CPU multiplier i core affinity

poruka: 4
|
čitano: 1.879
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
17 godina

Znaci 2 pitanja...

1) Ima li kakav programcic s kojim mogu mijenjati mnozitelj on-the-fly (bez pomoci bios opcija c1 i eist)? Zelim ga drzati fixnim kako ja zelim ovisno o situaciji.

2) Ima li kakav programcic s kojim mogu znati ID jezgre (sukladno onima u task manageru od 0-3) koje se fizicki nalaze dijagonalno suprotno jedna drugoj?

A sad za sve one koji pitaju "sto ce ti to?"...

1) Overclockao sam proc na 4Ghz i temperature nisu bas sjajne u full loadu. Htio bih mijenjati brzinu preko mnozitelja bez izlazenja iz windowsa i konfiguriranja po biosu. Ljeti bi ga drzao na manjem mnozitelju i to je najveci razlog tome. I mijenjanje voltaze bi dobro doslo, iako mozda previse trazim.

2) Za programe koji koriste "samo" dvije jezgre, htio bih podesiti da se pokrecu na medjusobno najudaljenijim jezgrama. Znaci na po jednoj na svakom od dva komada silicija. Time bi zagrijavanje bilo dosta manje.

Primjer: (pozicije jezgri)

0|1

----

2|3

Zelim pokretati igre/programe na core 0/3 ili 1/2. Task manager ima uvijek drugaciji redoslijed i ne mogu znati tocnu poziciju. Tj. gledano po onim grafovima s lijeva na desno, jezgre mogu ici tipa 3,0,1,2, a ne 0,1,2,3.

I za kraj, tek mi sad palo na pamet, zasto pod task managerom ne vidim da je ukljucen hyper threading? Vidim samo 4 fizicke jezgre, sto treba napraviti da vidim 8 logickih? U biosu mi sve izgleda ok, sumnjam da mi nesto stoji na disabled.

Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan

Za mijenjanje množitelja probaj naći neki Gigabyteov program za OC. U njemu bi trebao moći podesiti množitelj.

Svi ljudi imaju svoju cijenu, samo postoje oni koji nemaju vrijednost!
Poruka je uređivana zadnji put sri 23.6.2010 1:39 (godo).
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
RE: CPU multiplier i core affinity
Burs kaže...

I za kraj, tek mi sad palo na pamet, zasto pod task managerom ne vidim da je ukljucen hyper threading? Vidim samo 4 fizicke jezgre, sto treba napraviti da vidim 8 logickih? U biosu mi sve izgleda ok, sumnjam da mi nesto stoji na disabled.

Ako ti u opisu tvog PC-a dobro stoji, imaš Q6600, a taj procesor nema hyper threading. Koliko mi je poznato Intel je ponovno počeo s primjenjivanjem hyper threadinga tek od serije i7 (Xeoni su cijelo vrijeme imali HT), a zadnji procesori koji su imali HT prije i7 su bili stari Pentiumi 4 na Prescott jezgri. Možda griješim, ali u svakom slučaju većina procesora iz serije Core 2 sigurno nije imala HT.

17 godina
RE: CPU multiplier i core affinity
godo kaže...

Za mijenjanje množitelja probaj naći neki Gigabyteov program za OC. U njemu bi trebao moći podesiti množitelj.

Kako mi to prije nije palo na pamet? :) Ma imam onaj EasyTune6 vec godinu i pol, sad sam pogledao i sve zivo se moze mijenjati samo mnozitelj ne. A i kaze da mi je na 6x, a ustvari je na 8.5x. Ti gigagajtovi programi mi nikad nisu sjeli, em ruzno izgledaju, em su nelogicni i puni bugova. Vjerojatno zato sam i zaboravio da imam instaliran EasyTune :)

herrklisch kaže...
Burs kaže...

Ako ti u opisu tvog PC-a dobro stoji, imaš Q6600, a taj procesor nema hyper threading. Koliko mi je poznato Intel je ponovno počeo s primjenjivanjem hyper threadinga tek od serije i7 (Xeoni su cijelo vrijeme imali HT), a zadnji procesori koji su imali HT prije i7 su bili stari Pentiumi 4 na Prescott jezgri. Možda griješim, ali u svakom slučaju većina procesora iz serije Core 2 sigurno nije imala HT.

Da, u pravu si. HT su zadnji put imali Pentiumi4 i sad istu tehnologiju opet uvode u i5/i7 seriju. Izmedju tih serija nijedan proc nema HT. Ma vidio sam u biosu hyperthreading i ukljucio ga, a jos uvijek vidim jedan thread po jezgri. Nema veze, 4 threada su isto dosta :) Enivej, proc je Q9650 3@4Ghz, samo jos nisam napravio update profila. Trebam jos tweakate neke voltaze i memoriju. Onda idu jos neki benchovi, pa kad bude rock stable onda cu stavit i u profil :)

Tnx na odgovorima!

PozZ

P.S. Zakljucio sam da mi core0 radi probleme (mozda zato jer svi procesi i servisi udaraju prvo po toj jezgri, pa se i vise grije?). Kad ce po ljeti proc raditi zahtjevne stvari, samo cu maknut affinity sa te jezgre ili jednostavno "downclockat" na defaultnih 3Ghz. Mozda je jezgra ili senzor, mozda pasta, mozda neravan proc, ko ce ga znati, ali nemam sad vremena to sve ispitivati, pa cu probat tako...

1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice