AMD Ryzen procesori (opća tema) izdvojena tema

poruka: 31.743
|
čitano: 6.761.044
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
16 godina
Re: AMD Ryzen procesori (opća tema)
itomic009 kaže...

Ne znam šta si gledao po netu, ali ti bi dobio fin fps boost sa R5 5600X. Ako imaš para, onda ti se "isplati."

Evo videa i svi manje više pokazuju da su dobitci fps-a na 1440p rezi minorni koliko ja vidim.

hahhaajaads kaže...
MasterOfDisaster kaže...

Pitanje.

Dvoumim se da li da kupim Ryzen 5600X i prodam svoj Ryzen 5 2600. Isključivo pitam za igranje na rezi 1440p, koliko sam malo gledao recenzije po netu dobio bi jako malo fps-a u igrama. Što me čudi, znači i dalje procesori jako malo utječu na broj fps-a u igri. Ili sam možda u krivu.

Mislim da bi profitirao jedino sa 5600X kad bi tipa imao u kompu 6800XT/6900XT/3080/3090, sve ispod toga razlika ono, lila... Razlika je nesto vislja jedino ak igras competitive igre na nizim postavkama (a i to opet ovisi o igri, tipa u neoptimiziranom smecu kao bf 2042 tak ti je svejedno dal imas 2600 ili 5600x i neku jacu grafu)

Ne igram competitive ige nego tipa Disciples Liberation, Cyberpunk 2077, The Ascent, Tom Clancy's Ghost Recon Breakpoint, Division 2 i tako.

Dr. Vicko kaže...
MasterOfDisaster kaže...

Pitanje.

Dvoumim se da li da kupim Ryzen 5600X i prodam svoj Ryzen 5 2600. Isključivo pitam za igranje na rezi 1440p, koliko sam malo gledao recenzije po netu dobio bi jako malo fps-a u igrama. Što me čudi, znači i dalje procesori jako malo utječu na broj fps-a u igri. Ili sam možda u krivu.

Ako ides na rezolucije 1440 i 2160 veci je stres na GPU i samim time razlike u CPU performansama nisu uopce velike. 

Zavisi sta igras, ako ti trenutne igre koje igras rade fino na tom monitoru sa tom 3060ti i R2600 onda zasto mijenjati ako radi kako treba.

Sad zavisi i koji fps ganjas, ako pricamo o monitoru koji ti je naveden onda je to 75Hz monitor i ako neces ici na brzi monitor u smislu refresha onda ti je trenutni setup idalje solidan i dovoljan za vecinu igara. 

Ako mislis ici na neki monitor od 120+ Hz onda ne bi bilo lose upiknuti i bolji CPU. 

Ostajem na rezi od 1440p jer mi grafa (RTX 3060Ti) ne bi mogla gurati 4K nikako na high detaljima, a to je uvijet, ne planiram skoro mjenjati monitor, a ako budem mjenjao opet će biti 1440p i sa tako 75Hz, neću ići na 120+ Hz monitore.

Igre koje ja igram mi rade ok, ali sam mislio da ako bi sa tim procom dobio neki dodatni boost da bi gao onda uzeo, jer ga se sada već može nabaviti novog za 1.900 kn, svoj bi sigurno prodao za 1.000 kn, tako da bi to zapravo bila nadoplata od 900 kn, sad nisam siguran da li je ona ispaltiva ili čisto bacannje novca s obzirom šta igram i s obzirom da neću uzimati bolji i jači monitor.

12 godina
MasterOfDisaster kaže...

Mislim da bi profitirao jedino sa 5600X kad bi tipa imao u kompu 6800XT/6900XT/3080/3090, sve ispod toga razlika ono, lila... Razlika je nesto vislja jedino ak igras competitive igre na nizim postavkama (a i to opet ovisi o igri, tipa u neoptimiziranom smecu kao bf 2042 tak ti je svejedno dal imas 2600 ili 5600x i neku jacu grafu)

Ne igram competitive ige nego tipa Disciples Liberation, Cyberpunk 2077, The Ascent, Tom Clancy's Ghost Recon Breakpoint, Division 2 i tako.

Ma nista onda, radije sacuvaj novce jer taj upgrade ce bit bezazlen, dat ces par tisuca kuna a prakticki neces pomaka vidjet.

14 godina
MasterOfDisaster kaže...

Pitanje.

Imao slicnu dilemu da ti najjednostavnije objasnim zeleno ti je "isti kura* drugo pakovanje."

Sto se tice gaming nema bas nekakve isplativosti iako ima nekog pomaka u performansama ali jedini upgrade koji ima smisla za tvoju konfu bi bio ryzen 5700G jer dobivas integrusu u slucaju da ju trebas/zatrebas i dobivas jos 2 jezgre, eventualno 5800X to bi imalo nekog smisla.

12 godina
MGloc kaže...
MasterOfDisaster kaže...

Pitanje.

Imao slicnu dilemu da ti najjednostavnije objasnim zeleno ti je "isti kura* drugo pakovanje."

Sto se tice gaming nema bas nekakve isplativosti iako ima nekog pomaka u performansama ali jedini upgrade koji ima smisla za tvoju konfu bi bio ryzen 5700G jer dobivas integrusu u slucaju da ju trebas/zatrebas i dobivas jos 2 jezgre, eventualno 5800X to bi imalo nekog smisla.

Na 1080p i fps igrama je pomak ogroman, iz prve ruke govorim (imao 1600 ali opet, 1600 i 2600 su si jako blizu).

16 godina
AMD Ryzen procesori (opća tema)
kradem mine iz minskog polja
Moj PC  
3 0 hvala 1
17 godina
AMD,........is that Epyc or what?
Poruka je uređivana zadnji put pon 7.3.2022 14:02 (rambox).
4 godine
suspendiran

znaci i dalje je 6 core po 300+€ Hvala nebi

16 godina
rambox kaže...

Ne kasnim je ovo je ryzen tema jedina koju priznam a ta nova besmisleno otvorena ko da i nije.

kradem mine iz minskog polja
Poruka je uređivana zadnji put pon 7.3.2022 14:09 (dery).
15 godina
Netherwind kaže...
2. Jel 3070 overkill za ovog Ryzena za 4K gaming, tj. oće li proc biti bottleneck?

U pravilu, što je veća rezolucija, to procesor ima manju ulogu, tako da će ti vjerojatno grafa bit bottleneck ako se planiraš igrati u 4K, pogotovo novije igre i RT đinđe minđe.

Za matičnu ne znam, to nek te forumski eksperti upute.

Say hello to my little friend
Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina

Ta matična za 520kn je žešči deal, tako da uzimaj. Ako se igraš na 4K, onda si dobar s tim Ryzenom jer svakako nećeš doći do FPS razina kad je taj CPU botlneck prije nego ti je grafa maxana. Tako da, rokaj 

Moj PC  
1 0 hvala 1
14 godina

Mozes ostavit stock hladnjak za prvu ruku kasnije ugradi aftermarket.

Moj PC  
0 0 hvala 1
14 godina
Netherwind kaže...
itomic009 kaže...

Ta matična za 520kn je žešči deal, tako da uzimaj. Ako se igraš na 4K, onda si dobar s tim Ryzenom jer svakako nećeš doći do FPS razina kad je taj CPU botlneck prije nego ti je grafa maxana. Tako da, rokaj 

Hvala ti. A kakav je stock hladnjak, jel prebucan, neda mi se davati novce za custom hladnjak ako ne moram 

Nije nešto bučan, ali staviš obični neki tower cooler od 200kn i nećeš ga čuti nikako.

Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina

Nisam više u tim vodama kao nekad, ali ovaj što si linkao djeluje kao pravi cooler. Sigurno i više nego dovoljan za veliku većinu procesora, overkill za R5 2600X. Ako ne misliš ići u neke overclock vode, onda ne možeš pogriješiti niti s jednim tim coolerom, pogotovo za oko 300 - 400kn. Gledaj čisto kako se koji montira, stane li ti da se ne kači s nečim oko socketa i tako to. Svi oni hlade puno bolje od stock coolera i tiši su. Plus možeš i sam regulirati koliko će se vent čuti.

Moj PC  
0 0 hvala 1
15 godina
protjeran
Netherwind kaže...

Ako bi kupovao neki onda bih uzeo nešto šta će me pratiti kroz par konfiguracija. Kakav je ID-Cooling SE-226-XT, jel bolji od recimo Freezera e34 DUO?

Morao bi biti bolji, 6 vs 4 toplovodne cijevi i bitno veca ukupna masa... Ja ga imam sad na 12600K, drzi 5ghz all-core OC prilicno dobro...

Moj PC  
0 0 hvala 1
7 godina

Taj i traktor može hladit. Skoro kilu i pol, mora bit dobar za duže staze.

AMD,........is that baba Su trying to sell us dog sh*t or what?
Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina

360kn za keš. Bagatela za tu hrgu. 

Moj PC  
2 0 hvala 0
15 godina
protjeran

Samo imajte na umu da instalacija trazi kacavidu (odvijac) krizne glave vrlo dugi al ne debeli :) 

Imam dosta alata al opet se trebalo posudjivat okolo...

Moj PC  
0 0 hvala 1
12 godina

Ukoliko netko trazi novi proc, 5600X je u mindstar ponudi na mindfactoriju 205€ + 12€ dostava (mailboxde.com naravno), cca 1650kn (kod nas najjeftiniji 1900kn), uz to dobra prilika je i B450 Tomahawk MAX II za 530kn u Iponu.

Vidim da ga nema vise, 200 komada 5600x otislo u roku par dana...

Poruka je uređivana zadnji put sub 12.3.2022 12:44 (hahhaajaads).
Moj PC  
3 0 hvala 0
15 godina
Intel i AMD fanboy Po danu navijam za AMD a preko većeri za Intel
Moj PC  
0 2 hvala 0
12 godina

intel ograničava klokanje da odvoji skuplje procesore od jeftinijih, dok amd s ovim jednostavno ima problema radi kojih ograničava oc

itkako bi oni to izbjegli da ikako mogu, jer im je to sramota samo takva - top model, nova tehnologija, a moraju mu ograničit oc kao da je neki celeron 

tak da nije to baš isto u ovom slučaju, ali da su postali ista govna kao intel pokazali su to čim su preuzeli gejming krunu u više momenata

14 godina

Klok danas i nije neki faktor

17 godina

Uh jako bitno, pogotovo kad znaš činjenice u praksi.

- u gejmingu bit če brži od bilo kojeg Ryzen 5000 procesora, R9 5900X ili R9 5950X nebitno

- 99% ljudi ne kloka ništa, CPU ili GPU itd

- to je zapravo gejming CPU, ili najbolji gejming CPU koji če ikad sjest u AM4 socket

AMD,........is that Epyc or what?
12 godina
MGloc kaže...

oc je još uvijek itekakav faktor, marketinški naravno

to što mi skoro svi ovdje znamo da je više-manje isti kujac uzet k procesor ili onaj zaključani je sasvim drugi par opanaka, mi smo ovdje mizerni dio tržišta, nama marketing i nije namijenjen, i prvom prilikom kad amd bude mogao za svoj top model vratit oc funkciju to će itekako na sva zvona razglasiti

15 godina
picajzla0707 kaže...
MGloc kaže...

to što mi skoro svi ovdje znamo da je više-manje isti kujac uzet k procesor ili onaj zaključani je sasvim drugi par opanaka, mi smo ovdje mizerni dio tržišta, nama marketing i nije namijenjen, i prvom prilikom kad amd bude mogao za svoj top model vratit oc funkciju to će itekako na sva zvona razglasiti

Pa ako se sjećate prezentacije prve gen ryzena kad 10 puta u videu naglasili da će se svaki moći klokati onda je to jasno kao dan, sad će isporučivati procesor koji se nemoze klokati po puno večoj cijeni. 

Intel i AMD fanboy Po danu navijam za AMD a preko većeri za Intel
Poruka je uređivana zadnji put čet 17.3.2022 20:46 (dreadmoore).
4 godine
suspendiran
MGloc kaže...

Naravno, a 10g najprodavaniji procesori iskljucivo K modeli

14 godina

Obicno pratim pametne ljude na forumu od kojih se da nesto i naucit ali cini mi se da pratim neke krive autore.

EDIT:

Bambox el opet jebes muve ? Najbolji gaming procesor 500$ ?Ako je to najbolji gaming cpu sto ide u am4 socket onda bolje da odmah prelazim na Knitel i3 12100 bolji procesor 4 puta od tog 5800X3D jer kosta i 4 puta manje a na 4k daju isti FPS.

Krivi autori koje pratim 12 : Veca tragedija je ne imat HT/SMT nego razlika clocka od 4.2ghz ili na 4.8/5.0ghz.Kada se uzme u obzir potrosnja i zagrijavanje OC vise nema apsolutno nikakvog smisla osim za odradit i kliknut validate, opalit SS i natrag na stock postavke.

EDIT 2 : Guzo hoces vise ,plati vise pa ce taj render i zavrsit na i9 5 minuta ranije.

Poruka je uređivana zadnji put čet 17.3.2022 22:49 (MGloc).
Moj PC  
2 1 hvala 0
14 godina
MGloc kaže...
Krivi autori koje pratim 12

To njima sigurno puno znači što ih ti pratiš.

ps. nije sve u igrama i u renderu, ima nešto i u virtualnim mašinama, server rolama.

No Fear. No Excuses. No Limits. :D
Poruka je uređivana zadnji put pet 18.3.2022 5:28 (Valentin17).
14 godina
picajzla0707 kaže...
MGloc kaže...

"Mi ovdje" (hardware entuzijasti generalno) smo im za overclok, kad već spominješ, jedini bitni za marketing. A ostali useri, tek ih nije briga niti znaju za overclock. Tako da, s obzirom da su dani overclockanja procesora stvar prošlosti, osim ovih baš extremnih (iako je i to gola kita), oc je baš baš nebitan faktor, jer ga nema. 

14 godina

Pratim i tebe jer si razuman intel fanboy

14 godina
MGloc kaže...

Pratim i tebe jer si razuman intel fanboy

Mene jedino mogu ispratiti u ludnicu.

ps. ja kad kupim Intel, odmah kupim i AMD jer inače um nije na mjestu.

No Fear. No Excuses. No Limits. :D
Poruka je uređivana zadnji put pet 18.3.2022 10:25 (Valentin17).
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice