Baterija i laptop

poruka: 26
|
čitano: 33.182
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
17 godina
neaktivan
Bateija i laptop

pozdrav!

kupio sam laptop i za sad nemam potrebu da ga iznosim van pa mi je stalno na struji.

da li je preporučljivo izvadit bateriju jer kako sam cito stalno se smanjuje njen kapacitet ako je

na struji?

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
Bateija i laptop

izvadit bateriju? koliko znam, laptop bez baterije ne moze radit, bar ne moj...

Intel C2D 2,66 GHz, 4 Gb RAM, HD 3850, SB 320 Gb + WD 250 Gb, Philips 200ws, 850 W RMS panasonic 5.1 sound system
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
RE: Bateija i laptop

Svaki normalan laptop moze radit na struju bez baterije.

Al ako imas litijsku bateriju, a ako si tek kupio novi laptop onda sigurno imas, nemas ju potrebe vadit, kao ni pazit na one stare fore sa isprazni do kraja pa napuni do kraja.

Samo ako nemas potrebu nosit komp van, nije li laptop bacen novac? :(

What fruit is named after a computer? Apple.
17 godina
neaktivan
Bateija i laptop

a znam, ma i meni se to cinilo nekako glupo, sa jedne strane uzeo sam MSI gamerski kao laptop, znam da na njemu baterija ono moze maxsimalno

2 sata i plafon, a ono nekako laptop bez baterije... ono baterija mi je ko ups kad pogledas sa jedne strane, radis na laptopu, nestane struje, i onda...pa bude svega...

al ono svako ima svoju stranu price...

aj fala, ne vadim bateriju onda

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

lol da, baterija kao ups :)

Ipak bi ti preporucio da koristis bar neki najjeftiniji produzni kabel s prenaponskom zastitom. Za nestanke struje je lako, ogromni skokovi u naponu su ono sto te treba brinut.

What fruit is named after a computer? Apple.
17 godina
neaktivan
Bateija i laptop

Riješeno već na uranku! fala

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
Bateija i laptop

ovo ce ti sve reci ne da mi se prevoditi pa sam samo zalijepio :)

nadam se da ne smeta

YOU ARE REMOVING THE BATTERY WHILE ON AC POWER

Pros:
• Preserves charge cycles
• Keeps the battery temperature lower thus slowing the aging process
Cons:
• Lose the battery as backup power during power outages and voltage drops
• Unsaved work will be lost and data may be corrupted without backup power
• UPS (uninterruptible power supply) needed to serve as backup power source

YOU ARE LEAVING THE BATTERY CONNECTED WHILE ON AC POWER
Pros:
• Battery serves as backup power during power outages and voltage drops
• More convenient for “grab-and-go” use
• Battery doesn’t require sufficient warming time (as it would after being stored in the refrigerator)
Cons:
• Loss of charge cycles
• Battery’s temperature is higher on AC power resulting in accelerated aging

"Whenever my Boss pisses me off, I secretly change the password to his e-mail account.
When he can't log on, he'll piss and moan for 5 minutes, cursing the computer. Then he'll come groveling to me for my help. Once he's groveled enough, I re-enter the right password from my office, go to his and watch him look like a dummy while I log-on easily.
I just love it. Heh, heh, heh."
Moj PC  
1 0 hvala 1
17 godina
Bateija i laptop

moje iskustvo mi kaže, a vidim i ovdje gore piše, iako možda ne baš ovako - svaka baterija se može puniti određeni broj puta, a kad se pređe ta definirana granica, baterija lagano počne gubiti kapacitet i na kraju ti se dogodi to da ti baterija jedva traje 5 minuta!!! i to nakon samo godinu dana korištenja laptopa!! dok ljudi, koji su bateriju vadili kad nije bila potrebna i trošili je cijelu prije punjena, još i danas nakon tri godine imaju tu istu bateriju koja im traje po 3 sata kad je napune...

bez obzira na mogući nestanak struje (koji su danas ionako većinom rijetki), mislim da je isplativije, osim u nuždi, vaditi i čuvati bateriju; jer nove baš i nisu jeftine...

...there is no death; there is the God...

1 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
Bateija i laptop

Ovako, mozes imati laptop cijelo vrijeme uključen u struju ali da ti se baterija ne puni cijelo vrijeme......neznam koji laptop imas, ali ja imam ThinkPadCool koji ima svoj PowerManager; uglavnom potraži postavke (ako ih imas u nekom softweru sa laptopom ili guglaj) i postavi prag punjenja na recimo 30%, tako ce ti komp trošit bateriju dok ne dođe do 30% i tek je tada početi puniti iako je cijelo vrijeme uključen u struju; tako ćeš produžit radni vijek svoje baterije iako moras uzet u obzir da ti se može dogodit da uzmes laptop van a baterija nije puna.....ako nemaš podršku za navedeno jednostavno svako malo isprazni bateriju (ili je resetiraj 1 mjesečno).....uglavnom, najgora opcija za bateriju je ako je cijelo vrijeme puna i uopće je ne praznis jer tada ima najkraći vijek i najbrže se troši; a ovo navedeno ti je nacin kako produžiti vijek same baterije a da je ne seljakaš stalno......

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
Bateija i laptop

mene je mucio isti probelm. potrezi na googlu ili wikipediji, ja sam tamo nasao, koliko se sjecamlitij ionska baterija najsporije gubi kapacitet ako je napunjena na 40% i na sto nizoj temperaturi.

znaci kas se napuni na 40 % stavis ju u frizider, to su neki ljudi radili, ja iskreno sam probao ali nisam imao zivaca za to radit nego sam imao bateriju stalno u kompu i izdurala je tri godine, ali kad pocne propadati ode u dva mjeseca.

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
Bateija i laptop

Imam lap već 3god i uvijek bih bateriju ispraznio do kraja tek bih onda piknuo lap na struju i kad bi se ponovno napunila ištekavao bih ga iz struje. Baterija mi još uvijek radi kao da je nova, ok izgubio sam malo njenog kapaciteta jer ipak ta baterija ima radnog staža ali da sam je ganjao na punjaču cijelo vrijeme mislim da mi danas nebi više radila.

1 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
Bateija i laptop

Ako koristiš laptop kod kuće preko struje preporučljivo ti je izvaditi bateriju jer se onda stalno troši i puni. Bateriju koristi samo kad ideš negdje gdje nema struje.

I am Borg...

1 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
exxe kaže...

Ovako, mozes imati laptop cijelo vrijeme uključen u struju ali da ti se baterija ne puni cijelo vrijeme......neznam koji laptop imas, ali ja imam ThinkPadCool koji ima svoj PowerManager; uglavnom potraži postavke (ako ih imas u nekom softweru sa laptopom ili guglaj) i postavi prag punjenja na recimo 30%, tako ce ti komp trošit bateriju dok ne dođe do 30% i tek je tada početi puniti iako je cijelo vrijeme uključen u struju; tako ćeš produžit radni vijek svoje baterije iako moras uzet u obzir da ti se može dogodit da uzmes laptop van a baterija nije puna.....ako nemaš podršku za navedeno jednostavno svako malo isprazni bateriju (ili je resetiraj 1 mjesečno).....uglavnom, najgora opcija za bateriju je ako je cijelo vrijeme puna i uopće je ne praznis jer tada ima najkraći vijek i najbrže se troši; a ovo navedeno ti je nacin kako produžiti vijek same baterije a da je ne seljakaš stalno......

E mene sad zanima... Imam i ja taj Power Manager, i namjestio sam otprilike tako nekako. Prazni do tolko posto, onda napuni, pa i opet prazni. No, meni je cijelo vrijeme ukljuceno napajanje, tako da mi uopce ne trosi bateriju nego se jednostavno ne puni iznad 50% a radi s napajanjem.

Pa mene zanima jel to treba tako, ili bi trebao cirkulirati - napuniti se na 100% pa pocet koristit samo bateriju do 50 %, pa napunit na 100% itd. itd.?
17 godina
neaktivan
RaLe kaže...
E mene sad zanima... Imam i ja taj Power Manager, i namjestio sam otprilike tako nekako. Prazni do tolko posto, onda napuni, pa i opet prazni. No, meni je cijelo vrijeme ukljuceno napajanje, tako da mi uopce ne trosi bateriju nego se jednostavno ne puni iznad 50% a radi s napajanjem.

Pa mene zanima jel to treba tako, ili bi trebao cirkulirati - napuniti se na 100% pa pocet koristit samo bateriju do 50 %, pa napunit na 100% itd. itd.?
 Ovako, neznam zašto ti ne puni iznad 50%, meni je lap uglavnom uvijek uključen i PowerManager ga uredno puni do 100% pa ga onda prazni do 30% itd....  Instaliraj nove verzije ThinkPad Power Management driver, Power Manager, i razmisli o flešanju biosa na novu verziju (budi oprezan i skini softwer namjenjen TVOM MODELU I OBAVEZNO PROČITAJ README ZA UPUTE, znači R60 xxxx-xxx), evo ti link za početak-> http://www-307.ibm.com/pc/support/site.wss/homeLenovo.do
Poruka je uređivana zadnji put sub 12.4.2008 16:53 (exxe).
17 godina
neaktivan
Baterija i laptop

Danas sam ovdje pročitao dosta gluposti...nadam se da će ovaj link prosvjetliti revne mozgove!

http://forum.notebookreview.com/showthread.php?t=91846#post1696318

Of all the things I lost it's my mind i miss the most

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
RE: Baterija i laptop

Ima već negdje na forumu rasprava o ovome.....a bateriju je poželjno vaditi van ako je lap na struji.....govorim iz iskustava a vidim da ljudi ostavljaju bat. u lapu i uz
naravno specijalizirane programe koji  vode racuna o tome kad se koristi a kad ne...ali lap se sam po sebi zagrijava bez obzira što je "baterija hladna" i u lapu....stoga svaka toplina oštečuje kapacitete baterije...stoga vadi van bateriju kad ti je lap na struji...a kad ti je baterija van lapa neka ne bude na sto/posto kapaciteta,čuvaj je na 30 do 40 % duže će ti trajati....naravno sve ovo govorim ako nemaš potrebe puno upoterbljavati bateriju...Naravno ,svaka batrija odlazi nakon određenog broja punjenja ,ali ako taj broj kod tebe može trajati tri godine ,na način ako je vadiš će i trajati dotle, a ako je ne vadiš dajem ti maksimalno godinu i pol za bateriju bez obzira koliko punjenja.
Imao sam ThinkPad koji sam namjerno stalno držeo u struji s baterijom i managmentom ,bat. je otkazala za godinu dana   ...samo crk ,ni podignuti sustav nisam mogao...a s vađenjem na drugom lapu tri i pol godine.....eto pa sad odluči.

v_maxcpp
Poruka je uređivana zadnji put uto 5.8.2008 14:14 (v_maxcpp).
16 godina
neaktivan
Baterija i laptop

Jel bolje drzati bateriju na 0% ili na 30-40%.. I jel istina da ako je drzim u frizideru da je to povoljno za nju?

0 0 hvala 0
16 godina
RE: Baterija i laptop

-baterije (sve) ne podnose hladnoću.

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
16 godina
Baterija i laptop

Vidim neki ljudi ovdije piskaraju gluposti, pa da ponovimo ono što su neki već točno rekli:

-izbjegavati duboke cikluse, ono s pražnjenjem do kraja svaki put je krivo, poželjno je samo povremeno to raditi

-poželjno čuvati na 40%, ne na manje, više je ok, ali 40% najoptimalnije

-isto tako temperatura, wiki: Different storage temperatures produce different loss results: 6% loss at 0 °C, 20% at 25 °C, and 35% at 40 °C. When stored at 40%–60% charge level, the capacity loss is reduced to 2%, 4%, 15% at 0, 25 and 40 degrees celsius

-ako se ne koristi, pametno ju je povremeno napuniti i isprazniti

0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
Baterija i laptop

Pozdrav,

Mogu ti reći neka svoja iskustva s obzirom da sam hardcore korisnik laptopa već duži niz godina. U oko 300 ciklusa u proteklih godinu dana kapacitet baterije smanjio se za oko 20%, no i dalje mogu dobiti pristojnih 90-110 minuta neovisnog rada, ali da, ipak se osjeti. Bateriju baš i nisam pretjerano čuvao, dakle praznila se do nule puno puta i isto tako je proša jednu zimu u ruksaku (zajedno s laptopom naravno). S druge strane imam laptop koji se puno manje troši u smislu rada na bateriji i to već preko 5 godina koja je stalno u njemu, no i dalje može dati oko 60 minuta s Balanced postavkama. Ovo su čisto neka iskustva s terena kakva imam, ali moje je mišljenje da ako ti baterija i potraje nekoliko godina i bude i dalje kvalitetna, sam laptop će postati stara krama kojeg ćeš promijeniti pa vidi imaš li koristi od toga. Naravno, na tebi je izbor.

Poruka je uređivana zadnji put pon 14.9.2009 23:55 (N3utrin0).

0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
Baterija i laptop

Imam lap vec 2 i pol god.. sa prvom baterijom sam napravio puno gresaka jer nisam bio upoznat s tim.. drzao sam bateriju na 100% izvan laptopa vecinu vremena i nakon god dana mi je rikla.. nebi ni kupio novu da nisam nasao za 180kn na ebayu, a posto mi traje u startu nekih 45 min duze nego ona prva kad je bila nova, bi htio da malo i potraje.. pa me jos samo zanima da li je jako stetno punit bateriju dok lap radi ili je puno bolje dok je ugasen i koliko dana moze stajati izvan laptopa na 50% nakon cega bi bilo pozeljno napunit je pa ispraznit opet?? Hvala..

P.S. SOBER- trazio sam po forumima i neki ljudi govore da se baterija unistava na visokim temperaturama i da je treba drzati u frizideru.. ja sam samo htio provijeriti tu informaciju.. ne moras odmah pisat da govorim gluposti jer se ne kuzim u to,zato i pitam.. pa pazi malo..

Poruka je uređivana zadnji put uto 15.9.2009 2:37 (Lfbo555).

0 0 hvala 0
16 godina
Baterija i laptop

Nisam na tvoje upise mislio, naime, zaista ju je dobro drzati na 40% i u hladnjaku.

Ali ne opet da ju staviš u njega i zaboraviš na par mjeseci jer dolazi do samopražnjenja, pa ju je dobro recimo jednom mjesečno napuniti i isprazniti (ali ne prazniti do kraja).

bokić

0 0 hvala 0
16 godina
Baterija i laptop

-neke razlike u mišljenjima su poželjne. Možda proizvođači namjerno daju krive upute / specifikacije?

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用

0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
Baterija i laptop

Zna li netko program kojim mogu regulirati punjenje baterije.. npr. kad je baterija u lapu dok lap radi da se puni do 50% i onda da prekine sa punjenjem??

0 0 hvala 0
12 godina
neaktivan
Baterija i laptop

ovak.. pošto nemam baš iskustva s laptopima, a samim tim ni s baterijama, imam isti problem kao i momak koji je pokrenuo ovu temu.. naime, imam laptop sony vaio sve1512e1ew, baterija je 6 cell lithium ion (5200mah)... na početku, kada je latptop kupljen, trajala je i do 4-5 sati.. sada jedva traje 2 sata.. pogotovo ako nešto više na njemu radim..

izgleda da sam napravila istu grešku, ispočetka mi je laptop konstantno bio uključen u struju, bez vađenja baterije.. ali također mi predstavlja problem nerelevantnost informaicja koje mi laptop daje o kapacitetu baterije, te o njenom daljnjem trajanju.. npr, napunim bateriju, on mi pokaže "fully charged" i vrijeme koje je preostalo 4h okruglo.. pogledam za 5 minuta, tamo stoji 1h 32min i slično.. ne znam šta da radim da je produžim, da traje duže, pročitala sam većinu objava na ovu temu, ali još uvijek ne znam kako i pod kojim uslovima bateriju trebam vaditi iz laptopa, kol'ko je napunjenu držati van njega, kol'ko je često puniti i sl.. :/

“.. once you replace negative thoughts with positive ones, you'll start having positive results..” - Willie Nelson
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
Re: Baterija i laptop
unfaithful kaže...

ovak.. pošto nemam baš iskustva s laptopima, a samim tim ni s baterijama, imam isti problem kao i momak koji je pokrenuo ovu temu.. naime, imam laptop sony vaio sve1512e1ew, baterija je 6 cell lithium ion (5200mah)... na početku, kada je latptop kupljen, trajala je i do 4-5 sati.. sada jedva traje 2 sata.. pogotovo ako nešto više na njemu radim..

izgleda da sam napravila istu grešku, ispočetka mi je laptop konstantno bio uključen u struju, bez vađenja baterije.. ali također mi predstavlja problem nerelevantnost informaicja koje mi laptop daje o kapacitetu baterije, te o njenom daljnjem trajanju.. npr, napunim bateriju, on mi pokaže "fully charged" i vrijeme koje je preostalo 4h okruglo.. pogledam za 5 minuta, tamo stoji 1h 32min i slično.. ne znam šta da radim da je produžim, da traje duže, pročitala sam većinu objava na ovu temu, ali još uvijek ne znam kako i pod kojim uslovima bateriju trebam vaditi iz laptopa, kol'ko je napunjenu držati van njega, kol'ko je često puniti i sl.. :/

Jeste da je ovaj post star više od 2godine, ali nadam se da će poslužiti svrsi mobil forum 

I pitanje je odgovor. Sporo tipkam i znam da kasnim na odgovor radi toga
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice