Hahah, imam i ja isti CPU kao i ti i mogao sam uzeti i slabiji ali nisam zato što ja znam razlog iz kojeg sam ga uzeo. Ali da me netko pita od prijatelja ili poznanika da mu treba komp i preporuka CPU za standardne gluposti ne bih mu sigurno preporučio i7. Ne zato što je to Intel nego zato što mu ne treba CPU od 3000kn nego mu je dosta i onaj od 1000kn ili 1500kn, bio ti Ryzen ili Intel. Nema to veze s brandom nego s time što ekipa čita po forumu takve glupe komentare da misle ako nisu kupili i7 da im je komp smeće i da ne mogu radit ništa, a di tek igrat igre ?? Iako će kupit GTX 1050 Ti i slično ? Ne govorim ja sad o granicama, pogotov ne kod onih kao ja ili ti i slični s foruma koji bar znaju točno što kupuju pa uzmu ovako ili onako.
AMD Ryzen procesori (opća tema)
- poruka: 31.630
- |
- čitano: 6.613.282
- |
- moderatori:
DrNasty, pirat, XXX-Man, Lazarus Long, vincimus
- +/- sve poruke
- ravni prikaz
- starije poruke gore
In other news - frend upravo kupuje novi stroj. Ja sam mu svojevrstan HW guru. Predlozio sam mu ryzena izmedju ostalog, malo je gledao i odlucio se za kavu ipak. Stize 8700K za 2 tjedna mislim.
Super....ali kakve to ima veze sa ovom temom?
In other news - frend upravo kupuje novi stroj. Ja sam mu svojevrstan HW guru. Predlozio sam mu ryzena izmedju ostalog, malo je gledao i odlucio se za kavu ipak. Stize 8700K za 2 tjedna mislim.
Kako nema? Vidis da mu je predlozio Ryzena, izmedju ostalog...
Imam problem
Stavio sam rame na 2993 i na 1.35 i sad neće bootat, komp upali ali neće ništa baciti na ekranu
Imam problem
Stavio sam rame na 2993 i na 1.35 i sad neće bootat, komp upali ali neće ništa baciti na ekranu
Ako ne znas sta sad, onda se ostavi clockanja i citaj tutoriale...
Vidiš kako si ti pametan
Sigurno te zovu lumen
Ako ne misliš pomoći rađe ne komentiraj, ti si vjerojatno znao klokati čim si se rodio
Stavi napon memorije na 1.38v
Ne mogu u BIOS
Neće uopće baciti sliku na ekranu
Treba napraviti reset CMOSa.
Vidiš kako si ti pametan
Sigurno te zovu lumen
Ako ne misliš pomoći rađe ne komentiraj, ti si vjerojatno znao klokati čim si se rodio
Znao sam sta je clear cmos prije nego mi je prvi put zatrebalo...
Ima nekog ko je na stock clocku i da je isao spustat voltazu?
Do koliko ste uspijeli spustit (stabilno)?
Vidiš kako si ti pametan
Sigurno te zovu lumen
Znao sam sta je clear cmos prije nego mi je prvi put zatrebalo...
Vidiš ja nisam
Tražio malo po Googlu pa nisam naletio, pa usput pitao ovdje, i prije dobio odgovor nego što sam našao, i da sam našao opet bi pitao jel neznam kakvog bi to traga ostavilo na kompu
Mislim da ću ostaviti RAM na 2666, i ovako nebi ništa dobio, to sam radio čisto iz znatiželje
Ansha vidim da si razgovorljiv, ne mogu naći c'n'q na u BIOS u, a cijeli dan tražim, da li znaš da li ova ploča uopće to ima ili se drugačije zove
Hvala care, to sam i stavio disabled kad sam vidio da piše za OC ali nisam bio siguran, hvala
Meni svejedno pleše - od 0.551 - 1.356, na desktopu, jel' to ima veze sa llc
Trenutno je oc - 3.8 sa 1.35
Evo cuo sam se s likom, DDR4 16GB Kingston HyperX Savage 2800 za 1000 kn,,, to je po meni odlicna cijena za DDR4
Dakle ploca + g4560 + 16gb DDR4 za 1650 kn...
Nisam vjerovao da je g4560 toliko dobar, tek na gtx 1070 pocinje bottleneck...
Koliko je ryzen 1200 zapravo i brzi od g4560 u igrama?
Pocinje bottleneck osjetno ranije, pogotovo kod MP naslova gdje zakucas 2 jezgre bez problema i nebitno imao ti 1050/1060 fps ce ti dropati osjetno, tipa PUBG ide super dok ne dodje njih par pa malo zakoci.
2 jezgre su na kraju dana 2 jezgre, 4 jezgre ryzena 1200 ti omogucavaju jacu grafu (1070 rang) i bolje MP performanse pogotovo gdje se igre oslanjaju puno na cpu.
to pricas samo zato da mi uvalis svog ryzena
Odlicno..izmedju ostalog.
Odlicno..izmedju ostalog.
Pa da, ja radim za dobrobit covjecanstva ovdje a optuzuje me se za veleizdaju...
Evo cuo sam se s likom, DDR4 16GB Kingston HyperX Savage 2800 za 1000 kn,,, to je po meni odlicna cijena za DDR4
Dakle ploca + g4560 + 16gb DDR4 za 1650 kn...
Nisam vjerovao da je g4560 toliko dobar, tek na gtx 1070 pocinje bottleneck...
Koliko je ryzen 1200 zapravo i brzi od g4560 u igrama?
Pocinje bottleneck osjetno ranije, pogotovo kod MP naslova gdje zakucas 2 jezgre bez problema i nebitno imao ti 1050/1060 fps ce ti dropati osjetno, tipa PUBG ide super dok ne dodje njih par pa malo zakoci.
2 jezgre su na kraju dana 2 jezgre, 4 jezgre ryzena 1200 ti omogucavaju jacu grafu (1070 rang) i bolje MP performanse pogotovo gdje se igre oslanjaju puno na cpu.
to pricas samo zato da mi uvalis svog ryzena
Idi pitaj google ako mi ne vjerujes.
g4560 je veoma dobar kalkulator (CPU) ali jednostavno 2 jezgre nemaju sta traziti pored 4 i da su 30% jace a razlike je tipa 7-8%
moze link na to di se g4560 zakoci? Moze bilo koja igra
Ne treba link, probaj BF1/PUGB ili bilo koji MP naslov.
Ne daj boze mafia3/gta u guzvi isto tako

nemam te igre, zato te i pitam link jer mi se to cini kao neka nebuloza...g4560 ima dvije jezgre, ali ima i HT, sto znaci 4 dretve, i IPC im je pojedinacno bolji od ryzena 3, dakle daleko bolji proc...
ma lik prica nebuloze, ljubomoran je :D
Pa ne nego hoću reći da to što ima novca ne znači da ga treba bacati na nešto što nikada neće koristiti niti mu treba. Nek je on kupio i7, samo pitam kad već to spominješ. Ne znači da ako radiš pošteno i imaš para da onda to trebaš trošiti bezumno. No, nećemo više u off topic.
Pa bezumno je onda sve sto je iznad realnih potreba. Ja imam 32 gige rama, mogao bih raditi to sto radim i sa 16 (malo bi baze cvilile), eto bezumne potrosnje. Vjerojatno bi mi i neki i5 radio jednako dobro. Ne treba mi bas m.2 ssd... Gdje povuci liniju? Doslo je do toga da je apsolutno sve OK - slusalice po 200-300 eura, misevi po 150, volani po 500 eura... i svima je sve super. Ali ako uzmes intela - to se prijeti socijalnom sluzbom, psihijatriskim ustanovama, brakorazvodnim parnicama...
nisu se svi zajebali, pa zato TD!
Procitajte clanak : https://www.kitguru.net/components/cpu/matthew-wilson/amd-releases-tweaked-power-profile-for-ryzen-users-on-windows-10/
The default (balanced) Windows power plan sets higher thresholds and longer timers for transitions between P-states. As a result, AMD has been recommending the Windows 10 high performance plan to allow the system to ramp up and down clock speeds at a faster rate.
Now with AMDs new Ryzen-specific balanced plan, the timers and thresholds have been reduced, allowing Ryzen to retain its energy saving features while also delivering performance closer to the high-performance power plan.
So now the energy conscious amongst you can have the best of both worlds when it comes to performance and energy saving.
nemam te igre, zato te i pitam link jer mi se to cini kao neka nebuloza...g4560 ima dvije jezgre, ali ima i HT, sto znaci 4 dretve, i IPC im je pojedinacno bolji od ryzena 3, dakle daleko bolji proc...
Vazi zivi u svom malom savrsenom svijetu i klanjaj se procesoru 3x dnevno.
Ne da mi se ponavljati, ta tema je prezvakana 366363 puta, odvrti malo po temi pa ces vidjeti.
Dualac je dobar, quad je bolji kraj price.
WoT je odlicno odradjen u HD clientu i radi na kikiriki procesorima danas, mislim na PUGB/BF1 sto se najvise igra u MP i bas debelo oznoji sve i jedan quad danas a zamisli sta radi na 2c/4t. Znam da mafia/gta zgazi sve ali jbg evo gta je naslov koji se igra danas poprilicno, sto vise CPU snage to je bolje i manje strutteringa za tebe.
Da, sve ima svoju cijenu koliko se kome isplati nek ljudi sami vide i odluce.

Sve to stoji, nije CPU od 500 kn svemoguć ali oizjeva bilo koju multi igru nema smisla. Nabrojao 3-4 teža primjera i worst case scenario. Na privjesku se može igrati hrpa multi igara izvrsno te nekoloko najzahtjevnijih uz realna očekivanja. PUBG je engineu koji je trebao biti na softverskom smetlištu ali eto...iz nekog ćudnog razloga to je trenutno napopularnija igra. G4560 je definitivno slabašan za taj naslov i ryzen 1200 je sigurno bolji izbor. Ali PUBG nije PC gaming, da je prešao bi ja na konzolu iste sekunde.
Slazem se da je engine banana, ali kad ga mnogi danas igraju i postaje bukvalno novi BF/COD na Steamu tesko je reci protiv igre.
http://steamcharts.com/app/578080
Ona se prodaje i zaradjuje velike pare preko mikrotransakcija i steam marketa, samo ce joj rasti popularnost. Mali brat CS-a trenutno po zaradi koju pravi.

ma nema tu nikakve mudrolije, čarolije i sl.
pitam za ovu opciju tek tako ako se može uključiti bez velikih peripetija po biosu, windowsu i sl.
temperature bez loada su mi debelo ispod 30°C, bez obzira što napon i takt stoje fiksno na max podešen, sa ovom opcijom uključenom da on na idlu spusti napon i takt dobio bi možda da na idlu troši 5w a ovako troši 10w
u prijevodu dobio bi možda 0.5°C nižu temp u idlu, i uštedio na cca 200 sati rada računala u idlu 1kn... ma kažem totalno nebitna stvar, eto ako se može lagano uključiti ja bi je stavio ako ne, nikom ništa
Koliko vidim, promijenom množitelja odmah se isključuje ušteda energije.
Neki dan sam probao monitorati Arctic Freezer 240mm na proc i pumpa nije radila. Jednostavno nema reakcije.
Javio se Arcticu i rekli da snimim i ako uoce da je sve okey poslati ce mi novu.
Danas ulovio vremena i krenem snimat, prvo snimim da se na cpu slotu vrte njihovi fanovi i brzinu vrtnje u biosu.
Onda lijepo izgasim umjesto ventova ustekam pumpu i cujem odmah pumpu i odem u bios i sve se vrti kak treba..
Montirao i sada lijepo kuca u pc-u... Pokusavam shvatit koji racku je prvi puta posao po krivu.. Nije samo da sam je jednom probao u cpu fanu valjda 10 puta, onda sam probaj na drugim utorima i nula bodova. Pa sam je probao skinuti pa 0 bodova i eto sad radi..
E sada recite mi da slucajno stane u radu i temperature odu gore pc bi se trebao sam izgasiti zar ne ?