Kvaliteta DSL parice?
- poruka: 6.156
- |
- čitano: 1.676.528
- |
- moderatori:
Lazarus Long, pirat, XXX-Man, DrNasty, vincimus
- +/- sve poruke
- ravni prikaz
- starije poruke gore
Teoretski.... Moram bit pristojan.
Praktično - dokle god su margine ispod 8, uz praktički bilo koji attenuation rate ćeš imati pucanja - ja imam att. oko 10-12 i margine 8/8. VDSL puca. U x situacija na terenu sam imao slične situacija - dobra (malena) gušenja ispod 15 ali katastrofalne margine - dobiješ maleni attainable rate i ako se modem ikako ulinka (ZTE W300, ZTE H201, H201L, FritzBox 73xx i 74xx), obično linija puca.
I zanimljiva je veza između niskih margina i učestalosti kvarova modema - tko god je imao 6-8 SNR i attenuation preko 20, ZTEovi su dosta često krepivali.
Ti samo udri po svojoj teoriji, ja se dobro sjećam kako je išlo na terenu. 8+ SNR, attenuation ispod 30 - sve 5, dobiješ 5-15 mbit ovisno o udaljenosti.
I jedno pitanjce - što ako dobiješ ovako nešto - 8/2 SNR, attenuation 12/45. Attainable je ~20mbit, ali veza konstantno puca.
============================================================================
VDSL Training Status: Showtime
Mode: VDSL2 Annex B
VDSL Profile: Profile 8b
Traffic Type: PTM Mode
Link Uptime: 1 day: 8 hours: 0 minute
VDSL Port Details Upstream Downstream
Line Rate: 2.289 Mbps 26.999 Mbps
Actual Net Data Rate: 2.290 Mbps 27.000 Mbps
Trellis Coding: ON ON
SNR Margin: 7.0 dB 7.4 dB
Actual Delay: 0 ms 0 ms
Transmit Power: 12.7 dBm 18.5 dBm
Receive Power: 1.0 dBm 0.3 dBm
Actual INP: 12.0 symbols 27.0 symbols
Total Attenuation: 11.8 dB 18.2 dB
Attainable Net Data Rate: 2.353 Mbps 29.022 Mbps
Kad bi to tako bilo po tvojoj praksi onda bi ja vec izludio od pucanja veze, jel...
Sad je jutro pa je SNR izuzetno zahvalan sa 7,4 no popodne je 6,4 a bogme i na 6,2 nije da je nisam vidio.., upload ne sece toliko, 6,6-7,1 ako no...
nece veza pucat zavraga nikako osim ako ja nesto restartam router ili ga ugasim nekad... i nece djubre da puca i radi stabilno i sad kako da se zalim ISP-u da mi je margina kriminalna ?
Odustajem.
Bye.

Teoretski.... Moram bit pristojan.
Praktično - dokle god su margine ispod 8, uz praktički bilo koji attenuation rate ćeš imati pucanja - ja imam att. oko 10-12 i margine 8/8. VDSL puca. U x situacija na terenu sam imao slične situacija - dobra (malena) gušenja ispod 15 ali katastrofalne margine - dobiješ maleni attainable rate i ako se modem ikako ulinka (ZTE W300, ZTE H201, H201L, FritzBox 73xx i 74xx), obično linija puca.
I zanimljiva je veza između niskih margina i učestalosti kvarova modema - tko god je imao 6-8 SNR i attenuation preko 20, ZTEovi su dosta često krepivali.
Ti samo udri po svojoj teoriji, ja se dobro sjećam kako je išlo na terenu. 8+ SNR, attenuation ispod 30 - sve 5, dobiješ 5-15 mbit ovisno o udaljenosti.
I jedno pitanjce - što ako dobiješ ovako nešto - 8/2 SNR, attenuation 12/45. Attainable je ~20mbit, ali veza konstantno puca.
Praksa je nastala iz teorije i sljedi je, ne obratno. Problem je sto vecina terenaca ili nezna teoriju, ili je zaboravi pa zaboravi da je teorija ona koja je primarna. Sve sto ti vidis na terenu se moze teoretski objasnit, samo, koliko sam ja upoznat, vecina terenaca se time ni ne bavi, vec neki drugi odjel u tcom-u (odjel koji sastavlja profile veza, ovo su mi rekli, ja sam bio uvjeren da to terenac na centrali sam namjesta, ali izgleda da ne).
