Moze li SSD na moju ploču??

poruka: 43
|
čitano: 7.108
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
15 godina
neaktivan

Kao sto i sam naslov kaze dali moja maticna podrzava nadogradnju za SSD,njega bi koristio naravno kao sistemski a obicni hard za storage!

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
RE: Moze li SSD na moju ploču??
da
WHAZAAAAAAAAAAAP!!!!!!!
15 godina

a moja

GA-P41-ES3G

zasto prst dole !!!! stavi barem hvala ako sam ti pomogao,,
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
tpg kaže...

a moja

GA-P41-ES3G

Moze i tvoja, ali ti SSD nece raditi na punoj brzini jer je tvoja maticna podrzava 3Gb/s, a svi bolji SSDovi su ti SATA2 tj. 6Gb/s

Pravi programeri programiraju binarno!
16 godina
odjavljen
Pentium100 kaže...
tpg kaže...

a moja

GA-P41-ES3G

Moze i tvoja, ali ti SSD nece raditi na punoj brzini jer je tvoja maticna podrzava 3Gb/s, a svi bolji SSDovi su ti SATA2 tj. 6Gb/s

SATA 2 je 3Gb/s, a SATA 3 je 6G/s. Ako nekom smrtnicima dostupnom SSD-u 3Gb/s nije dovoljno, razlika je minimalna.

Heart: _/\_/\_/\_/\_/\_/\_/\_/\_ Brain: __________________________
17 godina
MrBlc kaže...
Pentium100 kaže...
tpg kaže...

a moja

GA-P41-ES3G

SATA 2 je 3Gb/s, a SATA 3 je 6G/s. Ako nekom smrtnicima dostupnom SSD-u 3Gb/s nije dovoljno, razlika je minimalna.

SSD ne moze isporuciti 3Gbps (barem ovi money friendly modeli koji su na nasem trzistu). Tako da nemate frke jos godinu, dvije...

Biljezim se sa stovanjem...
15 godina

Ako se nevaram svaka matična moze podrzava SSD ako ima SATA konektore...

A ovo sto pricate o SATA 3 ne morate se jos godinu dana brinuti o tome...

http://www.speedtest.net/result/837433126.png
Moj PC  
6 0 hvala 3
15 godina
neaktivan

Cuo sam za pojam "RAID " kad je rijec o SSD-u,jel netko moze objasnit kako se to malo spaja i jel treba sta u BIOSU podesavat i namjestat?

Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
protjeran
Pentium100 kaže...
tpg kaže...

a moja

GA-P41-ES3G

sine mani se čorava posla samo zbunjujes ljude.sve si krivo nacuo.

autore,kao sto su ti vec rekli,ssd moze na svaku plocu koja ima sata sučelje

17 godina
neaktivan
Day Walker kaže...

Cuo sam za pojam "RAID " kad je rijec o SSD-u,jel netko moze objasnit kako se to malo spaja i jel treba sta u BIOSU podesavat i namjestat?

Sve o tome kako napravit RAID ti piše u knjižici od matične ploče.

''...nisam možda siguran što me uistinu zanima, ali sam posve siguran što me ne zanima.''
17 godina
neaktivan
Day Walker kaže...

prvo moraš razumjeti neke stvari oko SSD

SSD je memorijski HDD

spaja se na MBO kao HDD i ponaša se kao HDD

postoje dva tipa spajanja

- UDMA 133 (totalna egzotika, ali odlično rješenje za neke mazohiste sa starijim laptopima ili kompovima) kod nas je to malo teže kupiti, ali da se naručiti vani

- SATA 1,2,3 Znači spajanje na SATA kanal

Ako želiš spojiti običan rotirajući ili SSD disk u raid moraš imati RAID kontroler ili na ploči ili u PCI slotu

Kod samog starta kompa možeš ući u BIOS (pročititi upute od MBO na koji način) i podesiti RAID polja

Poruka je uređivana zadnji put pon 8.11.2010 9:15 (Darky).
16 godina
odjavljen

Spajanjem diskova u RAID možeš dobiti veći sigurnost i veću brzinu, ovisno o tipu RAID polja. Da RAID ti treba minimalno 2 diska, a kako nema smisla spajati HDD i SSD u RAID to znaći da ti trebaju 2 SSD-a.

Spajanjem SSD-ova u RAID 0 dobijaš na sirovoj brzini, a kod malih file-ova možda čak nešto sitno i gubiš, ovisno o samom RAID kontroleru koji je na tvojoj ploči.

