Te bapske price su 99% to, bapske price. Bolje bi utrosio vrijeme da si pronasao gdje ti je centrala :).
Sto se tice "viska zica" stvar je da se prije uvodio telefon kako je tko htio jer se prikljucak placao mislim 500DEM (tako nesto su mi roditelji ima 30ak godina platili telefon u poljsku kucu, pa ako si ti bio spojen na jednom kraju sela, onda su do tebe vukli kabele. Kad ti se susjed s drugog kraja sela spajao, od tebe su vukli dalje kabele, nisu radili mrezu na nacin da maksimalno iskoriste vec postavljene kablove. To nema veze s namjernim vucenjem kablova lijevo desno da bi ti imao vise kabela vec je tako bilo radjeno jer svi nisu uzimali telefon. Nema potrebe za teorijama zavjere, u to doba je to bilo ok a nije se razmisljalo o adslu, vdslu i kojekakvim cudima moderne tehnologije.
Znam za dva objekta, ali mi se čini da su oba trafo-stanice, ne centrale
Ovo je udaljeno 500-ak metara od mene, ali sam 100% siguran da je trafo, jer kad je nestalo struje u cijelom kvartu, tu su tehničari nešto sređivali...
Zatim ima ovaj objekt, on je otprilike 3Km udaljen, ali mi se isto nekako čini da je to trafo...
U međuvremenu dok sam pisao ovo, sam se sijetio, ima i ovaj objekt, on je oko 2 Km udaljen...
BTW:Moji su platili telefon tada davno da se spoji, ali ne znam cifru...
No dobro, nek nisu duplo sproveđeni kablovi, nek su samo stari, ali opet se vraćamo na ono što pišem od početka, ta infrasrtuktura nije adekvatna za današnje vrijeme i treba je zamijenit...
Nije da tražim optiku, kad znam da je po broju korisnika neisplativa, ali najobičniji vdsl koji koristi postojeću infrastrukturu bi bio dovoljan, vdsl pruža brzine do 50Mbit, meni bi 30Mbit bilo odlično, ali trenutno bi i sa 10Mbit bio zadovoljan... realno ovih 4Mbit kad podijelim na tri računala + maxtv (i zanemarim smartphonove spojene wifi-em) je muka ko iz doba dial-upa...
Uglavnom nakon uzastopnih odbijanja za aktivacijom turbo 10 opcije, jednu su mi potvrdili, imam potvrdu na mail-u i isprintano, ako to ne prođe, nastojat ću ih tražit da me prebace na vdsl, jedino je problem, što sam vjerojatno jedini ja prigovorio na brzinu szk, od ostalih susjeda sam kroz razgovor saznao da su isto nezadovoljni brzinom (imaju ko i ja 4Mbit), ali ni ne znaju šta je optika, šta je adsl, a šta vdsl, tj ni ne znaju za veću brzinu, pa nisu prigovarali t-com, pa to sa strane t-coma ispada da su ljudi zadovoljni, a sitluacija je skroz drugačija...
Stari moj nešto si ti pobrko sa udaljenosti.
Ovako od mene tj moje kuce udaljen si nekih ajmo reci 1.5 km. I tu ti se mjenjaju centrale tj spajanje. Predaleko si od one centrale di sam ja.
Centala ti je u GRANEŠINI(na tu si spojen ako se dobro sjećam). I od nje si udaljen nekih oko 4km cak koji metar i više i cudno je opce sta imas internet. Pričao sam neki dan sa tvojom susjedom koja ima propusnost 2.5 mbit/s.
Od mene je centala udaljena 2.5 km i moja propustnost je 12 mbit/s. Imam sreće prije 2 tjedna pstavili su ormarić koji smanjuje petlju na 350 metara od mene. I sa uređajem sam provjerio na vdsl-u moci cu imati 50 mbit/s cim bude dostupno.
One slike što si slao to su TRAFOSTANICE (ona kod autobusne stanice).
Ono sto sam ti htio zapravo reći u ovoj našoj pod sljemenskoj zoni krenule su smanjivanje petlje. Sad samo trebaš biti strpljiv.