EU brzine Interneta...što mislite?

poruka: 82
|
čitano: 8.441
|
moderatori: Lazarus Long, pirat, XXX-Man, DrNasty, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
5 godina
Re: EU brzine Interneta...što mislite?
Old Iggy kaže...

Puno veći problem predstavlja sve manji broj ljudi koji prihvaća nove priključke, ove godine bi trebali doći do 50/50% bakar / optika, ali je financijski povrat jako slab.

Uz to, pokrivenost postaje puno bitniji faktor od prosječne brzine, a tu smo jako dobri.

Izgradi se niz novih zgrada u kvartu, hop, eto njih u planovima HT-a za dovođenje optike. Logično. Nove mušterije i platiše. Za sve ostale u kvartu, optika na onu najmanju žličicu. Ako i to. Pitao nedavno dečka koji je kopao po novijem HT-ovom ormariću hoće li biti nešto od optike. Dao mi je odgovor. Ali kako sam prvi modem imao 1994., a 2025. sam na VDSL-u na istim tim bakrenim žicama, nekako nisam optimist.

17 godina
zelenapaprika kaže...
Old Iggy kaže...

Puno veći problem predstavlja sve manji broj ljudi koji prihvaća nove priključke, ove godine bi trebali doći do 50/50% bakar / optika, ali je financijski povrat jako slab.

Uz to, pokrivenost postaje puno bitniji faktor od prosječne brzine, a tu smo jako dobri.

Izgradi se niz novih zgrada u kvartu, hop, eto njih u planovima HT-a za dovođenje optike. Logično. Nove mušterije i platiše. Za sve ostale u kvartu, optika na onu najmanju žličicu. Ako i to. Pitao nedavno dečka koji je kopao po novijem HT-ovom ormariću hoće li biti nešto od optike. Dao mi je odgovor. Ali kako sam prvi modem imao 1994., a 2025. sam na VDSL-u na istim tim bakrenim žicama, nekako nisam optimist.

Ma veće zgrade su odavno riješene u većim sredinama.

Sad se ide po selima i to planom "tko se bolje snađe".

17 godina
zelenapaprika kaže...
segregator kaže...

. Jedina svijetla točka kod nas je mobilni internet, jer

su dozvoljene razine zračenja daleko veće nego u ostatku EU. 

Dozvoljena su zračenja veća nego u EU i zato imamo dobar mobilni internet?

Osnove fizike? Jači signal, veći domet?

17 godina
segregator kaže...
zelenapaprika kaže...
segregator kaže...

Pa ne baš, davno je to bilo osnova komunikacije.

Sad je "više stanica, veća pokrivenost, veća brzina, više korisnika".

"Najjači" signal ti je realno na mobitelu.

17 godina
Old Iggy kaže...
segregator kaže...
zelenapaprika kaže...
segregator kaže...

Normalno da se podrazumijeva da je sve ostalo isto, odnosno da je bolje staviti 20 baznih stanica male snage nego jednu velike snage...ali

pogodi koje rješenje operateri preferiraju ako im država dopusti?

17 godina
segregator kaže...
Old Iggy kaže...

Normalno da se podrazumijeva da je sve ostalo isto, odnosno da je bolje staviti 20 baznih stanica male snage nego jednu velike snage...ali

pogodi koje rješenje operateri preferiraju ako im država dopusti?

Ovo prvo, bez grča na licu.

5 godina
Old Iggy kaže...
zelenapaprika kaže...
Old Iggy kaže...

Nisu (odavno) riješene. Pa ne pišem napamet. 

5 godina
segregator kaže...
zelenapaprika kaže...
segregator kaže...

U urbanim sredinama se tako radilo prije 25 godina kada su domaće mreže polako stvarale GSM mrežu. Bazne stanice na većoj udaljenosti i jačom snagom emitiranja... u gradovima to odavno nije tako. Osim negdje izvan gradova, uz autoceste, na otocima i sl.

U urbanim sredinama je povećan broj baznih stanica na istom području, pa više nema potrebe za većom snagom emitiranja. Prema aplikacijama koje pokazuju gdje se nalaze bazne stanice, oko mene su na maloj udaljenost 3 bazne stanice telekoma kojeg koristim. Prije 25 godina je bila 1 koju fizički nikada nisam vidio.

Zračenje:

• na električno polje je primijenjena sigurnosna margina od 60% (tj. dozvoljena razina iznosi 40% od direktive EU i smjernica ICNIRP-a)
  • na gustoću snage je primijenjena sigurnosna margina od čak 84% (tj. dozvoljena razina izračene snage iznosi svega 16% od direktive EU i smjernica ICNIRP-a).

https://www.t.ht.hr/drustvena-odgovornost/modal-em-antene/

Imaš još brdo izvora o tome. To je izlizana tema o kojoj su rasprave krajnje neproduktivne.

17 godina
zelenapaprika kaže...
Old Iggy kaže...

Pa iskreno, ne znam gdje nisu. Znam da u dijelu Zagreba ima problema s DTK i noćna mora je izvođenje, ali ne sjećam se kad sam vidio nekoga da je još na DSL-u. Slično je i u Rijeci i Splitu, bar koliko sam gledao...

6 godina
segregator kaže...

Ovo je rezultat speedtest.net i sličnih mjerenja. Jedina svijetla točka kod nas je mobilni internet, jer

Malo sam surfao jer mi je čudno da odstupamo od ostatka EU.. Čini se da nisi u pravu.

https://www.odraz.hr/nase-teme/fakat-odrzivo/jesu-li-razine-elektromagnetskog-zracenja-u-hrvatskoj-znatno-vece-nego-u-austriji-i-francuskoj/

17 godina
BugLove kaže...
segregator kaže...

Ovo je rezultat speedtest.net i sličnih mjerenja. Jedina svijetla točka kod nas je mobilni internet, jer

Malo sam surfao jer mi je čudno da odstupamo od ostatka EU.. Čini se da nisi u pravu.

https://www.odraz.hr/nase-teme/fakat-odrzivo/jesu-li-razine-elektromagnetskog-zracenja-u-hrvatskoj-znatno-vece-nego-u-austriji-i-francuskoj/

Ako se usporedi npr. 10 V/m (ICNIRP granica) s 0.1 V/m (najstroža vrijednost u Bruxellesu), razlika u jačini električnog polja je:

10 / 0.1 = 100 puta

Snaga elektromagnetskog zračenja raste s kvadratom jačine električnog polja, pa je razlika u snazi:

(10 / 0.1)^2 = 100^2 = 10,000 puta

To znači da bi, teoretski, razlika u snazi zračenja mogla biti i do 10,000 puta veća, ali to ovisi o kontekstu i tipu mjerenja (trenutno, prosječno, ukupno…).

Ali nije to jedini razlog, ima nešto i u konfiguraciji terena, načinu kako se ulagalo/gradilo, rasporedu stanovništva...

Poruka je uređivana zadnji put sri 16.7.2025 22:28 (segregator).
17 godina
segregator kaže...

Meni je malo šokantno da je BiH skoro duplo bolja od nas, a Srbija nam je izgleda nedostižna,

dok Makedonci totalno rasturaju(

Sećam se da sam ranih dvehiljaditih čitao Bug kao kristalnu kuglu, ono što je tada bilo u Hrvatskoj je kod nas dolazilo kroz neku godinu. Vi bolje znate šta se posle desilo, ali čini mi se da je HT u nekom momentu prosto odlučio da neće ulagati u infrastrukturu, a da niko drugi nije imao dovoljno resursa da izgradi svoju, osim nekih pokušaja koji su bili previše lokalizovani da bi poremetili tržište.

WP/WM fanovi, prestanite više lagat ovaj napaćeni narod, nemate to pravo!
17 godina
Ivan(4) kaže...
segregator kaže...

Meni je malo šokantno da je BiH skoro duplo bolja od nas, a Srbija nam je izgleda nedostižna,

Sećam se da sam ranih dvehiljaditih čitao Bug kao kristalnu kuglu, ono što je tada bilo u Hrvatskoj je kod nas dolazilo kroz neku godinu. Vi bolje znate šta se posle desilo, ali čini mi se da je HT u nekom momentu prosto odlučio da neće ulagati u infrastrukturu, a da niko drugi nije imao dovoljno resursa da izgradi svoju, osim nekih pokušaja koji su bili previše lokalizovani da bi poremetili tržište.

Tako nekako, dok drugdje infrastrukture nije ni bilo pa kad se radilo,

radila se odmah modernija. Kod nas su najveća ulaganja bila dok

je još HT bio u našim rukama

5 godina
Old Iggy kaže...
zelenapaprika kaže...
Old Iggy kaže...

Pa iskreno, ne znam gdje nisu. Znam da u dijelu Zagreba ima problema s DTK i noćna mora je izvođenje, ali ne sjećam se kad sam vidio nekoga da je još na DSL-u. Slično je i u Rijeci i Splitu, bar koliko sam gledao...

Nisu u nekim / svim dijelovima Zagreba. Ja sam u jednom od njih. A nedaleko mene u kvartu su nove zgrade i njima je obećana optika, ako već nije i uvedena. Moram pitati nekoga iz tih zgrada.

Ja sam još na HT-ovom VDSL-u i to je sada već tragično. I nestabilno.

17 godina
zelenapaprika kaže...
Old Iggy kaže...
zelenapaprika kaže...
Old Iggy kaže...

Nisu u nekim / svim dijelovima Zagreba. Ja sam u jednom od njih. A nedaleko mene u kvartu su nove zgrade i njima je obećana optika, ako već nije i uvedena. Moram pitati nekoga iz tih zgrada.

Ja sam prije 10 godina imao 85/45 VDSL, pa su me spustili na 45/25, pa na 28/13

5 godina
Ivan(4) kaže...
segregator kaže...

Bolje da ne pišem što je sve bilo u zadnjih 30+ godina. :-) Samo ću se uzrujati. HT i mirni živci = nemoguća misija.

5 godina
segregator kaže...
zelenapaprika kaže...
Old Iggy kaže...
zelenapaprika kaže...
Old Iggy kaže...

Ja sam prije 10 godina imao 85/45 VDSL, pa su me spustili na 45/25, pa na 28/13

Prije 10 godina sam još bio na 4/0,5 ADSL-u. Što je tada već bilo neupotrebljivo, pogotovo za upload. Onda sam zvao i zvao i jednog dana su rekli da mogu imati VDSL, te iste 2015. godine. Od svih paketa, izabrao sam srednji, 30/5 i tako sam dobro pogodio koliko zapravo ide kroz žice u ulici i zgradi. Manje se ne bi isplatilo, više ne bih mogao dobiti jer nije bilo tehničkih uvjeta. Onda su pred koju godinu pustili te otvorene profile i sada imam 40+/8-9. Nažalost, više nije stabilno kao ranije i veza zna pucati, a bilo je super stabilno i na ADSL-u i dugo, dugo na VDSL-u. Vrijeme je za optiku, a kada, to zna samo HT.

BTW, kako imam super stari ugovor, na računu i dalje piše 4/0,5.

Poruka je uređivana zadnji put čet 17.7.2025 0:13 (zelenapaprika).
13 mjeseci

Ja i sad imam 10/1 , s time si mogu rit obrisati u današnje vrijeme.

Da nemam Zyxel i dodatnu pretplatu za mobilni internet, zakržljao bi do kraja. Iako nema 5G nego je LTE+, ipak je kakva-takva brzina s kojom se može barem nešto.

Sa 10/1 ne možeš, ali realno ne možeš ama baš ništa.

Razmislite da sa 100-200 kb/s nešto uploadate, to je nemoguća misija i gubljenje vremena, trošenje struje itd.

Nažalost takva je realnost, o optici smo valjda u stogodišnjem planu kada će već biti aktivna hologramsko-laserska veza pa će se rješavati zastarjele opreme.

Mislim da bi tu trebala država reagirati, po ovome svi ispod optike spadaju u građane drugog reda, makar bi im trebalo smanjiti cijene usluga. Usluga je duplo skuplja od optike jer nema nikakve konkurencije i tu se svodi na ono "uzmi ili ostavi", a pričam o usluzi koja je prijeko potrebna u današnje vrijeme. Danas bez interneta ne možeš ni na WC.

Koliko čitam pojedine tekstove, nisam ja jedini, stvarno mi se čini da je pola države ispod 20Mbit, a još više onih debelo ispod te brzine, barem što se žice tiče.

Samo se postavlja pitanje kakvu to poruku šalje našoj mladosti. Osim te usluge i druge su okrljaštene jer nisi u gradu. Sve je skuplje jer nemaš toliku moč odabira.

Naravno da vangradske okoline ostaju bez mladeži. U svojoj okolici vidim da je barem par obitelji se maknulo u veća središta.

I što to govori? A svi začuđeni, pa kako, pa zašto.

Samo da napomenem, ne živim u nikakvoj vukojebini ili zabiti, nego na asfaltu, bogato selo sa svim kućama sa fasadama i kolektorima, dvadesetak km od ZG..Ali je 100 kuća na 2km pa se nikome ne isplati ulagati..

Pametnome dosta..

127.0.0.1
Poruka je uređivana zadnji put čet 17.7.2025 7:32 (yoko999).
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
zelenapaprika kaže...

Istočni dio igrada?

yoko999 kaže...

Mislim da bi tu trebala država reagirati, po ovome svi ispod optike spadaju u građane drugog reda, makar bi im trebalo smanjiti cijene usluga.

Nema država što tu ulagati. Ono što može je preko ministarstva organizirati fondove.

To je isključivo na operaterima, organizacija može ići preko lokalne samouprave, neki su efikasniji, neki nisu.

5 godina
Old Iggy kaže...
zelenapaprika kaže...

Istočni dio igrada?

Ne, suprotno, zapadni. Živim u istom kvartu cijeli svoj život. I vidim čega ima ili nema. U pitanju je isplativost tj. komercijalni interes. Kako se nekome isplatilo preko noći razvući kablove za kablovsku televiziju (prije puno godina), raskopati ulicu, postaviri ormariće, probušiti po vertikali cijelu zgradu da provedu kablove, postaviti kanalice, bušiti rupe iznad vrata stanova onih koji su htjeli uslugu, a HT-u se nikada ništa ne isplati?  Stvarno je zamorno.

5 godina
Old Iggy kaže...

Nema država što tu ulagati. Ono što može je preko ministarstva organizirati fondove.

To je isključivo na operaterima, organizacija može ići preko lokalne samouprave, neki su efikasniji, neki nisu.

Daj guglaj. Ako ti članci nisu nestali, pročitat ćeš bajke o HEP-ovim svjetlovodima (https://rep.hr/vijesti/tvrtke-i-trzista/hep-ova-optika-100-puta-brza-nakon-25-milijuna-kuna-ulaganja/5173/ i https://www.vecernji.hr/biznis/hep-plete-mrezu-optickih-kabela-za-ultrabrzi-internet-488126) i da ne idem dalje i da dalje ne gubim vrijeme.

Fondovi? Čarobna riječ u uši HT-a. Evo, friška vijest, ova nije iz 2012.: https://financije.hr/ht-razvija-brzu-optiku-u-ruralnim-sredstvima-uz-213-milijuna-eura-iz-eu-fondova/

17 godina
zelenapaprika kaže...
Old Iggy kaže...
zelenapaprika kaže...

Istočni dio igrada?

Ne, suprotno, zapadni. Živim u istom kvartu cijeli svoj život. I vidim čega ima ili nema. U pitanju je isplativost tj. komercijalni interes. Kako se nekome isplatilo preko noći razvući kablove za kablovsku televiziju (prije puno godina), raskopati ulicu, postaviri ormariće, probušiti po vertikali cijelu zgradu da provedu kablove, postaviti kanalice, bušiti rupe iznad vrata stanova onih koji su htjeli uslugu, a HT-u se nikada ništa ne isplati?  Stvarno je zamorno.

To mi baš nije jasno, po cijelom gradu se po zgradama to radi već desetljeće, dapače npr. u mojoj (NZG) imam tri zasebna providera optike sa zasebnim instalacijama.

I, BTW, to ti nema veze s HT-om.

17 godina
zelenapaprika kaže...
Old Iggy kaže...

Daj guglaj. Ako ti članci nisu nestali, pročitat ćeš bajke o HEP-ovim svjetlovodima (https://rep.hr/vijesti/tvrtke-i-trzista/hep-ova-optika-100-puta-brza-nakon-25-milijuna-kuna-ulaganja/5173/ i https://www.vecernji.hr/biznis/hep-plete-mrezu-optickih-kabela-za-ultrabrzi-internet-488126) i da ne idem dalje i da dalje ne gubim vrijeme.

Fondovi? Čarobna riječ u uši HT-a. Evo, friška vijest, ova nije iz 2012.: https://financije.hr/ht-razvija-brzu-optiku-u-ruralnim-sredstvima-uz-213-milijuna-eura-iz-eu-fondova/

Pa država nema što ulagati. HEP nije država, on ima svoju optiku od 90-ih, ideja da je "pruži na tržištu" odavno postoji no nije ozbiljno zaživjela (kao i ona od HŽ).

Fondove ti koriste svi. Evo npr. Velika Gorica, sad je u izvedbi, nema veze s operaterima. Optika ti dođe besplatno, biraš dalje operatera.

17 godina
zelenapaprika kaže...

Nije li vam onda kablovski operater omogućio neki pristojan internet? Mislim da je kod nas jedan od bitnih faktora bio SBB, koji je spojio više manjih kompanija i uspeo razvući mrežu po svim većim gradovima, te je uz TV nudio i internet znatno brži od ADSL varijanti, a po generalno istoj ceni. Dakako preko bakra, ali koaksijalnog, pa brzine lagano idu do par stotina Mbps.

WP/WM fanovi, prestanite više lagat ovaj napaćeni narod, nemate to pravo!
13 mjeseci

Eto o tome pričam, ti imaš 3 zasebna operatera koji se kolju sa cijenama da dobiju korisnika, dok drugdje nema ni jednog.

Kakva je to apsurdistanska realnost ne razumijem.

Nije da ja sad imam nešto protiv tebe, ali nije tu sad riječ o nekim dućanima, specijalnim uredima ili tome slično da to imaš u 1 gradu za cijelu županiju, govorimo o osnovnim potrebama u 2025. godini?!

Dobro piše u članku, riječ je "vodovodu 21. stoljeća".

U ovoj državi jednostavno ti ne daju živjeti normalno i to je to..

127.0.0.1
Moj PC  
1 0 hvala 0
17 godina
yoko999 kaže...

Eto o tome pričam, ti imaš 3 zasebna operatera koji se kolju sa cijenama da dobiju korisnika, dok drugdje nema ni jednog.

Kakva je to apsurdistanska realnost ne razumijem.

Nije da ja sad imam nešto protiv tebe, ali nije tu sad riječ o nekim dućanima, specijalnim uredima ili tome slično da to imaš u 1 gradu za cijelu županiju, govorimo o osnovnim potrebama u 2025. godini?!

Dobro piše u članku, riječ je "vodovodu 21. stoljeća".

U ovoj državi jednostavno ti ne daju živjeti normalno i to je to..

Svaki operater / investitor gleda svako područje iz tri perspektive: potrebne investicije (CAPEX), troška održavanja (OPEX) i vremena povratka (ROI). O "sitnicama" kao građevinske dozvole, stanje DTK / stupova, gustoća objekata da ne govorim.

Ako ijedan element iskače (iliti, previše para, odnosno ROI je predugačak) ništa od investicije. Tad može uletiti lokalna samouprava koja može izgraditi infrastrukturu, ali onda ona ima i dodatne opcije: EU fondovi, povećan porezni prihod od zadržavanja / povećanja broja stanovnika i poduzeća i može tu uslugu dati svim zainteresiranim operaterima.

Usporediti vodu i internet je smiješno, i bez optike postoje opcije (4/5G, Starlink...), ali bez vode ne. Jedan od ozbiljnih problema koji se pojavljuje u zadnje vrijeme je što u slabo naseljenim područjima broj zainteresiranih je nizak i ROI skače u nebesa.

15 godina

Meanwhile, u mom selu nema ni 100 ljudi.

U svim okolnim selima nema ni 500 kuća, svi imaju mogućnost spojit se na optiku već godinu dana. Mreža je u vlasništvu općine. Ako se ne varam ima 5-6 operatera za birati. 

Dobra stvar je što su svi podijeljeni među operaterima pa nikome ne pada brzina. Mislim da od 5 susjeda koje sam pitao, samo još jedan ima A1.

Ovaj potpis nije u skladu s propisima.
Moj PC  
2 0 hvala 0
11 godina

Imam 5gbps/5gbps ali nemam ni jednu mrežnu karticu višu od 1gbps ni wifi7, mada sam kupio tp link wifi7 router za 600 eura i pci karticu za 120, da bi skužio da mediatek još nije izdao drivere za čip koji koriste. A inače su poprilično agilni što se driver-a tiče, no sa mt7927 se vuku već predugo.

No uskoro se selim pa ću vjerojatno sve uređaje koji nisu mobilni prebaciti na žičanu vezu, pa ću moći iskoristiti taj bandwidth.

Nadglednik dina
Poruka je uređivana zadnji put čet 17.7.2025 14:04 (Entry Point).
Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina

Kod mene su baš provukli optiku, ali...Jel to fakat tolko sporo od provlačenja do spajanja??? 3 godine?

Broj postojećih i planiranih stanova, poslovnih prostora i drugih subjekata na području obuhvata:451

Planirani datum početka postavljanja: 17.05.2025.
Planirani datum završetka postavljanja: 02.04.2028

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
ivan dragi kaže...

Meanwhile, u mom selu nema ni 100 ljudi.

U svim okolnim selima nema ni 500 kuća, svi imaju mogućnost spojit se na optiku već godinu dana. Mreža je u vlasništvu općine. Ako se ne varam ima 5-6 operatera za birati. 

Dobra stvar je što su svi podijeljeni među operaterima pa nikome ne pada brzina. Mislim da od 5 susjeda koje sam pitao, samo još jedan ima A1.

Ma tako je i meni na vikendici, doveli mi besplatno optiku u potkrovlje, sad ne znam što bi s tim. Ako 5% ljudi uzme nešto to će biti puno.

Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice