Optimalne temperature notebook komponenti

poruka: 7
|
čitano: 7.766
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, Lazarus Long, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
15 godina
neaktivan

Zanima me mišljenje kompetentnih ljudi o prihvatljivim temperaturama u laptopu.

Molio bih da ne piše netko tko je zelen svede toga, odnosno da mi prevodi članak sa google-a jer to znam i sam i sve sam vidio.

Koje bi bile optimalne temperature za CPU, HDD i GPU (grafička). Kada možemo reći da je stanje kritično odnosno da je laptop zagušen od prašine.

Osobno me zanima jesu li prihvatljive ove temperature?

CPU - cca. 50-65 celzija

GPU - cca. 55-65

HDD - 35-50

Napominjem kako je riječ o prijenosnim računalnima a ne stolnim.

Hvala unaprijed.

0 0 hvala 0
13 godina
neaktivan
Re: Optimalne temperature notebook komponenti

Sve ovisi o komponentama i koji je laptop, ali ovo što si napisao su dobre temperature za bilo što.

Hard nikada nebi trebao ići iznad 60, osim ako nekim čudom imaš HDD od 10000 rpma u laptopu. Ako je na 35 to je odlično, ali standarno je oko 45-50.

Kritično (pri radu) bi za mene bilo više od 85-90 na CPU i GPU.

Čistit od prašine bi se trebalo baram 1 godišnje. Ja svoj čistim svakih 6 mjeseci. Ako je jako zagušen, čut će se i ventilator jače pri normalom radu i to je dobar znak za čiščenje.

Uglavnom, 50-70 na CPU/GPU je sasvim ok za većinu laptopa.

Da još napomenem, testovi poput Prime95 na laptopima stvarno malo znače i temperature mogu bez problema do 100+ s njima doći, ali to se stvarno nikad neće dogoditi u stvarnom svijetu.

Poruka je uređivana zadnji put uto 19.6.2012 1:23 (Mr. Shanty).
16 godina
neaktivan

Oce li se temperatura graficke smanjiti ako u igri stavim sve sa high na medium ili sa medium na low?

Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
xena2 kaže...

Oce li se temperatura graficke smanjiti ako u igri stavim sve sa high na medium ili sa medium na low?

Pa nekakvom logikom najmanje temp. češ imat ako imaš najmanje opterećenje na grafičkoj, znači moraš stavit sve na LOW.

Valentin
13 godina
neaktivan
Mr. Shanty kaže...

Čistit od prašine bi se trebalo baram 1 godišnje. Ja svoj čistim svakih 6 mjeseci. Ako je jako zagušen, čut će se i ventilator jače pri normalom radu i to je dobar znak za čiščenje.

Laptop mi je star godinu i 3 mjeseca i još se ne grije kritično ali ja bih ga rado očistio. No problem je što mi je još 9 mjeseci pod garancijom pa bi je izgubio u slučaju neovlaštenog otvaranja laptopa. Pitao sam ih u servisu i kažu da beru 300 kn za jedno čišćenje. Sad se pitam je li pametnije prekinuti garanciju pa ga detaljno očistiti ili čekati još tih 9 mjeseci s rizikom nastanka većih komplikacija od prašine.

13 godina
protjeran
xena2 kaže...

Ovisi.

Ako smanjiš detalja porast će ti FPS tako da ne vjerujem da bi osjetio neko značajnije smanjivanje temperatura.

Great people talk about ideas. Average people talk about stuff. Small people talk about other people.
9 godina
neaktivan

Ogranicis fps na igrici i smanjis kvalitet slike i imas efekat...

1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice