Pomoć oko laptopa (HDD)

poruka: 25
|
čitano: 8.906
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
16 godina
Pomoć oko laptopa (HDD)

Ovakva je stvar: radi se o starom laptopu (TopNote F 219) od prijatelja. Pojavio mu se problem kada pali laptop te piše "Hard Disk Error" pa sam mu nabavio drugi HDD (radi se o starom PATA sa 44 pin-a) te sam ubacio u laptop. Sada tijekom paljenja više ne pokazuje prethodnu poruku već "Auto Detecting IDE Devices" i tu stoji... Pokušavao sam svašta u biosu i sa jumperom ali stalno ista poruka. Eto, molio bih pomoć oko ovoga.... Hvala!

Stisni HVALA ako sam ti pomogao.
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
Re: Pomoć oko laptopa (HDD)

Kojeg kapaciteta ti je taj "novi" hard? Šta kaže BIOS? Ako je neki noviji hard možda  ga BIOS ne prepoznaje?

U tom slučaju bi trebao napraviti flash BIOS-a, ako uopće ima novi BIOS.

16 godina
Pomoć oko laptopa (HDD)

Novi HDD je od 40 gb dok je stari od 30 gb. po starosti su skoro jednaki.

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
Scorp21 kaže...

Novi HDD je od 40 gb dok je stari od 30 gb. po starosti su skoro jednaki.

Pogledaj stari hdd pa ako ima jumpera i mora pasat i na novom... Ubacu novi hdd u laptop i stisneš DEL i onda ulaziš u Bios i vidi dali ga prepozna. 

Sam svoj majstor. :)
17 godina
neaktivan
Da, pogledaj u BIOS-u dali je prepoznat. Kapacitet u ovom slučaju sigurno nije ograničavajući faktor, pa nema potrebe za flash-anjem BIOS-a.
16 godina

Stari HDD je Hitachi Travelstar 30gb i nije imao postavljen jumper a novi je također Hitachi Travelstar 40gb i isto nije imao postavljen jumper ali sam ipak uzeo jumper i probao sve kombinacije ali bezuspješno. Kombinacija za ulazak u bios je ctrl+alt+s i ulazi samo ako izvadim HDD, dok sa novim piše stalno "Entering System Configuration Utility, please wait...". Čekao sam i po 30-40 minuta i stalno stoji...

17 godina
neaktivan

Iskreno meni djeluje kao da je problem u tom "novom" disku. Kada bi imao adapter pa da ga spojiš eksterno na neki desktop komp, pa da vidiš kako se ponaša?

16 godina
Pomoć oko laptopa (HDD)

Poslikao sam da vidite točno kako to sve izgleda. Na 3. slici (slici ulaska u bios) se vidi dolje poruka koja prethodi ulasku u bios ali tu stalno stoji i ne ide dalje  

Stari HDD Stari HDD
Novi HDD Novi HDD
slika ulaska u bios slika ulaska u bios
bios 1 bios 1
bios 2 bios 2
bios 3 bios 3
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
Whalter vT kaže...

Iskreno meni djeluje kao da je problem u tom "novom" disku. Kada bi imao adapter pa da ga spojiš eksterno na neki desktop komp, pa da vidiš kako se ponaša?

Razmišljao sam i o tome ali ne mogu ga spojiti jer mi matična ne podržava takav stari pata utor a i nemam adapter. Novi HDD se osjeti po vibracijama da radi (fizički) ali eto gore navedeni problemi...

Znači, u bios mogu ući samo dok je stari HDD u laptopu ili kada nema HDD-a dok sa novim mi stalno stoji na istome ekranu

Poruka je uređivana zadnji put čet 9.2.2012 20:04 (Scorp21).
16 godina
neaktivan
Scorp21 kaže...
Whalter vT kaže...

Razmišljao sam i o tome ali ne mogu ga spojiti jer mi matična ne podržava takav stari pata utor a i nemam adapter. Novi HDD se osjeti po vibracijama da radi (fizički) ali eto gore navedeni problemi...

Znači, u bios mogu ući samo dok je stari HDD u laptopu ili kada nema HDD-a dok sa novim mi stalno stoji na istome ekranu

Bojim se da ti možda novi hdd neispravna iako svaki hdd mora prepoznat u BIOS.

A što se događa kad staviš novi disk i jel možeš uči u BIOS ? Kod slike bios 3 podesi da ti bude HDD Timing na standard a HDD block transferd staviš na disable pa izađeš i onda vidi dal če radit novi disk.

13 godina
neaktivan
pod adapter spada i vanjsko kuciste za disk
Ako sam ti pomogao, stisni HVALA! =)
16 godina

Sa novim diskom ne mogu ući u bios, stalno mi je ona crna slika. Postavio sam bios na svakakve načine uključujući i na ovaj način koji je je Nello napomenuo ali sve isto...

16 godina
neaktivan
Scorp21 kaže...

Sa novim diskom ne mogu ući u bios, stalno mi je ona crna slika. Postavio sam bios na svakakve načine uključujući i na ovaj način koji je je Nello napomenuo ali sve isto...

Ok, gle kad si stavio nov hdd i nakon palenja crna slika? Onda nešto nije uredu sa novim hard diskom. Morat češ vratit di si ga kupio i zahtjevaš da ti da drugi. 

16 godina
Nello kaže...
Ok, gle kad si stavio nov hdd i nakon palenja crna slika? Onda nešto nije uredu sa novim hard diskom. Morat češ vratit di si ga kupio i zahtjevaš da ti da drugi. 

Nije čista crna slika već ona sa 3. slike što sam stavio

16 godina
neaktivan
Scorp21 kaže...

Nije čista crna slika već ona sa 3. slike što sam stavio

Pardon, a reci mi jel se vidi disk kojom mora pisat na slici bios 1? Pod c trebalo pisat da ga prepozna.

16 godina

Ma, stvar je u tome što uopće ne mogu ući u bios kada stavim taj drugi hard tako da ni ne mogu vidjeti da li u biosu uopće prepoznaje hard

17 godina
neaktivan

Ma definitivno ti je problem u tom hardu - tj. hard disk je neispravan.  Moj konačni odgovor.

16 godina
Pomoć oko laptopa (HDD)

Evo, danas bio u servisu za računala gdje smo oba harda spojili na ladicu i utvrdili da je stari ipak neispravan a novi je ispravan i ujedno smo ga formatirali. Sada sam ga opet stavio u laptop i opet stoji na početnom ekranu sa porukom: "Auto Detecting IDE Devices" tako da jednostavno neznam kako to riješiti... 

Poruka je uređivana zadnji put pet 10.2.2012 18:32 (Scorp21).
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

Možemo li dobiti točne oznake jednog i drugog HDD-a da usporedimo karakteristike.

17 godina
Pomoć oko laptopa (HDD)

Provjeri da li postoji BIOS upgrade te da li disk ima jumper za limit na 32 GB.

0 0 hvala 1
16 godina

Da ne prepisujem sa hardova uslikao sam ih jednostavno. Lijevi na slici je stari (neispravni) a desni novi (ispravan).

Uslikao sam i poleđinu laptopa pa ako možete vidjeti o kojem se točno modelu radi...  na jednom mjestu piše F219, na drugom F200 dok na trećem F141...

Za bios ne mogu ništa naći jer je laptop star a i nije neka marka...

16 godina
Pomoć oko laptopa (HDD)

Našao sam sada na nekom njemačkom forumu da je neki lik imao istih problema, tj. otišao mu je stari HDD od 6gb te je stavio od 40gb kojeg mu laptop nije prepoznao zbog bios-a iako je stavio zadnju verziju bios-a. Vjerojatno je i kod ovog laptopa isti problem. Stari HDD je bio od 30gb a sada sam pokušavao staviti od 40gb te ga ne prepoznaje... Morat ću nekako zamijeniti ovaj HDD od 40gb za neki od 30gb pa ako netko ima od 30gb da se mijenja za ovaj od 40gb bez nadoplate.

HVALA svima na pomoći!

EDIT:

Idem sutra u ZG i ostajem 5 dana pa ću probati gore zamijeniti HDD za manji (našao sam na njuškalu 2 od 30gb pa ću se probati dogovoriti sa prodavačem)

EDIT: riješeno! sada uredno radi sa hardom od 20gb

Poruka je uređivana zadnji put pon 5.3.2012 23:05 (Scorp21).
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
Scorp21 kaže...

Našao sam sada na nekom njemačkom forumu da je neki lik imao istih problema, tj. otišao mu je stari HDD od 6gb te je stavio od 40gb kojeg mu laptop nije prepoznao zbog bios-a iako je stavio zadnju verziju bios-a. Vjerojatno je i kod ovog laptopa isti problem. Stari HDD je bio od 30gb a sada sam pokušavao staviti od 40gb te ga ne prepoznaje... Morat ću nekako zamijeniti ovaj HDD od 40gb za neki od 30gb pa ako netko ima od 30gb da se mijenja za ovaj od 40gb bez nadoplate.

HVALA svima na pomoći!

EDIT:

Idem sutra u ZG i ostajem 5 dana pa ću probati gore zamijeniti HDD za manji (našao sam na njuškalu 2 od 30gb pa ću se probati dogovoriti sa prodavačem)

Probaj naći Hitachi Feature Tool kojim se može limitirati veličina diska.

16 godina
neaktivan
Scorp21 kaže...

HVALA svima na pomoći!

EDIT:

Točno je, da neki laptop ima ograničenja do koliko idu i zato ako stave npr 40gb u BIOS ga ne razna dok od 30gb onda prepozna. Negdje sam čitao ipak ta pravila vrijedi. Znači možeš nabavit disk do 30gb. Dakle u tvom slučaju je hard disk 2,5 30GB Pata. Sretno u nabavku.

16 godina
Old Iggy kaže...
...

Probaj naći Hitachi Feature Tool kojim se može limitirati veličina diska.

- točno. Problem je samo što bi trebao imati 2.5-na-3.5 adapter kabel da to može napraviti na stolnom PCu, jer dok ne boota .... Najvjerojatniji je uzrok stari BIOS i 32GB limit.

- zato je korisnije potražiti noviji BIOS ili pokušati ručno postaviti parametre CHS da odgovaraju tom disku (ne Auto, nego ručno s upisivanjem broja sektora-cilindara).

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice