...meni prvom na steamu i dan danas stoji da imam Intel Core 2 Quad Q8200 uparen sa AMD Sapphire HD6850 i 2x2GB DDR2
Gdje to na Steamu vidis?
...meni prvom na steamu i dan danas stoji da imam Intel Core 2 Quad Q8200 uparen sa AMD Sapphire HD6850 i 2x2GB DDR2
Gdje to na Steamu vidis?
I što sam onda pogrešno napisao? Kužim, moramo to sve gurnuti pod tepih.
Napisao si ; "FX je ispravan i stabilan procesor, Intel 13. i 14. serija nisu. Ima hrpa tekstova o tome na internetovima "
Dakle, 13 i 14 serija su nestabilni procesori, svi, do jednoga, nema iznimke.
Nemoj se praviti nevina curica , a namjerno pišeš tendeciozno... da su sve jedinice neispravne, pomoći nema, svi procesori 13 i 14 serije su bačeni u smeće.
I još da ima hrpa tekstova o tome na internetu.
Malo si maliciozan, zar ne.
"" I što sam onda pogrešno napisao? Kužim, moramo to sve gurnuti pod tepih.
Napisao si ; "FX je ispravan i stabilan procesor, Intel 13. i 14. serija nisu. Ima hrpa tekstova o tome na internetovima "
Nemoj se praviti nevina curica , a namjerno pišeš tendeciozno... da su sve jedinice neispravne, pomoći nema, svi procesori 13 i 14 serije su bačeni u smeće.
Intel je sam izjavio
https://hothardware.com/news/intel-confirms-no-recall-14th13th-gen-cpus
Intel Confirms No Recall For 14th/13th Gen CPUs, Non-K 65W Models Affected Too
"It's hard to fathom how much a total recall would cost, especially since the issue apparently isn't limited to just the top SKUs, but some 65W models, including non-K variants "
"Those incorrect voltage requests to affected processors were not just annoying, in that they could lead to crashes and other anomalies, but it was reported that they could cause permanent (read: irreversible) damage. In those cases, a microcode update won't do a lick of good."
Nisam ni malciozan niti sam poltron.
Nismo mi retardirani da ne čitamo članke po webu. Samo je problem što neki čitaju kako njima paše, s blinkersima na očima.
Tko ste to vi a tko neki?
Dajte više shvatite da ja ne kupujem procesor radi igranja, već mi je studijska audio produkcija prioritet. Da kupujem igraći CPu kupio bih najbrži AMD. (khm..khm)
Igre su mi ok kad imam slobodnog vremena.
Sad imam brži od tog 12 600k.
Meh..
Zašto si onda podemonio na filmić koji prikazuje performanse u igrama? Cijela ova rasprava je upravo radi tvoje reakcije na video o igrama.
Intel je sam izjavio
"It's hard to fathom how much a total recall would cost, especially since the issue apparently isn't limited to just the top SKUs, but some 65W models, including non-K variants "
"Those incorrect voltage requests to affected processors were not just annoying, in that they could lead to crashes and other anomalies, but it was reported that they could cause permanent (read: irreversible) damage. In those cases, a microcode update won't do a lick of good."
I, što ćemo sad ?!
When you purchase through links on our site, we may earn an affiliate commission. Here’s how it works.
Intel Core i9-13900K in hand
Intel has confirmed that the well-documented stability problems with its 13th and 14th-gen CPUs have been fully fixed.
As you may recall, Intel recently recapped the four mitigations (including three microcode updates) that have been applied to resolve these instability issues – the final one of which has only just started being deployed – and from the wording Team Blue used, it seemed as if this would be the end of the matter.
The thing is, Intel didn’t actually formally state that, even though the company made it seem clear enough that its investigation had been concluded.
If there was any doubt, though, Intel has clarified that the issue has indeed been definitively put to bed.
The Verge reports that Intel confirmed that the ‘Vmin shift instability’ was the root cause here (the tech site emphasizes it being the root cause, though there were other issues as noted), and spokesperson Thomas Hannaford said in no uncertain terms: “Yes, we’re confirming this is the cause and that it is fixed.”
Analysis: Remaining point of concern
It’s good to get confirmation that a full fix is in place for anyone worried about their Raptor Lake or Raptor Lake Refresh processor (Core i5 models and upwards are potentially affected).
If you buy a 13th or 14th-gen chip – and it should be noted we’re seeing some heavy discounts on the former now, as next-gen Arrow Lake CPUs are imminent – you just need to ensure that you update your BIOS to the latest version with all these Intel microcode updates packed within (including the most recent 0x12B update). That being the case, the CPU should not suffer from any kind of degradation or instability gremlins.
Get the best Black Friday deals direct to your inbox, plus news, reviews, and more.
