Nvidia k10n78 pitanja

poruka: 5
|
čitano: 887
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
13 godina
neaktivan
Nvidia k10n78 pitanja

Pozdrav
Dakle imam mobo nvidia k10n78 s amd athlonom 64 x2  5200+ 2.7 GHz i nedavno sam počeo bolje proučavat mobo pa bi otvorio ovu temu za potencijalna pitanja koja mi svako malo nadolaze.
Malo sam radio na overclockanju i mogao bi dić to na 3.0-3.1 GHz s boljim coolerom koji mislim sad uskoro kupit, ali sam ga zasad dignuo na 2,8 s voltažom 3,750 da mi se ne pregrijava.
Al ovak, pod specifikacijama  matične piše da podržava AM2, AM2+ i dolje da je AM3 CPU ready. Jel to znači da mogu stavit AM3 procesor i da će raditi normalno?
Jer ak mogu, jednostavnije mi je kupiti novi CPU pa onda njega overclockat/stavljat pastu itd nego da se mučim s ovim pa ga zamijenim za 2-3 tjedna.
I jedno pitanje manje vezano za matičnu - stavljao sam arctic silver 5 pastu jučer, privremeno prije kupovanja novog coolera, ali nisam primjetio poboljšanje u temperaturi. Jel moguće da sam previše stavio ili se jednostavno ne vidi učinak dok se ne stavi i drugi cooler?
Sry ako se ponavljam, što je najvjerojatnije, al bi volio da mi se tema ne zaključa zbog još pitanja vezanih uz moju konfu. =) 

Poruka je uređivana zadnji put pon 30.1.2012 13:27 (MrmAngeluS).

0 0 hvala 0
17 godina
Re: Nvidia k10n78 pitanja
MrmAngeluS kaže...

Pozdrav
Dakle imam mobo nvidia k10n78 s amd athlonom 64 x2   5200+ 2.7 GHz i nedavno sam počeo bolje proučavat mobo pa bi otvorio ovu temu za potencijalna pitanja koja mi svako malo nadolaze.
Malo sam radio na overclockanju i mogao bi dić to na 3.0-3.1 GHz s boljim coolerom koji mislim sad uskoro kupit, ali sam ga zasad dignuo na 2,8 s voltažom 3,750 da mi se ne pregrijava.
Al ovak, pod specifikacijama   matične piše da podržava AM2, AM2+ i dolje da je AM3 CPU ready. Jel to znači da mogu stavit AM3 procesor i da će raditi normalno?
Jer ak mogu, jednostavnije mi je kupiti novi CPU pa onda njega overclockat/stavljat pastu itd nego da se mučim s ovim pa ga zamijenim za 2-3 tjedna.
I jedno pitanje manje vezano za matičnu - stavljao sam arctic silver 5 pastu jučer, privremeno prije kupovanja novog coolera, ali nisam primjetio poboljšanje u temperaturi. Jel moguće da sam previše stavio ili se jednostavno ne vidi učinak dok se ne stavi i drugi cooler?

Pretpostavljam da je riječ o ASRockovoj ploči... Da! Na tu ploču je (uz obaveznu nadogradnju BIOS-a) moguće staviti AM3 procesore (i to dosta njih).

Što se tiče ovog drugog dijela pitanja. Ako koristiš stock cooler, pasta ti zaista neće puno pomoći. Nakon kupnje kvalitetnijeg hladnjaka razlike će biti primjetnije.

...ali sutra, dragi moj Samsone, trofej i slava neće nas zaobići!
13 godina
neaktivan

Uf, vidim imam izbora, to je odlično :D
Za jednu tako stariju ploču, nije ni loša.
Ja sam BIOS već upgradeao na zadnju verziju, ali kad sam otišao u njega, nisam vidio nikakvu razliku, čak mislim da mi je i version dolje ostao isti. O.o Budem to još jednom provjerio prije kupovanja novog procesora.
E sad, koji se procesor više isplati, Phenom ili Athlon? Sudeći po cijeni, čini mi se da je Phenom prilično skuplji, al ne znači nužno i bolji.
Ovaj L3 cache - kako utječe na performanse/sigurnost?
CPU rev. pretpostavljam da stoji za revision, iliti koliko puta su ga "prepravljali". 

I jel bi morao mijenjati i napajanje? Imam od 420W sa 2 harda, jedan od 250 gb drugi od 1 tb (pri kupovini drugog harda čovjek mi je rekao da će mi vjerojatno trebat jače napajanje da ga pokrećem, ali meni zasad radi dobro).

17 godina
MrmAngeluS kaže...

Uf, vidim imam izbora, to je odlično :D
Za jednu tako stariju ploču, nije ni loša.
Ja sam BIOS već upgradeao na zadnju verziju, ali kad sam otišao u njega, nisam vidio nikakvu razliku, čak mislim da mi je i version dolje ostao isti. O.o Budem to još jednom provjerio prije kupovanja novog procesora.
E sad, koji se procesor više isplati, Phenom ili Athlon? Sudeći po cijeni, čini mi se da je Phenom prilično skuplji, al ne znači nužno i bolji.
Ovaj L3 cache - kako utječe na performanse/sigurnost?
CPU rev. pretpostavljam da stoji za revision, iliti koliko puta su ga "prepravljali".

I jel bi morao mijenjati i napajanje? Imam od 420W sa 2 harda, jedan od 250 gb drugi od 1 tb (pri kupovini drugog harda čovjek mi je rekao da će mi vjerojatno trebat jače napajanje da ga pokrećem, ali meni zasad radi dobro).

Hehe... Ako je BIOS nadograđen na posljednju verziju, ne znači nužno da ćeš vidjeti neke (fizičke) promjene u njegovim izbornicima. Za svaki slučaj provjeri nekim programom poput Speccyja, ili na POST screenu (prilikom paljenja računala), koju verziju BIOS-a imaš i ako nije najnovija (2.00), nadogradi na najnoviju.

Što se tiče odabira procesora, jasno je da su skuplji Phenomi u prednosi u odnosu na jeftinije Athlone. Prvenstveno zbog prisustva L3 cache memorije koja u nekim operacijama donosi ključnu prevagu u performansama. Ono što je u tvom slučaju bitno je da nam kažeš za koju svrhu najčešće koristiš računalo. Ako je samo igranje, onda ti je dovoljan i bilo koji Athlon II x4, dok je za sve ostalo (iole zahtjevnije) poželjno imati Phenoma.

Naravno, u slučaju da ti nije problem izdvojiti koju kunu više, Phenom je svakako bolja kupovina.

Što se tiče ovog dijela s napajanjem... Ukoliko nemaš neko kvalitetno brandirano napajanje, tih 420W koje si spomenuo možeš zaboraviti. No name napajanja ne osiguravaju tih 420W i neće biti dovoljna za stabilno napajanje tvog računala. Dakle, poželjno je ulaganje i u to.

Sve u svemu, moja preporuka bi ti bila kupovina nekog Athlona II x4. Prvenstveno radi cijene, potrošnje el. energije, ali i radi regulacije napona na tvojoj ploči koja nije baš najbolje prilagođena procesorima od 125W ili više.

...ali sutra, dragi moj Samsone, trofej i slava neće nas zaobići!
13 godina
neaktivan

Mislim da ću zasad haltat s novim procom onda. 
Prvo da sredim cooler za CPU, a onda napajanje, pa, ako do tada ništa ne rikne, budem uzeo novi AM3 CPU.
Hvala ^^

Sad jedno pitanje u vezi općenitog OCa - jel ima kakvih opasnosti od dizanja FSBa, ujedno i freq CPUa, pod niskim voltažama?
Primjerice, proc na auto voltaži mislim da mi radi na 3.500, vrti 2.7 GHz. Lagano OCan sad mi radi na 2.8 GHz i na 3.750 V.
Jel bi mogo dić to na 2.9 GHz zasad na istoj toj voltaži (ili pak na 3.5 možda?) i jel dizanje voltaže, dizanje frekvencije ili oboje zagrijavaju CPU?
Tj, možda kraće pitanje - bi li mogao održavati istu temperaturu koju sad imam, povećajući FSB da CPU radi na 2.9 GHz, a da ostavim ili čak smanjim trenutnu voltažu?

1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice