°c manje temperature

Pošalji mi ti svoju shemu undervolta, pa da vidim koja mi je bolja, moja s you tube, Maurova ili tvoja.

Ak nije problem. 

Mislim, on je s toliko undervoltanim procom dobio preko 35 tisoć !!

To je fenomenalno

Može staviti tutorial na You tube.

合気道 五段
Poruka je uređivana zadnji put sri 9.7.2025 21:45 (Zaporožac).
4 godine
suspendiran
Zaporožac kaže...
Boris grozni kaže...

Moj 14600kf je takoder undervoltan za -70v@5.3ghz all core trenutno(dakle stock sve), temp su stravicno dobre za 160w pod ovakvim loadom , igre su pak totalno drugi svemir  po cca 20°c manje temperature

Pošalji mi ti svoju shemu undervolta, pa da vidim koja mi je bolja, moja s you tube, Maurova ili tvoja.

Ak nije problem. 

Evo za tebe da se ne mucis jednostavnije od ovoga neide

4 godine

Ah, ne mučim se, zašto ne bi smanjio  napone i zagrijavanje.

Ovaj video je previše brz, moram ga skinuti i u VLc playeru usporiti , iako znam u suštini što je napravio.

Svako ima nekakve drugačije postavke. 

合気道 五段
Moj PC  
1 1 hvala 0
16 godina

.

Tigar Krezumica
Poruka je uređivana zadnji put čet 10.7.2025 9:38 (fromcelltohell).
4 godine
suspendiran

Odlican video, da je bila u pitanju Nvidija gpu ovdje bi Intel bio mozda i medu najgorima! 200 €urića cpu a puna šaka brade

Moj PC  
0 0 hvala 0
5 tjedana
protjeran

https://wccftech.com/review/amd-ryzen-9-9950x3d-3d-v-cache-cpu-review-ultimate-multi-threading-gaming-combo/9/

Za one koji žele najbolje u svemu, u gamingu je čak i malo bolji od 9800X3D, a dobiju se i multi-thread performanse za content creation. Intel družina je na aparatima 

"The Ryzen 9 9950X3D turns out to be a strong offering once again, delivering a great combination of multi-threading performance and gaming horsepower."

"One of the weakest parts of previous generation 3D V-Cache offerings was the productivity performance which lacked versus the Non-X3D parts. With the 9800X3D, AMD managed to bring the same level of MT performance on the table and the same is true with the 9950X3D which takes it a notch ahead, sometimes even managing to deliver better compute and productivity improvements over the standard 9950X."

"Just like the 9800X3D, Ryzen 9 9950X3D's gaming performance being so great means that it's an easy recommendation from us to every gamer out there who is looking to enhance their PCs with higher gaming performance and that is valid for both average and "Low" FPS. Unlike the 7950X3D, which had a limited TDP envelope, the 9950X3D has the full 170W TDP, and retains higher clock speeds, which gives the 9950X3D an edge, even against the 9800X3D."

"One thing that we have noticed throughout our tests is that at both standard and PBO modes, the gaming performance of the AMD Ryzen 9 9950X3D is very similar. So gamers don't have to switch to the PBO mode unless they want to harness better productivity performance. Both efficiency, & temperatures remain a strong suite for the Ryzen 3D V-Cache chips."

"Whether it be Multi-threading performance, or gaming performance, the AMD Ryzen 9 9950X3D is a game changer for enthusiasts. It's extremely efficient for the level of performance it has to offer, and it runs fairly cool in gaming. The 9950X3D takes AMD's leadership in the desktop CPU segment to new heights, and is well deserving of our most highest recommendations."

1 1 hvala 0
12 godina
Boris grozni kaže...

Odlican video, da je bila u pitanju Nvidija gpu ovdje bi Intel bio mozda i medu najgorima! 200 €urića cpu a puna šaka brade

Dost' očajan 0.1% kod degradatora 

16 godina

Za igre kralj je samo jedan per $, per Watt nenadjebiv. Ništa to novo starac je tvrd orah.

DarthMarkus kaže... Normalno da radi fluidnio kad ti fali pol galaksije hehe
Moj PC  
0 0 hvala 0
12 godina
Ctune kaže...
ibme74 kaže...
Boris grozni kaže...

Dost' očajan 0.1% kod degradatora 

samo se ti trollu drzi 1080p i x3d srota za tu rezoluciju, pazi da ne degradiras u sopstvenom ludilu

nego masturbiras li ponekad na crvene kutijice istaknuta iznad radnog stola ?

Vidim da sam pogodio u živac 

Toliko priče kako degradatori imaju bolji 0.1% i 1% low a na kraju BSOD Inside ima gori 0.1% low od privjeska 7500F 

Za razliku od tebe ne lože me te stvari, samo volim podhebavat vas par trollova sa foruma 

EDIT: uzmi si vremena da odgovoriš, znam da je zahebano kad natipkaš pola poruke pa se PC sruši 

Poruka je uređivana zadnji put sub 12.7.2025 22:25 (ibme74).
3 godine
protjeran

"degradatori" se drze sadasnjosti i rade najbolje produkte za gejming na visokim rezolucijama

crveni pilici samo tapkaju za njima kljucajuci 1080p ostatke proslosti ne bi li ih kako unaprijedili

mos mislit kako me gadja u zivac, bas mi je lipo vidit kak se degradiras i sto si bacia pare na te amaterske proizvode

Poruka je uređivana zadnji put sub 12.7.2025 22:32 (Ctune).

0 5 hvala 0
3 godine
protjeran
ibme74 kaže...

EDIT: uzmi si vremena da odgovoriš, znam da je zahebano kad natipkaš pola poruke pa se PC sruši 

kome da odgovaram ? nekom ko ne razumije kako racunalo radi ?

na 4k grafika se vodi do limita, kad je graficka maksimalno opterecena, jedino sto dalje igra ulogu je takt procesora i latencija procesiranja da drze postignuti fps stabilnim

a u taktu i latenciji je amd intelovo potrckalo

a ove v cache tehnologije namjenjenje cpu bottleneceku nek crveni pilici kljucaju kolko oce, koga za to briga

samo je previse degradacije pa kad vide 20% veci fps od amd dok grafika glatko vrti na 100fps igru, odma misle da je bolji ali to je logicki zajeb

Poruka je uređivana zadnji put sub 12.7.2025 22:53 (Ctune).
16 godina
Ctune kaže...
dery kaže...

Za igre kralj je samo jedan per $, per Watt nenadjebiv. Ništa to novo starac je tvrd orah.

ovo je isto neki turbointeligentan lik poredjivao, intel ultra - nema veze sa gejmingom

u kontekstu cost per frame, intel gejmerski procesori su puno jeftiniji i kvalitetniji od tog amd precijenjenog srota

interesenatno kako je gejmerski procesor samo stavio u power consuption, znaci mu 10e godisnje struje mnogo, dok je produktivni cpu turnuo u cost per frame, tipicna manipulacija amd fanboya iz ekipe dosadnjakovica koji pored krusne peci od x3d procesora jedva cekaju da intel naidje na kakav problem

Najbitnija stavka je kako starcu dovoljan cooler od 50€, jednostavan bez komplikacija najbolji gaming proc frame per $. Bio je on nekad jeftiniji dok nisu skužili da je kralj.

DarthMarkus kaže... Normalno da radi fluidnio kad ti fali pol galaksije hehe
12 godina
Ctune kaže...

"degradatori" se drze sadasnjosti i rade najbolje produkte za gejming na visokim rezolucijama

crveni pilici samo tapkaju za njima kljucacjuci 1080p ostatke proslosti ne bi li ih kako unaprijedili

Samo potvruđuješ svoje (ne)znanje kada pričaš o procesorima za "gajming na visokim rezolucijama"

Čisto primjer u 4K gamingu razlika između 9800X3D i npr R5 7600 je u cca 4%

Primjer drugi u 4K gamingu razlike između 14900K i npr i5 12400F je u cca 6%

https://tpucdn.com/review/amd-ryzen-7-9800x3d/images/average-fps-3840-2160.png

https://tpucdn.com/review/amd-ryzen-7-9800x3d/images/relative-performance-games-38410-2160.png

Isti procesori, iste igre, isti test na 1080p

razlika između 9800X3D i R5 7600 je cca 17%

razlike između 14900K i i5 12400F je cca 20%

https://tpucdn.com/review/amd-ryzen-7-9800x3d/images/relative-performance-games-1920-1080.png

https://tpucdn.com/review/amd-ryzen-7-9800x3d/images/average-fps-1920-1080.png

Dali ti je sada jasno zašto se testovi za CPU rade na 1080p?

Uostalom, ti si pilao kako ste ti i buraz "debunkali" AMD smeće koji navodno ima očanje low % fps-ove naspram superijornog intela a sada u ovom primjeru što je Boris linkao vidimo kako moćni Intelov "gejming" CPU ima gori 0.1% od 150€ "skupog" privjeska 7500F kojeg nafrljiš na budžet ploču i cooler od 20€ 

Pogledaj dolje na slikama 0.1% i frametime graf, na intelu izgleda kao da ima aritmije...

Poruka je uređivana zadnji put sub 12.7.2025 22:55 (ibme74).
3 godine
protjeran

to si sa tomshardware.com poskido slicice ?

koja je rezolucija 720 ili 1080 ?

spiderman 170 fps, mora da je 720p ili su osakaceni detalji jer vidim da i pisljivi radeon zijeva gladan

skola gejming bechmarka bi mnogima dobro dosla

Poruka je uređivana zadnji put sub 12.7.2025 23:01 (Ctune).

0 1 hvala 0
12 godina

Pište ti sve srećo na slikama, samo si uzmi vremena pa lijepo i polako prouči.

Ako ti se ruši komp pa ne stigneš pokušaj na mobitelu 

Nije srećo 720p nego je 1080p - ona rezolucija gdje je CPU bitan tu se stutterfest moćnog intela 

Poruka je uređivana zadnji put sub 12.7.2025 23:07 (ibme74).
5 tjedana
protjeran
ibme74 kaže...

Samo potvruđuješ svoje (ne)znanje kada pričaš o procesorima za "gajming na visokim rezolucijama"

Čisto primjer u 4K gamingu razlika između 9800X3D i npr R5 7600 je u cca 4%

Primjer drugi u 4K gamingu razlike između 14900K i npr i5 12400F je u cca 6%

https://tpucdn.com/review/amd-ryzen-7-9800x3d/images/average-fps-3840-2160.png

https://tpucdn.com/review/amd-ryzen-7-9800x3d/images/relative-performance-games-38410-2160.png

Isti procesori, iste igre, isti test na 1080p

razlika između 9800X3D i R5 7600 je cca 17%

razlike između 14900K i i5 12400F je cca 20%

https://tpucdn.com/review/amd-ryzen-7-9800x3d/images/relative-performance-games-1920-1080.png

https://tpucdn.com/review/amd-ryzen-7-9800x3d/images/average-fps-1920-1080.png

Dali ti je sada jasno zašto se testovi za CPU rade na 1080p?

Uostalom, ti si pilao kako ste ti i buraz "debunkali" AMD smeće koji navodno ima očanje low % fps-ove naspram superijornog intela a sada u ovom primjeru što je Boris linkao vidimo kako moćni Intelov "gejming" CPU ima gori 0.1% od 150€ "skupog" privjeska 7500F kojeg nafrljiš na budžet ploču i cooler od 20€ 

Pogledaj dolje na slikama 0.1% i frametime graf, na intelu izgleda kao da ima aritmije...

Više puta je pokazao neznanje pričama o memorijskom kontroleru i cacheu, haha, fino sam se nasmijao. A što se tiče 4K rezolucije, čak i na njoj, u CPU-heavy igrama brzina procesora može doći do izražaja u zahtjevnijim scenama. To se očituje upravo kroz taj 1% low koji Ctune stalno spominje i time nesvjesno pljuje po Intelu. Evo jednog testa koji pokazuje kolika razlika može biti u tom dijelu, iako je average FPS skoro pa identičan: 

5 tjedana
protjeran
Ctune kaže...

to si sa tomshardware.com poskido slicice ?

koja je rezolucija 720 ili 1080 ?

spiderman 170 fps, mora da je 720p ili su osakaceni detalji jer vidim da i pisljivi radeon zijeva gladan

skola gejming bechmarka bi mnogima dobro dosla

Nije dugo trebalo da te izvučemo iz mraka i otkrijemo tvoje pravo lice. :) Nakon tri godine skrivanja nastavio si po starom, motiviran traumama iz prošlosti koje su ti nanijeli AMD-ovi fanovi . Ne brini, još dugo ćeš to trpiti. Teta Lisa Su ne poznaje odmor, i AMD će nastaviti dominirati.

3 godine
protjeran

3 godine skrivanja ? ako me sicanje sluzi, pisao sam u 8 mjesecu prosle godine

ti si najobicniji troll koji nema sta pametno u temi rec pa trolla punim pogonom

sve mi jasno kad ti vidim profilnu, nemoj previse malog natezat na crveno

AMD X3D vs Intel na 4K sa teškim efektima (ray/path tracing)

Ovdje ulazi zanimljivija priča:

AMD X3D (npr. 7800X3D, 7950X3D)

Fantastični u igrama koje mnogo koriste keš (CS2, Valorant, Warzone, itd.).

Imaju nižu potrošnju i temperature.

Ali često imaju niži all-core boost– u teškim, razgranatim scenama (kao što su ray/path tracing s više threadova), mogu biti slabiji.

I V-Cache ne pomaže mnogo u GPU-bound scenarijima, jer CPU nije bottleneck.

Intel i7/i9 14/13-gen (npr. 14700K, 14900K, 13900K)

Imaju viši all-core boost (5.6 GHz+).

Mogu imati bolju stabilnost i viši minimum fps u zahtjevnim, path-traced igrama (CP2077, Alan Wake II), kad GPU "diše na škrge".

Bolje rade kad CPU mora brzo obrađivati pozadinske AI/physics procese dok GPU rendera.

Dakle šta odabrati?

Ako igraš na 4K sa RT efekatima, DLSS 3/Frame Gen, i fokusiraš se na stabilan fps oko 60–100, preporučujem:

Intel i7 14700K ili i9 14900K – ako ti nije problem malo veća potrošnja.

Idu super s jakim GPU-ima (RTX 4080/4090, 5080), nude bolji minimum fps.

i chatgpt je pametniji od mnogih svisnih ljudi

to crveno je za crvenke koje nemru ni path tracing vrtit kak se spada jer su prezaostali da razve kakav AI, pa umjesto toga daju nesto vram vise da bi mogli opravdat cijenu

cim naprave polufunkcionalan AI, zapaprit ce cijenu vecu od nvidie isto ko sto je i amd kad je napravil v cache. To su novcanikozderi iz sjene koji se krpaju s poluproizvodima. Oduvjek bili i ostali smece iza konkurencije

samo vi uzivajte u tim proizvodima, meni bas lipo vas gledat. Cesto dojdem pa citam preporuke konfiguracija placuci od smiha, jos kad u budget gejming vidim one amd 5 cetverojezgrene polovnjake - o mati pomozi

Poruka je uređivana zadnji put sub 12.7.2025 23:43 (Ctune).

0 1 hvala 0
12 godina

ChatGPT 

Evo šta je meni isti taj ChatGPT rekao

klik

P.S. Nadam se da te neće jako ubost zadnja rečenica 

Ajde da se vratimo u stvarni svijet pa ti evo dolje zakačim slike iz istih onih igara na 4K, jedan R5 7500F privjesak od 150€ na koji staviš cooler od 20€ i to sve onda na budžet ploču od cca 100€ (dakle ukupan trošak od oko 270€) imaš bolji 0.1% low od ovog tvog "gejming" intela koji sam u tray kutijici košta 225€ 

2 1 hvala 0
3 godine
protjeran

naravno, zaboravio si mu pomenuti 4k rezuluciju i stabilan fps, maks detalje

klasicni zaborav amd fanboya. Nije ni cudo da zaboravljate kad vam komponente nemaju pojma sto su maks detalji i umjetnost gejming industrijee

Poruka je uređivana zadnji put sub 12.7.2025 23:39 (Ctune).

0 0 hvala 0
5 tjedana
protjeran
Ctune kaže...

3 godine skrivanja ? ako me sicanje sluzi, pisao sam u 8 mjesecu prosle godine

ti si najobicniji troll koji nema sta pametno u temi rec pa trolla punim pogonom

sve mi jasno kad ti vidim profilnu, nemoj previse malog natezat na crveno

AMD X3D vs Intel na 4K sa teškim efektima (ray/path tracing)

Ovdje ulazi zanimljivija priča:

AMD X3D (npr. 7800X3D, 7950X3D)

Fantastični u igrama koje mnogo koriste keš (CS2, Valorant, Warzone, itd.).

Imaju nižu potrošnju i temperature.

Ali često imaju niži all-core boost– u teškim, razgranatim scenama (kao što su ray/path tracing s više threadova), mogu biti slabiji.

I V-Cache ne pomaže mnogo u GPU-bound scenarijima, jer CPU nije bottleneck.

Intel i7/i9 14/13-gen (npr. 14700K, 14900K, 13900K)

Imaju viši all-core boost (5.6 GHz+).

Mogu imati bolju stabilnost i viši minimum fps u zahtjevnim, path-traced igrama (CP2077, Alan Wake II), kad GPU "diše na škrge".

Bolje rade kad CPU mora brzo obrađivati pozadinske AI/physics procese dok GPU rendera.

Dakle šta odabrati?

Ako igraš na 4K sa RT efekatima, DLSS 3/Frame Gen, i fokusiraš se na stabilan fps oko 60–100, preporučujem:

Intel i7 14700K ili i9 14900K – ako ti nije problem malo veća potrošnja.

Idu super s jakim GPU-ima (RTX 4080/4090, 5080), nude bolji minimum fps.

i chatgpt je pametniji od mnogih svisnih ljudi

to crveno je za crvenke koje nemru ni path tracing vrtit kak se spada jer su prezaostali da razve kakav AI, pa umjesto toga daju nesto vram vise da bi mogli opravdat cijenu

cim naprave polufunkcionalan AI, zapaprit ce cijenu vecu od nvidie isto ko sto je i amd kad je napravil v cache. To su novcanikozderi iz sjene koji se krpaju s poluproizvodima. Oduvjek bili i ostali smece iza konkurencije

samo vi uzivajte u tim proizvodima, meni bas lipo vas gledat. Cesto dojdem pa citam preporuke konfiguracija placuci od smiha

Kontradiktoran si. Prvo govoriš da je Zen 5 X3D najbolji gaming procesor, i tu se svi slažemo. Podijelili smo sve moguće testove od više i manje poznatih recenzenata gdje se vidi da AMD dominira i u minimalnom i prosječnom FPS-u, dakle generalno je najbolji gaming CPU. Onda spomeneš 4K rezoluciju i kažeš da tu više GPU dolazi do izražaja, i tu se slažemo. A onda sam sebi kontriraš i kažeš da Intelov CPU nudi bolji minimalni FPS, lol. Ajde se ti prvo sam sa sobom dogovori pa onda počni pisati forumski komentar. Ti ne poznaješ neke najosnovnije stvari koje bi trebao znati svaki forumski korisnik. Ono s memorijskim kontrolerom i cacheom sam screenshotao pa ću poslati Linusu da se nasmijemo svi. A vezano za ChatGPT, možda bi bilo dobro da ga počneš koristiti pa ćeš imati inteligentnije komentare.

12 godina
Ctune kaže...

naravno, zaboravio si mu pomenuti 4k rezuluciju i stabilan fps, maks detalje

klasicni zaborav amd fanboya. Nije ni cudo da zaboravljate kad vam komponente nemaju pojma sto su maks detalji i umjetnost gejming industrijee

sve za tebe  klik

EDIT: ChatGPT savage: "Iako je razlika u prosečnom FPS-u mala na 4K, Intel procesori imaju veće padove u 1% i 0.1% low FPS zbog viših latencija i potrošnje." 

Poruka je uređivana zadnji put sub 12.7.2025 23:45 (ibme74).
3 godine
protjeran

kak si ga samo uspel zdresirat da izvali da intel ima vece latencije kad i vrpci na grani znaju da amd ima vecih problema sa latencijom

podsiti ga na to nek se ispravi

Poruka je uređivana zadnji put sub 12.7.2025 23:46 (Ctune).

0 0 hvala 0
12 godina
Ctune kaže...

kak si ga samo uspel zdresirat da izvali da intel ima vece latencije kad i vrpci na grani znaju da amd ima vecih problema sa latencijom

Evo ti još jedan točno po tvojim uputama klik

Sada i dresiram ChatGPT, do kraja ću biti i mason - sve samo da ti ne ispadneš u krivu 

Pobijene su ti sve činjenice, kroz videe, različiti review sajtove i na kraju tvoje vlastito oružje - ChatGPT 

5 tjedana
protjeran
Ctune kaže...

Kolega, živiš li ti u 2017. godini? Sada je aktualan Zen 5, a ne Zen 1. Znaš li ti što je cache, kako pomaže upravo kod tih latencija i zašto AMD-ov X3D briljira u gamingu i minimalnom FPS-u? Pitaj ChatGPT o tim stvarima pa nam daj poveznicu na taj razgovor, vrlo rado ćemo pročitati.

4 godine
suspendiran

taj tvoj čatgpt je opasno pokvaren, od pamtivjeka se zna da Intel ubija u 1%low, naravno trenutno je 9800x3d na vrhu ali u dosta slucajeva 14700k ima bolji 1%low, samo da napomenu ta plava "tehnolođija" je stara prakticki 3 godine naspram najnovijeg Ryzena ili prakticki bilo kojeg iz 9xxx serije.
https://www.pcgamesn.com/intel/losing-cpu-market-share-amd
Inace Intel je i dalje na 60% trzisnog udjela i definitivno nebudu spavali  u sljedecih par godina pa pjevajte borbene dok mozete ja neodustajem tako lako. Plaaavi plaviiii

Moj PC  
0 0 hvala 0
12 godina
SilomPrilika kaže...
Ctune kaže...

Kolega, živiš li ti u 2017. godini? Sada je aktualan Zen 5, a ne Zen 1. Znaš li ti što je cache, kako pomaže upravo kod tih latencija i zašto AMD-ov X3D briljira u gamingu i minimalnom FPS-u? Pitaj ChatGPT o tim stvarima pa nam daj poveznicu na taj razgovor, vrlo rado ćemo pročitati.

Evo ja ću mu zalijepit da se ne muči jadan 

AMD-ove X3D serije procesora, kao što su Ryzen 7 5800X3D, Ryzen 7 7800X3D, Ryzen 9 7950X3D itd., briljiraju u gamingu zbog jedne ključne tehnologije: 3D V-Cache.

Evo zašto su ti procesori posebno dobri za igre:

1. Ogromna količina L3 cache memorije (3D V-Cache)
X3D modeli imaju značajno više L3 keš memorije (npr. 96 MB kod 5800X3D, 128 MB kod 7800X3D), zahvaljujući vertikalnom (3D) slaganju memorije.

Igre često imaju nasumične pristupe podacima (npr. pozicije objekata, AI rutine, fiziku itd.) i L3 keš smanjuje potrebu za pristupom sporijoj RAM memoriji.

Rezultat: brži odziv i veće performanse u igrama koje zavise od brzog pristupa podacima.

2.Niža latencija
Više keš memorije smanjuje latenciju pri dohvatu podataka koje igra često koristi.

To posebno koristi igrama koje se oslanjaju na visok broj FPS-a u CPU-bound situacijama (npr. esport igre poput CS2, Valorant, Dota 2, Fortnite).

3. Efikasna energetska potrošnja
X3D modeli su generalno energetski efikasniji od drugih high-end modela (npr. 7800X3D često koristi manje struje nego 7700X, ali daje bolji gaming rezultat).

Manje toplote → tiše hlađenje i stabilniji rad u dužim sesijama.

4.Veća doslednost u frametime-u
Veći keš pomaže u smanjenju mikroštucanja (stuttera), jer se podaci zadržavaju bliže CPU-u.

Framerate možda ne skače mnogo više, ali su frameovi glađi i dosledniji.

5. Idealni za „gaming-only“ mašine
Iako nisu uvek najbolji u produktivnim aplikacijama (npr. rendering, encoding), X3D čipovi su optimizovani baš za gejmere.

Posebno 7800X3D dominira u cenovno-performansnom odnosu.

Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice