AMD Ryzen procesori (opća tema) izdvojena tema

poruka: 31.699
|
čitano: 6.662.547
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
14 godina
Re: AMD Ryzen procesori (opća tema)
Brega55 kaže...

Pozdrav ekipa,

Danas složena konfa, 9800x3d i Arctic freezer 3 240mm.

Temperature u Battlefield 2042 idu do max 97c..

Imate li kakvu ideju, je li moguće da je ovaj cooler toliko slab za taj cpu?

kakve su Vama temperature?

Screenshot u prilogu

Lp,

Mislim da si trebao veći AIO kpiti makar Arctic freezer 280

15 godina
Wiz3m4n kaže...

Probaj i sa coretemp programom očitati, svakako bi išao na demontažu i montažu sa novom pastom, pastu stavi u X patern i u debljini kako izlazi iz tubice ili mrvu deblje, da nije baš na milimetar tanko jer ne bude dovoljnoja još između X-a natefterim po točkicu.

Vidi pa javi kako bude.....previše paste ne valja, no niti premalo nije dobro. Sretno kolega, javi rezultate

edit:_ U biosu namjesti profil od struje pumpe na full speed odnosno daj konektoru 12V, nejdi na njemu na silent profil....jer on ti je 5V i može narušiti performanse hlađenja

Boris grozni kaže...
Brega55 kaže...

Moguće jedino da pasta se nije dobro rasporedila, pokušati ću danas se poigrati s time.

Ako nekome padne još kakva ideja, javite

Provjeri na mbo "Game mode" na toj ploci koji mnogima zadaje identicni overheating problem, takoder i na Asrocku! Poslao sam ti ostalo na pm

Da ukratko odgovorim svima, dakle skinuo sam blok dolje, pasta je prema mojoj procjeni bila lijepo raspoređena po svim dijelovima, stoga sam odmah otklonio sumnju paste.

Nažalost ponestalo mi je MX-6 pa sam koristio godinu dana staru MX4, međutim nekako sam imao osjećaj da mi je blok ipak slabije ležao na cpu, ne znam zašto, a sjećam se da sam ga jako stegnuo.

Sada sam ipak stavio MX4 na metodu "X" i vratio nazad gore blok i dotezao lagano jednu po jednu stranu, mic po mic, da se uvjerim da pravilno naliježe, stegao sam ga ovaj puta baš malo žešće, već me bilo strag da navoj ne preskoči. Čak sada imam osjećaj da je malo previše paste jer je nakon nalijeganja bloka počelo lagano curiti na stranu, ovu koju vidim, vjerovatno i na ostale ali njih ne vidim od bloka, ne izgleda toliko jako da bi otišlo skroz na socket.

Temperature mi se za sada čine ipak par stupnjeva dolje, iako po meni je to još uvijek malo previše..

Battlefield 2042 nakon cca 15min igre, trenutne vrijednosti na Package: 88,3c a na core: 80,2c, iako je vidljiv spike u jednom trenu na 90,5 i 88,6c

U BIOS-u je pumpa stavljena na full, odnosno 100% a ventovi od hladnjaka na Turbo mode, također svi ostali ventovi u kučištu na Turbo.

Isključio sam Precision Boost koji je bio na Auto i stavio na Disabled, međutim nije se ništa dodatno promijenilo.

Game mode opciju ne vidim u Biosu stoga nema pomaka po tom pitanju.

Imate li još kakvu ideju ili su ove temperature više manje OK ?

Slike u prilogu, nakon skidanja bloka, kako je izgledala raspoređena pasta i novi nanos paste u X (iskreno ovu metodu nikada nisam koristio, uvijek kao točku u sredinu).

Lp,

BяєGa
15 godina
AMD Ryzen procesori (opća tema)

EDIT: Taman kada sam se ponadao da je problem riješen, upalim prime95 i ode package opet na 95c

Lud sam više, nemam ideje.

BяєGa
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina

U prime je tako, ne sekiraj, nikad ga toliko nebuš opteretio u rl radu

13 godina

Daj skini ovaj program za mjerenje temperature https://www.hwinfo.com/

0 0 hvala 0
12 godina

Probaj update bios i daj molim te skini hwinfo i deinstaliraj hwmonitor

Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
mislioc kaže...

hahhaajaads kaže...

Bios je zadnji gore.

HWinfo daje iste vrijednosti, slika trenutnog stanja pod prime95 u prilogu.

BяєGa
12 godina

Ne znam vise sta da probas osim da napravis undervolt, ali nemre neki mali undervolt tolko spustit temperature... Uglavnom, ukljuci PBO, limit stavi na motherboard i imas opciju "Curve Optimizer", za pocetak mozes stavit All Core i mozes pocet sa -10 (negativno naravno, ak crasha na -10 onda je neki los primjerak proca..), pa onda poslikaj napon/temperaturu procesora u HWinfo kad radis stress test.

Edit: to je 1078 bios jel ? Ako da, neki lik je napisao da ima vece temperature sa tim biosom nego sa proslim... mozda je asus nest zajebo

Poruka je uređivana zadnji put uto 12.8.2025 20:50 (hahhaajaads).
Moj PC  
0 0 hvala 0
4 godine
Brega55 kaže...
Wiz3m4n kaže...

Probaj i sa coretemp programom očitati, svakako bi išao na demontažu i montažu sa novom pastom, pastu stavi u X patern i u debljini kako izlazi iz tubice ili mrvu deblje, da nije baš na milimetar tanko jer ne bude dovoljnoja još između X-a natefterim po točkicu.

Vidi pa javi kako bude.....previše paste ne valja, no niti premalo nije dobro. Sretno kolega, javi rezultate

edit:_ U biosu namjesti profil od struje pumpe na full speed odnosno daj konektoru 12V, nejdi na njemu na silent profil....jer on ti je 5V i može narušiti performanse hlađenja

Boris grozni kaže...
Brega55 kaže...

Moguće jedino da pasta se nije dobro rasporedila, pokušati ću danas se poigrati s time.

Provjeri na mbo "Game mode" na toj ploci koji mnogima zadaje identicni overheating problem, takoder i na Asrocku! Poslao sam ti ostalo na pm

Da ukratko odgovorim svima, dakle skinuo sam blok dolje, pasta je prema mojoj procjeni bila lijepo raspoređena po svim dijelovima, stoga sam odmah otklonio sumnju paste.

Nažalost ponestalo mi je MX-6 pa sam koristio godinu dana staru MX4, međutim nekako sam imao osjećaj da mi je blok ipak slabije ležao na cpu, ne znam zašto, a sjećam se da sam ga jako stegnuo.

Sada sam ipak stavio MX4 na metodu "X" i vratio nazad gore blok i dotezao lagano jednu po jednu stranu, mic po mic, da se uvjerim da pravilno naliježe, stegao sam ga ovaj puta baš malo žešće, već me bilo strag da navoj ne preskoči. Čak sada imam osjećaj da je malo previše paste jer je nakon nalijeganja bloka počelo lagano curiti na stranu, ovu koju vidim, vjerovatno i na ostale ali njih ne vidim od bloka, ne izgleda toliko jako da bi otišlo skroz na socket.

Temperature mi se za sada čine ipak par stupnjeva dolje, iako po meni je to još uvijek malo previše..

Battlefield 2042 nakon cca 15min igre, trenutne vrijednosti na Package: 88,3c a na core: 80,2c, iako je vidljiv spike u jednom trenu na 90,5 i 88,6c

U BIOS-u je pumpa stavljena na full, odnosno 100% a ventovi od hladnjaka na Turbo mode, također svi ostali ventovi u kučištu na Turbo.

Isključio sam Precision Boost koji je bio na Auto i stavio na Disabled, međutim nije se ništa dodatno promijenilo.

Slike u prilogu, nakon skidanja bloka, kako je izgledala raspoređena pasta i novi nanos paste u X (iskreno ovu metodu nikada nisam koristio, uvijek kao točku u sredinu).

Lp,

Navigate to the Advanced Mode,
then locate the "Extreme Tweaker" menu.
Within that menu, find the "Turbo Game Mode" setting and change it to "Disabled".
Finally, save the changes and exit the BIOS. 
javi rezultat u svakom slucaju s tim AC 240mm bi trebao imati temp oko 85 ovisno o primjerku cpu tj napona

Poruka je uređivana zadnji put uto 12.8.2025 21:03 (Boris grozni).
17 godina

CURVE -40 PA SMANJIVAJ AKO NE IGRA.....NA KRAJU KRAJEVA U BIOSU MOŽEĐ GA OGRANIČIT NA 85C SA MINIMALNIM GUBICIMA PERFORMANSI

Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
hahhaajaads kaže...

Ne znam vise sta da probas osim da napravis undervolt, ali nemre neki mali undervolt tolko spustit temperature... Uglavnom, ukljuci PBO, limit stavi na motherboard i imas opciju "Curve Optimizer", za pocetak mozes stavit All Core i mozes pocet sa -10 (negativno naravno, ak crasha na -10 onda je neki los primjerak proca..), pa onda poslikaj napon/temperaturu procesora u HWinfo kad radis stress test.

Edit: to je 1078 bios jel ? Ako da, neki lik je napisao da ima vece temperature sa tim biosom nego sa proslim... mozda je asus nest zajebo

Da. to je taj BIOS.

Boris grozni kaže...
Brega55 kaže...
Wiz3m4n kaže...

Boris grozni kaže...
Brega55 kaže...

Lp,

Within that menu, find the "Turbo Game Mode" setting and change it to "Disabled".
javi rezultat u svakom slucaju s tim AC 240mm bi trebao imati temp oko 85 ovisno o primjerku cpu tj napona 

Turbo je bio isključen po defaultu, sada sam pogledao.

Wiz3m4n kaže...

CURVE -40 PA SMANJIVAJ AKO NE IGRA.....NA KRAJU KRAJEVA U BIOSU MOŽEĐ GA OGRANIČIT NA 85C SA MINIMALNIM GUBICIMA PERFORMANSI

Imam osjećaj da ipak i case igra veliku ulogu ovog problema. Naime na ulazu su 3x120mm Arctic ventilatora koja baš i ne daju neki preveliki flow.

Iza je jedan 140mm arctic slim a gore je hladnjak 240, te izgleda da nema baš previše zraka.

Razmišljam možda da probam opciju BE QUIET Dark Rock Elite, tada mogu još dva slim ventilatora na vrh montirati gdje je sada radijator i samim time dobiti i airflow u kučistu.

Navodno i taj zracni cooler bi trebao imati bolje performanse od AIO. U krajnjem slučaju ako se pokaže da su tada temperature OK, nije isključeno i da je defektan ovaj AIO, kako je već netko na početku komentirao da su imali problema sa pumpama.

Lp,

BяєGa
4 godine
Brega55 kaže...

Imam osjećaj da ipak i case igra veliku ulogu ovog problema. Naime na ulazu su 3x120mm Arctic ventilatora koja baš i ne daju neki preveliki flow.

Iza je jedan 140mm arctic slim a gore je hladnjak 240, te izgleda da nema baš previše zraka.

Razmišljam možda da probam opciju BE QUIET Dark Rock Elite, tada mogu još dva slim ventilatora na vrh montirati gdje je sada radijator i samim time dobiti i airflow u kučistu.

Navodno i taj zracni cooler bi trebao imati bolje performanse od AIO. U krajnjem slučaju ako se pokaže da su tada temperature OK, nije isključeno i da je defektan ovaj AIO, kako je već netko na početku komentirao da su imali problema sa pumpama.

Lp,

Prijatelju nikakav zracni hladnjak nije bolji do toga AC 240mm aio-a, jesi siguran da pumpa radi kako treba? 2800rpm? Ja s 280w nisam na 100°c s istim hladenjem!
Skini to sve dolje i montiraj ponovno, provjeri sve navoje, bracket, podloske AC freezer zna biti malo zeznut za našarafiti jednom mi se desilo gdje stvarno nije legao na cpu chest! Probaj uzeti od nekoga drugi zracni hladnjak/cpu barem za test, ako su temp i dalje ogromne vrati cpu!

Poruka je uređivana zadnji put uto 12.8.2025 22:30 (Boris grozni).
17 godina

Daješ 550e za cpu a imaš govno od kućišta, bravo majstore

4 godine

Nema potrebe da vrijedas covjeka, kuciste je solidno s 3x120 mm naprijed kao sto je i rekao, ima bocne usise kao na fractalu i s obzirom da naprijed nema prepreka poput HDD to je cisto uredu!

Moj PC  
0 1 hvala 0
17 godina

A da proverimo šta se dešava ako se skine bočni panel kućišta? Barem za AIO, tj CPU, najbitnije je ima li hladnjak odakle da povuče hladan vazduh. Možda ga u zatvorenom kućištu u igrama grafa puni toplim vazduhom.

WP/WM fanovi, prestanite više lagat ovaj napaćeni narod, nemate to pravo!
Moj PC  
2 0 hvala 1
4 godine
Ivan(4) kaže...

A da proverimo šta se dešava ako se skine bočni panel kućišta? Barem za AIO, tj CPU, najbitnije je ima li hladnjak odakle da povuče hladan vazduh. Možda ga u zatvorenom kućištu u igrama grafa puni toplim vazduhom.

2°c u pravilu utjece bocna stranica ako je u kucistu dobar airflow, covjeku je cpu na skoro 100°c, valjda mu u kuci nije u startu 40°c 

17 godina

Kućište mu nije poznato po dobrom airflowu i uz to ima grafu koja (kao i svi moderni dizajni) topao vazduh delom raspršuje na sve strane (nakon čega se podiže), a delom duva direktno uvis ka hladnjaku AIO-a. Ne tvrdim da je to, ali bih eliminisao tu mogućnost.

WP/WM fanovi, prestanite više lagat ovaj napaćeni narod, nemate to pravo!
Moj PC  
1 0 hvala 0
4 godine
Ivan(4) kaže...

Kućište mu nije poznato po dobrom airflowu i uz to ima grafu koja (kao i svi moderni dizajni) topao vazduh delom raspršuje na sve strane (nakon čega se podiže), a delom duva direktno uvis ka hladnjaku AIO-a. Ne tvrdim da je to, ali bih eliminisao tu mogućnost.

idle to max cpu temp je razlika 50°c, nema to veze s kucistem pa nije u kucistu pocetna temp 80°c

12 godina
Brega55 kaže...
hahhaajaads kaže...

Da. to je taj BIOS.

Boris grozni kaže...
Brega55 kaže...
Wiz3m4n kaže...

Boris grozni kaže...
Brega55 kaže...

Lp,

Turbo je bio isključen po defaultu, sada sam pogledao.

Wiz3m4n kaže...

Lp,

Izbjegavaj slim ventilatore, radje kupi arctic bundle od 5 kom case fan.

scion of the storm
17 godina

Borise nemaš pojima šta govoriš, u Primu 95c nije nenormalno, u igri poput BF koja je poznata da koristi jako puno procesorske snage tih cca 85c opet nije neko čudo za taj AMD.....neće mu biti apsolutno ništa. Ivan je pametno rekao kako možže maknuti prednju plastiku od kućišta pa neka vidi kako bude, također low profil ventilatori nisu baš neka sreća....eto neka kolega si provjeri situaciju bez prednjice, ne košta ga ništa....kako već rekoh sve i da ne napravi ništa 1klik u biosu sa ograničenom temperaturom na 85c je no brainer riješenje ako sve propadne

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina

Što se tiče da sam bezobrazan, samo sam direktan i realan, kučište je van svega gledajuči konfiguraciju, na njemu se ne štedi, isto kao i na napajanju, posebice ako se cijeni tišina i efikasnost hlađenja.....uglavnom te 2 komponente i ostaju za naredna 2-3 builda ako su dobra....Ms ima dobrih jeftinih kućišta tipa Armor V710, mana su mu ventovi koji bi mogli biti i malo efikasniji no ok je. Ovo njegovo i nije, kraj priče.

Moj PC  
1 0 hvala 0
4 godine
Brega55 kaže...
mislioc kaže...

hahhaajaads kaže...

Bios je zadnji gore.

Pogledaj te napone kod sebe a pogledaj ovdje, razlika je sumanuta VID max ti je na 1.33V ako ti nije LLC namjesten kako spada ploca ce ti u loadu doslovno lupati nepotrebno ogroman napon!
Ocigledno ti je nesto upaljeno u biosu kaj przi nenormalno cpu kao sto je meni przio Game mode na 7800x3d, PBO? Load Line Calibration? Resetiraj Cmos izvadi bateriju pa probaj..
S tima Freezerom temperature moraju biti jedno 20°c manje u teskom loadu, pogotovo u gamingu da ti povlaci skoro maximalnih 162w koliko dopusta nema veze s vezom

Poruka je uređivana zadnji put sri 13.8.2025 12:50 (Boris grozni).
17 godina

Uzevši u obzir da ga nije UV + loše hlađenje temperature nisu i tako nenormalne, vjerujem sa svim navedenim postupcima da bi bile ispod 90c.....ja sam svog Ryzena 7600 imao na -40 curve stabilno, u dobrom kućištu i sa 360 AIO bio je hladan. Nisu procesori za usporedbu, no da se to sve lijepo posložiti. Mi tu naklapamo kao babe, pričekajmo da čovjek još to malo posloži, bude to sve OK 

Moj PC  
0 0 hvala 0
13 godina

MS ARMOR V705 je mikrovalna pećnica to je prvo. Ali opet su temperature prevelike debelo. Prvo mi pada to da nisi nešto dobro dotegnuo to vodeno. Daj istestiraj to sa Aida64 ali samo CPU test da vidimo kako dihta na normalnom opterečenju. 

Ovako označi samo CPU test kao na slici. 

1 0 hvala 1
13 godina
Wiz3m4n kaže...

Uzevši u obzir da ga nije UV + loše hlađenje temperature nisu i tako nenormalne, vjerujem sa svim navedenim postupcima da bi bile ispod 90c.....ja sam svog Ryzena 7600 imao na -40 curve stabilno, u dobrom kućištu i sa 360 AIO bio je hladan. Nisu procesori za usporedbu, no da se to sve lijepo posložiti. Mi tu naklapamo kao babe, pričekajmo da čovjek još to malo posloži, bude to sve OK 

Kaj si sad uzeo? Koji procesor?

12 godina
Boris grozni kaže...
Brega55 kaže...
mislioc kaže...

hahhaajaads kaže...

Bios je zadnji gore.

Pogledaj te napone kod sebe a pogledaj ovdje, razlika je sumanuta VID max ti je na 1.33V ako ti nije LLC namjesten kako spada ploca ce ti u loadu doslovno lupati nepotrebno ogroman napon!
Ocigledno ti je nesto upaljeno u biosu kaj przi nenormalno cpu kao sto je meni przio Game mode na 7800x3d, PBO? Load Line Calibration? Resetiraj Cmos izvadi bateriju pa probaj..
S tima Freezerom temperature moraju biti jedno 20°c manje u teskom loadu, pogotovo u gamingu da ti povlaci skoro maximalnih 162w koliko dopusta nema veze s vezom

Ocito Asus ima neke stock agresivne krivulje koje filaju proc sa previse napona (ili je ovaj zadnji bios smece, vec je jedan rekao da ima vise temp na ovom neg na predzadnjem biosu)... Zato sam mu i rekao da upali PBO i da se igra sa CO, krenut od -10 pa nastavit dalje. Ali on i sa stock postavkama ima previsoke temperature pa opet nekak ne vjerujem da je u pitanju samo visok napon... 

Za kuciste bi definitivno izbjegavao onaj MS gore.. ak vec netko ima za 9800X3D, onda moze dodat 50€ vise i uzet posteno kuciste.

12 godina

Nije to kuciste za ozbiljne komponente, otvor za zrak samo na jednoj strani, sitne rupice i još preko njih filter za prašinu, koliko zraka od tu ventovi mogu povuć zaključite sami.

4 0 hvala 1
16 godina

Bez poštene pune mesh prednje stranice nema tu niš od dobrog hlađenja.

Dok ne riješiš makni trajno boćnu stranicu.

Moj PC  
0 0 hvala 0
4 godine
ibme74 kaže...

Nije to kuciste za ozbiljne komponente, otvor za zrak samo na jednoj strani, sitne rupice i još preko njih filter za prašinu, koliko zraka od tu ventovi mogu povuć zaključite sami.

forumaš kaže...

Bez poštene pune mesh prednje stranice nema tu niš od dobrog hlađenja.

Dok ne riješiš makni trajno boćnu stranicu.

kod procesora s AIO je to  u par stupnjeva a ne 20°c kao kod gpu-a u restriktivnom kucistu, cpu mu se przi na skoro 160w

15 godina

Ekipa, 

Prije svega hvala svima na iscrpnom trudu i pomoći, no problem je bio u preslabom AIO i lošem airflowu kučišta

Testirao sam malo AIO izvan kučišta, odnosno izvadio sam hladnjak van. Temperature su i dalje bile visoke u prime95, oko 92c, dok u gamingu donekle ok, oko 80c

Shvatio sam da je ovaj AIO (Freezer 3 240 ARGB) preslab, odnosno gornja granica za ovaj CPU uz uvjet da je airflow stvarno jak.

Otišao sam potom u links i malo se posavjetovao s prodavačem koji je istu muku prošao sa ryzen 9 7950x3d, te je riješio uz case i cooler koji je i meni preporučio, stoga sam kupio novo kučište Montech KING 95 PRO( dolazi sa 4x120mm i 2x140mm RGB ventilatorima, od kojih su 3x120mm dole za usis, 2x140 bočno usis i iza 1x120mm ispuh)

Kod ovog kučišta postoji mogućnost skidanja prednjeg stakla i stavljanja mesha, te putem polugice, rotacija 2x140 mm prema mesh da ispuhuju zrak umjesto da uvlače. te je komplet gornji, donji i stražnji dio kučišta od mesha.

Također sam uzeo Arctic freezer 3 PRO 360. koji je montiran na vrh.

Sada pod prime95 dobijem oko 84na die i 80 na core, kada je gaming u pitanju (battlefield2042) die 75 i 70 core.

U prilogu su slike slaganja konfe i temperatura.

Poruka za sve potencijalne i buduće vlasnike 9800x3d je definitivno ulog u dobar case i 360mm hladnjak, ostalo je sve na rubu, naročito po ovim ljetnim temperaturama.

Ps. tko god je dao komentar za slab AIO i case, bili ste u pravu 

Lp,

BяєGa
Moj PC  
8 0 hvala 0
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice