Opća rasprava o procesorima (CPU) izdvojena tema

poruka: 523
|
čitano: 54.009
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, Lazarus Long, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
3 godine
Re: Opća rasprava o procesorima (CPU)
boki707 kaže...

Pa ne znam kako, iz te pumpe ide vise kablova, ne znam sta je je od cega

Koliko kablova ide iz pumpe? treba usb za ekran i jedan za pumpu, što ide još?

Poruka je uređivana zadnji put pet 18.10.2024 16:01 (notloB).
9 godina

Ide taj jedan usb, ide jedan u cpu fan, i ova dva u koja se spajaju fanovi od radijatora

3 godine
boki707 kaže...

Ide taj jedan usb, ide jedan u cpu fan, i ova dva u koja se spajaju fanovi od radijatora

Ok, onda je to to, stavio ga u pump fan ili cpu fan isto ti dođe.

Edit: nisam siguran hoće li te bios upozoriti kod kvara na pump fan headeru, na cpu fan hoće.

Poruka je uređivana zadnji put pet 18.10.2024 17:19 (notloB).
9 godina

Ok hvala 👍

3 godine
Opća rasprava o procesorima (CPU)

Gdje je nestala rupica na novijim procesorima, ako se ne varam to je bilo namjenjeno za bolje hladenje cpu-a, kako su svi krenuli trpati sumanute tdp izgleda da ce ih trebati cijele izbusiti ko sače

Moj PC  
1 0 hvala 0
8 godina

nece da boota ako išta taknen, ploca je ajme.
isto je ovo jos mocno, i nema rupice.

Moj PC  
2 0 hvala 0
10 godina

Pozdrav,

Mozete pomoci, koji procesor bi bio bolji za nekakav bolji upgrade, i5-6600k ili i7-6700k. Najvise se koristi za  gaming, YT, filmovi. Naknadno bi uzeli bolju graficku 2080-3080, pa da se ne treba ponovno kupovati nov procesor. 

Ako imate bolji savjet samo recite,np. Hvala!

Moj Pc:

CPU: i5 2500K Sandy Bridge

MBO: MSI P67A-GD55

RAM: 16GB DDR3, 4x4GB

GPU: MSI GTX 1060 Gaming X 6GB

PSU: CORSAIR CX650

Odmori se u Istini.
Moj PC  
0 0 hvala 0
3 godine
I 3770k je najvise kaj ide na tu plocu.
Realno bilo koja Rtx je previše za taj cpu sto znaci da ces imati neprimjetan pomak u perfomansama zbog ogromnog botlenecka. Po meni je to mrtav setup bolje ga prodaj i uzmi nesto drugo, imas ploca za 50€ i brzih procesora za 100€, memorije po 30€.
Poruka je uređivana zadnji put uto 5.11.2024 14:27 (Boris grozni).
Moj PC  
5 0 hvala 2
16 godina

Nek me neko ispravi, ali pošto ti ne možeš ubosti novi procesor u postojeću ploču (a mislim da će i bolje ploče uglavnom biti DDR4), rekao bih da ti se to ne isplati. Takođe, imao sam do početka godine i7-4790K na 4.4GHz, i počeo je lagano da se muči i pravio je bottleneck čak i 6700XT, i to u 1440p! IMO, tim starim Intelima (barem pre serije 8000) je vreme isteklo i 3080 na tome je promašaj.

Ako si na tesnom budžetu, uzmi Ryzen 5 5600, neku B450 ploču i jeftin DDR4 i to te možda košta 50€ više nego da uzmeš 6700K, a razlika u performansama je nebo i zemlja, plus savremenije opremljena ploča, novo, sa garancijom.

Ako preferiraš Intel, minimalno skuplja varijanta je i5-12400F, ploča koja podržava DDR4 i opet neki jeftin RAM (imaš i i3-12100F, i to čak ne bude skuplje nego polovan 6700K, ali po mom mišljenju je i5 osetno bolje rešenje).

WP/WM fanovi, prestanite više lagat ovaj napaćeni narod, nemate to pravo!
Moj PC  
6 0 hvala 2
10 godina

Ok, Hvala. 

Moze nekakava brza preporuka za intel procesor i maticnu, graficka bi bila 3080. Da bude za barem 3-5g. Ne mora biti novo iz trgovine.

Hvala.

Odmori se u Istini.
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina

5600 je oko 100€, 5500 je malo jeftiniji, 12400F je oko 115. To su sve sasvim ok procesori, a mislim da nešto što je osetno jače neće biti jeftino ni polovno, generalno je ponuda slaba (npr 5600 na Njušci imaš za 80€, što je ušteda od 20€, a Intela uopšte nisam našao).

Ploče može neko drugi bolje da ti preporuči, no za AMD gledaj B450 chipset, a za Intel bih možda samo izbegao H610, jer je to sam low end i uglavnom su i ploče takve (i vidi da je DDR4, zbog cene memorije). 

Moj PC  
4 0 hvala 2
15 godina

Brojke su vjerovatno takve svuda ne samo na minfactory komentar je suvišan.

Edit: Izgleda kako 9800x3d neče skinit sadašnjeg gaming kralja.

DarthMarkus kaže... Normalno da radi fluidnio kad ti fali pol galaksije hehe
Poruka je uređivana zadnji put uto 5.11.2024 19:18 (dery).
3 godine
dery kaže...

Brojke su vjerovatno takve svuda ne samo na minfactory komentar je suvišan.

Bome i kod nas je dotaknuo 500€ cpu za 1080p igranjeHebo vas amd

15 godina
Kvaliteta košta...tko želi najbolje taj bu i platio, isto kao i nvidiju. Ja se nadam da bu AMD i nvidija još skuplji, barem duplo 🤭
3 godine

Jel ovo neka šala?
https://www.adm.hr/intel-core-ultra-9-285k-intel-1851-tray-at8076806419/82692/product/
vidim 2024/2025 bude za pamcenje, hebo vas i Intel

Poruka je uređivana zadnji put uto 5.11.2024 19:38 (Boris grozni).
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
veseli007 kaže...

Ok, Hvala. 

Moze nekakava brza preporuka za intel procesor i maticnu, graficka bi bila 3080. Da bude za barem 3-5g. Ne mora biti novo iz trgovine.

Hvala.

Treba ti i ram pajdo, ne samo cpu i mbo....a i nekakav m2 nebi bilo loše da ubaciš, pa i napajanje i tako si na cijelome računalu....prodaj i zaboravi to što imaš pljuni u novčanik i sve nanovo, tema i varijacija na temu imaš pod preporuke za kuplju računala....buđet ti znaš.....

15 godina
Boris grozni kaže...

Jel ovo neka šala?
https://www.adm.hr/intel-core-ultra-9-285k-intel-1851-tray-at8076806419/82692/product/
vidim 2024/2025 bude za pamcenje, hebo vas i Intel

Mindfactory dobio 20kom sve prodali pa ti vidi.Cijene neče padaju dok inflacija grabi. Kupuj dok je cijena najniža

16 godina

Glupost na kvadrat, zakaj bi AMD uopče i da može kupoval ili preuzeo Intel.To nema nikakvog smisla, ali eto bacaju se glasine kao kosti pesima na ulici.

https://finance.yahoo.com/news/amd-buying-intel-table-195510121.html

Poanta je da če netko preuzet ili kupit Intel, to je vrlo izvjesno ali tko to je več druga priča ima tu par kandidata.S obzirom na financijske rezulatate zadnjeg kvartala, ili debeli pad prihoda za Intel tu se svašta slaže razne nove kombinacije itd.

AMD,........is that Epyc or what?
Poruka je uređivana zadnji put sri 6.11.2024 20:53 (rambox).
Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
boki707 kaže...

Pa ne znam kako, iz te pumpe ide vise kablova, ne znam sta je je od cega

iz te pumpe imas usb c koji napaja pumpu i ide u header, te imas visepinski kvardatni koji ide u pumpu a ide u rgb header, jednostavno skines sa nzxt sajta manual sa shemom i vidis tocno sta ide gdje. 

15 godina

Skalperi dižu cijenu do 1000$ sve se rasproda ovo se nije dogodilo nikad sa nijednim cpu. Slike kao kada nvidija izbaci novi gpu.

Ludog li naroda svuda:

https://videocardz.com/newz/amd-ryzen-7-9800x3d-sells-out-retailers-overwhelmed-as-scalpers-step-in

Poruka je uređivana zadnji put ned 10.11.2024 11:54 (dery).
Moj PC  
2 0 hvala 0
3 godine
dery kaže...

Skalperi dižu cijenu do 1000$ sve se rasproda ovo se nije dogodilo nikad sa nijednim cpu. Slike kao kada nvidija izbaci novi gpu.

Ludog li naroda svuda:

https://videocardz.com/newz/amd-ryzen-7-9800x3d-sells-out-retailers-overwhelmed-as-scalpers-step-in

Glupost, kaj ne vidis da je to red za hamburgere

15 godina

Sapunator.

Moj PC  
2 0 hvala 0
16 godina

Ja sam kupio 3 komada, 2 su viška, ponude na p.m

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina

Ljudi, 7700 ili 7700X, njima parira koji intel proc, i5 13600k?

Moj PC  
0 0 hvala 0
3 godine
zvonac kaže...

Ljudi, 7700 ili 7700X, njima parira koji intel proc, i5 13600k?

A tu negdje, samo kaj s 7700x variraju perfomanse zbog manjka jezgri u pojedinim naslovima pa ce ga tako u nekima prešišati i 12 intel generacija, nije sad to nesto preznacajno no takva je situacija!

13 godina

Ha jbt 9950x 70e razlike od 9800x3d. Cijena nabrijana na max.

0 0 hvala 0
16 godina
Boris grozni kaže...

A tu negdje, samo kaj s 7700x variraju perfomanse zbog manjka jezgri u pojedinim naslovima pa ce ga tako u nekima prešišati i 12 intel generacija, nije sad to nesto preznacajno no takva je situacija!

Naslovi: Cinebench, Blender... Možda turn time u nekoj turn based strategiji.

16 godina

A baš sam pikirao neki 13600/14600 za duže staze. 

Ok, o tome se već naširoko i naveliko priča, niš novog, ni jedan od navedenih procesora nije siguran da neće crknut.

https://community.intel.com/t5/Processors/Is-the-Core-i5-14600KF-concerned-by-instability-issues/m-p/1615345

Koji je ovo teški fail od intela. Ostaje mi samo zamjena platforme.

Kako su se srozali ne samo sa 13/14gen. nego i sa novopridošlim procesorima, općenito, griju se troše struju na veliko, alternativa tomu je, undervolt i čačkanje po UEFIU, srećom pa rješenje postoji za mene a nesreća za intel (a zapravo ih baš briga).

Jedino mi još nije jasno, zakaj neki brane intel, imam osjećaj da se kunu u njegovu stabilnost i performanse u odnosu na amd, al to je sve rekla kazala. 

Poruka je uređivana zadnji put ned 10.11.2024 14:47 (zvonac).
Moj PC  
1 1 hvala 0
10 godina

Frend se pohvalio lenovo računalom, za nekih 1k eur, iz inozemstva, i tako uključio ga, stavio ubuntu, i uskliknuo ima 20 procesora. Koji lenovo model bi mogao imati 20 logičkih procesora, procesor je intel i7 nešto? Meni na dellu pokazuje 8 logičkih procesora. Ne shvaćam.

Moj PC  
0 0 hvala 0
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice