Bok,
povremeno servisiram ovaj laptop ( 1.6 proc., 512 mb ram, 80gb hdd, laptop je 5 godina star ) jednoj ženi kad ga uništi u dovoljnoj mjeri, ponekad neka sitna instalacija, jednom godišnje obavezno novi windowsi. Ovaj put je došlo do toga da se sustav diže predugo, nisam mjerio, ali mora da je 10tak minuta prošlo. Kad se konačno digne, nije se moglo ništa, jer se i dalje sve toliko sporo se odvijalo. Prvo sam rastavio laptop i očistio ga temeljito od prašine, a onda stavio novi xp gore. Isprva mi se cinilo da sve ide normalnim tempom, ali kasnije je nekako stekalo, i oduzilo se barem 25% u odnosu na normalno.
Sad u radu, sporiji je nego bi trebao biti, kad se stavio antivirus, naravno jos sporiji. Otvara izrazito kilavo sve, jos mi je IE normalno otvorio, kasnije chrome nikako nece, gore nego na dial-upu (?!). Itd.. uglavnom nemoguce usporeni.
Dakle: nije virus i slicno smeće jer je nova instalacija gore. Nije pregrijavanje (mjereno bez opterecenja temp. je oko 42 stupnja) nakon čišćenja.
Ostaje hardver. Mogu testirati memoriju i disk, prije nego to idem sutra ili prekosutra (sad imam vremena taman za ovaj post), da li mi nešto promiče? Za memoriju mislim koristiti memtest, za disk ht tune, možda neka druga preporuka?
Bilo kakav savjet dobrodošao, jer želim to skinuti s vrata čim prije.