Pozdrav svima!
Trebala bih pomoć pri odabiru novog laptopa. Priznajem, nisam baš neki stručnjak na području kompjutera i informatike općenito, pa Vas zato molim da me ne osuđujete zbog kojeg krivo postavljenog pitanja tj. glupog. Naime, po struci sam glazbenica, završila sam Akademiju ( klasična glazba ), ali me vrlo privlači informatika tj. obrada glazbe.
Imam stari IBM - ov ThinkPad R40e koji me i više nego dobro služio punih 5 godina, no ipak mi više nije dovoljan za neke radnje i programe. Kupila bih novi laptop i ono što me zanima je slijedeće:
1.Isplati li mi se više kupovati gotov laptop ili naručiti komponente ( barebone kompjuter ) i tako možda uložiti novac u neku bolju komponentu? ( Znam da sam rekla da nisam neki stručnjak u informatici, ali mislim da se snalazim dovoljno da sama spojim komponente, a namještanje svega ostalog u BIOS - u bih ipak prepustila nekom stručnijem. )
2.Kada sam kupovala ovaj stari laptop, uz njega sam naručila i dobila jedan glazbeni program iz Creativea - Creative MediaSource i vanjsku zvučnu karticu. U popisu hardwarea laptopa vidjela sam da imam integriranu zvučnu karticu ( SoundMAX Integrated Digital Audio ), no postoji li ikakva mogućnost da mi je u laptop instalirana i zvučna kartica iz Creativea i ako je, da li bi se mogla instalirati u novi laptop?
3.Također, dvojim oko toga koji operativni sustav da kupim: Windows XP, Windows Vistu ( 32 - bitnu ili pak 64 - bitnu ), Linux ili pak Appleovog Leoparda koji košta k'o sam vrag ali koji ima najbolje programe ( svoje vlastite koji isto tako koštaju k'o sam vrag ) za obradu glazbe, videa i slika? I kupim li bilo koja od ta 3 operativna sustava ( osim Linuxa koji je besplatan ), hoće li mi biti kompatibilni s npr. Cubaseom, Sibeliusom, Creativeom, FL Studiom, Sound Forgeom, Nuendom itd....?
4.Što se diskovnog prostora tiče, smatrate li da je bolje uzeti neki SSD pa koristiti vanjski HD za pohranu podataka, ili I SSD I HD, ili samo HD? Usput, možda glupo pitanje ali, može li se u laptop ugraditi jedan HD od 500 GB? Treba mi puno prostora... Ili 2 od 320 GB?
5.S obzirom da bih laptop koristila prvenstveno za obradu glazbe, eventualno ponekad i koju obradu videa ( dodavanje glazbe na video ), ili bih možda koji put odigrala neku igricu kao što je TrackMania Nations, je li bolje kupiti laptop s Intelovim ili AMD - ovim procesorom? Ja osobno nekako više preferiram AMD iako znam da je Intelov bolji, ali ono što mi Vi preporučite ja ću kupiti.
6.Koju memoriju da kupim, DDR2 ili DDR3? Hoće li mi biti dosta 512 MB DD3 memorije i koliko bi otprilike koštala, a ako je preskupo, koliko onda DDR2 memorije?
Ono što mi je najbitnije za novi laptop je to da ima puno diskovnog prostora, dobar optički uređaj ( pržilicu koja mi neće otkazati nakon 10 prženja DVD - ova ) i zvučna kartica. Grafička kartica mi nije bitna jer me igre ne zanimaju. A kad sam već kod grafičkih kartica, ako je RAM npr. DDR2 a grafička GDDR5, je li to kompatibilno? Čitam i Bug, i Vidi, i PC Chip, ali me najviše buni upravo ta kompatibilnost jednog s drugim.
Molim Vas za savjet i ostavljam Vam potpuno otvoren izbor komponenata i gotovih laptopa sa samo jednom granicom - cijenom. Išla bih najviše do 6000 kn, naravno, ako se do te cijene može išta kvalitetno kupiti.
Unaprijed zahvaljujem.
Pozdrav!