Odustajem.
Bye.
Meni zao sto odustajes... Ja uopce ne tvrdim da praksa na terenu nije upotrebljiva medjutim ona cesto ovisi od parice do parice
i tesko da se prakticno moze primjeniti na sve slucajeve. Kako imam mogucnost utjecat na neke parametre svoje linije a sukladno
tvojoj praksi evo ja sam je postavio kako ti smatras da bi trebalo iz tvog vlastitig iskustva.
VDSL Training Status: Showtime
Mode: VDSL2 Annex B
VDSL Profile: Profile 8b
Traffic Type: PTM Mode
Link Uptime: 0 day: 0 hour: 3 minutes
VDSL Port Details Upstream Downstream
Line Rate: 2.046 Mbps 25.806 Mbps
Actual Net Data Rate: 2.047 Mbps 25.807 Mbps
Trellis Coding: ON ON
SNR Margin: 10.0 dB 8.5 dB
Transmit Power: 12.7 dBm 18.6 dBm
Receive Power: 1.0 dBm 0.3 dBm
Actual INP: 12.0 symbols 26.0 symbols
Total Attenuation: 11.8 dB 18.2 dB
Attainable Net Data Rate: 2.372 Mbps 29.120 Mbps
Dakle digao sam si margine nesto iznad 8dB i ako sad usporedimo ovakvu vezu sa slikom gore od prije gdje su mi margine oko 7dB
izgubio sam 1,2 Mbit-a u downloadu i 0.2 Mbit-a u uploadu a cemu ? Ako zanemarimo teoriju i uzmemo tvoju dosadasnju praksu ti bi
korisniku ostavio da mu radi sa ovakvim manjim profilom samo radi SNR-a iako ja zbilja nemam problema ni sa SNR oko 7dB pa i manje.
Sad., sta teorija kaze za ovakvu vezu iskreno receno pojma nemam i da., za upload da pecam 8dB bas tocno trebam nac dobar odnos
US/DS pa neda mi se 15 puta resinkati nego sam samo trazio SNR od 8dB u downloadu....
Mozda na nekoj parici SNR 7dB pravi probleme ali kod mene i 6 dB radi ok., uostalom kako sam mogu utjecati na neke parametre linije
da vidim da imam kakvih problema sam bi si ispeglao SNR, fuckas tu razliku u brzini ako je linija nestabilna.
Dakle slozio bi se da je praksa na terenu kako tvrdis da se krece i postavlja od 8 dB ali to nikako ne moze biti vazece u 100% slucajeva, izuzetaka ima uvjek.
Ista centrala, ista ulica, cak i strana ulice :) 80m udaljenosti zrakom izmedju, valjda nije puno vise podzemnim kablima. Skoro 3db razlike u atenuaciji, a i ostali parametri su sareni dosta. Komentari?
Da, ali nije ista parica :) Nije razlika u atenuaciji jer se gleda download a one su vam li-la.
Al nejasno mi je i dalje na ovom routeru sto prikazuje ovaj dolje dio, jer na ovoj "losijoj" parici upload "radi" losije a trebao bi bit bolji nego na drugoj parici jer ova druga uopce ne radi po 2gom frekvencijskom spektru, a u prvom isto pokazuje bolje parametre. Sam transmit power je izrazito mal i s vecom marginom sto bi upucivalo zasto je manji, al me cudi da onda on po tome racuna max. Koje pakete imate zakupljene oboje (znaci ono sto ste zakupili od providera) i jel isti provider? Iste ili razlicite? (jer su profili razliciti, jednom 25-1, drugom 20-2).
Ista centrala, ista ulica, cak i strana ulice :) 80m udaljenosti zrakom izmedju, valjda nije puno vise podzemnim kablima. Skoro 3db razlike u atenuaciji, a i ostali parametri su sareni dosta. Komentari?
Da, ali nije ista parica :) Nije razlika u atenuaciji jer se gleda download a one su vam li-la.
Al nejasno mi je i dalje na ovom routeru sto prikazuje ovaj dolje dio, jer na ovoj "losijoj" parici upload "radi" losije a trebao bi bit bolji nego na drugoj parici jer ova druga uopce ne radi po 2gom frekvencijskom spektru, a u prvom isto pokazuje bolje parametre. Sam transmit power je izrazito mal i s vecom marginom sto bi upucivalo zasto je manji, al me cudi da onda on po tome racuna max. Koje pakete imate zakupljene oboje (znaci ono sto ste zakupili od providera) i jel isti provider? Iste ili razlicite? (jer su profili razliciti, jednom 25-1, drugom 20-2).
Iskon obojica, 20 paket ja, 30 paket blizi sused. Ja imam veci upload jer sam isto imal 1.0-1.1mbit i onda sam glumio pacijenta i zvao i gnjavio da neko to pogleda i "popravi" kak god zna i izgleda su na prvi pogled spustili marginu na 6.5db za upload da bi porasla propusnost. Prije je bilo 7.5 ili cak 8db margina za upload. Da i on pocne gnjaviti mogli bi i njemu vjerojatno 2.5-3mbit navuci ali kaze covjek da ga zaboli za upload i zadovoljan je downloadom :)
Dok sam bio na 30 paketu down je bio syncan na 25-27 ali nisam mogo nagurat preko 23mbit tak da mi se nije dalo zbog 4mbit downloada vise placat veci paket. I 19mbit je ok skok s 10mbit :D
Pozdrav! Ovaj kabel koji daje Iskon za vdsl (RJ11 na RJ45) je li twisted pair ili nije?
Molim znalce je li moja linija dovoljno dobra i što bi po vama moglo stvarati FEC/CRC (dio loga niže)? Znatko više grešaka nastupa u određenim periodima (npr. pola sata), neovisno o dobu dana ili noći. Može li mjerni sat za el. energiju i strujne instalacije koje se nalaze na istom zidu smetati?
Link Uptime: 0 day: 7 hours: 9 minutes
Line Rate: 5.119 Mbps 23.551 Mbps
Actual Net Data Rate: 5.120 Mbps 23.552 Mbps
SNR Margin: 9.5 dB 16.3 dB
Transmit Power: 7.3 dBm 18.4 dBm
Receive Power: 0.3 dBm 1.5 dBm
Actual INP: 12.0 symbols 28.0 symbols
Total Attenuation: 7.6 dB 16.9 dB
Attainable Net Data Rate: 5.697 Mbps 35.383 Mbps
======================
VDSL Band Status U0 U1 U2 U3 D1 D2 D3
Line Attenuation(dB): 12.3 49.1 N/A N/A 24.8 60.3 N/A
Signal Attenuation(dB): 12.3 48.6 N/A N/A 21.9 60.0 N/A
SNR Margin(dB): 9.3 9.6 N/A N/A 16.3 16.3 N/A
Transmit Power(dBm): 1.8 5.9 N/A N/A 18.3 3.3 N/A
======================
VDSL Counters
Downstream Upstream
Since Link time
FEC: 57286444 8
CRC: 686 0
ES: 23 0
SES: 16 0
UAS: 0 0
Malo sam agresivan s ovim zapisom ali hvala :)
@gip
zice su ziher ravne kad je obicni "tel" (Cat3?) kabl.
Pozdrav!
Na H1 sam i imam VDSL2+. Na Fritzu mi je Max Dslam throughput bio 35000 kbit/s, a sad je pao na 18000.
Do koga je to? Jel to propusnost na centrali?

Prvi red, sad je 18000, bilo je 35000.
Budem ih zvao da pitam što je jer ne dobivam brzinu koju plaćam.
Osim sto zoves, probaj sam promjenit kabel od uticnice do routera. Meni se isto dogodio na H1 bilo, pa je ispalo da je kabel prosvirao, iako neznam kako ali je :P Vjerojatno imas takav rezervni doma jer je to standard kabel s rj11 uticnicom.
Trenutno sam u pregovorima s h1 da mi isprave neka gusenja, al to je valjda kao i svugdje dok se dogodi 50 prijavljivanja greske, tako da ako ti je stvarno do linije mozda ces se nacekat s popravkom. Al za ovakav drastican pad mislim da ce brzo bit otklonjeno. Drzim fige.
Prvi red, sad je 18000, bilo je 35000.
Budem ih zvao da pitam što je jer ne dobivam brzinu koju plaćam.
Osim sto zoves, probaj sam promjenit kabel od uticnice do routera. Meni se isto dogodio na H1 bilo, pa je ispalo da je kabel prosvirao, iako neznam kako ali je :P Vjerojatno imas takav rezervni doma jer je to standard kabel s rj11 uticnicom.
Trenutno sam u pregovorima s h1 da mi isprave neka gusenja, al to je valjda kao i svugdje dok se dogodi 50 prijavljivanja greske, tako da ako ti je stvarno do linije mozda ces se nacekat s popravkom. Al za ovakav drastican pad mislim da ce brzo bit otklonjeno. Drzim fige.
liniju popravit i ustanovit izlazi ht tako da bi trebalo bit brzo,ovisi kolko ovi to brzo prosljede.
Zvao sam ih i rekli su da sam prebačen na paricu niže propusnosti jer mi je pucala slika na TV-u kad bi koristio punu brzinu interneta.
Iako ima smisla, budući da punu brzinu puno češće koristim nego što gledam TV, a lako ja ograničim brzinu kad slika zapuca, tražio sam da me vrate na staru paricu.
Moram potražiti sandučić u zgradi i pogledati spojeve u kakvom su stanju i promijeniti kablove ako smijem.
wtf, parica sto je kvalitetnija to joj je i veca propusnost.
ovo sto su oni rekli bi znacili da su ti dali losu i ostecenu paricu.
sto nije moguce jer ne mhenja se parica da bi se tebi oropusnost smanjivala.

Ne možeš imati vdsl. Imaš atenuaciju od 30db i udaljen si oko 2km. Čekaj optiku ili centralu bliže tebi.
Pozdrav :)
imam sljedeci problem, tehnicar i sluzba za korisnike me nagovaraju da prijeđem na satelitski max tv jer po njima linija nema propusnost za sve tri usluge, sat maxtv ne dolazi u obzir jer necu kucu kitit satelitima i busit novu fasadu itd... prije tjedan dana su me prebacili na voip i tu pocinju problemi, pucanje vece 30-tak puta dnevno nedostupne sve usluge itd, u routeru noise margin skace od 3,5 do 18, max line rate od 0 do 10000. prije prelaska na voip je bio max 7000 i sve je uredno radilo, tehnicar mi je rekao da sam prebacen na novu centralu te da mi problem stvaraju korisnici spojeni na stare centrale. meni ovo sve nema smisla, djeluje mi kao da me prisiljavaju da prijeđem na sat maxtv, sto vi mislite, kako da postupim dalje?
Izravnim spajanjem u utičnicu (VDSL) Attainable Net Data Rate se digla s 30/5,2 na 35/5,5. Stavljanjem kvalitetnijeg cat5 kabela diglo se i do 38/5,5. E sad kako smanjiti CRC-ove i sekunde zahvaćene greškom (ES, oko 90 sek dnevno)? Smeta isključivo kod korištenja IPTV-a. Oksidacija?
Zanima me mogu li imati VDSL na svojoj parici(slika dole), ono turbo opcija 30 od t-coma. Trenutno imam propušteno 10 mbit za download no sa upaljenim MaxTV brzina interneta mi je 8 mbit. Može li VDSL to poboljšati i ako da, kolika bi mi hipotetski mogla bit maksimalna brzina za up/down?
Možeš imati 30/5 ako te prebace na vdsl.
Modem gusenje racuna prema nekog algoritmu e sad ovisi ko kakav ima.

Možeš imati 30/5 ako te prebace na vdsl.
Prošle godine su mi rekli da ne mogu imat jaču propusnost zbog centrale, mora da se u međuvremenu nešto promjenilo? Naravno tada nije postojala opcija VDSL, no ako sada prebacim na VDSL oću li imati problema sa pucanjem veze i sa iptv?