17 godina
MrBlc kaže...

Spajanjem diskova u RAID možeš dobiti veći sigurnost i veću brzinu, ovisno o tipu RAID polja. Da RAID ti treba minimalno 2 diska, a kako nema smisla spajati HDD i SSD u RAID to znaći da ti trebaju 2 SSD-a.

Spajanjem SSD-ova u RAID 0 dobijaš na sirovoj brzini, a kod malih file-ova možda čak nešto sitno i gubiš, ovisno o samom RAID kontroleru koji je na tvojoj ploči.

Ma SSD u RAID-u je preserans. Preskupo, istina, dobijes vrhunske performanse, al stvarno preskupo! SSD je brz sam od sebe...

Poruka je uređivana zadnji put pon 8.11.2010 10:06 (tnakir).
15 godina
neaktivan

Znaci ja nemoram spajat svoje diskove u raid,ssd stavim u prvi utor u sata2 i koristim ga kao sistemski a obicni hdd spojim na drugi utor sate 2 i koristim ga kao storage,znaci nikakvih dodatnih podesavanje nema???

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
Day Walker kaže...

Znaci ja nemoram spajat svoje diskove u raid,ssd stavim u prvi utor u sata2 i koristim ga kao sistemski a obicni hdd spojim na drugi utor sate 2 i koristim ga kao storage,znaci nikakvih dodatnih podesavanje nema???

Upravo tako, jedino što mislim da kad prvi put spojiš SSD prije instalacije WIndowsa i sveg ostalo odeš u BIOS i namjestiš da SSD radi u AHCI modu, i onda opališ instalaciju i to je, da smanjiš mogućnost greške, možeš samo spojit SSD, i onda kad istaliraš WIN i programe na njega, spojiš i HDD, i teraj!?

Google je pametan samo onoliko koliko je pametan i onaj koji ga koristi!?
17 godina
Ivsa kaže...
Day Walker kaže...

Upravo tako, jedino što mislim da kad prvi put spojiš SSD prije instalacije WIndowsa i sveg ostalo odeš u BIOS i namjestiš da SSD radi u AHCI modu, i onda opališ instalaciju i to je, da smanjiš mogućnost greške, možeš samo spojit SSD, i onda kad istaliraš WIN i programe na njega, spojiš i HDD, i teraj!?

Defionitivno u AHCI mod jer dobivas na performansama...

15 godina
neaktivan

Jel mi mozete pojasnit sto je to AHCI mod i dali ga moja maticna ima,stvarno sam neznalica kad je u pitanju ova kombinacija spojeva.Hvala vam

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
Day Walker kaže...

Jel mi mozete pojasnit sto je to AHCI mod i dali ga moja maticna ima,stvarno sam neznalica kad je u pitanju ova kombinacija spojeva.Hvala vam

Kada prvi put spojiš SSD u komp, i dok se komp pali, uđi u BIOS, i tamo od pod diskove i nađi taj SSD, i stavim mu AHCI kao mod rada (mislim da svaka matična podržava AHCI), i onda spremi te postavke i tek onda instaliraj Windows-e na SSD, i to je to, ništa teško!?

17 godina
Day Walker kaže...

AHCI ti omogucava naprednije funkcije kao npr. NCQ (Native Command Queuing), HotSwap bla bla. Ovaj NCQ ti omogucava nesto vece brzine (u mom slucaju 20%) prilikom citanja / pisanja.

Sto se tice tvoje ploce, da. Mislim da bi trebala podrzavati ovaj mod rada SATA kontrolera. Samo prebaci si mod rada prije instalacije OS-a jer inace neces moc bootat OS.

16 godina
odjavljen

NCQ baš i nema značaj kod SSD-a, ali je zato najveća prednost AHCI-a osim brzine - TRIM.

17 godina
MrBlc kaže...

NCQ baš i nema značaj kod SSD-a, ali je zato najveća prednost AHCI-a osim brzine - TRIM.

Trim je kod intela implementiran preko kontrolera???

16 godina
odjavljen

Koliko sam shvatio, kontroler mora biti u AHCI mode-u da bi TRIM radio. Možda sam krivo shvatio, ali i ovo ide u prilog mom shvačanju:

Wikipedia: "For a short time in March 2010, users were led to believe that the Intel Rapid Storage Technology 9.6 drivers supported TRIM in RAID volumes, but Intel later clarified that TRIM was supported for the BIOS settings of AHCI mode and RAID mode, but not if the drive was part of a RAID volume."

Nigdje ne piše izričito da ne radi u Legacy (odnosno IDE mode-u), ali isto tako nigdje nisam našao da radi.

17 godina
MrBlc kaže...

Koliko sam shvatio, kontroler mora biti u AHCI mode-u da bi TRIM radio. Možda sam krivo shvatio, ali i ovo ide u prilog mom shvačanju:

Wikipedia: "For a short time in March 2010, users were led to believe that the Intel Rapid Storage Technology 9.6 drivers supported TRIM in RAID volumes, but Intel later clarified that TRIM was supported for the BIOS settings of AHCI mode and RAID mode, but not if the drive was part of a RAID volume."

Nigdje ne piše izričito da ne radi u Legacy (odnosno IDE mode-u), ali isto tako nigdje nisam našao da radi.

mislim da je ovo vezano za TRIM u RAID-u koji je bio problematican jer se 2 diska vide kao jedan drive?

16 godina
neaktivan

Samo malo {#}

Kakvog onda uopće smisla ima stavljat SSD ,ako ga staviš u IDE mode?!

Oprostite mi.... nisam svjestan svoje nesvjesnosti...
16 godina
odjavljen

Sorry, malo sam dublje prokopao, ipak izgleda da podržava u IDE mode-u.

17 godina
MrBlc kaže...

Sorry, malo sam dublje prokopao, ipak izgleda da podržava u IDE mode-u.

Opet... sve ovisi od kontrolera do kontrolera. Mislim da su ovi stari kontroleri imali SW implementiran trim, Intel je prvi krenuo sa TRIMom integriranom u kontroler. Danas je to standardna stvar. Probem je kod trima u raidu, upgrejdom nekakvih drivera taj se problem rijesava. Netko je vec o tome bio pisao...

15 godina
neaktivan

Hvala vam svima na komentaria,uspio sam  shvatit.Izvadid trenutni hdd,ubacim ssd,prebacim u AHCI mod,instaliram windows i to je to,kasnije nadodam obicni hdd i problem rijesen.Samo ostaje pitanje dal se isplati na moju konfiguraciju ovako nesto kopovat?

Moj PC  
2 0 hvala 0
17 godina
Day Walker kaže...

Hvala vam svima na komentaria,uspio sam  shvatit.Izvadid trenutni hdd,ubacim ssd,prebacim u AHCI mod,instaliram windows i to je to,kasnije nadodam obicni hdd i problem rijesen.Samo ostaje pitanje dal se isplati na moju konfiguraciju ovako nesto kopovat?

SSD je komponenta na kojoj ces osjetiti najveci boost. Ne brini, poslije kad budes uzimao novu plocu/proc SSD ce ti i dalje bit aktualan. Samo nemoj uzimat SSD ispod 64GB jer je to stvarno premalo.

16 godina
neaktivan
Day Walker kaže...

Upravo tako, možeš i odma spojit HDD, ali bolje da ga tek spojiš kasnije, da ne bi nešto pogrješio, jer ćeš ovak imat samo SSD, i nemaš šta promašit, znači, staviš samo SSD, nakon toga upliš komp, uđeš u BIOS, staviš da SSD radi u AHCI modu, restartiraš komp, pokreneš instalaciju Windowsa, kad se sve to završi, ukopčaš i HDD, i to je to!?
Nema pitanja, ako imaš novaca, to je logični korak za upgrade u tvojoj konfiguraciji, sve ostalo je dobro!?
EDIT: Kao što je kolega preporučio, ne moj uzimat manji disk od 60 GB, računaj ovako, Windows oko 20 GB, svi živi programi 10 GB, malo prostora viška za TRIM, i to ti je već 40 GB, tako da je 40 Gb ili manji premalo, po meni, 60 ili 80 GB way to go, čak uspiješ i kakvu igricu ugurat na SSD!?

Poruka je uređivana zadnji put pon 8.11.2010 14:50 (Ivsa).
15 godina
neaktivan

Uf sto ste me napali:

Reko sam da SSD ide na njegovu plocu -> sto je tocno

Reko sam da su bolji SSDovi   na 6GB/s -> sto je tocno

Sto ja, a i vi ostali, znate kakv njega SSD zanima. Dali High End ili Budget.

Jedino sto sam fulo, da je SATA2  6GB/s a nije, nego je SATA6GB/s.

Pravi programeri programiraju binarno!
Moj PC  
0 0 hvala 0
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice