USB 3.0, hub, hdd

poruka: 8
|
čitano: 2.437
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
13 godina
USB 3.0, hub, hdd

Ima li itko iskustva sa usb hubovima, dakle ideja je sljedeća, budući da imam 60gb SSD viška njega bi stavio u laptom, međutim kako je 60 gb praktički ništa slobodnog prostora razmišljao sam o externom hubu za orginalni disk, koliku brzinu mogu očekivati i da li će aplikacije raditi podjednako brzo kao i dok je disk u laptopu (SATA)

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
USB 3.0, hub, hdd

Uz USB 3.0 externo kućište, USB 3.0 kabal i USB 3.0 utor u laptopu - da, hoće.

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
Re: USB 3.0, hub, hdd

.. samo teoretski.

-ako želiš drugi HDD/SSD.. imaš ugradbeno kućište koje zamjenjuje optiku, KISS i radi dok je cijena dvostruko niža od usb rješenja.

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
13 godina
USB 3.0, hub, hdd

nažalost laptop je bez optike, nema mjesta, riješenje je ili 500gb SSD ili iskoristit postojeći + 3.0 hub

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
Checola kaže...

nažalost laptop je bez optike, nema mjesta, riješenje je ili 500gb SSD ili iskoristit postojeći + 3.0 hub

-tad nije laptop, nego netbook... (mada su termini najmanje važni, izbjegavaju se nepotrebljivi prijedlozi..)

-imati dodatnu 'ciglu na žici' nekako nije smisao prijenosnih računala, dok za kućnu/poslovnu upotrebu gdje epostoji 'normalna' mreža, može nešto kao NAS (pogotovo što dobar dio modema ima i tu opciju)... -sto načina, ali kriteriji za odabir nisu navedeni, npr najbanalnije, USB flash disk od 64GB je dostupan i dovoljno jeftin.. korištenje klasičnog HDDa je ipak vezano uz radni stol (prenosivost) i ovisi o napajanju, praktičnosti.. pa i željenoj brzini. Npr 2.5" disk može raditi direktno preko adaptera ali je cijena adaptera slična nekom dockingu ili routeru koji ima NAS/file storage opciju itd. ...

Poruka je uređivana zadnji put pet 13.6.2014 11:40 (ihush).
13 godina
USB 3.0, hub, hdd

ne znam da li bi baš acera v5-552g nazvao netbokom al nebitno za cijelu priču, također prenosivost je u ovoj situaciji nebitna za cijelu priču, ono što mene konkretno zanima je sama brzina hubova (jer kako god okreneš to je najjeftinija solucija-budući da sve imam osim huba) budući da na netu i nisam pronašao nešto konkretno, flash drive otpada zbog malog kapaciteta, nas zbog cjene... znači zanima me da li ću imatu pad performansi sa usb 3.0 hubom spojenim na usb 3.0 port u odnosu na isti HDD spojen na satu u laptopu/netboku ili kako ti već drago....

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
ihush kaže...

.. samo teoretski.

Checola kaže...

.. zanima me da li ću imatu pad performansi sa usb 3.0 hubom spojenim na usb 3.0 port u odnosu na isti HDD spojen na satu u laptopu/netboku ili kako ti već drago....

- već odgovoreno. Mora doći do pada performansi iz same konverzije usb-sata kao i sabirnice koja se koristi za transfer (preko koje istovremeno radi i miš, printer itd..)

Na novim jakim računalima je to dovoljno brzo, ali sam 3.0 ne mora biti garancija, tj možda dobiješ jednake performanse kao na 2.0 portu. To je i dalje vrlo dobro, ali ovisi što je za tebe 'brzo/dobro'... uz dovoljno RAMa, jak CPU i ne pretrpan PC malwareima korisnik ne mora ni primijetiti razliku između diska.

Sam USB hub bez obzira na deklariran support za 3.0 kao i kontroler preko kojeg radi može biti sporiji-brži. Tek testom možeš vidjeti kako se ponaša dok sam info/teh.podaci nisu pretjerano relevantni jer su ugl teh. copy-paste koji često nema veze s RL.

Umjesto kupnje takvog huba, prvo probaj spojiti SSD direktno na usb, ako ti je ta brzina OK, možeš razmišljati o hubu (deklariranom 3.0) zbog cijene i očekivanih performansi, tj ako bi preko huba bilo sporije tad znaš uzrok (hub), ali tad je pitanje dali platiti nekoliko puta višu cijenu samo zbog formalne deklaracije za 3.0 support kao i to dali bi na 2.0 bilo jednako...

btw, može biti važno, HDD treba pristojnu struju za očekivanu brzinu (SSD nešto manje, preko 3.0 porta bi to moralo raditi, ''ali...''), to je dovoljan razlog da gledaš modele koji imaju dodatno napajanje, opet sve to je teoretiziranje dok sve ne složiš i vidiš kako se ponaša, pa čak i sreća na koji model naiđeš u trgovini..

Možda je najoptimalnije rješenje zamjena (prodaja) za veći i eliminacija nepoznanica iz formule...

Poruka je uređivana zadnji put uto 17.6.2014 15:25 (ihush).
17 godina
USB 3.0, hub, hdd

iHush, ne znam čemu kompliciranje? 

nek čovjek jednostavno kupi USB3.0 kućište, dobit će možda par MB/s sporije čitanje/pisanje nego da je HDD spojen direkt u laptop, ali sigurno će biti brže nego da je spojeno preko USB2.0 (30MB/s je vrh). Ja spojim 2.5" HDD preko USB3.0 kućišta i dobivam preko 120MB/s čitanje (ovisno o HDD-u koji je u kućištu). Također, USB3.0 daje do 900mA, na 5V to je 4,5W, a to će u 99.99% slučajeva biti dovoljno za napajanje 2.5" diska. 

Pretpostavljam da ga zanima pad performansi - ti cijelo vrijeme spominješ da će doći do pada performansi (neminovno da hoće, to ne osporavam), ali se tu radi o par MB/s (možda najviše 10MB/s), ali će i dalje biti iznad 100MB/s (ako je noviji disk). A to mu je i dalje dovoljno brzo za svakodnevnu upotrebu, bitno da nije 30MB/s (kao u slučaju USB2.0).

Ovo nije nikakav napad tako da nemoj to shvatiti, ali mislim da se razilazimo u tumačenjima; on pita hoće li biti sporije - ti odgovaraš da hoće. U pravu si, hoće, ali neprimjetno :)

Moj PC  
1 0 hvala 2
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice