Pa i radi sve plug n play s Ryzenima, ali zasto nebi radilo bolje ako moze? Kondenzatori i ostale el. komponente su itekako izdrzljive na OC komponentama, a i opcenito (pogledaj npr. napajanja i jamstva na njih). Puno se tog promjenilo od 8800 GTX do danas. Puno se tog promjenilo i u odnosu na prije par godina, pogledaj VRM neke jeftine B550 ploce danas i usporedi s VRM na B350. Pogledaj kucista koje vise nisu mikrovalne, nego imas mali milijon istih s dobrim propuhom, makar imala stakla i RGB. Da, grijanje i hladjenje je opcenito lose, ali komp nije nuklearni pogon i vecina komponenti ti ne predje 80 stupnjeva sto je vise nego u granicama svih komponenti u kompu. Btw. pouzdat se u Win10 da sve radi po defaultu je malo cudnovato misljenje za nekog ko je 12 godina na forumu, ali ok, svako ima svoje.
Ovo je prije svega moje kućište:
Dakle kućište, kao jedan monoblok, ogromno, i vrijedno strahopoštovanja. Industrijski dizajn. SVE ali baš sve komponente se mogu promjeniti bez ikakvog šarafanja i ne postoje šarafi osim samog ključa koji otvara stranicu kućišta, a ključ kao ključ se može kopirati tako da ima i u BIOS-u opcija da ako je kućište nekim čudom otvoreno neće podići OS. Sva sreća nije Apple politika pa doslovce mogu koju hoću komponentu da ubacim.
Tako da izgled kartice, kaljeno staklo te RGB svjetlice ja ne je*em.
U kućištu je 1,4 kW 92% Platinum napajnje (vjerojatno Delta proizvođač)
Osim tog. Chieftec ima dobra kućišta (i napajanja) i Lian Li.. sve ostalo ti je provanje magle. Znam ljude koji kupuju Seasonic, Antec napajanja to ništa nije drugo no Delta ili neka slična OEM kompanija. Znači ovo ti govorim kalo lik koji je ploču (AMD+ATI) imao na radnosm stolu BEZ kućišta i koja NIJE uzemljena (!!!) preko godinu dana i nikada ali nikada ako nisam promjenio jedno 7 stotina memorija, nisam uspio da dotjeram AMD da radi na 800 MHz sva 4 modula. 2 i nekako ali 4 -nikako.
Grijanje u smislu paljenja pa na nekoj idealnoj temperaturu (ne mora biti 80°C nego može biti i recimo 40°C) je loše za komponente, dakle u smislu paljenja ujutru, gašenja navečer. Idealno bi bilo da PC radi non-stop.
Win 10 sve po defaultu radi (u 98% sklopljenih INTEL konfiguracija, za ona 2% AMD-a vjerojatno i to radi) pod uslovom da u Windowsima imaju driveri za mrežnu, to je prvo što pogledam kada mi se novi Windozi instaliraju pa onda idem da brišem Windows.OLD (nema ga više ali opet ostane oko 12 GB). Vidim nema već dva tjedna novih Windoza, mora da su momci iz MS-a na godišnjem.
12 Godina samo na forumu. A da ne govorim da je forum kasnio debelo za drugim forumima (u smislu launča).. Dakle vjerovao ili ne iz Beta verzije 7-ce u Alfa verziju 8-ce i do dan danas sam na beti (Insider) Windoza i sve radi kako treba.. ne vidim problem.
Fora je sto je danas jako lako clockat CPU, otprilike sat vremena posla, ako znas koja je granica procesora. Max. 2-3 sata ako nemas pojma o nicem. Jednom kad namjestis, sejvas profil i toe to. Nije to vise neki sport, veci je sport pisanje po forumu.
Veliš lako danas: svega sat vremena ako znaš, ako ne znaš 2-3 sata.
Pa u moje vrijeme to je trajalo 2-3 minute. Samo promjeniš Jumpere (mostove) na ploči. Ako nemaš BSoD PC će ti raditi. Moglo se i bez otvaranja kućišta.. u Biosu se digne sabirnica za koji MHz * Faktor množitelja i eto te umjesto 2 GHz na 2,2.. gratiš. Naravno može i jedno i drugo. U Bugu je bio članak pod nazovom: "Nešto za ništa" i to su bila zlatna doba OC-a ali sada natezati ionako nategnute komponente (koje su ionako skupe kao Golf III) radi tih 5-FPS-ova. Tko voli nek izvoli. Radim to i ja - ali za novac.
Ali kao što rekoh, lijepo je da mladi imaju taj entuzijazam... ja lično volim da imam 3080 i da se igram na 720p i da mi se ventilatori ni ne okreću, jer je za mene 3080 čisti ćef a i na neki način zalog za budućnost.
Uređivano: Sleapstriming je jedno vrijeme bio popularan. Podesiš sve za Jedan PC i onda samo na drugi disk takvu instalaciju kopiraš sa DVD-a na CD. Ja rekao šefu, nemoj to da radimo, mislim možemo ako su identični PC-i bili ali ako je išta promjenjeno doći će do problema... i došlo je kada su ljudi počeli da zovu i vraćaj ponovo na servis pa onda fino nanova instalaciju radi.
Ok, imas super kuciste iz tog nekog svog vremena, ali vecina ljudi prije 2010 su imali kante od kucista sa 10 ladica za diskove ispred ventilatora. Naglasak u mom postu nije bio RGB i staklo, nego propuh. Iako je danas RGB popularan, puno je veci broj kucista s dobrim airflowom nego prije 10 godina. Sad ce se opet neko uhvatit onih CM kucista s 200mm ventilatorima. Pricam opcenito. Ustvari nije tolka fora ni u airflowu, koliko tome da je manja restrikcija zraka u kucistu.
Kad ti je komp u mirovanju on nije na 0 stupnjeva, nego recimo na 20. Tako da delta s 20 na 40 kod paljenja i nije strasna. Mozda sam u krivu, ali imam osjecaj da su danasnji kondenzatori i el. komponente nesto kvalitetnije nego prije 10 godina, pogotovo kod jeftinijih maticnih i napajanja. Pogledaj malo vijek trajanja tih komponenti, pogledaj kakve kondenzatore npr. Asrock stavlja u budget maticne..
Win10 je tolko dobar za npr. Ryzene da je tamo neki momak trebao izmislit Ryzen balanced plan.. ali to je rjeseno sve s updejtovima. Dobro je dok ima updejtova da. Mozda je problem bio i u komunikaciji izmedju AMD i Microsofta, nebitno ajd.
Koja got da kompanija bila iza Seasonica, rade dobro posao, makar mislim da je to i dalje Seasonic jer su oni ustvari OEM za druge. Da ne rade dobro posao padali bi na testovima i nebi bili tolko hvaljeni. Kolko cesto danas cujes da se nekom skurilo napajanje, a kolko je to cesto bilo prije 10+ godina..
Nisam clockao prije tolko puno godina ko ti, neam pojma kak je to islo. Danas realno nemas sta clockat da, ali ko voli moze, nije ni 2-3 sata tak puno u odnosu kolko ce netko imati taj procesor i maticnu. Naravno da je druga stvar, ako radis u servisu ili di vec, onda bi i ja takvo sto naplacivao..
Nisam znao za Sleapstriming, zanimljivo.
Nije to kućište koje je zanimljivo u svom nekom vremenu bilo. To je isto aktuelno kućište iz P920 Lenovo radne stanice.. (isto je i P900 do P920 vjerojatno će biti isto i na P930).
Airflow je vrhunski odrađen, na 3 zasebna segmenta. Isti princip koriste i Rack serveri i Z stanice od HP-a a i Appleov rende za sir.
Mislio sam palit i gasit računar daleko je pogubnije (koji procenti - nije bitno) nego ga ostaviti upljen do kraja živaota. Logično da je ugašen račuanar na sobnoj temperaturi.
Da, crkvala su napajnja prije 10+ godina daleko više, ali ja sam jedno silovao od 400W koje je povuklo 855W i čekao sam šta će kad puknuti (brat i ja se izmaknuli) - i ništa.. mamu mu njegovu. Eno ga sada okreće Jagnajd.. Zelenu i Crnu spojio i napravio poseban taster. Sa istosmjernom strujom baš se možeš igrati ako želiš.
Jednom sam namjerno da vidim šta će se desiti sa 220[V] na 110[V] povukao onaj crveni taster.. uhhhh.. kako je puklo k'o bomba. Ali otišao je samo osigurač (malen) 1cm i providan je i košta 10 lipa. Ali je gruhnulo i sjevnulo. A probao sam i gore stvari.. jedna od njih je stavljanje od 0 do 1 Mlion promjenljivi otpronik na Sony Trintron CRT monitor.... dotakneš ga samo prstom: slika pozeleni :-D
Samo sam lupao marke tipa Seasonic, Antec i sl.. a znam da OEM-i prave bolje. Recimo Galaxy nije pravio svoje grafičke nego je radio Nvidiji FE izdanja.. navodnu su sada vrhunske grafulje.. bila je negdje vijest.
Ajde dosta smo se raspričali u ovoj AMD Ryzen temi.. da ne oftopičarimo.. sorry kolege.