Buducnost AMD i INTEL

poruka: 52
|
čitano: 8.954
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, Lazarus Long, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
17 godina
neaktivan
RE: Buducnost AMD i INTEL
Psiho246 kaže...
Hyperion kaže...
Paolo2612 kaže...
Psiho246 kaže...

Nekompatibilnost softwarea?

Koja nekompatibilnost softvera?

Možda je mislio više na slabu podršku software-a za puno jezgri?Neodlučan

Bravo!

Aplikacije jedva da koriste 4 jezgre, kamoli 8 ili 2x8.

Stoga nema smilsa serverski procesor koristit za svakodnevne aplikacije.

Onda je to neoptimiziranost softvera za izvršavanje na više jezgri, a ne nekompatibilnost.

Možeš ti iščupati čovjeka s balkana, ali nikad balkan iz čovjeka.
17 godina
Paolo2612 kaže...

Bravo!

Aplikacije jedva da koriste 4 jezgre, kamoli 8 ili 2x8.

Stoga nema smilsa serverski procesor koristit za svakodnevne aplikacije.

Onda je to neoptimiziranost softvera za izvršavanje na više jezgri, a ne nekompatibilnost.

Nema veze.

Ionako sve sta sam rekao stoji.

Ugl. spamamo bezveze, usli smo u offtopic.

Ako netko hoce diskutirat o serverskim rjesenjima i upotrebi istih za osobne potrebe, treba se otvoriti adekvatna tema.

- Psiho246
17 godina
Psiho246 kaže...
segregator kaže...
Psiho246 kaže...
Fake_Alert kaže...

Joj laici.

Maticne za dva procesora su za servere i imate ih kolko ocete,  ali za servere a ne za home kompjutere.

Joj laiče, a ko ti brani da tu ploču koristiš za desktop?

Nekompatibilnost softwarea?

Beskorisnost?

Neisplativost?

Kad si tako pametan, zasto svi entuzijaisti nemaju 2x Xeon procesore?

http://en.wikipedia.org/wiki/Intel_Skulltrail

Intel's Skulltrail is an enthusiast gaming platform that was released on February 19, 2008. It is based on the company's 5400 "Seaburg" workstation chipset. The primary difference between Skulltrail and Intel's current and past enthusiast chipsets is a dual CPU socket design that allows two processors to operate on the same motherboard. Therefore, Skulltrail can operate eight processing cores on one system. The platform supports two Core 2 Extreme QX9775 processors, which operate at 3.2 GHz.

Možda je tvoja definicija "entuzijasta" različita od Intelove?

Poruka je uređivana zadnji put pon 16.11.2009 8:59 (segregator).
17 godina
segregator kaže...

http://en.wikipedia.org/wiki/Intel_Skulltrail

Intel's Skulltrail is an enthusiast gaming platform that was released on February 19, 2008. It is based on the company's 5400 "Seaburg" workstation chipset. The primary difference between Skulltrail and Intel's current and past enthusiast chipsets is a dual CPU socket design that allows two processors to operate on the same motherboard. Therefore, Skulltrail can operate eight processing cores on one system. The platform supports two Core 2 Extreme QX9775 processors, which operate at 3.2 GHz.

Možda je tvoja definicija "entuzijasta" različita od Intelove?

Cini se da ipak postoji "gaming" maticna za dva procesora.

Za ovo nisam cuo.

Ali isto tako sa tvojeg linka:

"Although found to be an extremely powerful computing platform, Skulltrail has been criticized by media outlets for being "ahead of its time". This is in part due to the lack of support for 8-core computing with many popular game engines, in addition to the extremely high price of the components involved. The use of FB-DIMMs due to the workstation chipset has also been pointed at as a major limiting factor for Skulltrail."

2 procesora su znaci ipak korisni i isplativi samo u serverskom i workstation okruzenju. Namigiva

- Psiho246
15 godina
neaktivan
Buducnost AMD i INTEL

Jedno je zasigurno, AMD i INTEL neće bajkotirati, jer kada bi se to dogodilo, ovaj drugi zarađivao bi ludo, što bi za njih bilo dobro, ali ipak ne,  jer sve se ljudi iz doba u doba zanima za računala pai koristi procesore, čipove... Uglavnom, što bi računalo bilo bez tih stvari - pa vjerojatno ne bi ni mogao raditi. Stoga je njihova budućnost zagarantirana, osim ako se ne dogodi neka velika gospodarska kriza, ili neka pandemija, ali nadamo se da se to neće dogoditi.

A što se tiče 1nm, to se neće dogoditi, barem ne dok sam ja živ. U to sam siguran, a za poslije ne znam. Siguran sam da će nas tehnologija iznenađivati bez granica, ali ipak to sada ide polakše, jer ljudi više ne znaju što izumiti i inovatirati. Bilo je prije lakše, ali s vremenom se sve više otežava.

Nama je dobro i kako i sada jest, tako da nam nije potrebno nešto inovativno (makar ne bi bilo loše), ali sam siguran da ćete za 10 godina uživati u nekom novom modelu računala, ako to uopće i budu računala, ali nisam baš siguran da će izumitelji i inovatori ići baš toliko daleko, čak do 1nm.

ALI, ZNATE, KAŽE SE, KAD JE RIJEČ O TEHNOLOGIJI, NIKAD SE NE ZNA. DANAS RADIM NA RAČUNALU, SUTRA ĆU NA ZRAKU.

Pozdrav od Robert-a Whaterby-a!

RW

0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
damian123 kaže...
vice kaže...

Kad ce doc vrijeme kad na maticnoj bude 2xprocesor :D

Stavis 2xi7 ;D wahah

haha pa sta nije da to vec postoji... Neodlučan il sam ja to sanjo, jer se sjecam da sam negdje vidio Izlanuo se

Hehe ,,ma palo mi napamet bzvz kad sam vidio 2xPCI x16 XD,,dali postoji neznam ali neko kaze da je :D

daj jos 2xnapajanje xD

50 gb rama XD

WoW

Paty
17 godina
jim kaže...

Bill Gates je jednom prilikom reko da niko nikad nece trebat vise od 64kb radne memorije

Radilo se  o 640KB. Cool

16 godina
Buducnost AMD i INTEL

Bio je summit fizicara i ljudi zaposlenih u racunalnoj industriji, ne sjecam se tocno godine, ni tocnog dogadaja, bio sam JAKO mlad kad sam citao o tome (a i citao sam nekoliko godina nakon sto se to desilo), ali odprilike kasne 80-e, rane 90-e kada je netko izjavio da cemo prije kraja tisucljeca imati procesore koji rade na 1GHz, ljudi su se dizali iz stolica i napustali dvoranu uz brojna negodovanja kako je to fizicki nemoguce, a onda se desio pentium na 1GHz, doduse, ako se ne varam, bila je vec 2001. , ali bio je tu

Kako mozete tako mrtvi hladni raspravljat o tome sta se moze ili nemoze kad to ni ljudi koji se time bave i dizajniraju procesore o kojima vi pricate, i rade na novim tehnologijama, ne mogu predvidjet

sto se tice AMD-a i Intel-a mislim da su tu gdje ce biti slijedecih puno godina, amd u low-mid-lowerhigh klasi, intel to + extreem klasi

ja ih vise ni ne gledam ko jaku konkurenciju, iz AMD-a su sami porucili da nece radit high-end i extreem procesore, taj dio trzista su prepustili intelu, intel je dao nesto njima, oboje imaju dio kolaca, nitko ne gubi.... ne bas najbolje za nas, ali nije ni toliko lose

Moj PC  
1 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
Rhodin kaže...

Kako mozete tako mrtvi hladni raspravljat o tome sta se moze ili nemoze kad to ni ljudi koji se time bave i dizajniraju procesore o kojima vi pricate, i rade na novim tehnologijama, ne mogu predvidjet

Pa sve znanje koje mi imamo o tome je iz nekakvih strucnih izvora, nije da mi bezveze uzememo neku brojku i kažemo "e tu ce biti kraj Moorovog zakona". Naravno da nitko nezna kako ce izgledat buducnost racunala za 5-10 godina jer se mogu pojavit tehnologije koje mogu promjenit pricu drasticno, ali doci ovamo i ne dozvolit nam da pricamo o tome je isto ko da nam zabraniš da pricamo o vremenu sutra, da li je istina da li ce prognoza biti ostvarena ili ne, nitko to nemože znat sa 100% sigurnosti (koliko puta se nije ostvarila). Ništa se nemože znat sa 100% sigurnosti, zar to onda znaci da nebi smijeli pricat o stvarima u buducnosti uopce?

17 godina
Buducnost AMD i INTEL

evo malo o vrlo bliskoj budućnosti Intel procesora i tehnologji koja nam dolazi

http://downloadzona.blog.hr/ http://hardwarezona.blog.hr/
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina

Što se tiče podrške programa za više jezgri, većina profesionalnih programa već podržava multi jezgre do negdje 24 jezgre. Radi se o 3D programima, sigurno još ima pokoji ali sad ti znaj sve programe i njihove značajke.

16 godina
Noctifer kaže...
Rhodin kaže...

Pa sve znanje koje mi imamo o tome je iz nekakvih strucnih izvora, nije da mi bezveze uzememo neku brojku i kažemo "e tu ce biti kraj Moorovog zakona". Naravno da nitko nezna kako ce izgledat buducnost racunala za 5-10 godina jer se mogu pojavit tehnologije koje mogu promjenit pricu drasticno, ali doci ovamo i ne dozvolit nam da pricamo o tome je isto ko da nam zabraniš da pricamo o vremenu sutra, da li je istina da li ce prognoza biti ostvarena ili ne, nitko to nemože znat sa 100% sigurnosti (koliko puta se nije ostvarila). Ništa se nemože znat sa 100% sigurnosti, zar to onda znaci da nebi smijeli pricat o stvarima u buducnosti uopce?

Zato sam i dao primjer sa fizicarima i procom koji radi na 1GHz - svi zakoni, pa tako i Moorov su tu da se krse ili da ih se osporava, uvjeravati nekoga u nesto za sto nitko nije siguran da je u krivu je totalno bedasto, pogotovo sto nije dokazano da je u krivu vec se predpostavlja da je tu kraj price... Tko zna, htio sam vam samo sugerirat da iznostie svoja misljenja bez osporavanja tudjih jer, budimo realni, nitko ne zna za sigurno

Mozda sam se malo krivo izrazio na kraju, a sto se tice zabrane, tko sam ja da ikome ista branim, nije mi to ni bila namjera

16 godina
neaktivan
Rhodin kaže...

Bio je summit fizicara i ljudi zaposlenih u racunalnoj industriji, ne sjecam se tocno godine, ni tocnog dogadaja, bio sam JAKO mlad kad sam citao o tome (a i citao sam nekoliko godina nakon sto se to desilo), ali odprilike kasne 80-e, rane 90-e kada je netko izjavio da cemo prije kraja tisucljeca imati procesore koji rade na 1GHz, ljudi su se dizali iz stolica i napustali dvoranu uz brojna negodovanja kako je to fizicki nemoguce, a onda se desio pentium na 1GHz, doduse, ako se ne varam, bila je vec 2001. , ali bio je tu

(...)
Prvi procesor na 1 GHz dostupan na tržištu je bio AMD Athlon, predstavljen 6. ožujka 2000. godine. Dva dana kasnije, 8. ožujka 2003. Intel je predstavio Pentium III na 1 GHz, ali u vrlo ograničenim količinama (paper launch) - nije bio široko dostupan na tržištu kao Athlon - dostupnost je pobošljana par mjeseci kasnije.
--
Oba procesora su se našla na tržištu prije kraja tisućljeća (31. 12. 2000. godine), tako da je govornik bio u pravu. Ipak predviđati nešto 10 godina unaprijed, vrlo je teško u iznimno dinamičnim industrijama, kao što je računalna. Primjer - 3D rendering (frybench): za iscrtavanje iste scene, procesoru koji je izdan 2003. godine je potrebno oko sat i po; današnji četverojezgreni procesor scenu iscrta za pet minuta.
The laws of nature are constructed in such a way as to make the universe as interesting as possible. - Freeman Dyson, Imagined Worlds
Poruka je uređivana zadnji put pon 23.11.2009 9:01 (hrx).
17 godina
hrx kaže...
--
Oba procesora su se našla na tržištu prije kraja tisućljeća (31. 12. 2000. godine), tako da je govornik bio u pravu. Ipak predviđati nešto 10 godina unaprijed, vrlo je teško u iznimno dinamičnim industrijama, kao što je računalna. Primjer - 3D rendering (frybench): za iscrtavanje iste scene, procesoru koji je izdan 2003. godine je potrebno oko sat i po; današnji četverojezgreni procesor scenu iscrta za pet minuta.

Priznaj da si linkao frybench samo da se vidi da AMD rula kad je ozbiljan posao u pitanju Nevinašce

17 godina
Dado_ZG78 kaže...

Prije 10tak godina nije se mislilo ni da će do ispod 50tak nm moći dogurati, pa eto nas gdje jesmo danas Namigiva

Kroz još 10tak godina tko zna kakve ćemo čipove koristiti i od kakvih sve materijala. Jedno je sigurno - očekuje nas zanimljiva i dinamična IT dekada Cool

Bas citao PCchip iz 2001. (volim citati stare casopise, ak ima ko da mi zeli donirati bit cu veoma zahvalan) godine gdje pise da je AMD izradio prototip teraherz tranzistora izradjen u 15 nm. Znaci nije se mislilo.

Nisam citao cijeli topic ali samo cu reci te dvije firme imaju izradjeni plan i raspored za slijedecih 15 godina Osmijeh

Nadjoh clanak i na netu (ne iz PCchipa).

,,Baš i nije... COD je više razbibriga u odnosu na nadmoćni BF2.'' ROFLCOPTERIMAO
Poruka je uređivana zadnji put pon 23.11.2009 13:41 (ukay1000).
16 godina
neaktivan
segregator kaže...
(...) Primjer - 3D rendering (frybench): za iscrtavanje iste scene, procesoru koji je izdan 2003. godine je potrebno oko sat i po; današnji četverojezgreni procesor scenu iscrta za pet minuta.

Priznaj da si linkao frybench samo da se vidi da AMD rula kad je ozbiljan posao u pitanju Nevinašce

Ne - frybench sam linkao zato što je izvor podataka kojima se koristim u nastavku rečenice.

Što se tiče rulanja AMD-a, naravno da će sustav sa četiri šestjezgrena procesora Opteron 8439 SE (ukupno 24 jezgre) biti na vrhu. Pogledaj dva slijedeća sustava - četveroprocesorski sustav sa Opteronom 8393 SE (4 jezgre po procesoru, 16 ukupno) O/C-an na 3,57 GHz je samo četiri sekunde brži od dvoprocesorskog sustava sa Xeon W5580 (4 jezgre, 8 ukupno) na stock clocku od 3,2 GHz. Dodajmo tomu da je slijedećih 25 (!) sustava (rezultata) bazirano na Intelovim procesorima, jedini je zaključak da u "ozbiljnim poslovima" rula Intel, a ne AMD.

The laws of nature are constructed in such a way as to make the universe as interesting as possible. - Freeman Dyson, Imagined Worlds
Poruka je uređivana zadnji put pon 23.11.2009 14:04 (hrx).
17 godina
hrx kaže...

Pogledaj dva slijedeća sustava - četveroprocesorski sustav sa Opteronom 8393 SE (4 jezgre po procesoru, 16 ukupno) O/C-an na 3,57 GHz je samo četiri sekunde brži od dvoprocesorskog sustava sa Xeon W5580 (4 jezgre, 8 ukupno) na stock clocku od 3,2 GHz.

Al uzmi u obzir Intelov Hyper-Threading te činjenicu da Intel sustav ima 24MB rama naspram AMD-ovih 8 Cool

16 godina
neaktivan
segregator kaže...
(...)

Al uzmi u obzir Intelov Hyper-Threading te činjenicu da Intel sustav ima 24MB rama naspram AMD-ovih 8 Cool

HT, kod 3D renderiranja donosi oko 25% bonusa (tj. vrijedi kao četvrtina jezgre, tako da 2 x 4 jezgre + HT = 12 jezgri za 3D renderiranje), a memorija ne igra toliku ulogu u ovom benchmarku.

Poruka je uređivana zadnji put uto 24.11.2009 12:55 (hrx).
17 godina
hrx kaže...
segregator kaže...
(...)

HT, kod 3D renderiranja donosi oko 25% bonusa (tj. vrijedi kao četvrtina jezgre, tako da 2 x 4 jezgre + HT = 12 jezgri za 3D renderiranje), a memorija ne igra toliku ulogu u ovom benchmarku.

HT donosi i prekomijerno grijanje te dodatnu potrošnju.

MSN - drazen016@net.hr , e-mail novi - drazen018@email.t-com.hr
15 godina
Buducnost AMD i INTEL

Prekomjerno grijanje? Ja svoj i7 920 držim na 4.2GHz s uključenim HT-om i temperatura mi neide iznad 80°.

Moj PC  
0 1 hvala 0
17 godina
protjeran
maXonja kaže...

Prekomjerno grijanje? Ja svoj i7 920 držim na 4.2GHz s uključenim HT-om i temperatura mi neide iznad 80°.

80

haha

lol

masno

u životu nisam imao u kompu više od 60 stupnjeva...

neznam jel je ikaj vrijedno tolkog grijanja...

hebeš 2 fps-a i 20 3dmark boda

www.ddoxy.blogspot.com my xFire -- ddoxy, http://doxyzagorec.mybrute.com
17 godina
maXonja kaže...

A koji cooler imaš? TT True Bleki

MSN - drazen016@net.hr , e-mail novi - drazen018@email.t-com.hr
Poruka je uređivana zadnji put čet 26.11.2009 9:55 (Hyperion).
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice