AMD Ryzen procesori (opća tema) izdvojena tema

poruka: 31.743
|
čitano: 6.756.214
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
11 godina
Re: AMD Ryzen procesori (opća tema)
  • MSI B550 Gaming Edge Wifi ili Tomahawk (Edge ima malo bolje temp.)
  • Asrock B550 Steel Legend, ako ti treba postcode i eventualno bijela boja
  • Gigabyte Aorus Pro B550, all around dost dobra, ali npr. nema front usb C
  • Asus Strix B550-F, ako iz nekog razloga preferiras Asus

To su best buy nesto skuplje B550 koje su u rangu mnogih X570. Mana je naravno u odnosu na X570 sto imas nesto manje utora i manje stazica, a prednost neki smatraju sto nema ventilatora, iako se vent kod vecine X570 niti ne pali do odredjene temp.

Sve su vise nego dovoljne za 3900X sto se tice VRM i temperature VRM. Ako ne vjerujes prouci malo po netu jos, npr. kanal actual hardware overclocking koji testira i analizira te ploce, npr. imas uzivo mjerenje temp. B550 Steel Legend pod 3950X gdje VRM ne prelazi 100 stupnjeva pod full loadom itd. Tj. evo ti link, ali to nije reklama ni za Asrock ni za tog lika, nego sam donesi odluku.

13 godina
protjeran
Chosenone1 kaže...

Pitanje
Najbolja maticna za AMD Ryzen 9 3900X do 1600Kn? Sto vise youtube gledam vise sam izgubljen koju uzeti, vlasnici proca molim iskustva :)

Pogledaj i ovaj video sto se tice VRM-a, pa prema tome onda odluci sto ti jos konkretno treba od specifikacija, vise usb utora, bolji zvuk, bolji net cip, wifi, m2 ili sata slotovi, debug post, itd itd...

Realno sa MSI za ispod 200 eura ne mozes fulat, tu je jos par modela od Gigabyte (Aorus Pro i Elite) od Asusa, (Strix-E i Strix-F), te od Asrocka(skuplja Taichi i jeftinija Extreme 4 + Steel Legend)...

T.L. - za zahvalu udri hvala // WoT and pubg: tomo53nja
Poruka je uređivana zadnji put pon 7.9.2020 12:02 (Tomo53nja).
6 godina
neaktivan
The_Fichek kaže...
  • MSI B550 Gaming Edge Wifi ili Tomahawk (Edge ima malo bolje temp.)
  • Asrock B550 Steel Legend, ako ti treba postcode i eventualno bijela boja
  • Gigabyte Aorus Pro B550, all around dost dobra, ali npr. nema front usb C
  • Asus Strix B550-F, ako iz nekog razloga preferiras Asus

To su best buy nesto skuplje B550 koje su u rangu mnogih X570. Mana je naravno u odnosu na X570 sto imas nesto manje utora i manje stazica, a prednost neki smatraju sto nema ventilatora, iako se vent kod vecine X570 niti ne pali do odredjene temp.

Sve su vise nego dovoljne za 3900X sto se tice VRM i temperature VRM. Ako ne vjerujes prouci malo po netu jos, npr. kanal actual hardware overclocking koji testira i analizira te ploce, npr. imas uzivo mjerenje temp. B550 Steel Legend pod 3950X gdje VRM ne prelazi 100 stupnjeva pod full loadom itd. Tj. evo ti link, ali to nije reklama ni za Asrock ni za tog lika, nego sam donesi odluku.

na ryzen konfi radim svasta, od testiranja, igranja, OC-a dokle ide, enkodinga u premier pro, DTP itd itd

nekada znaju sve jezgre, grafa i diskovi bii na 100% satima, i taj vent se nikada nije upalio

moguce da PCIE 4.0 mode sa grafom i diskovima na nekom 100% opterecenju mogu aktivirati taj vent, ali to nemam pa ne mogu probati

www.youtube.com/TerabitTV
14 godina

Mislim da cu uzimati onda Asrock B550 Steel Legend, boja mi je nebitna, jedino mi je bitno da cpu 3900x radi normalno uz maticnu i rame koji ce vjerovatno biti 3200 ili 3400mhz 64gb total .

17 godina
AMD Ryzen procesori (opća tema)

Jel ima ikakve razlike na kraju B550 i X570? mislim... cijenom nisu velike. Koji je uopće razlog ić na X570?

Moj PC  
0 0 hvala 0
11 godina
Rhodin kaže...

Jel ima ikakve razlike na kraju B550 i X570? mislim... cijenom nisu velike. Koji je uopće razlog ić na X570?

Npr. ako zelis 2 PCIE4 NVMe SSDa, hrpu USB portova, SLI/Crossfire...

Poruka je uređivana zadnji put pon 7.9.2020 12:47 (The_Fichek).
17 godina

Ako te dobro shvaćam, B550 ploče, ako i imaju 2 M.2 slota , samo jedan je nvme, drugi je sata?

Planiram Zen3 , volio bih imat SSD za OS i drugi za igre, oba brza, trebam X570 ploču?

SLI/CF me ne zanimaju. Količina USB portova... ono, standard. 3-4 peripetije (KB+M, sluške, moguće wifi dongle) iza, plus 2* USB 2.0, 2* USB 3.0 + USB 3.0 Type C front.

Moj PC  
0 0 hvala 0
6 godina
protjeran
Rhodin kaže...

Ako te dobro shvaćam, B550 ploče, ako i imaju 2 M.2 slota , samo jedan je nvme, drugi je sata?

Planiram Zen3 , volio bih imat SSD za OS i drugi za igre, oba brza, trebam X570 ploču?

SLI/CF me ne zanimaju. Količina USB portova... ono, standard. 3-4 peripetije (KB+M, sluške, moguće wifi dongle) iza, plus 2* USB 2.0, 2* USB 3.0 + USB 3.0 Type C front.

Nemora znaciti. Ja imam 2 NVme samo sto drugi onda radi na Gen3x2. Ista stvar je bila sa b450 plocama isto, osim asus-a. On ostavlja gen3x4 ali skida zato stazice sa grafickog slota.

17 godina

Pa naravno da drugi radi, ali ako radi sporije onda si mogo kupit i jeftiniji SSD - ako mu je tipom priključka limitirana brzina prijenosa.

Moj PC  
0 0 hvala 0
6 godina
protjeran
Rhodin kaže...

Pa naravno da drugi radi, ali ako radi sporije onda si mogo kupit i jeftiniji SSD - ako mu je tipom priključka limitirana brzina prijenosa.

Gen3x2 ide do 1600MB/S sasvim dovoljno. Sandisk nisam platio nesto ekstra na proslom black friday-u tako da mi je svejedno iako kocim ovaj ssd ali eto.

8 godina
protjeran
HCgamingCRO kaže...

Nemora znaciti. Ja imam 2 NVme samo sto drugi onda radi na Gen3x2. Ista stvar je bila sa b450 plocama isto, osim asus-a. On ostavlja gen3x4 ali skida zato stazice sa grafickog slota.

I to je najpametnije sto su napravili, jer grafika na x8 gubi max 2% performansi, a M.2 SSD na x2 gubi pola propusnosti.

B450-I je bila moj jedini izbor, i za razliku od X470-I je nikakva razlika.

Steel for Humans, Silver for Monsters, Gold for the Witcher...
11 godina
Rhodin kaže...

Ne, oba M.2. podrzavaju NVMe (ti mozes stavit i onaj sa sata3 brzinama, ak oces), jedan je PCIE3, drugi je (onaj obicno iznad graficke) PCIE4.

Btw. skoro sve te matice podrzavaju i M.2 Wifi (obicno sakriveni treci M.2.) koji se lako kupi na Aliexpressu skupa ili bez antena koje su isto sića, a neke maticne kao Edge Wifi dolazi po difoltu s 2 antene i wifi modulom. Nisam siguran hoce li Wifi 6 funkcionirati, ako stavis random modul, treba malo pripazit, ali ako te to interesira ces vjerojatno odmah uzeti maticnu s wifiem.

Btw. USB hub isto nije skup npr. s Alija ili cega vec, samo treba znat izabrat dostavu koja stize unutar mjesec dana (to su obicno one s tracking numberom), tj. ne skrtarit par dolara za dostavu. Od spomenutih maticnih Gigabyte daje najvise USB-ova, ali nema interni usb C, nego samo straznji (boli te briga, ak ti kuciste nema sprijeda 3.1).

Pozornost mozes obratit i na zvucne, ALC1220 vs ALC1200, makar vjerujem da je zvuk vrlo slican. Mozda veca sitnica je zelis li da ti zvuk sprijeda bude jednake kvalitete kao i onaj sa straznjeg 3,5mm. U tom slucaju vjerujem da je Giga najbolja od spomenutih, bok uz osjetno skuplju B550 Strix.

Za kraj, mislim da je cijena tu odlucujuci faktor i eventualno postcode kojeg ipak ima samo Asrock Steel Legend ili Extreme4, jedine B550 ispod 200 USD/EUR s postcodeom. Extreme4 ima start i stop gumbe, a Steel legend dodatni DP port. Mislim da je to prakticki jedina razlika, bacanje para naspram Steel Legend. Doduse to kaj su ostavili gole pinove bez tih tipki dolje desno kod Steel legend meni ruzno izgleda, ali boze moj. Ocito da imaju identican PCB, eventualno Extreme4 6layer, ali sumnjam. Po meni ta maticna ipak najvise nudi kad vidis sto sve ima na sebi, iako mi se ni najmanje ne svidja marketing (npr. Dragon LAN lol).

17 godina

Zen 3 4000, eto očito stiže i 10/20 model ili verzija.Hm zanimljivo, ali i očekivano s obzirom na ranije glasine Zen 3/8 Core CCX ili CCD.

https://twitter.com/1usmus/status/1302989616463708162

Človek napominje, deset jezgri preko dva CCD-a.Dakle to bi onda bio otpadak od lošije 16/32 verzije, s obzirom da Zen 3 16/32 verzija ima 2 x CCD po 8 CPU jezgri.

Malo kasnije spominje ovo dole, dakle 5+5 ili 6+6 ili 8+8 vjerojatno CPU jezgri u CCD-u.

https://twitter.com/i/web/status/1302997948029120513

AMD,........is that Epyc or what?
Poruka je uređivana zadnji put pon 7.9.2020 20:40 (rambox).
Moj PC  
4 0 hvala 0
11 godina
Chosenone1 kaže...

Pitanje
Najbolja maticna za AMD Ryzen 9 3900X do 1600Kn? Sto vise youtube gledam vise sam izgubljen koju uzeti, vlasnici proca molim iskustva :)

Da se nadodam na prosli post. Ne znam imas li procesor ili ne, ali ako jos nisi kupio 3900X mozes ga zajedno s MSI maticnom bilo B550 bilo X570 kupiti uz cashback, povrat novca, ako kupujes u nekom od svapskih ducana kao npr. Mindfactory: https://www.mindfactory.de/Highlights/MSI_CASHBACK_AKTION/Badge/163x80_badge_MSI_0920_MB_Cashbackspecial_Mindfactory Akcija vrijedi skoro do kraja godine. Ne mozes fulati koju got maticnu uzeo s liste.

10 godina

kontam uletiti u 3800XT, vjerujem da će biti i više nego dovoljna za gtx 3080. Sad me zanima isto kao i kolegu nešto prije, nekakva matična do nekih 1500 kn, iskreno uopće nisam pratio te matične za am4, sad vidim da ima te neke b450 b550 neke X, uopće ne kužim šta se događa

Moj PC  
0 0 hvala 0
12 godina

Asus PRIME X570-P

10 godina
ibme74 kaže...

Asus PRIME X570-P

bome mi sviđa mi se preporuka, i baš mi fino izgleda ploča, hvala ;)

12 godina
Cansee kaže...

kontam uletiti u 3800XT, vjerujem da će biti i više nego dovoljna za gtx 3080. Sad me zanima isto kao i kolegu nešto prije, nekakva matična do nekih 1500 kn, iskreno uopće nisam pratio te matične za am4, sad vidim da ima te neke b450 b550 neke X, uopće ne kužim šta se događa

Sad si na konfi sa 6700k ? Ako da, ja ti toplo preporucujem da pricekas do kraja godine i vidis situaciju sa Zen 3.

15 godina

evo ja čekam, pa kad se smanji početna bura i padnu cijene ide prvi 4xxx Rzyen s punim CCXom, tj 8/16 varijanta umjesto 2600 kojeg sad imam

na X570 - Aorus Elite

Ju je je? Je ju je!
Moj PC  
5 0 hvala 0
16 godina
Dakle nije crkla zvucna na B450 Carbon neg je Windows konstantno forsirao update na najnoviju verziju koja radi samo ako imas Windows Store, sredjeno u Powershellu...
Koka, dskoteka, Marlboro, Suzuki
17 godina

Eto i datuma za Zen 3 lansiranje ili službeno predstavljanje.Dakle 8.10, pa eto to znači da je AMD razdvojio RDNA 2 GPU i Zen 3 lansiranje.

https://twitter.com/AMD/status/1303727083747766274

https://twitter.com/LisaSu/status/1303725578160349185

Ipak očekivano, CPU hardver zaslužuje poseban dan za službeno predstavljanje.

Poruka je uređivana zadnji put sri 9.9.2020 18:44 (rambox).
Moj PC  
6 0 hvala 3
15 godina
Odlicno sad ce neki 4600 dobro doci
Moj PC  
0 0 hvala 0
6 godina
protjeran
rambox kaže...

Eto i datuma za Zen 3 lansiranje ili službeno predstavljanje.Dakle 8.10, pa eto to znači da je AMD razdvojio RDNA 2 GPU i Zen 3 lansiranje.

https://twitter.com/AMD/status/1303727083747766274

https://twitter.com/LisaSu/status/1303725578160349185

Ipak očekivano, CPU hardver zaslužuje poseban dan za službeno predstavljanje.

Znači AMD preuzima vodstvo i u gaming segmentu, lijepo će se pariti s novom serijom Nvidia kartica, + pcie 4.0 za ove buduće tehnikalije 

17 godina

Mislim da Ryzen već ima vodstvo, ovo će samo bit zadnji korak da ni single core performance ni OC ni ikakvih drugih prednosti Intel nema.

Ako bude sve ko do sad i cijenom će Ryzen biti povoljniji.

Moj PC  
1 1 hvala 0
16 godina

Budu li jači u igrama od intela bit će cijena ista ko intel možda i veča.

kradem mine iz minskog polja
6 godina
protjeran
Rhodin kaže...

Mislim da Ryzen već ima vodstvo, ovo će samo bit zadnji korak da ni single core performance ni OC ni ikakvih drugih prednosti Intel nema.

Ako bude sve ko do sad i cijenom će Ryzen biti povoljniji.

Mislim specificno na gaming performanse, i btw kako ce se trenutni ryzeni nositi sa 3080,3090 na 1440p i 4k rezoluciji? Pretpostavljam zbog raytracinga razlike ce se jos dodatno smanjiti jer ce se tu grafe dosta znojiti, a i zbog xboxa sve buduce igre ce biti radjene na dx 12U pa bi procesori trebali biti dodatno rastereceni.

17 godina
dery kaže...

Budu li jači u igrama od intela bit će cijena ista ko intel možda i veča.

Bolje šuti, da ne bi ljudi prije vremena pogubili živce.

https://twitter.com/BitsAndChipsEng/status/1303738930743906308

13 godina
Cansee kaže...
ibme74 kaže...

Asus PRIME X570-P

bome mi sviđa mi se preporuka, i baš mi fino izgleda ploča, hvala ;)

Imao sam, dobra ploca, solidno klokanje isto, kako rama tako i cpu

14 godina
Riot kaže...

Mislim specificno na gaming performanse, i btw kako ce se trenutni ryzeni nositi sa 3080,3090 na 1440p i 4k rezoluciji? Pretpostavljam zbog raytracinga razlike ce se jos dodatno smanjiti jer ce se tu grafe dosta znojiti, a i zbog xboxa sve buduce igre ce biti radjene na dx 12U pa bi procesori trebali biti dodatno rastereceni.

Pa serija 3000 će se nositi bez problema dok će ovi iz starijih serija imati nešto niži fps. 

5 godina
protjeran

Pozdrav, imam problema s novim Ryzen računalom. Procesor je Ryzen 5 3400G, ASRock B450M-HDV R4.0. i Patriot Viper4, 3000MHz, 2x8GB, CL16. Kod igranja igara ruši mi se sustav i prikazuje BSOD.

Google mi govori da se radi o nekom problemu vezanom za AMD. Dvaput sam instalirao Windowse na čisto, stavio zadnje drivere za chipset i grafiku, BIOS je zadnja verzija, DDR4 sam spustio na 2133 MHz. Opet se javlja isti problem.

Poruka je uređivana zadnji put čet 10.9.2020 8:22 (user2206).

0 0 hvala 0
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice