M5A97 R2.0 vruć chipset heatsink
- poruka: 21
- |
- čitano: 3.608
- |
- moderatori:
DrNasty, pirat, XXX-Man, Lazarus Long, vincimus
- +/- sve poruke
- ravni prikaz
- starije poruke gore
Sa web stranice matične ploče skini ASUS AI Suite i instaliraj ga. Tu ima mogućnost čitanja temerature čipseta. Normalna radna temeratura čipseta je od 50 do 70 stepeni.
Grijao se i meni a nismo mi jedini tako da je vjerojatno standardno.
Pozdrav.
Imam jedan problem koji neznam kako bi ga rješio a tiće se vručine procesora. Isprobao sam ga na dve matične i na jednoj je sve supe i ok temperatura se vrti između 25-28 stupnjeva (bez termalne paste)
A druga matična isti taj procesor diže temperaturu od 30 pa do 76 stupnjeva, samo se penje.
U čemu je caka?
Matična koja me zeza je GA-MA78GM-S2H, ja sam na njoj bio resetirao vađenjem baterije CMOS jer mi nije radila, i nakon toga je proradila, no stavio sam u nju onda x4 Phenom 945 i komp se upali sve je super ali temperatura je skočila na 76 stupnjeva bez termalne paste.
Isti taj problem NISAM imao do sada niti ga sad imam jer sam promjenio matičnu da dođem do ovdje, na M61PME-S2P isto od Gigabayte-a. Na njoj sve savršeno radi (bez termalne paste)
Inače na cpu uvijek stavljam termalnu pastu no sad nisam jer sam mjenjao matičnu.
Što stvara problem?
Uslikao sam jednu i drugu matičnu pa se mogu usporedit informacije iz BIOS-a
Nedostatak termalne paste, stavi pa testiraj.
Ne vjerujem da je samo to. Zar bi termalna pasta radila razliku od 40 stupnjeva?
Pa sad sat vremena radim na staroj matičnoj i temperatura ne prelazi 35 stupnjeva kad procesor radi, a nema termalne paste.
Da bi imao točnu informaciju moraš staviti i termalnu pastu. Također, napon procesora postavi ručno na neku njegovu srednju vrijednost. Poželjno je napraviti update BIOS-a. Niije isključena ni greška u očitavanju temperature pa još jednom provjeri prstom koliko je vruć hladnjak.

Sve je očišćeno i nema ni trunke paste. Skinuo sam još jučer cpu i bio je vruč. Ali ne 30 stupnjeva vruč, nego na granici sa 60 stupnjeva, nisam mogao baš sa sigurnošću držat prst jer je peckao.
Bios nakon resetiranja stoji na f12b, znači posljednjoj verziji.
Speecy program je isto tako očitao cpu oko 75 stupnjeva.
Probao sam sa ponovim ištekavanjem i uštekavanjem cpu-a, ali ništa od toga.
Sve je očišćeno i nema ni trunke paste. Skinuo sam još jučer cpu i bio je vruč. Ali ne 30 stupnjeva vruč, nego na granici sa 60 stupnjeva, nisam mogao baš sa sigurnošću držat prst jer je peckao.
Bios nakon resetiranja stoji na f12b, znači posljednjoj verziji.
Speecy program je isto tako očitao cpu oko 75 stupnjeva.
Probao sam sa ponovim ištekavanjem i uštekavanjem cpu-a, ali ništa od toga.
Ova ploča 'što ide u nebesa' GA-MA78GM-S2H [ploča] koliko sam uspio vidjeti, je po svemu bolja od ove GA-M61PME-S2P [pločica]
ima i bolji mamory controler, na slici BIOSa daje i veće napone i po meni je normalno da je CPU topliji i vjerovatno radi bolje na toj ploči
taman da staviš neku kvalitetnu pastu i ak imaš ok cooler će bit normalana temperatura uz znatno bolje performanse, šta vrijedi manja temperatura ako su i performanse manje
A gle možda je to tebi blesavo što sam napisao, ali ja se nisam susreo sa još nijednom matičnom da je temperaturu bacala na 76 stupnjeva.
To što si i rekao to si upravu, ta matična je duplo bolja od ove koja ima temperaturu normalnu, samo mi nije normalna razlika od 40 stupnjeva. A što se tiće performansi nisam primjetio neke razlike za sada.
To što ima višlje voltaže, jeli to dobro ili nije? Pitam jer kao što sam rekao nisam se susreo sa tim parametrima još. tu ima razlike 0.2 volta. Mislim si da nebi moglo doći do pregaranja procesora.
Ova matična ploča je prilično starija od procesora. Moraš napraviti update BIOS-a da bi bio siguran da ploča podržava ovaj procesor. To što on "radi" ne znači da radi ispravno. Još jednom provjeri koliko visoko ide napon pri opterećenju (ukoliko ga nisi fiksirao kako sam ti rekao da uradiš) i koliko visoko ide frekvencija ako je u BIOS-u naštimano na Auto.
Po cpu listi dotični Phenom je podržan od strane matične tj, sve 3 verzije Phenoma 945 su podržane među osnovnim obnovama BIOS-a. Tako da što se toga tiće nema uopče problema. A vremenska razlika između njiih dvoje je godinu dana po proizvodnji.
Fiksirao nisam ništa još ali ćim sam vidio da sa 45 ko sekunde idu do 75 onda sam brzo išao u gasit komp. No dođe do 75-76 i tu stoji temperatura.
P.S. to tšo kažeš da pokušam sa snižavanjem voltaže, do radim preko BIOS-a, jel tak?, samo maknem sa Auto na manuel i to namjestim?
To bi išao radit, pa bi stavio brojke koje se vide na matičnoj koja nema visoku temperaturu. Možda i to pomogne...
Da li si ti uopće siguran da je ploča ispravna? Postoje li na njoj možda napuhani kondezatori ili neka druga oštećenja? Da li si 100% siguran da je hladnjak ispravno montiran? Pokreni neki program za praćenje napona procesora pa prati napon i temperature paralelno. Napon procesora ćeš podesiti u BIOS-u na 1,35 V za početak i ne zaboravi isključiti Cool n Quiet.
Matična je čista ko suza. Nema nikakvih napunaih ili defektnih ''klipića''.
Sutra ću se sa tim zezat, volim bit odmoran kad to radim. Hladnjak je dobro postavljen, mislim budem provjerio ali siguran sam da sam ga dobro postavio.
Stavio sam pastu i smirila se temperatura ali za 20 stupnjeva.
Prvo sam ostavio sa cool n quiet i desilo mi se da se iznenada popela temperatura na 65 stupnjeva. Tad sam ga ugasio i ponovo upalio pa u BIOS-u ugasio tu opciju.
Ja nemam opcije za snižavanje voltaže samog procesora nego samo za podizanje voltaže.
Sad trenutno dok sam ovo pisao je temperatura bila na 56 stupnjeva, vrtnja ventilatora na 3400 i nešt sitno okretaja.
Opet je po meni ovo malo previsoko.
Šta vi kažete?
p.s. Nisam reinstalirao još windowse niti drivere za matičnu još.
Pozdrav.
Imam jedan problem koji neznam kako bi ga rješio a tiće se vručine procesora. Isprobao sam ga na dve matične i na jednoj je sve supe i ok temperatura se vrti između 25-28 stupnjeva (bez termalne paste)
A druga matična isti taj procesor diže temperaturu od 30 pa do 76 stupnjeva, samo se penje.
U čemu je caka?
Matična koja me zeza je GA-MA78GM-S2H, ja sam na njoj bio resetirao vađenjem baterije CMOS jer mi nije radila, i nakon toga je proradila, no stavio sam u nju onda x4 Phenom 945 i komp se upali sve je super ali temperatura je skočila na 76 stupnjeva bez termalne paste.
Isti taj problem NISAM imao do sada niti ga sad imam jer sam promjenio matičnu da dođem do ovdje, na M61PME-S2P isto od Gigabayte-a. Na njoj sve savršeno radi (bez termalne paste)
Inače na cpu uvijek stavljam termalnu pastu no sad nisam jer sam mjenjao matičnu.
Što stvara problem?
Uslikao sam jednu i drugu matičnu pa se mogu usporedit informacije iz BIOS-a
Stvar je vrlo jednostavna. Ni MA78GM-S2H, a pogotovo ne M61PME-S2P, NISU PLOCE ZA UPOGONIT PHENOME i stare X2 od preko 95W. Drugo obje ploce su pet-sest godina minimalno stare a ni nove nisu biule preporucene za Phenome.
Usput mozda si i ostetio proc. No ionak je krs a uvijek je tu njuskalo za uvaljat takve stvari zar ne
I na kraju ne opterecuj se BIOSom neke (pa hrpa ploca) a pogotovo skart Giggibujt dilanih prek Ve-Mulja (gorjeli u smrznutom paklu) krivo ocitava temperature pojedinih procesora. Pa prikaze da se pregrijavaju jel tako. Mos se igrat s updejtima biosa mozda pomogne. Uostalom vidi #0000
A gle možda je to tebi blesavo što sam napisao, ali ja se nisam susreo sa još nijednom matičnom da je temperaturu bacala na 76 stupnjeva.
To što si i rekao to si upravu, ta matična je duplo bolja od ove koja ima temperaturu normalnu, samo mi nije normalna razlika od 40 stupnjeva. A što se tiće performansi nisam primjetio neke razlike za sada.
To što ima višlje voltaže, jeli to dobro ili nije? Pitam jer kao što sam rekao nisam se susreo sa tim parametrima još. tu ima razlike 0.2 volta. Mislim si da nebi moglo doći do pregaranja procesora.
Imao si srece da si se susretao s malo skarta. Te ploce su za sloziti uredski konf na AMD platformi M61 za 2006-7 a M78 za 2008 s Sem,pronom ili eventualno Athlonom X2. To nisu ploce kojima Niko i Josko gledaju temperature u biosu. I netko ti je garant uvalio reklamirani skart s nekog otpada. (Pitaj njega da ti se isprica)
Oštetio ga nisam, jako pazim na takve stvari. A nekime uvalit tak nešto nebi.
A prevario bi se.
Matična koja je imala normalnu temperaturu od minimalnih 25 pa do max. 45 stupnjeva. Nikad problema, radila je ko urica.
Ova sad matična sad se malo digal temp. no stavio ja pastu, zatvorio kabinet i temperatura pod opterečenjem ne prelazi 68 stupnjeva. Pogledao kod drugih na netu kažu da je čist normalno. Nesmije samo skpčit iznad 75 stupnjeva.
To da nisu stvorene za takve procesore nisi upravu. Nebi onda bile na spisku podržanih. Za ovu zadnju matičnu ima mogučnost i Phenoma x6.
Ja imam Phenom koji radi na 95 watta. Dok na staroj matičnoj nije smjeo ići Phenom (isti) od 125 watta. Ja sam oduvijek koristio matične jeftinije i nikad nisu štucale ili pregarale.
To što kažeš Phenom je star i ajmo reć za penziju. Nisi ni tu upravu. Ja bez problema sa njime šibam Need for speed Rivals, 90% stvari pod high do ultra.
Gta 4 je možda teško za njega reći ali to je kompletno sve na high, no s obzirom na starost igre ne čudi previše.
Gta 5 po specifikacijama mi je moj komp zlatna sredina. Fali samo još 2 gb rama i jača grafička. Battlefield 4 nisam još probao, ali znam za battlefield 3 da je sve na high. Sniper ghost warrior 2 je bio sve do kraja high. Fifu 2015 nisam još uspio probat.
Što želim reći: Matične su podnosile bez trzaja, od ove slabije pa do ove druge novije. S tim da je ova novija matična sa višljiom temperaturom, novijeg izdanja u odnosu na procesor.
Je taj Phenom iz 2009, ali nije za podcjenit, parira on ostalima bez pol frke.
Nije ovo pravilo: Svaki svog konja hvali. Ovo su činjenice rečene iz svog iskustva i iz samih informacija dobivenih od proizvođaća igrica. Taj x4 945 može još novih igrica upalit bez problema.
svaki cigan svog konja hvali velis?, aj si procitaj svoj cijeli post ponovno...
Je ti si tako to shvatio, kad sam ja napomeno da ja ih ne hvalim, nego samo kažem činjenice i iskustva sa njima i jesi one stare ali nisu za bacit. Jesu li one najbolje, sigurno da nisu. Nisam niti imao prilike usporedit sa boljima, ali za ovo što sam ih ja koristio bile su ok.
Što bi onda po tebi bilo najbolje da kažem a da tebi to neizgleda kao hvaljenje? Jer ja ti to nisam tak rekao.
normalno je to za čipset...s obzirom da radi na istom taktu kao procesor još plus nadzor nekih protokola na ploči osim proca...