Sign up to be the first to know about unmissable Black Friday deals on top tech, plus get all your favorite TechRadar content.
In the case of those who have had their affected 13th or 14th-gen processor for some time, the damage caused by the bugs here won’t be reversed by Intel’s patches – they are only mitigations to prevent any further degradation. So, if you’re experiencing any kind of instability or crashing on your PC, you should return your CPU and get a new one.
However, some folks may remain concerned about possible degradation under the hood which might not have been causing the PC to crash – meaning it’s effectively invisible wear and tear – but could still eventually result in a chip with a reduced lifespan, potentially.
Intel has, of course, extended the warranty on these chips to five years to help give CPU owners some further protection, but if something happens outside of that period, well, let’s say that could be pretty frustrating. You won’t know whether any fault pertains directly to these issues, of course, but that’ll be the nagging suspicion, no doubt. Not a pleasant thought.
Intel je sam izjavio
I, što ćemo sad ?!
When you purchase through links on our site, we may earn an affiliate commission. Here’s how it works.
Intel Core i9-13900K in hand
Intel has confirmed that the well-documented stability problems with its 13th and 14th-gen CPUs have been fully fixed.
As you may recall, Intel recently recapped the four mitigations (including three microcode updates) that have been applied to resolve these instability issues – the final one of which has only just started being deployed – and from the wording Team Blue used, it seemed as if this would be the end of the matter.
The thing is, Intel didn’t actually formally state that, even though the company made it seem clear enough that its investigation had been concluded.
If there was any doubt, though, Intel has clarified that the issue has indeed been definitively put to bed.
The Verge reports that Intel confirmed that the ‘Vmin shift instability’ was the root cause here (the tech site emphasizes it being the root cause, though there were other issues as noted), and spokesperson Thomas Hannaford said in no uncertain terms: “Yes, we’re confirming this is the cause and that it is fixed.”
Analysis: Remaining point of concern
It’s good to get confirmation that a full fix is in place for anyone worried about their Raptor Lake or Raptor Lake Refresh processor (Core i5 models and upwards are potentially affected).
If you buy a 13th or 14th-gen chip – and it should be noted we’re seeing some heavy discounts on the former now, as next-gen Arrow Lake CPUs are imminent – you just need to ensure that you update your BIOS to the latest version with all these Intel microcode updates packed within (including the most recent 0x12B update). That being the case, the CPU should not suffer from any kind of degradation or instability gremlins.
Get the best Black Friday deals direct to your inbox, plus news, reviews, and more.
Sign up to be the first to know about unmissable Black Friday deals on top tech, plus get all your favorite TechRadar content.
In the case of those who have had their affected 13th or 14th-gen processor for some time, the damage caused by the bugs here won’t be reversed by Intel’s patches – they are only mitigations to prevent any further degradation. So, if you’re experiencing any kind of instability or crashing on your PC, you should return your CPU and get a new one.
However, some folks may remain concerned about possible degradation under the hood which might not have been causing the PC to crash – meaning it’s effectively invisible wear and tear – but could still eventually result in a chip with a reduced lifespan, potentially.
Intel has, of course, extended the warranty on these chips to five years to help give CPU owners some further protection, but if something happens outside of that period, well, let’s say that could be pretty frustrating. You won’t know whether any fault pertains directly to these issues, of course, but that’ll be the nagging suspicion, no doubt. Not a pleasant thought.
Sad će mo nastaviti dijeliti informacije, pa nek potencijalni kupac sam donese odluku da li će kupti nešto neispravno ili ispravno.
Kupci su odlučili vidi se po prodaji ne treba dalje mjerit čiji je veči.
Kupci su odlučili vidi se po prodaji ne treba dalje mjerit čiji je veči.
Prodaja ne znači da je nešto bolje, gameri nisu kupci, nego velika manjina. Ako se nešto prodaje u ukupnim većim količinama ne mora značiti da je i bolje. (u ovom trenutku intel i dalje prodaje više i ima veći tržišni udio a ima drlog proizvod).
Prodaja ne znači da je nešto bolje,
Ovaj put znači.
tržišni udio im se nije previše značajno promjenio +-5%, samo što sada imaju drk proizvod...do sada to nisu imali i tu je jedina razlika. prodaju više ali imaju lošiji proizvod...
Evo jedan komentar sa techpower upa koji dobro govori o toj tezi prodaje i percepcije kupca o nekom brandu, proizvodu itd..
...I find it funny when people express fears over "AMD is the new intel" and claiming that they've become complacent.....Intel still has 70% of the desktop market, the majority of the enterprise market, the majority of laptop models are still Intel, Intel still gets a larger number of high end motherboard offerings, etc.
I guarantee you that if you walked into a Bestbuy and surveyed customers at random, at least half of them wouldn't even know who AMD is....and if you doubt that, consider several of my coworkers who have recently asked for advice buying laptops. Only one out of the three even knows who AMD is and they said "isn't that a second rate budget offering"? Indicated that his perception of AMD is based in 2015.
All I'm saying is that there is still a long ways to go before AMD is in a place where it can be "complacent".
..velika vecina ljudi nije u "toku" kao mi na forumu i da prati svaku dlaku u jajetu..i predstavljamo manjinu...vecina ljudi nema percepciju o stvarnom stanju stvari nego se vodi onim o marketingu, veličini branda itd...što u dosta slučajeva ne prikazuje stvarnu kvalitetu proizvoda...
ja sam uzeo daleko najjači gamerski procesor trenutno (9800x3d) i bez obzira na to imam neki pomješani osjećaj i kao da mi tu nešto fali i da to nije to...sve zbog te percepcije koja je ugrađena godinama unazad i za koju treba dosta vremena da se promjeni.
Only one out of the three even knows who AMD is and they said "isn't that a second rate budget offering"?
consider several of my coworkers who have recently asked for advice buying laptops. Only one out of the three even knows who AMD is and they said "isn't that a second rate budget offering"? Indicated that his perception of AMD is based in 2015.
Ruku u vatru da su mu svi suradnici kupuje isključivo "ejpl" uređaje u privatne svrhe
Onaj tko kupuje performanse i gleda uloženo/dobiveno za odrđenu namjenu uvijek ima lagan izbor. Ne zanima ga brend nego što dobije za svoj novac...samo se ne treba bojati hardvera.
Onaj tko se boiji hardvera ne kupuje uloženo/dobiveno nego kupuje iz straha ili "srcem".
To vrijedi za sve, od bijele tehnike, televizora pa do procesora.
consider several of my coworkers who have recently asked for advice buying laptops. Only one out of the three even knows who AMD is and they said "isn't that a second rate budget offering"? Indicated that his perception of AMD is based in 2015.
Ruku u vatru da su mu svi suradnici kupuje isključivo "ejpl" uređaje u privatne svrhe
svašta je moguće...ja sam zadnji imao iphone 3gs :), negdje daleke 2010.
bez obzira što intel generira gubitke i praktički je u knock downu..dok ga dell štiti nudeći ekskluzivno intel u optiflex i latitude liniji proizvoda, drkađije u intelu se nemaju čega bojati, nešto će ubost i vlada usa i oni će i dalje živjeti.
sa treće strane u office tržištu di intel ima alder lake celeron 2 core 4 thread koji je dovoljan i ultra jeftin, amd nije izdao godinama nešto (zadnje nešto iz athlon 3000 linije ako se ne varam)..dakle nije gaming samo tržišni udio ako smo mi ovdje svi gameri
...ono ćime bi htio zaključiti svoje mišljenje o toj diskusiji u vezi tržišnog udjela, da je žalosno nakon svega što je Amd izdao i napravio glede napredka i konkurencije, da ima samo 30% tržišta (ako gledamo da zadnje 3 generacije ima bolji proizvod)
Samo nek piše "intel inside" tu leži kvaka "tržišni udio" koji se ne uklapa u ovu našu raspravu šta je danas hot na desktop cpu tržištu.
Tesko je srusiti 2 puna desetljeca dominacije preko noci s par degradiranih ili shebanih procesora koji su ionako radili na extremnom limitu, bilo je za i ocekivati!
Bilo je par youtubera koji su to plasirali i silovali do neba kao da je propast svijeta ja bi im finu kaznu opalio barem nekako.
Ostao sam vjeran plavima kupivši opet njihov cpu koji sam pomno izabrao za svoje potrebe i buduce nadogradnje i sad gledam kako da ga opet počastim vodenim
Inace evo stavio sam u drugu temu pa budem i ovdje prije tocno 25 godina sam s ovim Thermalright Orbom
Tesko je srusiti 2 puna desetljeca dominacije preko noci s par degradiranih ili shebanih procesora koji su ionako radili na extremnom limitu, bilo je za i ocekivati!
Bilo je par youtubera koji su to plasirali i silovali do neba kao da je propast svijeta ja bi im finu kaznu opalio barem nekako.
Ostao sam vjeran plavima kupivši opet njihov cpu koji sam pomno izabrao za svoje potrebe i buduce nadogradnje i sad gledam kako da ga opet počastim vodenim
da je core ultra ispao kako je trebao ispast..nebi ni kod mene legao 9800x3d...što ne znači da se na 13700k manje gejma
I onda se čudimo glasačima hdza...
Glupa ti je usporedba
..velika vecina ljudi nije u "toku" kao mi na forumu i da prati svaku dlaku u jajetu..i predstavljamo manjinu...vecina ljudi nema percepciju o stvarnom stanju stvari nego se vodi onim o marketingu, veličini branda itd...što u dosta slučajeva ne prikazuje stvarnu kvalitetu proizvoda...
ja sam uzeo daleko najjači gamerski procesor trenutno (9800x3d) i bez obzira na to imam neki pomješani osjećaj i kao da mi tu nešto fali i da to nije to...sve zbog te percepcije koja je ugrađena godinama unazad i za koju treba dosta vremena da se promjeni.
Da, inercija je moćan čindbenik i u fizici :)
Npr., ja i danas čujem savjete raznih stručljaka da Seagateovi diskovi ništa ne valjaju (velika blamaža sa firmwareima iz 2009.), iako su hardverski (mehanički) diskovi bili, i danas su, sasvim ok.
Lavina se pokrenula a Intel nije napravio dovoljno da ju zaustavi pa je za očekivati idućih par godina da će se AMDov udio povećavati. Upravo otpušteni CEO vjerojatno i nije mogao utjecati na rezultate razvoja novih procesora ali je bar mogao očistiti Intel od loše politike prema kupcima i PRa, podmićivanja i monopolističkog ponašanja na koje su navikli. Uz sve njegove bajke o nadmoćnom tehnološkom procesu i tvornicama na kraju ArrowLake štanca TSMC.
Onaj tko kupuje performanse i gleda uloženo/dobiveno za odrđenu namjenu uvijek ima lagan izbor. Ne zanima ga brend nego što dobije za svoj novac...samo se ne treba bojati hardvera.
Da, exceluša i benchmarci su jedini alat. Morao bi napraviti neku intenturu, ali sjećam se da sam u nekim periodima bio samo na AMDu ili samo na Intelu, što je u tom trenutku bila bolja kupnja.
Zadnjeg Intela, i7-5820k (odličan CPU i cijela X99 platforma) je zamijenio 3900X i od tada samo Zen :).
Da, inercija je moćan čindbenik i u fizici :)
Npr., ja i danas čujem savjete raznih stručljaka da Seagateovi diskovi ništa ne valjaju (velika blamaža sa firmwareima iz 2009.), iako su hardverski (mehanički) diskovi bili, i danas su, sasvim ok.
Lavina se pokrenula a Intel nije napravio dovoljno da ju zaustavi pa je za očekivati idućih par godina da će se AMDov udio povećavati.
apsolutno se slažem, meni je još i danas u glavi da seagate ima neki problem a od toga je prošlo 15 godina i proizvodi im uopće nisu loši..
ovo što se desilo intelu, doći će na naplatu za 2-3 godine...bez obzira koliko dobar sljedeći proizvod izbacio (ako budu imali top proizvod pad će biti manji, ali će svakako doći i teško će sprati ovu ljagu)
Anti-Competitive, Anti-Consumer, Anti-Technology došlo im na naplatu.
Intel bi imo dobre šanse kad bi ostali odjednom krenuli spavati, ali AMD ne spava niti će spavati a TSMC je kvantni skok za Intel tvornice.
Glupa ti je usporedba
Uopće nije, one babetine po ruralnim krajevima ne bi glasale za nekog tko nije hdz pa taman da su svi iz hdz u zatvoru i padaju sjekire, tako i ti, da ti se intelov ceo popiša u tanjur ponovno bi kupio intela, priznaj...
Glupa ti je usporedba
Uopće nije, one babetine po ruralnim krajevima ne bi glasale za nekog tko nije hdz pa taman da su svi iz hdz u zatvoru i padaju sjekire, tako i ti, da ti se intelov ceo popiša u tanjur ponovno bi kupio intela, priznaj...
Kupio sam ga s razlogom, generaliziras bezveze
Glupa ti je usporedba
Kupio sam ga s razlogom, generaliziras bezveze
Ja generaliziram a ti generalno hejtaš amd i hvalospjevi intelu, nikad obrnuto ali niti jednom nisam vidio da si pohvalio amd a pokudio intel, čisti antipod ramboxu, još ramboxa mogu shvatiti jer je intel odvratni monopolist koji jede malu djecu i usprkos takvom odvratnom ponašanju ti si svejedno intelov fanboy i vjerno kupuješ samo intela, zlo i naopako i hdz...
Ne kupujem ja procesore od 600€ za igranje na 1080p, toliko o fanbojevima Ja sam u racunalima od kasnih 90tih netreba mi nikakva statistika da bi znao neke cinjenice o nekome i necemu svidalo se to nekome ili ne! Globalno su crveni u vecem postoku uvijek kaskali i bili losiji i bok ja to nemogu promijeniti niti da zelim pogotovo kad mi plavi nude 20t cpu za 200€