AMD Ryzen procesori (opća tema) izdvojena tema

poruka: 31.740
|
čitano: 6.710.579
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
13 godina
Re: AMD Ryzen procesori (opća tema)
VladimirLem kaže...
VladimirLem kaže...

GSkill Ripjaws 2x8 GB 3600 MHZ ali CL19 za 450 kn, novo neotvoreno?

Ispalo je CL20 na kraju Al ajd barem je bootalo XMP bez problema iz prve. E sad kako testirati RAM i napraviti neku usporebu. Brijem da ovih 3600Mhz CL20 nije bolje od 3200Mhz CL16?

Pa 3200 c16 ti je optimalis za Ryzen, sweet spot.

5 godina
odjavljen
Jakovp kaže...

Ispalo je CL20 na kraju Al ajd barem je bootalo XMP bez problema iz prve. E sad kako testirati RAM i napraviti neku usporebu. Brijem da ovih 3600Mhz CL20 nije bolje od 3200Mhz CL16?

"Ispalo" je zato jer trebaš omogućiti geardown mode u biosu da bi mogao imati neparne latencije.

Hm, idem vidjeti gdje je to. Matična je Tomahawk Max sa zadnjim BIOSom.

mislioc kaže...

Zato sam i stavio anketu, za istu cijenu sam mogao birati i onaj AGEIS. 17 naspram 2 je glasalo za 3600 CL19.

Poruka je uređivana zadnji put pet 3.1.2020 20:03 (VladimirLem).
5 godina
odjavljen
Jakovp kaže...

"Ispalo" je zato jer trebaš omogućiti geardown mode u biosu da bi mogao imati neparne latencije.

Bio mi je na auto, kad sam ga omogućio nisam dobio ništa, ostalo je CL20 ali kad sam ga onemogućio dobio sam CL19. Međutim u AIDA64 u Memory Latency testu sada imam 2 ns slabiji rezultat, prije je bio 70,6 ns sada je 72,7 ns.

Poruka je uređivana zadnji put pet 3.1.2020 20:14 (VladimirLem).
16 godina
mislioc kaže...
VladimirLem kaže...
VladimirLem kaže...

GSkill Ripjaws 2x8 GB 3600 MHZ ali CL19 za 450 kn, novo neotvoreno?

Mozda za 1/+ gen ryzen, za 2. Je optimalno 3600-3800c16 ovisno o tom kolko mozes dic IF.

Tipa meni je trenutno na 3666C16 dok se ne poigram s postavkama.

A VladimirLem trebas sam skinut Ryzen DRAM calculator i to je to nema puno razmisljanja.

Poruka je uređivana zadnji put pet 3.1.2020 20:16 (8ax).
12 godina
8ax kaže...

Mozda za 1/+ gen ryzen, za 2. Je optimalno 3600-3800c16 ovisno o tom kolko mozes dic IF.

A VladimirLem trebas sam skinut Ryzen DRAM calculator i to je to nema puno razmisljanja.

Kak je optimalno 3600-3800 cl16 ? Znaci po tom bi ti morao dat ko zna kolko love vise da dobijes tih par fpsa ? Optimalno za sve ryzene (1, 2 i 3 gen) je 3000 CL15 ili 3200 CL16.

16 godina
hahhaajaads kaže...
8ax kaže...

Kak je optimalno 3600-3800 cl16 ? Znaci po tom bi ti morao dat ko zna kolko love vise da dobijes tih par fpsa ? Optimalno za sve ryzene (1, 2 i 3 gen) je 3000 CL15 ili 3200 CL16.

500kn su 2x8 CJR stickovi isto kao i AFR i MFR.

600-650kn su bolje binnani koji garantiraju 3600+ a imas i E-Die.

To kaj se ne razumijes u IC-ove, jebiga.

P.S. pogledaj sliku i ne pravi se pametan

Poruka je uređivana zadnji put pet 3.1.2020 20:48 (8ax).
10 godina
neaktivan
AMD Ryzen procesori (opća tema)

Best buy RAM za ryzen 3xxx seriju je nekakav 3200MHz/CL16, jer kod 3xxx serije brzina memorije ipak ne donosi toliki boost koliki je zapravo donio duplo veći L3 cache.

A idealno bi bilo da je takt najveći mogući (a latencije najniže moguće) pri kojem je Infinity Fabric u omjeru 1:1 s memory clockom, a to pak ovisi o kvaliteti procesora, nekima je vrh 3600MHz DRAM (IF na 1800MHz) a neki potežu i IF od 1900MHz. Uz dobar proc i B-die memoriju nekakav vrh je 3800MHz DRAM(IF 1900MHz), CL15 uz zategnute timinge.

Poruka je uređivana zadnji put pet 3.1.2020 21:11 (Kaby).
Moj PC  
0 0 hvala 0
12 godina

I sta mi znaci ta slika kad se po benchevima zna da dobijes par fpsa, ako se tebi za par fpsa daje 200kn, onda ok.  

Moj PC  
1 0 hvala 0
16 godina
hahhaajaads kaže...

I sta mi znaci ta slika kad se po benchevima zna da dobijes par fpsa, ako se tebi za par fpsa daje 200kn, onda ok.  

da mi ne znaci par fpsa nekaj bil bi jos na X58, Xeonu i 980Ti... a upravo je poanta koju ti ne razumijes da mozes ram od 500kn koji je nazivno 3200c16 ocat na puno vise...

17 godina

Ekipa moze savjet?? 

Danas poslije posla sam na brzinu tebao nesto odraditi na desktop PC-u i dozivio sam veoma cudno iskustvo. 

Racunar je poceo da ledi veoma brzo nakon sto sam ga poceo koristiti. Prvobitno sam mislio da je do windows updatea nakon ceka sam resetovao komp ali i nakon restarta windowsa opet isti problem, zamrzavanje kompa gdje nisam nicemu mogao pristupiti. 
Na prvobitnu mi se ucinilo kao problem sa RAM-om pa sam na sljedecem restartu usao u BIOS, smanjio brzinu RAM-a na 2666 i nakon toga je komp radio uredno nekih pola sata nakon cega sam morao da idem jer nisam doma preko vikenda (pisem sa laptopa). 

Planiram malo vise istestirati u nedelju navece kada se vratim ali ima li netko neku ideju zasto bi odjednom mogao RAM da zeza, do sada je sve radilo odlicno. 

Ili da li je do neke druge komponente. 

Na racunaru nisam nista radio u posljednje vrijeme, cak ni BIOS update, osim sto sam mozda prije mjesec-dva ugradio dodatni HDD. 

Jos jedna stvar koju sam primjetio i koja se pocela desavati prije nekih sedam dana je promjena na grafickoj prilikom paljenja racunara. Monitor mi je spojen na display port dok je TV na HDMI i do prije tih sedam dana preko display porta nije prikazivao sliku do pocetnog windows zaslona ali sada i na monitoru sam imao sliku bootaja BIOS-a ali nije imalo nikakvih smetnji pri radu.  

0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
Dr. Vicko kaže...

Ekipa moze savjet?? 

Na racunaru nisam nista radio u posljednje vrijeme, cak ni BIOS update, osim sto sam mozda prije mjesec-dva ugradio dodatni HDD. 

Jos jedna stvar koju sam primjetio i koja se pocela desavati prije nekih sedam dana je promjena na grafickoj prilikom paljenja racunara. Monitor mi je spojen na display port dok je TV na HDMI i do prije tih sedam dana preko display porta nije prikazivao sliku do pocetnog windows zaslona ali sada i na monitoru sam imao sliku bootaja BIOS-a ali nije imalo nikakvih smetnji pri radu.  ....

po svim komponentama, rekao bih da si najslabiji sa napajanjem. pa kreni od njega.

nekako mi je čudno kad ljudi najmanje ulažu u napajanje, a ono je prva i najbitnija stavka jer računalo radi na struju. stabilna struja stabilni uređaj, nestabilna struja nestabilan uređaj.

6 godina
protjeran
8ax kaže...
hahhaajaads kaže...

da mi ne znaci par fpsa nekaj bil bi jos na X58, Xeonu i 980Ti... a upravo je poanta koju ti ne razumijes da mozes ram od 500kn koji je nazivno 3200c16 ocat na puno vise...

Ma brzina rama vrijedi nesto vise tek ako je cpu BN, a to je bila stvar sa pogotovo 1 generacijom ryzena koja je uzivala brzi ram, a ovako iskreno nisam nesto gledao ali nevjerujem da je neka razlika ako prelazis preko 3600 cak 3200 i 3600 mozda par % iako.

Ali to da ram od 500 KN mos klokat i vise nego je reklamiran je istina ali ne sa G skillom, oni bas tesko selektiraju svoje DIE-ove tako da ces bolje platiti u skupljim keksovima, nije bas kao kod corsaira ili sta ja znam gdje znaju b die staviti u jeftinije keksove pa kad skines heatsink vidis to.

11 godina

Corsair + kvaliteta za male pare = nope. Kod njih se logo + shipping do EU naplacuje koliko manji brandovi naplacuju cijeli proizvod u nekim slucajevima.. To Crucial stavlja E ili koji vec die u Balistix Sport i B-die u Elite keksove, ali vjerojatno treba imat i nesto srece. Kod G.Skilla uglavnom znas sto dobijes da.

5 godina
neaktivan
hahhaajaads kaže...

U jbt, 1600 na 4.2... Pitam se jel to neki zlatni primjerak ili sto 

Edit: ovo je odlicno za samo 836kn 

Evo moj primjerak - 12 nm R5 1600 "AF" ('Pinnacle Ridge') Zen+ Tray / kupljen na Akciji u ADM-u sa Wraith Spire hladnjakom krajem 10-tog mj. za 799 kn, već preko 2 mj. radi OC-an na 3.7GHz stabilno i tako radi na 'stock' voltaži, a stavio sam ga na 3.7GHz, jer mu je to bila Boost Clock brzina. Radi tako 28-30 °C u Idleu i oko 52 °C u Loadu (Prime95 ili Aida64 test stabilnosti) sa LC-Power LC-CC-120 RGB/Arctic MX-2 na njemu.

Testirao sam ga u Cinebench 15 i 20 benchmarku i mogu reći da je bliže rezultatima R5 2600 nego starom R5 1600 "AE" modelu.

Inače neki rusi su prijavljivali (izvor YouTube) još tamo u 9-tom mj. na postojanje navedenog, a čini mi se i neki turci. 

Uglavnom, bilo kako bilo za 85,-U$D koliko je u USA apsolutni je svjetski 'Best Buy King'. Kome nije svaki FPS bitan, već vrijednost za novac, a nije ljubitelj drugog 'plavog' tabora - Preporučujem!

Poruka je uređivana zadnji put sub 4.1.2020 6:02 (Ryzenius AM'Debilowski).
6 godina
neaktivan

Asus PRIME B450M-A+ R5 3600, sve divno krasno dokle god BF5 ili bilo koju drugu igru ne upalim... 

a onda maticna pređe 70C, islo je i više, ali ugrađena jos dva venta s gornje strane.. 

To vam je u Linksu slozena konfa, sad za cca 5500.. Ako uzimate, nemojte se zeznut i stedit na maticnoj, radije drugu uzmite..

Moj PC  
0 1 hvala 0
17 godina
odjavljen
jande5217 kaže...

Asus PRIME B450M-A+ R5 3600, sve divno krasno dokle god BF5 ili bilo koju drugu igru ne upalim... 

a onda maticna pređe 70C, islo je i više, ali ugrađena jos dva venta s gornje strane.. 

Da, i?

Freak Show Inc.
15 godina
protjeran
jande5217 kaže...

To vam je u Linksu slozena konfa, sad za cca 5500.. Ako uzimate, nemojte se zeznut i stedit na maticnoj, radije drugu uzmite..

Ne baljezgaj, 70°C nije nista za VRM...

12 godina
Ryzenius AM'Debilowski kaže...

Evo moj primjerak - 12 nm R5 1600 "AF" ('Pinnacle Ridge') Zen+ Tray / kupljen na Akciji u ADM-u sa Wraith Spire hladnjakom krajem 10-tog mj. za 799 kn, već preko 2 mj. radi OC-an na 3.7GHz stabilno i tako radi na 'stock' voltaži, a stavio sam ga na 3.7GHz, jer mu je to bila Boost Clock brzina. Radi tako 28-30 °C u Idleu i oko 52 °C u Loadu (Prime95 ili Aida64 test stabilnosti) sa LC-Power LC-CC-120 RGB/Arctic MX-2 na njemu.

Testirao sam ga u Cinebench 15 i 20 benchmarku i mogu reći da je bliže rezultatima R5 2600 nego starom R5 1600 "AE" modelu.

Inače neki rusi su prijavljivali (izvor YouTube) još tamo u 9-tom mj. na postojanje navedenog, a čini mi se i neki turci. 

Uglavnom, bilo kako bilo za 85,-U$D koliko je u USA apsolutni je svjetski 'Best Buy King'. Kome nije svaki FPS bitan, već vrijednost za novac, a nije ljubitelj drugog 'plavog' tabora - Preporučujem!

Pf 3.7, pa moj non AF radi na 3.8  Jel si probavao ic iznad 4 ?

7 godina

taj 1600 AF je downclockani 2600

Moj PC  
2 0 hvala 0
5 godina
neaktivan
hahhaajaads kaže...

Nisam još, ail budem kada bude stigla neka jača grafulja i riješim način za dodatno hlađenje VRM sekcije moje 'srednje žalost' jeftikaner matične. Budem još malo proučio "Vodić za OC Ryzena" prema videu onog engleskog Tuning mahera - Buldzoida, jer do sada imam iskustva jedino sa OC-om AMD Athlon/Phenom (I/II) procesora, pa nisam upoznat kako sve to ide sa ovim AM4 komponentama. Mišljenja sam da jeftine b350/x370 AM4 matične nisu nešto osobito kvalitetne za navedenu radnju (pod isto mislim i za moju), osim onih naravno iz cijenovnog razreda kojega ja pogledam i ispratim sa kiselim smiješkom (dakle "Enthusiast Level MBO's"). Znam da moja ima x370 chipset koji su gura u Enthusiast, ali je daleko od toga po kvaliteti dijelova važnih za OC.

6 godina
protjeran
hahhaajaads kaže...

Nisam još, ail budem kada bude stigla neka jača grafulja i riješim način za dodatno hlađenje VRM sekcije moje 'srednje žalost' jeftikaner matične. Budem još malo proučio "Vodić za OC Ryzena" prema videu onog engleskog Tuning mahera - Buldzoida, jer do sada imam iskustva jedino sa OC-om AMD Athlon/Phenom (I/II) procesora, pa nisam upoznat kako sve to ide sa ovim AM4 komponentama. Mišljenja sam da jeftine b350/x370 AM4 matične nisu nešto osobito kvalitetne za navedenu radnju (pod isto mislim i za moju), osim onih naravno iz cijenovnog razreda kojega ja pogledam i ispratim sa kiselim smiješkom (dakle "Enthusiast Level MBO's"). Znam da moja ima x370 chipset koji su gura u Enthusiast, ali je daleko od toga po kvaliteti dijelova važnih za OC.

Ryzen OC je toliko jadan da doslovno nema veze kakvu maticnu koristis, a sam OC je onak prejednostavan, lupi klok  koji hoces, voltazu namjesti LLC i pici na benchmarkove.

Ako sam ja jedno vrijeme mogao 2600 na ovo tjerati na 4.0 onda mogu svi,nadajuci se boljem OC-u uzmem pro carbon i isti k vise od 4.0 nije mogao, bacene pare za dodatni m.2 slot, malo bolji vrm i intel wifi uuu.

Vjv bi i ovaj 3600 tjerao na 4.2 na toj b350 ali nazalost nemam je vise da isprobam.

Poruka je uređivana zadnji put sub 4.1.2020 17:24 (HCgamingCRO).
5 godina
neaktivan
hahhaajaads kaže...

Evo za usporedbu malo screenshoteva mog starog sistema. Mislim nije 'Kvantni skok', ali ja super zadovoljan. Strpljivost se je isplatila.

12 godina

Pa nemre bit ta maticna bas tak losa... Tipa ova moja (ab350m gaming 3) radi sasvim solidno i "hladno" na r5 1600 i 3.8ghz... Doduse ja imam jedan vent tocno iznad VRMa koji valjda vuce tu toplinu van (valjda).

14 godina
HCgamingCRO kaže...

Ako sam ja jedno vrijeme mogao 2600 na ovo tjerati na 4.0 onda mogu svi,nadajuci se boljem OC-u uzmem pro carbon i isti k vise od 4.0 nije mogao, bacene pare za dodatni m.2 slot, malo bolji vrm i intel wifi uuu.

Vjv bi i ovaj 3600 tjerao na 4.2 na toj b350 ali nazalost nemam je vise da isprobam.

Nebi jer si očito na malo lošiji cpu naletio, nisi ni prvi ni zadnji. Imam istu kombinaciju cpu i mobo i bez brige ide na 4.2ghz

Some people are like clouds. When they disappear, it’s a beautiful day.
Poruka je uređivana zadnji put sub 4.1.2020 17:44 (vrinho).
5 godina
neaktivan

U potpunosti se slažem sa svime izrečenim. Više se dobije promjenom Generacije CPU-a npr. 1-st Gen. to 2-nd Gen. (ili čak bolje 3-rd Gen.) nego extremnim OC-om. Pogotovo to važi za ove koji su na rezolucijama 1440p i višoj. Mislim da je tu jedna od posebnosti i vrijednosti AMD platforme. Imam frenda koji ima od sredine 2015. godine i5 4690K i nije ga uopće klokao za to vrijeme, a sada nedavno mu je riknula ASUSica Z97 za koju je bio pljunuo preko 1500 KN, a uglavnom igra igru za koju mu je dovoljan i komp iz 2011.-te Star Wars: TOR. Bio je sretan kad je pronašao polovu Z87 MSI matičnu na Njušci za cijenu samo 15% manje od moje nove. CPU novi ga je koštao toliko koliko sam ja dao za cijeli kombo (CPU+MBO+RAM) što je ustvari kompletan upgrade.

p.s. Pa ti vozi Intel.

6 godina
protjeran
vrinho kaže...
HCgamingCRO kaže...

Nebi jer si očito na malo lošiji cpu naletio, nisi ni prvi ni zadnji. Imam istu kombinaciju cpu i mobo i bez brige ide na 4.2ghz

To zamene nista novo nije , ja imam srece da uviujek uhvatim sa wafera bas one rubne cipove ocigledno.

U potpunosti se slažem sa svime izrečenim. Više se dobije promjenom Generacije CPU-a npr. 1-st Gen. to 2-nd Gen. (ili čak bolje 3-rd Gen.) nego extremnim OC-om. Pogotovo to važi za ove koji su na rezolucijama 1440p i višoj. Mislim da je tu jedna od posebnosti i vrijednosti AMD platforme. Imam frenda koji ima od sredine 2015. godine i5 4690K i nije ga uopće klokao za to vrijeme, a sada nedavno mu je riknula ASUSica Z97 za koju je bio pljunuo preko 1500 KN, a uglavnom igra igru za koju mu je dovoljan i komp iz 2011.-te Star Wars: TOR. Bio je sretan kad je pronašao polovu Z87 MSI matičnu na Njušci za cijenu samo 15% manje od moje nove. CPU novi ga je koštao toliko koliko sam ja dao za cijeli kombo (CPU+MBO+RAM) što je ustvari kompletan upgrade.

p.s. Pa ti vozi Intel.

MA ako si na vecoj rezoluciji od 1080p cpu igra onak malu ulogu da su ti npr u 4K neki FX i 9900k onak izjednaceni...

Ryzen je vec u prvoj generaciji kidao intzela u nekim segmentima kao npr da su svi cipovi otkljucani i imaju HT vise manje od r5 cipova.

INtel ce ili otici na TSMc i pregristi ponos svoj(sto se nece vjv dogoditi) ili ce smanjiti totalno cijene a ni to se nece dogoditi buduci da im je proizvodnja relativno skupa jer rade sami... UGL doslo je doba AMD-a par godina i sta sad imao je i intel to a pored 12 i 16 jezgri za mainstream amd  nema ovjde konkurencije sto malo grubo zvuci ali je tako.

5 godina
neaktivan
HCgamingCRO kaže...
hahhaajaads kaže...

Ryzen OC je toliko jadan da doslovno nema veze kakvu maticnu koristis, a sam OC je onak prejednostavan, lupi klok  koji hoces, voltazu namjesti LLC i pici na benchmarkove.

Onaj moj spomenuti frend je dobio takav primjerak onog i5 4690K da ga nije nikao mogao natjerati ni na 4.3GHz da radi stabilno, (3.9GHz je Turbo Clock) dok su drugima bez problema primjerci išli na 4.6GHz i iznad. Meni je ispričao da je bio uzeo jedan od poslijednjih primjeraka iz 'Mikronis-a', a ovi mu poslali isti u otpakiranoj kutiji od i7 4790K. Pa sad ti gledaj što se radi u našim PC Shopovima pod izgovorima, da se idu testirati komponente 'na ispravnost robe'. Pitao sam ga zašto nije vratio natrag, a on mi je rekao da misli da ih više nije bilo na stoku nigdje i da možda ni nebi ubo taj navodni Haswell-Refresh (Devil's Canyon) u slijedečih mjesec-dva. Pa se je pomirio sa lošim primjerkom. Tako da ovo o maloj OC-abilnosti Ryzena drži vodu jedino zbog same Arhitecture (izvedbe) i AMD-ovog testiranja istih na longevity.

Poruka je uređivana zadnji put ned 5.1.2020 14:17 (Ryzenius AM'Debilowski).
13 godina

Onaj moj spomenuti frend je dobio takav primjerak onog i5 4690K da ga nije nikao mogao natjerati ni na 4.3GHz da radi stabilno, (3.9GHz je Turbo Clock) dok su drugima bez problema primjerci išli na 4.6GHz i iznad. Meni je ispričao da je bio uzeo jedan od poslijednjih primjeraka iz nekog PC Shopa (mislim da je bio 'Centro.HR'), a ovi mu poslali isti u otpakiranoj kutiji od i7 4790K. Pa sad ti gledaj što se radi u našim PC Shopovima pod izgovorima, da se idu testirati komponente 'na ispravnost robe'. Pitao sam ga zašto nije vratio natrag, a on mi je rekao da misli da ih više nije bilo na stoku nigdje i da možda ni nebi ubo taj navodni Haswell-Refresh (Devil's Canyon) u slijedečih mjesec-dva. Pa se je pomirio sa lošim primjerkom. Tako da ovo o maloj OC-abilnosti Ryzena drži vodu jedino zbog same Arhitecture (izvedbe) i AMD-ovog testiranja istih na longevity.

Moj jedan frend isto dobio 4690k koji je jedva bio stabilan na 4.3 GHz... a moj je isao i na 4.7 bez problema, a bootao se i na 5.0 GHz, al dalje nisam isprobavao :)

Al me zato sad potrefio los primjerak R5 3600 :(

~beware the beast, but enjoy the feast he offers~
17 godina
odjavljen
Minneyar kaže...

Cek, jel usko grlo u necemu ili sta? Zasto se toliko opterecujete OC-om?

Freak Show Inc.
13 godina
Friday kaže...
Minneyar kaže...

Cek, jel usko grlo u necemu ili sta? Zasto se toliko opterecujete OC-om?

Nije, GPU je usko grlo, pogotovo na 1440p rezoluciji na kojoj igram... al eto, uvijek se volim poigrat s novom igrackom i vidjet dokud ide i sve optimalno postavit... Na zalost rezultati su ovaj put nezadovoljavajuci, al svakako si u pravu da su razlike marginalne, dapace, potpuno nebitne dok ne nabavim novu grafu...

~beware the beast, but enjoy the feast he offers~
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice