Paranormalno

poruka: 2.051
|
čitano: 408.559
|
moderatori: DrNasty, pirat, Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
16 godina
RE: Paranormalno
vjeko kaže...

Ne vjerujem!

Tip je odličan! Bez obzira što nastupa kao propovjednik.
16 godina
Creative kaže...

Ovo je izvod iz transkripta američke radio emisije "Coast to Coast", održane 02. studenog, 2003.

Vanzemaljci su još jedna tema o kojoj bi se moglo raspravljat na dugo i široko. Šteta što ne postoji u Hrvata niti jedan kvalitetno moderiran forum na kojem bi ljudi i tome mogli raspravljati.
16 godina
neaktivan
Paranormalno

Hmm po meni za pitanje Vanzemaljaca se uvijek nađe jednostavan odgovor , a to je da se ljudi malo zapitaju koliki je svemir...

http://www.mercs-team.net
16 godina
brka kaže...

Hmm po meni za pitanje Vanzemaljaca se uvijek nađe jednostavan odgovor , a to je da se ljudi malo zapitaju koliki je svemir...

Pa, koliki je?
16 godina
neaktivan
DexCro kaže...
brka kaže...

Pa, koliki je?
Veličina svemira nije konstanta. Svemir se još uvijek širi. Velik je ali ne vidim kakve veze to ima sa vanzemaljcima!?
Poruka je uređivana zadnji put sri 2.7.2008 1:21 (vjeko).
16 godina
moderator
DexCro kaže...
Tip je najobičniji prevarant. U čemu je problem? Niti ja ne vjerujem da netko može letjeti (bez pomoći aviona, na primjer).
Pa zasto onda vjerujes da netko drugi moze razgovarati s duhovima, svijati zlice, pomicati predmete na daljinu, gledati na daljinu i sl.? Ne kuzim - gdje je razlika?

DexCro kaže...
mbaksa kaže...

Znaci, da bismo uopce isli razmatrat postoji li paranormalno, prvo se treba obaviti valjana demonstracija u kontroliranim uvjetima. Bez toga daljnja rasprava je bezpredmetna.
Zbunj...
Dakle ti kažeš da bi mi trebali izvesti znanstveni pokus i da bi ovdje mogli razgovarati o nečemu?
Vjerovat ces nekome na rijec? Zasto ne vjerujes spomenutom "letacu"? Vjerovat ces mu na rijec da moze letjeti? Ne? Neces od njega traziti da ti pokaze kako moze letjeti? Neces provjeriti da te mozda na neki nacin ne vara? Zasto pravis razliku u pristupu letacu i drugih osoba s navodnim paranormalnim sposobnostima?

DexCro kaže...
mbaksa kaže...
 BTW pa zar razgovaranje s duhovima, gledanje na daljinu - nisu paranormalne pojave na "mentalnoj razini"? Odakle ti ideja da se one ne mogu dokazati?
 Da citiram sam sebe:
Paranormalne pojave vrlo često uključuju događaje nematerijalne prirode. Neki od njih se dešavaju i/samo na mentalnoj (nemam bolju riječ) razini.
Ne kuzim o cemu pricas. Navedi konkretne pojave koje ti smatras da se dogadjaju samo na "mentalnoj razini".

DexCro kaže...
mbaksa kaže...
... ili ko da postoji racionalni "okvir" koji bi ih dozvoljavao pa kao nije bitno ima li znanstvenog objasnjenja ili ne, odnosno moze li uopce imati znanstvenog objasnjenja.
 Sad tek vidim što tebe muči. Znači, ako za neki događaj ne postoji racionalni okvir ili znanstveno objašnjenje onda se taj događaj nije ni dogodio, odnosno lažiran je. Vrlo znanstveni pristup. Pitam se što bi na to rekli Da Vinci, Galileo, Darvin, Tesla, Einstein koji su rastegnuli (razbili) postojeće racionalne okvire i izuzetno doprinjeli razvoju znanosti.
Ne, to mene uopce ne muci. Ono sto sam napisao izvlacis iz konteksta - logicka pogreska straw man. Napisao sam ovo:
Nemam takav stav zato sto za njih nema znanstvenog objasnjenja. Polazis s posve krive tocke - ponasas se ko da je vec dokazano da paranormalne pojave postoje ili da su demonstrirane ili ko da postoji racionalni "okvir" koji bi ih dozvoljavao pa kao nije bitno ima li znanstvenog objasnjenja ili ne, odnosno moze li uopce imati znanstvenog objasnjenja.
A to je bila reakcija na tvoj komentar:
Kada netko zauzme stav da su sve to zablude, laži ili prijevare zato što za njih NEMA znanstvenog objašnjenja onda sve ovo ovdje gubi smisao.
Poanta mojeg komentar je bila ova: nemamo dostatan razlog za vjerovati da postoje paranormalne pojave, stoga se ne mozes ponasati ko da postoje, ne mozes zahtijevati da se pobijaju, da se dokazuje da ne postoje. Prvo mora postojati opravdani razlog zbog cega bismo uopce isli razmatrat postoje li paranormalne pojave ili ne. Razlog ukljucuje (a to nije nuzno opravdan ili dostatan razlog) adekvatnu demonstraciju paranormalnih sposobnosti. Recimo "razgovor" medija s duhovima to nije jer medij sve informacije pogadjanjem izvlaci od osobe koja zeli komunicirati s duhom. Dakle, ja u ovom slucaju ne smatram da su to "zablude, lazi ili prijevare" zato sto NEMA znanstvenog objasnjenja (LOL! tu se nema sto znanstveno objasnjavat), nego smatram da su to "zablude, lazi ili prijevare" zbog toga sto bi svakoj razumnoj osobi koja zna ponesto iz psihologije i statistike (ma jok! treba samo znat brojat - dakle, brojat koliko imena, bolesti i drugih vrsta pojmova medij nabraja) trebalo biti jasno da NIKAKVE paranormalne sposobnosti nisu bile demonstrirane. U zadnjem sam postu opisao sto bi bila valjana demonstracija razgovora s duhovima.

DexCro kaže...
Osobno, imam iskustvo sa iscjeljivanjem. Doduše i medicina ga ima (vrlo dokumentirano), ali to tebe vjerojatno ne zanima.
Nešto malo iskustva imam i sa telepatijom.
Puno iskustva imam sa sinkroniciteom (sinkronošću možda, nisam siguran koji je pravi naziv).
Pa daj izlozi nesto onda. Reci nesto sto ide u prilog paranormalnim pojavama - toliko smo vec poruka razmijenili, a ti i dalje ustrajes na (neopravdanom) kritiziranju skeptika sto ne uvazavaju paranormalne pojave ili cak ni ne dozvoljavaju mogucnost postojanja paranormalnih pojava. Kad utvrdjujes, definiras, nesto sto nije normalno, uobicajeno, jasno i poznato svima, teret dokazivanja je na tebi koji izrices takve tvrdnje. Isto kao sto nas lebdilac mora prvo demonstrirati da moze lebdjeti ili letjeti - nije dovoljno samo da kaze "ja mogu lebdjeti" - ili jest?
16 godina
moderator
Assassin kaže...
DexCro kaže...

P.S.
Latinski izrazi ti super idu. Sad izgledaš pametniji Osmijeh
Iako Olegu puno bolje stoje Cool
 Ovo je bilo niskoooo... hehe
Tipicna (normalna) pojava kod ljudi koji su bez argumenata - komentiranje sugovornika, a ne onog o cemu sugovornik govori (ad hominem), patroniziranje, namjerno pogresno interpretiranje sugovornikovog stava i potom njegovo pobijanje (straw man), ignoriranje postavljenih pitanja na koja ne zele (iskreno) odgovoriti i dr.
16 godina
Kažem da postoje dokazi da paranormalno postoji i da postoje dokazi da paranormalno ne postoji, a reference neću davati jer mi se ne da, a u temi se ne radi o tome pa nisam ni dužan to napraviti. Tema je napravljena kako bi korisnici foruma iznijeli svoja iskustva sa paranormalnim, a ne kako bi se ljudi prepirali postoji li paranormalno ili ne.
HappyD, molim te... Nećeš davati dokaze? Pa o čemu se tu radi, je l' ti pokušavaš namjerno ispasti klaun pred svima koji imaju IQ veći od 75? Ne znam jesi li paranormalan, ali da si normalan... :D

I da, jesi uopće čitao prvu rečenicu? Evo je: "Jednostavno: vjerujete li u paranormalno i je li vam se ikada išta takvoga dogodilo?" Tko kaže da se ne raspravlja o (ne)postojanju novacnormalnog?

HappyD, molim te...

// Hodas po tankoj liniji - nemoj da to krene dalje jer ces dobit karton
Poruka je uređivana zadnji put sri 2.7.2008 1:49 (mbaksa).
16 godina
moderator
HappyD kaže...
Kažem da postoje dokazi da paranormalno postoji i da postoje dokazi da paranormalno ne postoji, a reference neću davati jer mi se ne da
Ne postoje dokazi da paranormalno postoji. A glede referenci - ja ti necu vjerovati na rijec kad mi tvrdis nesto sto je u suprotnosti sa svime sto znamo o svijetu. Reference su inace jako bitne za argumentiranje svog stava.

HappyD kaže...
Tema je napravljena kako bi korisnici foruma iznijeli svoja iskustva sa paranormalnim, a ne kako bi se ljudi prepirali postoji li paranormalno ili ne.
Ako se raspravlja o nekoj temi, onda se i mora znati o cemu se konkretno raspravlja. Kako je ispalo, mnogi korisnici foruma ne znaju sto jest paranormalno, a sto nije. BTW sjeti se recenice kojom si zapoceo temu:
Jednostavno: vjerujete li u paranormalno i je li vam se ikada išta takvoga dogodilo? Meni je već tko zna koliko puta, prestao brojati.
Zar nije razumljivo da netko tko odgovara na podebljano pitanje i obrazlozi svoj odgovor? I da se osvrne na tudje odgovore? Pa nije ovo propovjedaonica - ovo je forum, mjesto namijenjeno za raspravu, diskusiju, razmjenu misljenja, edukaciju itd. Ne shvacam zasto neki ljudi cim netko napise nesto kontra njihovog stava odmah to shvate kao prepiranje, kao napad na same sebe. Jesam li ja tebe ili nekog drugog sugovornika na forumu napadao? Na koji konkretno nacin? Ako vec nesto na forumu iznosis, onda ti je valjda jasno da ces uz pohvale dobiti i kritike. Ako se ne mozes nositi s tim, onda ni nemoj pisati na forumu - napravi si web-stranicu na kojoj ces napisati svoje misljenje i marljivo brisi sve komentare koji ti se ne svidjaju.
16 godina
moderator
DexCro kaže...
vjeko kaže...

Ne vjerujem!

Odlican je u tom nastupu, samo ne vidim po cemu nastupa kao propovjednik. Sve sto je rekao potrijepljeno je znanoscu, a neke stvari je i demonstrirao.
16 godina
neaktivan
Paranormalno

Zanimljivo mi je kako su svi "dokazi" za paranormalno neke mutne slike, video loše kvalitete i sl.

U doba kada svemirski teleskopi snimaju planete i zvijezde udaljene milijune svjetlosnih godina, nitko ne može snimiti barem jednu kvalitetnu sliku nečeg paranormalnog!?

16 godina
moderator
DexCro kaže...
Creative kaže...

Ovo je izvod iz transkripta američke radio emisije "Coast to Coast", održane 02. studenog, 2003.

Vanzemaljci su još jedna tema o kojoj bi se moglo raspravljat na dugo i široko.
Vanzemaljci sami po sebi (ako im se ne pripisu paranormalne karakteristike) nisu paranormalna pojava.
16 godina
neaktivan
mbaksa kaže...
Vanzemaljci sami po sebi (ako im se ne pripisu paranormalne karakteristike) nisu paranormalna pojava.

Nisu paranormalna. A nisu ni pojava Osmijeh A sada najbolji grafit:

"Najjači dokaz da izvan Zemlje postoje inteligentna živa bića je taj što nas nikada nisu posjetila." Smijeh
Ja ću jednu srednju ćevapa i malo točeno. Hvala.
Poruka je uređivana zadnji put sri 2.7.2008 8:03 (Faerdhur).
16 godina
mbaksa kaže...
Pa daj izlozi nesto onda. Reci nesto sto ide u prilog paranormalnim pojavama - toliko smo vec poruka razmijenili, a ti i dalje ustrajes na (neopravdanom) kritiziranju skeptika sto ne uvazavaju paranormalne pojave ili cak ni ne dozvoljavaju mogucnost postojanja paranormalnih pojava. Kad utvrdjujes, definiras, nesto sto nije normalno, uobicajeno, jasno i poznato svima, teret dokazivanja je na tebi koji izrices takve tvrdnje. Isto kao sto nas lebdilac mora prvo demonstrirati da moze lebdjeti ili letjeti - nije dovoljno samo da kaze "ja mogu lebdjeti" - ili jest?
 Mislim da nas dvojica privatiziramo temu. Naći ćemo se u živo pa popričati. Očito ono što mislimo i želimo reći snažno nadilazi prostor ovdje. A vjerujem da smo ostalima  dosadni.
Samo da objasnim bit onoga što cijelo vrijeme pokušavam reći.
Ako se neka "pojava" ne može dokazati, to ne mora obavezno značiti da ne postoji. Ali to istovremeno ne mora obavezno značiti niti da postoji. Dakle, ako se  dokazivanje neke pretpostavke pokaže krivim to ne znači da se ona odmah  mora proglasiti netočnom. Moje mišljenje je kod takvih slučajeva: možda postoji, a možda ne postoji. Ne zauzimam stav oko toga. Ne aboliram time hrpetinu gluposti koje i tebi i meni idu na živce. To su i dalje gluposti. I nikad neće postati ništa drugo. Nema tu ničeg (para)normalnog.
Za neke stvari imam stav. Čovjek ne može lebdjeti! Možda me neko rezuvjeri, ali sumnjam. S druge strane, čovjek može iscjeljivati. U to ne vjerujem nego znam. O tome se već može raspravljati.
16 godina
mbaksa kaže...
DexCro kaže...
Vanzemaljci su još jedna tema o kojoj bi se moglo raspravljat na dugo i široko.
 Zato sam i rekao da su "još jedna tema" o kojoj bi se moglo raspravljati.
16 godina
mbaksa kaže...
Pa zasto onda vjerujes da netko drugi moze razgovarati s duhovima, svijati zlice, pomicati predmete na daljinu, gledati na daljinu i sl.? Ne kuzim - gdje je razlika?

Hm... Ne vjerujem u to. To je hrpa gluposti. Otkuda ti ta pomisao? Možel li me citirati? 
16 godina
mbaksa kaže...
DexCro kaže...
vjeko kaže...

Ne vjerujem!

Odlican je u tom nastupu, samo ne vidim po cemu nastupa kao propovjednik. Sve sto je rekao potrijepljeno je znanoscu, a neke stvari je i demonstrirao.
Pa i pohvalio sam ga. Sve što je rekao je u redu. Potsjetio me na protestantske propovjednike iz američkih filmova. Samo mu je falio gospel zbor i da svi fino zapjevaju.

P.S.
Čini me da frajer malo šmrće (bijelog) u slobodno vrijeme. Jel to još netko primijetio?
16 godina
neaktivan
DexCro kaže...
mbaksa kaže...
DexCro kaže...
vjeko kaže...

Ne vjerujem!

Pa i pohvalio sam ga. Sve što je rekao je u redu. Potsjetio me na protestantske propovjednike iz američkih filmova. Samo mu je falio gospel zbor i da svi fino zapjevaju.

P.S.
Čini me da frajer malo šmrće (bijelog) u slobodno vrijeme. Jel to još netko primijetio?
 Na osnovu čega to zaključuješ?
16 godina
neaktivan
vjeko kaže...
DexCro kaže...
mbaksa kaže...
DexCro kaže...
vjeko kaže...

Ne vjerujem!

P.S.
 Zna on to iz osobnog iskustava! Hehe...
(to je samo sala, nemoj se naljutit odma)
Nothing is true, everything is permitted... 92% tinejđera sluša turbo folk. Ako si ti među onih 8% koji još uvijek slušaju pravu glazbu kopiraj si ovo u potpis.
16 godina
vjeko kaže...
Totalno je nabrijan. Ne može ni sekundu stajati na mjestu.
Puca od sreće. Smije se kao da mu je prije nastupa Pamela popljugala.
I nešto ga jako nos svrbi.
16 godina
Assassin kaže...
 Zna on to iz osobnog iskustava! Hehe...
(to je samo sala, nemoj se naljutit odma)
Zapravo si u pravu. Doduše, nisam ja šmrkao nego ekipa u društvu.
Na njih me je tip i potsjetio. Cool
16 godina
neaktivan
DexCro kaže...
vjeko kaže...
Totalno je nabrijan. Ne može ni sekundu stajati na mjestu.
Puca od sreće. Smije se kao da mu je prije nastupa Pamela popljugala.
I nešto ga jako nos svrbi.
 Trema?
16 godina
moderator
DexCro kaže...
Ako se neka "pojava" ne može dokazati, to ne mora obavezno značiti da ne postoji. Ali to istovremeno ne mora obavezno značiti niti da postoji.
Pa zato trebamo imati opravdani razlog zbog cega bismo neku navodnu pojavu uopce razmatrali. Opravdani razlog je demonstracija te pojave. Ako se ta pojava ne moze ni demonstrirati, slobodno se mozemo ponasati kao da ne postoji. Ako ti znas za neke paranormalne pojave koje su demonstrirane u razumnim uvjetima - reci. Ako ne - o cemu onda uopce razgovaramo? O bajkama?

DexCro kaže...
Za neke stvari imam stav. Čovjek ne može lebdjeti! Možda me neko rezuvjeri, ali sumnjam. S druge strane, čovjek može iscjeljivati. U to ne vjerujem nego znam. O tome se već može raspravljati.
Sto konkretno je to "iscjeljivanje"? BTW bili su kod Randija i iscjeljitelji koji su tvrdili da su uspjesni u vise od 90% slucajeva. U testu se pokazalo da uopce nemaju moc iscjeljivanja. Jedinu moc iscjeljivanja koju su imali, imali su zbog placebo efekta (ljudi su bili zavezanih ociju i iscjeljeni su bili oni koji su smatrali da iscjelitelj iscjeljuje bas njih - znaci, "iscjeljeni" su bili neki koje isjelitelj uopce nije iscjeljivao, a neki koje je iscjeljivao nisu osjetili nikakvo poboljsanje). A to nije nista paranormalno. I to nije "iscjeljivanje" o kojem ti govoris. Pa mi i dalje nije jasno zbog cega tako olako odbacujes lebdenje, a ne i iscjeljivanje ili druge paranormalne pojave. BTW koje jos paranormalne pojave ti smatras realnima?
Poruka je uređivana zadnji put sri 2.7.2008 19:55 (mbaksa).
16 godina
neaktivan
Paranormalno

Kad je riječ o paranormalnom meni nije htio auto upaliti kada upali radi ko traktor odveze ga vučna služba do servisa u servisu ga upale, normalno radi, odem doma sve radi drugi dan palim opet neće vučna služba, u servisu opet sve radi pogledaju na kompjuter sve OK pregledaju ga sve normalno radi odvezem ga doma i opet neće da pali opet u servis i opet kod njih radi a doma neće dogodilo se to prije mjesec dana i evo ga u dvorištu ne radi, ajde vi to meni objasnite

92% tinejđera sluša turbo folk. Ako si ti među onih 8% koji još uvijek slušaju pravu glazbu kopiraj si ovo u potpis.
16 godina
BORN kaže...

Kad je riječ o paranormalnom meni nije htio auto upaliti kada upali radi ko traktor odveze ga vučna služba do servisa u servisu ga upale, normalno radi, odem doma sve radi drugi dan palim opet neće vučna služba, u servisu opet sve radi pogledaju na kompjuter sve OK pregledaju ga sve normalno radi odvezem ga doma i opet neće da pali opet u servis i opet kod njih radi a doma neće dogodilo se to prije mjesec dana i evo ga u dvorištu ne radi, ajde vi to meni objasnite

Lol ti isto koda nikad nisi izaso van pa neznas nista o svijetu.
Uzrok tome su naravno leteci aluminijski grafoskopski zecevi s neparnim parom nogu!
AMD Athlon X2 6000+ @3Ghz HD3850 512 MB OC 2GB DDR2 Dual Channel 800 Mhz
16 godina
neaktivan
Psiho246 kaže...
 Lol ti isto koda nikad nisi izaso van pa neznas nista o svijetu.
Uzrok tome su naravno leteci aluminijski grafoskopski zecevi s neparnim parom nogu!
 Sada me praviš budalom?
92% tinejđera sluša turbo folk. Ako si ti među onih 8% koji još uvijek slušaju pravu glazbu kopiraj si ovo u potpis.
16 godina
neaktivan
DexCro kaže...

P.S.

Pogledao sam opet taj video i sjetio se da sam ga gledao prošle godine. No, ne vidim takve naznake šmrkanja o kojima govoriš. Trema možda, zbog velikog skupa, ali baš da diskreditiraš čovjeka na temelju pretpostavki... Ne, to je on, Michael Shermer, uvijek takav. Upravo čitam njegovu knjigu "Science of Good & Evil" i mislim kako tako briljantno tehnički obrađenu temu ne može iznijeti netko "dopingiran", takav bi mogao samo nešto kreativno i maštovito, ali tehnički i argumentirano ne.
Ja ću jednu srednju ćevapa i malo točeno. Hvala.
16 godina
neaktivan
Paranormalno

Evo da sa forumašima podjelim jednu novu paranormalnu zgodu koja se deslia, eto baš meni. I zamolo bih mbaksu da prestane citirati i odgovarati na neke tu bezveze prepirke, riješite to preko PM dečki, tako da dok čovjek čita o ovom da se fino vidi ono kaj se traži... no ajmo na temu sad

Prije par godina zima je bila izrazito jaka. Poznato nam je svima da ako se staklo pri niskoj temperaturi zaledi da može doći do napuknuća. E takvo nešto se meni dogodilo na jednom staklu u dnevnom boravku (vanjskom). Moja je pretpostavka da se staklo zaledilo i nekako popucalo... ili je do bio proces od više manjih napuknuća... no što je tu čudno? Znam da mi mnogi na ovo ne će povjerovati ali evo, reći ću vam pa vi sami odlučite jeli istina ili ne. Ta mala napuknuća tvorila su tri znamenke jasno poredane jedna pokraj druge. Te su znamenke bile 6 6 6.

Moja druga neobjašnjiva pojava je nekakva psihička povezanost sa majkom. Kako pitate se? Eto na primjer ona mnogo puta pomisli kada ću doći doma i ja se pojavim na vratima... Ili ja želim nju nazvati a ona u isti čas nazove... takvih je primjera bilo više.

....ako se sjetim još nečega... pišem!

BUG rulz!
16 godina
moderator
Creative kaže...
Moja druga neobjašnjiva pojava je nekakva psihička povezanost sa majkom. Kako pitate se? Eto na primjer ona mnogo puta pomisli kada ću doći doma i ja se pojavim na vratima... Ili ja želim nju nazvati a ona u isti čas nazove... takvih je primjera bilo više.
Da ti objasnim tu neobjasnjivu pojavu - ljudi lako pamte zanimljive dogadjaje, a zaboravljaju nezanimljive. Tvoja majka je jako cesto pomislila kad ces ti doci doma i recimo svaki dvadeseti put kad je ona to pomislila ti si dosao doma. Naravno, ona je zaboravila na one trenutke kad je pomislila, a kad nisi dosao jer - jednostavno nisu bili "zanimljivi", nije bilo razloga da ih zapamti.
16 godina
neaktivan
Paranormalno

Za sve postoji racionalno objašnjenje.

Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice