AMD Ryzen procesori (opća tema) izdvojena tema

poruka: 31.746
|
čitano: 6.777.327
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
7 godina
AMD Ryzen procesori (opća tema)

Nemojte uopće pričat o 1.5 naponu. Nažalost ja svog imam na 1.35 + 0.05 offset jer je loš primjerak 1600AF za 4.0GHz. Radi i na 4.1, ali nemam potrebu unosit moguću nestabilnost. Imam drugi hladnjak, tvornički je samo za standardni procesor. Za 1.5V treba ili skupi air kao Noctua nhd14/15 ili neko veće AIO vodeno + ogroman propuh u kučištu da to zbilja drži na niskim temperaturama jer će krepat procesor. Koja je onda poanta jeftinog procesora? Napon će ga uništit za čas. 7nm zen za svaki dan ili PBO pa neka automatika dere ili 1.35V max. Ovo su doduše samo 4 jezgre, al opet...

Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina

Buđet oko 2000kn... 

MS Winston kuciste 300kn 

Ryzen 5 1600AF 830kn 

E sada koja maticna i koja memorija? I mozda neki hladnjak za cpu?

Grafa bi isla vjerojatno RX580 1080p gaming ili ak je overkill za taj cpu moze i RX 570?

Napajanje je Enermax ENP500AG iz starog kompa. SSD imam od prije, pa za sad nebi isao na novi ali moze maticna sa M2 slotom za kasnije

0 0 hvala 0
12 godina
Re: AMD Ryzen procesori (opća tema)
Jakovp kaže...
hahhaajaads kaže...
Jakovp kaže...
dery kaže...

Nek rikne,mijenjaš ga ko čarape koliko košta.

Lol, nemoj to pisati po forumu, još će netko to napraviti. Max napon za all core overclock je oko 1.3 V, a ovo je skoro 1.5 V, to ubije proc u roku mjerenom u tjednima, ne godinama.

Opet ovo govorim. Zen 2 za gaming moze bez beda radit na 1.4v. To je drugo sto se nekima degradiro zato jer su ga stalno stress testali i renderali svaki dan i svaki sat...

Jel garantiraš za to? Bolje ne davati takve savjete, većina ljudi nema para na bacanje, a tako nešto nesmotreno će prvi narpraviti klinci koji nisu platili taj proc.

Ne kažem da nisi u pravu, ali ono.

Pa garantiraju ovi sa ryzen master grupe, ima ih hrpetina koji imaju love ko pljeve i drze svakojake modele po 1.4-1.45v i kazu nikad nista... Naravno trebas adekvatno hladjenje, a ne da ti on u gejmingu dostize po 80 stupnjeva u sessionu od 10-15 sati... Ovi koji kaze da su degradirani, samo su neki extreme klokeri, koji stalno benchaju i renderaju i onda nist cudno..

15 godina
Lobinka kaže...
dery kaže...

riknut će na 1.5V

Pa kad ga mjenjas de ti taj svoj klokni na 1.5V all core pa da vidimo jesu li carape ili je mozda nesto vise od carapa.

Moj PC  
0 0 hvala 0
7 godina
dery kaže...

9900k je pćkin dim podere on i specijalca, nema sad nazad i izvlačit se " ovo ne važi varao si". Tražio si dobio si. Prosvjetljen?

to je i9-9900ks eng.sample sa ali expresaa od 199usd od bryana sa tech yes city na 3.1ghz boost all core možda i manje

edit: moja greška vidim da nije taj eng.sample nego stavrno ga šiša 3300x za jedan fps ;)

Poruka je uređivana zadnji put pon 11.5.2020 1:19 (dejo74).
12 godina
dejo74 kaže...
dery kaže...

9900k je pćkin dim podere on i specijalca, nema sad nazad i izvlačit se " ovo ne važi varao si". Tražio si dobio si. Prosvjetljen?

to je i9-9900ks eng.sample sa ali expresaa od 199usd od bryana sa tech yes city na 3.1ghz boost all core možda i manje

a onaj 3300x je kineski sample, 30$ sa aliexperssa i boosta inace do 5.0, ovdje radio samo na 4.6...

7 godina

1600 AF je sličan R5 2600 kad se ručno kloka na 4.0-4.2 GHz. Ima u temi CB R20 nekoliko rezultata forumaša pa se može usporedit. Što se tiče bottlenecka, da imam novaca, nebi mi bilo žao stavit 2070 super u kombinaciju sa tim procesorom. Tada nebih vjv ni imao taj pprocesor, već bolji, iako je ovo previše za mene. Doduše, tu na 1920X1080p procesor je usko grlo. Uostalom, stvarno je pun YT svih mogućih Ryzen kombinacija. RX 580 je hrana za bebe. Samo rokaj.

14 godina
neaktivan
Imam 5700xt i stock 1600af. Za manje cpu intense stvari je bomba na 144hz 1080p. Za 822kn (prije nego je sve poskupilo) je stvarno top.

Na obicnom cod mp ide lako 160fps avg ako ne i vise. Na warzoneu koji traži malo više od cpua imam 115avg fps.

Mislim se ili uzet arctic freezer 34 i da se prvi put odvazim overclockat cpu (ovo mi je prvi privatni PC, nisam htio na obiteljskom clockat) ili se strpit dok ne izade ryzen 4xxx da uzmem 3600 po nesto manjoj cijeni.
12 godina

Uzmi cooler svakako, mozes ga kasnije iskoristiti i za 3600, cpu i tvoje usi (ako ne igras sa sluskama) ce ti biti zahvalni.

14 godina
neaktivan
Kontam tako nesto, iako pravo da ti kažem, CPU i ne čujem pored graficke.
Kad ona potjera rpm dosta se cuje, iako headset to pokrije dobro.

Ali opet, budi rečeno, nemogu reć da dize ventilator cesto. Drzi 71C ingame, i mozda sam je par puta cuo da dize rpm jako.
15 godina
odjavljen
insomniac kaže...
Kontam tako nesto, iako pravo da ti kažem, CPU i ne čujem pored graficke.
Kad ona potjera rpm dosta se cuje, iako headset to pokrije dobro.

Ali opet, budi rečeno, nemogu reć da dize ventilator cesto. Drzi 71C ingame, i mozda sam je par puta cuo da dize rpm jako.

Šta se pulse tako čuje? U kojem kućištu je to?

http://www.bug.hr/forum/post/predstavljanje/slike-vaseg-hardvera/1959989.aspx
14 godina
neaktivan
Bas bas rijetko, kad bas odvrne rpm. Fractal Design Focus G
15 godina
odjavljen
insomniac kaže...
Bas bas rijetko, kad bas odvrne rpm. Fractal Design Focus G

Pa to bi čak trebalo biti ok, koja je konfigracija ventova?

http://www.bug.hr/forum/post/predstavljanje/slike-vaseg-hardvera/1959989.aspx
11 godina

Da to nije kad igras, nego ovako iz cista mira? Sapphire ima tu stvar kad ventovi idu naglo u obrnutom smjeru da se ociste od prasine, mozda je to to. Ako je u gejmanju onda ti je to kod dijela gdje je nagli rast fan krivulje koju si mozes namjestit..

17 godina
odjavljen

Nakuplja mu se vjerojatno topli zrak ispod graficke kao i kod mene. Otkako sam stavio 2x80mm ventilatore ispod grafe da ispuhuju vruci zrak iza - cijeli stroj prodisao i utisao se.

Freak Show Inc.

0 0 hvala 0
16 godina

sad baš namještam te krivulje i vidim da u biosu nemožeš složit ravnu liniju, nego samo ravnu do cca 70 stupnjeva(valjda proca?) i onda ide full

Izgleda da moram dodat bar 2 venta na usis na prednju stranu(kućište je ispod stola).. Koje ventove da uzmem? da su ok? 120mm je u pitanju..

(G)jokaCRO ingame
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
odjavljen

Noctua

Freak Show Inc.

3 1 hvala 3
16 godina

čuj ti ovoga buržuja... nedam više od pol kile meda za vent...

(G)jokaCRO ingame
Moj PC  
8 0 hvala 0
14 godina
red_bull kaže...

Arctic F12 ili P12 PWM PST.

Za sva pitanja i pomoć, obratiti se preko privatne poruke. :D
17 godina
odjavljen
Freak Show Inc.
Poruka je uređivana zadnji put pon 11.5.2020 10:39 (Friday).

3 0 hvala 3
14 godina
neaktivan
Slozio sam ga prije nepunih mjesec dana, a od tad nisam imao vremena igrat se s postavkama previse.

Imam 2x120 usis s prednje strane koji su dosli s kucistem (mesh front panel) 1x120 arctic p12 kao exhaust sa zadnje strane.

S donje i gornje strane ima mjesta za jos bar 3 venta. PSU je okrenut ventom prema dolje.

Prvih par dana kad sam upalio CoD, znalo se tokom igranja zavrtit jako, sta se dosta culo. Na kratke periode, ali uvijek jednako razmaknute.

U zadnjih dva tjedna skoro svakodnevnog igranja nisam cuo nijednom da je zavrtila tako, iskreno cak ni u aida64 stress testu.
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina

jel mi treba neki razdjelnik da ih sve spojim na jedan konektor ili? to mi zvuci najpametnije...

(G)jokaCRO ingame
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
odjavljen
Valentin17 kaže...
red_bull kaže...

Arctic F12 ili P12 PWM PST.

BTW, ne znam jesi isprobavao PST. Ako nisi - ni nemoj. Ne radi tako kako oni tvrde. Jedan uglavnom radi dosta brze od drugog. Ne znam kako je kad ih ulancas vise od 2 ali cisto sumnjam da bude bolje...

Freak Show Inc.
16 godina

Neznam kaj je pst...

(G)jokaCRO ingame
Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
Friday kaže...

BTW, ne znam jesi isprobavao PST. Ako nisi - ni nemoj.

Probao i nisam primjetio to kaj ti veliš, jebga, korisim Noctua Industrial PPC ventilatore u svom računalu koji su među najbučnijima uopće,

pa sam više manje i oglušio na to.

red_bull kaže...

Neznam kaj je pst...

Svaki ventilator ima i muški i ženski priključak, jedan spojiš na ploču, a u drugi spojiš drugi ventilator.

Za sva pitanja i pomoć, obratiti se preko privatne poruke. :D
Poruka je uređivana zadnji put pon 11.5.2020 10:53 (Valentin17).
17 godina
odjavljen
red_bull kaže...

jel mi treba neki razdjelnik da ih sve spojim na jedan konektor ili? to mi zvuci najpametnije...

Arctic PST ventilatori imaju foru da ih ulancas ali ne rade na istim okretajima kad to napravis (iako reklamiraju tu tehnologiju tako da ispada da rade bas na identicnom broju okretaja)

Freak Show Inc.
16 godina

Moram priznat da me ovaj feature privlači.. Nije mi ni jako bitno da se baš svi okreću identičnom brzinom...

Još jedna stvar koju sam primjetio vzeno uz ploču (asus tuf b450 pro gaming) je da realtek driveri ne rade kak spada, tj da ne rade equalizeri..  To sam riješio instalacijom modanih realtek drivera.

Samo info ako netko bude imao isti problem..

Zvuk je dobar ali već me grebe diskretna zvučna... Neda mi vrag mira

edit

hvala fromcelltohell na sugestiji

(G)jokaCRO ingame
Poruka je uređivana zadnji put pon 11.5.2020 11:14 (red_bull).
Moj PC  
2 0 hvala 0
11 godina
Friday kaže...
red_bull kaže...

Arctic PST ventilatori imaju foru da ih ulancas ali ne rade na istim okretajima kad to napravis (iako reklamiraju tu tehnologiju tako da ispada da rade bas na identicnom broju okretaja)

Ne znam za PST, ali imam 3 komada obicnih P14 povezana Arcticovim splitter kablom (fala ibme) koji ide u jedan PWM utor i rade svi na istoj brzini. Iako su 3pin, mogu se PWM kontrolirati (DC u biosu, PWM kontrola putem Fan xperta). Citajuc Arcticovo sluzbeno objasnjenje mislim da je PST stara oznaka da ventovi idu vrlo nisko na PWM signalu sto je danas skoro pa standard.

"If you want to improve the cooling efficiency of your computer you get several case fans working in parallel (since it takes 10 fans to double the noise level). But what does it help if they don't work together? The PST assures that all of your fans listen to one control signal. E.g. you share the CPU Cooler's PWM signal and assure that your case fans stand down at low load and spin up whenever necessary."

9 godina
neaktivan

Nažalost, serija ryzen 4xxx ti neće raditi na serijama batičnih 300 i 400 neovisno da li su B ili X varijante, znači samo X570 i nadolazeći B550. Problem je što na tim matičnima čip na BIOS-u ima mali kapacitet pa imaju problema s novim microcodovima. Pogledaj samo kako je bilo kada je serija 3000 izlazila. Sve matične osim X470 i "refresha" koji podržavaju seriju 3000 "out-of-box" morale su flashati BIOS na jednostavnije varijante s time da su podrške za neke procove izbrisane. Preostaje ti kao i većini, samo upgrade na jače modele iz serije 3000 koji su ionako odlični :).

P.S. Link u prilogu: https://www.guru3d.com/news-story/ryzen-4000-zen-3-desktop-cpu-compatibility-with-x570-b550not-400-or-lower.html

12 godina
Brki1994 kaže...

Nažalost, serija ryzen 4xxx ti neće raditi na serijama batičnih 300 i 400 neovisno da li su B ili X varijante, znači samo X570 i nadolazeći B550. Problem je što na tim matičnima čip na BIOS-u ima mali kapacitet pa imaju problema s novim microcodovima. Pogledaj samo kako je bilo kada je serija 3000 izlazila. Sve matične osim X470 i "refresha" koji podržavaju seriju 3000 "out-of-box" morale su flashati BIOS na jednostavnije varijante s time da su podrške za neke procove izbrisane. Preostaje ti kao i većini, samo upgrade na jače modele iz serije 3000 koji su ionako odlični :).

P.S. Link u prilogu: https://www.guru3d.com/news-story/ryzen-4000-zen-3-desktop-cpu-compatibility-with-x570-b550not-400-or-lower.html

To je sve 50/50, vidis da u tom prilogu pise da X370/B350/A320 ploce isto nemogu na ryzen 3000, a zapravo mogu bez problema.

E-mail:
Lozinka:

vrh stranice