Iako ovu vijest znam vec više od tjedan dana pošto sam istraživao ploče na službenim stranicama gdje su vec naveli te informacije za podršku frekvencije DDR5
MSI AM5 Motherboards Now Support Faster DDR5 Memory With AGESA 1.0.0.7c BIOS, Up To 8000 MT/s
Uglavnom MSI B650 Edge Wifi + 7800X3D + 32GB DDR5 7200C34 Hynix A die pa da vidimo kako musa dere jarca protiv novih intela
Ps.
Sa Asusom i AMD je grdi raskol od one hajke sa SOC naponom i zapaljenim procesorima i pločama, jos uvijek nema BIOS-a za DDR5 izbad 6400MHz, mislim zbog nacina na koji su se ponesli prema kupcima sa garancijom i ostalim ih i treba bojkotirat.
Bit će prije da će kod tebe jarac oderat musu kako je krenulo sa Starfieldom, a tko zna što nas sve čeka u budućnosti. Da sam na tvom mjestu neku memoriju ispod 8000 Mhz nebi ni gledao, memorija je sve (sutra ali malo sutra). Uz 7800X3D (u Starfieldu) ti neće pomoć ni 8000+ Mhz memorija, pa uzalud sve.
Argumentirano lijepo sa slikicama u prilogu.
koju plocu uzeti i rame uz 7600 CPU, komp ce biti namjenjen za igranje na FHD 120hz monitoru za pocetak. GPU isto neka od cca 200-300€ polovna a kasnije ce se to dvoje mijenjati.
Ako gledamo striktno 7600 tu možeš ići i na nešto jeftinije i slabije, tipa AsRock B650 PG Riptide jer je za AM5 AsRock odradio jako dobar posao. Tu je i MSI B650P Pro također dobra ploča. Iako mi Gigabyte nije previše drag zbog biosa, njega bi isto uzeo u obzir i tu gledao nešto od B650 chipseta. Asus je zabrljao motku, i službeno ne izdaju biose za memoriju dovoljno brzo kao MSI ili neki drugi proizvođači, ali računaj da Asus ok stoji što se tiče jedne Asus Tuf B650 Plus Wifi ili Asus Strix B650E-F ploče, doći će i oni polako na na svoje.
Moj bi dakle poredak bio ovako što se tice AM5 ploča: MSI, AsRock, Gigabyte, Asus. Evo i detaljniji test od HU-a pa si pogledaj.
Što se tiče memorije ne znam da li bi riskirao sa Kingstonom ili Corsairom (prije bi riskirao sa Kingstonom nego Corsairom), ali sa G-Skillom, sigurno bi. Dakle od mene preporuka GSkill TridentZ Neo, GSkill TridentZ5, GSkill FlareX, Kingston Fury Renegade, itd itd.